5p

A legforróbb, legaktuálisabb téma az üzleti életben!
Fenntarthatóság 2024 – ESG: a szabályozási kihívástól az üzleti lehetőségig

Jöjjön el és hallgassa meg a legjobb szakértőket,
ismerje meg a vállalatok és a pénzügyi szektor legjobb gyakorlatait!

2024. október 1. Budapest

Részletek és jelentkezés

A jegybank "rossz bankja" teljes átláthatóságra törekszik: a bankoktól átvett ingatlanok értékelésének módszere nyilvános lesz - ígéri az új cég, a MARK vezérigazgatója. Kandrács Csaba szerint az év második felében kezdik a vásárlásokat

Megkezdte tevékenységét a Magyar Nemzeti Bank tavaly ősszel alapított eszközkezelője. Jelenleg a cég szervezetének felállítása folyik, s emellett szakmai egyeztetéseken határozzák meg azokat az elveket és módszertanokat, amelyek alapján az év második felétől az eszközkezelő átveszi a rossz ingatlanhiteleket a bankoktól - mondta Kandrács Csaba, a jegybank által létrehozott MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. vezérigazgatója, az igazgatóság elnöke az MTI-nek.

A MARK tevékenységére az MNB Monetáris Tanácsa 300 milliárd forintos, 10 éves hitelkeretet hagyott jóvá, amelyből a problémás kereskedelmi ingatlanhitelek könyv szerinti értéken 800-1000 milliárd forint körüli potenciális portfoliójának jelentős részét fel akarja majd vásárolni a MARK.

Kandrács Csaba szerint a MARK a jegybanki célok elérése érdekében, azaz a pénzügyi stabilitás növelése és monetáris politikájának jobb érvényesítése érdekében jött létre. Az alapító szándéka az volt, hogy csökkentse a hazai pénzügyi rendszerben rejlő kockázatokat és javítsa a monetáris transzmissziót, azaz a banki portfolió tisztításán keresztül hozzájáruljon a hitelezési korlátok csökkentéséhez, hogy a bankrendszer a jelenleginél eredményesebben járuljon hozzá Magyarország fenntartható gazdasági növekedéséhez. Ennek egyik fő hátráltatója a jelentős összegű nem teljesítő kereskedelmi ingatlan-hitelállomány. A MARK küldetése, hogy ezen rossz hitelek zöme piaci körülmények között kikerüljön a hazai banki portfóliókból és a hitelfedezetek elfogadható eredményességgel hasznosuljanak.

A cég koncepciója nem bankmentésről, hanem a jegybank mandátuma alapján a pénzügyi stabilitás növeléséről, a monetáris politikai döntések gazdaságba történő átgyűrűzésének hatékonyságáról szól. A megfelelő hitelezés és a hazai gazdasági növekedés ösztönzése a cél – a kereskedelmi bankok forrásaik jelentős részét a társaságnak átadott vagyonelemek után már nem tartalékképzésre, hanem valódi hitelezésre fordíthatják - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Mindenkivel egyeztetnek

A társaság kiszámíthatóságra és korrekt párbeszédre törekszik a pénzpiaci szereplőkkel és a hitelezett vállalkozásokkal, ezért intenzív és folyamatos szakmai egyeztetéseket folytat a Magyar Bankszövetséggel, de valamennyi érintett nemzetközi szervezettel - így az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és az IMF szakértőivel - is tárgyalnak annak érdekében, hogy megértessék a MARK küldetését, és hogy működésük megfeleljen a vonatkozó szabályoknak - mondta Kandrács Csaba.

A mostani tervek szerint a követelésvásárlásra fordított legalacsonyabb egyedi összeg 500 millió, ingatlanvásárlások esetén pedig 200 millió forint lesz. Az előzetes számítások szerint 300 milliárd forintos értékben történő vásárlás már érdemi rendszerhatást válthat ki, de nagyobb érdeklődés esetén a jegybank a hitelkeretet megnöveléséről dönthet. - mondta a vezérigazgató, aki szerint a MARK portfóliója várhatóan kétharmad részben követelésekből, egyharmad részben pedig ingatlanokból áll majd. Egyedi esetekben hitelt vagy refinanszírozást is nyújthat a társaság, ha üzleti szempontból így érhető el a legmagasabb megtérülés - mondta a vezérigazgató.

Az árazás és a kényszer lesz a kulcskérdés

Kandrács Csaba szerint a bankok önként dönthetnek az eszközvásárlási programban való részvételről. Ezzel együtt a piacon tartja magát az a vélekedés, hogy a társaság – amely az előzetes hírek szerint a hitelköveteléseket és az ingatlanokat vagyonértékelés után, piaci áron veszi majd meg – kész helyzet elé állíthatja a bankokat, akkor, ha az MNB például rendkívüli tartalékolást írna elő a fel nem ajánlott kétes vagyonelemekre. (Ezt szabályozási jogával élve viszonylag könnyen megteheti a jegybank.) Egyedi esetekben hitelt vagy refinanszírozást is nyújtunk, ha üzleti szempontból így érhető el a legmagasabb megtérülés" - mondta a vezérigazgató.

Ezt a vélekedést részben cáfolva Kandrács Csaba arról beszélt, hogy az árazás módszertanát úgy alakítják ki, hogy az a banki szereplők számára már ismert legyen, és reális képet adjon a piaci értékről. „Minden jogosult portfólióra nyitottak vagyunk és az alapos átvilágítást és transzparens értékelést követően ajánlatot fogunk tenni rájuk." - mondta Kandrács Csaba.

Az eszközök megvásárlása és későbbi továbbértékesítése nyilvános pályázatok, meghívásos tenderek, illetve egyedi megkeresések útján zajlik majd. Várhatóan egy eszközvásárlási regisztrációs időszakot hirdetnek meg a bankok számára. Ezután minden olyan kétes kintlévőségre, eszközre ajánlatot tesznek, ami megfelel az előzetes kritériumoknak - fűzte hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor A magas banki profit nyomában
Oszlay András | 2024. szeptember 27. 15:16
Miért tudott a magyar bankszektor egy recessziós évben kimagasló profitot elérni? Különlegesen jó üzleti döntések vagy inkább egyedi külső körülmények állnak az elmúlt másfél év kimagasló eredményessége mögött?       
Pénzügyi szektor Magyar-kínai banki együttműködés
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 26. 17:03
Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az MBH Bank és a Bank of China Limited Magyarországi Fióktelepe.
Pénzügyi szektor Újabb több mint nyolcmilliárd forinttal segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 17:39
Újabb több mint nyolcmilliárd forinttal segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank. A hitelintézet kedden tartott zöld jelzáloglevél aukcióján az eredetileg meghirdetett 6 milliárd forintot több mint kétszeresen meghaladó érdeklődés mutatkozott, amelyből az MBH Csoport tagja végül csaknem 8,6 milliárd forint értékben fogadott el ajánlatokat. A bevételből kizárólag energiahatékony lakóingatlanok építését, zöldnek minősített használt lakások vásárlását, valamint használt ingatlanok energiahatékony felújítását finanszírozza a bank.
Pénzügyi szektor Varga Mihály sem tudja majd csettintésre csökkenteni a kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 16. 15:01
A jegybank elvileg nem úgy működik, hogy a kormány kiadja a megrendelést, a Magyar Nemzeti Bank pedig szó nélkül teljesíti. Erről a témáról is beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Pénzügyi szektor Nem tartották be, amit az MNB kért, röpült a bírság az MBH Banknak
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 12. 09:54
Elmulasztották a korábbi határozatokban előírt intézkedési kötelezettségeket.
Pénzügyi szektor Az MNB visszavonta egy faktorcég és egy ingatlanlízing-társaság engedélyét is
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 11. 11:26
A vállalkozás kevés szabálynak felelt meg.
Pénzügyi szektor Ma is bármi megtörténhet a forinttal, elér egy határt?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 11. 07:18
Közel a 400-as határ.
Pénzügyi szektor Tudni szeretné, hogy mire is jó a biztonsági audit?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 10. 11:22
A Smart Insurance Broker kiváló minőségű auditokat biztosít, amelyek átláthatóságot és olyan betekintést nyújtanak, amelyben egy család tagjai, tulajdonostársok és egyéb kijelölt személyek megbízhatnak. A cég elkötelezett amellett, hogy kivételes szolgáltatást és konstruktív ajánlásokat nyújtson az élet- és vagyonbiztosítási szolgáltatásainak javítása érdekében. 
Pénzügyi szektor Kötelező biztosítás: jó hírt kaptak az autósok
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 9. 12:51
Éves összehasonlításban 10 százalékkal, 57 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja. Negyedéves összehasonlításban a díjnövekedés mérséklődött, a kárráfordítás kisebb ütemű emelkedése is várhatóan visszafogja majd a díjemelkedést.
Pénzügyi szektor Júliusban már a személyi kölcsönt felvevők száma is csúcsot döntött
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 4. 12:07
Amilyen óvatossá váltak a fogyasztásban, annyira felbátorodtak a kölcsönigénylésben a magyarok. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG