TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egy testületben gyakorlati szakembereket is kéne találni az elméleti szakemberek mellé a miniszterelnök szerint.

A miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában szóba került az Európai Unió bíróságának friss ítélete is, mely kimondta: uniós jogot sért a civilszervezetek külföldi finanszírozásáról szóló magyar törvény.

Erről a fejleményről Orbán meglepő módon azt mondta, hogy jó kedvre derítette, mert az indoklásban az uniós bíróság is kiemeli, mennyire fontos az átláthatóság. Márpedig a miniszterelnök szerint ennek a törvénynek pontosan az átláthatóság megerősítése a célja,

az átláthatóság olyan érték, amit joggal akar a kormány, tehát a magyarok jól döntöttek, amikor a nemzeti konzultáción mellette szavaztak.

Orbán szerint az uniós bíróság azt nem merte mondani, hogy a civilek átláthatósága ne legyen fontos szempont, annyi a kifogásuk, hogy ezt kevesebb korlátozással kell megoldani. Ezt a miniszterelnök szerint nem lesz nehéz betartani. Azt leszögezte, hogy mivel szerinte a civilszervezeteknek politikai befolyása van az országban, a parlamenti pártokkal egyenértékű átláthatóságuk kell, hogy legyen.

"Aki nem rest külföldről pénzt elfogadni, az ne legyen rest azt bevallani,"

szólt a nagy megfejtés, azzal megfejelve, hogy "ha szégyen az egyik, akkor szégyen a másik is."

Maradva az uniónál arra terelődött a szó, hogy vajon kell-e Magyarországnak EU-s segítség a gazdaság újraindításához. Orbán azt mondta, a rádióinterjúról egy videókonferenciára megy 27 uniós vezetővel, ahol ma pont a gazdasági csomag lesz a téma. Azt mondta, vannak olyan tagállamok, ahol 10 százalékos GDP-zuhanás következik, illetve 120-130 százalékos államadósságok halmozódtak fel - ezek most nem tűnnek olyan nagy problémának, mert sok olcsó pénz halmozódott fel a piacon, de ez nem lesz mindig így, a kamatok emelkedni fognak, csak drága pénz lesz, ilyenkor jönnek az uzsorások, ráteszik a kezüket az országra, "és akkor befellegzett."

Orbán azt mondta, a bajban lévő országok szerint sürgősen nagyon komoly közös hitelt kell felvenni. De a miniszterelnök szerint a magyar logika más, "mi azt a pénzt akarjuk elkölteni, amit megkerestünk." Most azonban olyan gyalázatos állapotban van sok EU-s ország, hogy aligha tudjuk elkerülni a közös hitelfelvételt. Ez egyben veszély és lehetőség: ha rosszul költjük el, akkor "bukta van", ha jól, akkor nyerünk.

"A kisördög nem alszik, figyelni kell, mert másoknak nem sikerült olyan hatékonyan gazdálkodni, mint Magyarországnak."

A hitelről Orbán azt is elmondta, hogy a programok már megvannak, tudjuk, mire költenénk a pénzt, és itt a zöldítési projektet emelte ki, az ország energiahálózatának korzerűsítését.

A műsorvezető ezután Budapestre, konkrétan a Lánchíd felújításának huzavonájára terelte a szót.

"Vannak dolgok, amik meghaladják a mi értelmünket. Általában nem rossz szándékot látok, hanem szerencsétlenkedést. Kilenc hónapja toporognak és szerencsétlenkednek"

- mondta Orbán a híd be nem induló felújításáról. Szerinte nem baj, ha egy testületben vannak elméleti szakemberek, de kell találni gyakorlati szakembereket is - utalt arra, hogy szerinte Karácsony Gergely főpolgármester továbbra sem a problémamegoldás mestere.

A miniszterelnök ezután azt mondta, szánalmasnak tartja, hogy rendre pénzhiányra hivatkoznak, ő megnézte, 180 milliárd forint van Budapest számlájána, "tele vannak pénzzel", csak értelmesen kéne azt felhasználni.

"Egyetlen dolgot tudunk tenni, szurkolunk nekik, hogy sikerüljön"

- szögezte le az ország fődrukkere.

A rádióinterjúban volt még szó arról, hogy ha Orbán a - demokrácia állapota kapcsán - ideüzengető nyugati államokra néz, nem tudja, sírjon-e vagy nevessen, hiszen azt látja, hogy ott emberek halnak meg a járványban, szobrokat döntögetnek, erőszakhullám van, szép városokban bandaháborúznak. Sorosozás is volt, alig burkoltan, hiszen az ideüzengetés "régi nóta". Liberális imperializmus ez, a nemzeti kormányok meggyengítésére szolgáló nemzetközi politika, melyet már államok fölötti globális szervezetek, magukat államok fölött állónak képzelő pénzemberek, üzletemberek működtetnek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
Pénzügyi szektor Az első hullámot meglepően jól átvészelték a hazai bankok
Csabai Károly | 2020. szeptember 9. 06:07
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a hiteleik viszonylag jól fogytak. Ami azért jó hír, mert tompíthatja a hazai gazdaság Covid-19 miatti – Varga Mihály pénzügyminiszter által 5 százalék körülire becsült – idei visszaesését. Különösen a babaváró kölcsönök iránti kereslet volt élénk, de vitték a szintén államilag támogatott hitelkonstrukciókat is.
Pénzügyi szektor Okozhat gondot az OTP-nek, hogy vezérhelyettese a leendő legnagyobb konkurenshez igazolt?
Csabai Károly | 2020. szeptember 4. 06:07
Barna Zsolt július 20-án távozott a legnagyobb hazai hitelintézettől, s kevesebb mint másfél hónap múlva, szeptember 1-jén a Budapest Bank, MKB és Takarékbank már bejelentett egyesülését előkészítő gazdasági társaság alelnöke lett. E helycsere azért érdekes, mert a három bank fúziójával létrejövő hitelintézet mérlegfőösszege alapján az OTP után a második legnagyobb lesz, kvázi annak első számú versenytársa. Márpedig nemcsak a bankvilág, hanem a gazdaság egyéb területein tevékenykedő cégek is versenytilalmi megállapodásokkal akadályozzák meg, hogy a tőlük távozó vezetőjük rövid időn belül a konkurensüknél kamatoztathassa a náluk (is) megszerzett tudást.
Pénzügyi szektor Viszonylag jól átvészelte a K&H az első hullámot
Csabai Károly | 2020. szeptember 3. 16:43
Idei első félévében még 7,1 milliárd forintos adózott nyereséget is tudott termelni, igaz, az így is 19 milliárddal kisebb, mint 2019 azonos időszakában.
Pénzügyi szektor A bérek is célba érhetnek 5 másodpercen belül
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 17:48
Szeptember 1-jétől ugyanis már nemcsak a lakossági, hanem a vállalati átutalások is bekerülhetnek az azonnali fizetési rendszerbe, már ha a céges számlát vezető bank felkínálja e szolgáltatást.
Pénzügyi szektor Barna Zsolt a megabankhoz szerződött
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 09:46
Alakul a vezetőség a gigabanknál.
Pénzügyi szektor Csőre töltöttek a bankok a második hullám miatt (frissítve)
Csabai Károly | 2020. augusztus 31. 06:07
A járvány ismételt felerősödése láttán ők is szigorítottak. Fiókjaik többségébe maszk nélkül már nem lehet belépni, emellett plexifalak választják el a banki ügyintézőket az ügyfelektől. Mármint azoktól, akik igénylik a személyes kapcsolattartást. Online ugyanis már szinte mindent el lehet végezni, erre a hitelintézetek nemcsak felkészültek, hanem ösztönzik is a klienseiket.
Pénzügyi szektor Magántőkealappal gyarapodott a Matolcsy-fiúk barátjának cégbirodalma
Csabai Károly | 2020. augusztus 29. 06:04
A Száraz István tulajdonában lévő Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt.– mely egyebek mellett egy, az MKB Bankban közvetve csaknem egyharmad részben tulajdonos magántőkealap kezelője –  egy olyan alapot vett át, amelyet egy másik társaság hozott létre. Az átadás oka prózai.
Friss
hírlevél