3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem várt kellemetlenséggel járhat a családtámogatások kiutalásának múlt heti előrehozása: bár a családok számára így könnyebb volt az négynapos hétvége, a banki ügyfelek egy része ugyanakkor májusban nem tudja teljesíteni a kedvezményes számlavezetéshez elvárt feltételeket.

Jó néhány családnak nem pusztán örömet, hanem megoldhatatlan problémát okozott a Magyar Államkincstár (MÁK) azzal az intézkedésével, hogy még a hátunk mögött lévő hosszú hétvége előtt elutalta a családtámogatási ellátásokat. Így ugyanis április 29-én és 30-án érkezett meg a bankszámlákra a májusi családi pótlék, anyasági támogatás, GYES vagy a gyermeknevelési támogatás (GYET) összege.

A pénzfelvétel is sokba kerülhetUgyancsak problémát jelenthetett a korai utalás azoknak is, akik korábban kérték a havi kétszeri, ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét bankjuknál. Nekik – amennyiben az áprilisban rendelkezésre álló kétszeri tranzakciót, vagy a 150 ezer forintos összeghatárt már kimerítették – ügyelniük kellett arra, hogy ne a pénz megérkezésekor, hanem csak a négynapos ünnep alatt látogassák meg valamelyik bank készpénzkiadó automatáját. Ha nem így tettek, s már a pénz számlára érkeztekor felvették az összeget, akkor bizony a bankok számukra is felszámítják a plusz készpénzes tranzakció minden költségét.

A problémával azok a családok szembesülhetnek, akik olyan számlacsomagot választottak bankjuknál, ahol a kedvezményes használat (például a számlavezetési költség-mentesség, ingyenes utalás, stb.) feltétele a számlára érkező rendszeres, előre meghatározott összegű utalás. Ha az adott hónapban ez az összeg nem érkezik meg, a bank jogosult a kedvezményes (esetenként 0 forintos) számlavezetési díj helyett a számlacsomag tényleges költségét ráterhelni az ügyfélre. Ez akár több száz forintos többletköltséget jelenthet.

Persze, mondhatnánk, hogy a kedvezményes számlacsomag igénybevételéhez messze nem elegendő akkora összeg számlára érkezése, mint amit a családtámogatás keretében utal a MÁK, s e tekintetben viszonylag kevés lehet az érintett. Ugyanakkor nem feledkezhetünk meg arról, hogy a feltételek teljesítése a legtöbb banknál csak összeghez kötött, azt, hogy ezt hány utalásból oldja meg a számlatulajdonos mellékes. Így viszont – miután több banknál akár 150, sőt 200-300 ezer forint számlára érkezése is elvárás lehet a kedvezmények igénybevételéhez – sok olyan család lehet, ahol a munkabér mellett a családtámogatások néhány tízezer forintos összege is számít a limitszint eléréséhez.

A mostanihoz hasonló helyzet rendszerint az év végén szokott nagyobb gondokat okozni, amikor a munkáltatók dolgozóiknak kedvezve (s persze sokszor könyvelési okokból is) előszeretettel hozzák előre, decemberre az év utolsó hónapjára esedékes munkabérek kifizetését. Ennek nyomán a januári utalások elmaradnak, ami ismét a számlavezetési feltételek elmaradását vonja maga után.

Miként a rendszeres megtakarítási termékeknél, úgy a kedvezményes számlaszolgáltatások esetében is akad olyan konstrukció, ahol évi 1-2 csúszást elnéz a rendszer a feltételek teljesülésében, ám a legtöbb helyen automatizmus uralkodik: a rendszer automatikusan ráterheli a következő hónapra az emelt szolgáltatási díjat. A MÁK korai utalásával pórul járt ügyfelek ugyanakkor bankjuknál jelezhetik az esetet és jó eséllyel számíthatnak méltányosságra is, ám ezt központilag nem képesek kezelni a hitelintézetek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG