<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Egy testületben gyakorlati szakembereket is kéne találni az elméleti szakemberek mellé a miniszterelnök szerint.

A miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában szóba került az Európai Unió bíróságának friss ítélete is, mely kimondta: uniós jogot sért a civilszervezetek külföldi finanszírozásáról szóló magyar törvény.

Erről a fejleményről Orbán meglepő módon azt mondta, hogy jó kedvre derítette, mert az indoklásban az uniós bíróság is kiemeli, mennyire fontos az átláthatóság. Márpedig a miniszterelnök szerint ennek a törvénynek pontosan az átláthatóság megerősítése a célja,

az átláthatóság olyan érték, amit joggal akar a kormány, tehát a magyarok jól döntöttek, amikor a nemzeti konzultáción mellette szavaztak.

Orbán szerint az uniós bíróság azt nem merte mondani, hogy a civilek átláthatósága ne legyen fontos szempont, annyi a kifogásuk, hogy ezt kevesebb korlátozással kell megoldani. Ezt a miniszterelnök szerint nem lesz nehéz betartani. Azt leszögezte, hogy mivel szerinte a civilszervezeteknek politikai befolyása van az országban, a parlamenti pártokkal egyenértékű átláthatóságuk kell, hogy legyen.

"Aki nem rest külföldről pénzt elfogadni, az ne legyen rest azt bevallani,"

szólt a nagy megfejtés, azzal megfejelve, hogy "ha szégyen az egyik, akkor szégyen a másik is."

Maradva az uniónál arra terelődött a szó, hogy vajon kell-e Magyarországnak EU-s segítség a gazdaság újraindításához. Orbán azt mondta, a rádióinterjúról egy videókonferenciára megy 27 uniós vezetővel, ahol ma pont a gazdasági csomag lesz a téma. Azt mondta, vannak olyan tagállamok, ahol 10 százalékos GDP-zuhanás következik, illetve 120-130 százalékos államadósságok halmozódtak fel - ezek most nem tűnnek olyan nagy problémának, mert sok olcsó pénz halmozódott fel a piacon, de ez nem lesz mindig így, a kamatok emelkedni fognak, csak drága pénz lesz, ilyenkor jönnek az uzsorások, ráteszik a kezüket az országra, "és akkor befellegzett."

Orbán azt mondta, a bajban lévő országok szerint sürgősen nagyon komoly közös hitelt kell felvenni. De a miniszterelnök szerint a magyar logika más, "mi azt a pénzt akarjuk elkölteni, amit megkerestünk." Most azonban olyan gyalázatos állapotban van sok EU-s ország, hogy aligha tudjuk elkerülni a közös hitelfelvételt. Ez egyben veszély és lehetőség: ha rosszul költjük el, akkor "bukta van", ha jól, akkor nyerünk.

"A kisördög nem alszik, figyelni kell, mert másoknak nem sikerült olyan hatékonyan gazdálkodni, mint Magyarországnak."

A hitelről Orbán azt is elmondta, hogy a programok már megvannak, tudjuk, mire költenénk a pénzt, és itt a zöldítési projektet emelte ki, az ország energiahálózatának korzerűsítését.

A műsorvezető ezután Budapestre, konkrétan a Lánchíd felújításának huzavonájára terelte a szót.

"Vannak dolgok, amik meghaladják a mi értelmünket. Általában nem rossz szándékot látok, hanem szerencsétlenkedést. Kilenc hónapja toporognak és szerencsétlenkednek"

- mondta Orbán a híd be nem induló felújításáról. Szerinte nem baj, ha egy testületben vannak elméleti szakemberek, de kell találni gyakorlati szakembereket is - utalt arra, hogy szerinte Karácsony Gergely főpolgármester továbbra sem a problémamegoldás mestere.

A miniszterelnök ezután azt mondta, szánalmasnak tartja, hogy rendre pénzhiányra hivatkoznak, ő megnézte, 180 milliárd forint van Budapest számlájána, "tele vannak pénzzel", csak értelmesen kéne azt felhasználni.

"Egyetlen dolgot tudunk tenni, szurkolunk nekik, hogy sikerüljön"

- szögezte le az ország fődrukkere.

A rádióinterjúban volt még szó arról, hogy ha Orbán a - demokrácia állapota kapcsán - ideüzengető nyugati államokra néz, nem tudja, sírjon-e vagy nevessen, hiszen azt látja, hogy ott emberek halnak meg a járványban, szobrokat döntögetnek, erőszakhullám van, szép városokban bandaháborúznak. Sorosozás is volt, alig burkoltan, hiszen az ideüzengetés "régi nóta". Liberális imperializmus ez, a nemzeti kormányok meggyengítésére szolgáló nemzetközi politika, melyet már államok fölötti globális szervezetek, magukat államok fölött állónak képzelő pénzemberek, üzletemberek működtetnek.

Pénzügyi szektor Ellentmondást nem tűrően reagált a minisztérium a BAMOSZ aggodalmára
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:07
A gazdasági tárca szerint indokolatlan a szervezet aggodalma az új szabályok miatt.
Pénzügyi szektor Nagy Mártonékhoz fordult a BAMOSZ
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 15:37
2023. május 31-én több olyan kormányrendelet jelent meg, mely lényeges kihatással lehet a magyar megtakarítási piacra, s annak részeként a hazai befektetési alapok működésére. A BAMOSZ-nak volt mit hozzáfűznie. .
Pénzügyi szektor Érthetetlen, de még mindig vett valaki magyar állampapírt
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 11:51
Hozamcsökkenés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Jó hírt vitt a postás a K&H-nak
Privátbankár.hu | 2023. június 4. 10:33
Megkapta a fogyasztóbarát minősítést a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) a K&H Biztosító Zrt. otthonbiztosítása.
Pénzügyi szektor Moody's: törlesztési csődre minősítette vissza Fehéroroszországot
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 09:01
A lehetséges legrosszabb, gyakorlatilag államcsődöt jelző besorolási szintre minősítette vissza Fehéroroszországot a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Fehéroroszország egyoldalúan saját valutájára denominálta át devizakötelezettségeinek törlesztését, és a Moody's minősítési módszertana szerint ez törlesztési csődnek felel meg.
Pénzügyi szektor Fontos határidőre figyelmeztette az MNB a vállalkozásokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 10:22
A pénzügyi vállalkozásoknak idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig – a biztonságos működés fenntartása érdekében – két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. A tőke emelés és a tulajdonosi befolyásoló részesedés változása bejelentési vagy/és engedélyezési kötelezettségekkel jár az érintett piaci szereplőknek. Az MNB vezetői körlevéllel segíti a folyamatot, ám a tőkeemelést nem teljesítő piaci szereplők engedélyét vissza is vonhatja.
Pénzügyi szektor Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 08:38
Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.
Pénzügyi szektor Stabil pénzügyi alapokon valósult meg a történelmi bankfúzió
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 16:08
Az MBH Bank legfrissebb pénzügyi jelentése alapján a pénzintézet 10 447 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és több mint 90 milliárd forint korrigált adózás utáni eredménnyel zárta 2023 első negyedévét. A saját tőke 831,7 milliárd forintra nőtt, míg tőkemegfelelési mutatója továbbra is erős maradt, így a változó piaci körülmények ellenére is rendkívüli stabilitás mellett valósulhatott meg a MKB Bank és Takarékbank április 30-i egyesülése.
Pénzügyi szektor Francia banki adás-vétel a magyar piacon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 14:11
A Cofidis SA megállapodást írt alá a napokban a BNPP PF Group magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról, így a Magyar Cetelem Bank részvényei a Cofidis SA tulajdonába kerülnek.
Pénzügyi szektor 13,8 milliárdos eredmény: erős éve volt a Gránit Banknak
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 18:07
Jól teljesített a pénzintézet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG