1p
A Fitch szerint az euróövezeti válság további mélyülése arra kényszerítheti a bankokat, hogy visszafogják a közép-kelet-európai érdekeltségeik finanszírozását, ami a hitelellátás szűkülése miatt hatással lehet a felzárkózó európai gazdaságok növekedésére. Ugyanerről beszélt nemrég az EBRD, és az IMF is. Közben a válság súlyosbodásáról beszélt az EU pénzügyi biztosa.

Az európai hitelminősítő, befektetőknek összeállított elemzése az euróválság legnagyobb kockázatai közé sorolja a közép- és kelet-európai országokban működő euróövezeti bankérdekeltségek finanszírozási forrásainak csökkenését. A Fitch elemzői szerint a keleti leánybankok elviselnének ugyan bizonyos mértékű tulajdonosi finanszírozási csökkentést, ám ebben az esetben maguk is a hitelfolyósítás visszafogására kényszerülnének, ami hátrányosan hatna a térség gazdaságainak növekedési ütemére.

A hitelminősítő szerint az elmúlt időszakban nőtt az euróövezeti bankokra nehezedő pénzügyi nyomás, ami felidézi annak kockázatát, hogy kevésbé tudják támogatni érdekeltségeiket, és a térségi járvány átterjedhet a közép-kelet-európai bankokra. Korábban az EBRD, és az IMF vezetője is azt jósolta, hogy a térség bankrendszere lehet az európai válság nagy vesztese.

Az osztrák bankok máris szigorítanak

Új fenntarthatósági irányelveket dolgoztak ki az osztrák felügyeleti szervek azoknál a bankoknál, amelyeknek nagy a kitettségük közép- és délkelet-európában. A tőkemegfelelési mutatóra vonatkozó Bázel III-rendelkezéseket átmeneti időszak nélkül, már 2013. január elsejétől teljes egészében érvényesíteniük kell a bankcsoportoknak. Emellett 2016. január elsejétől további, három százalékig terjedő törzstőke-puffert (Tier1) írnak elő számukra, ennek mértéke az üzleti modell kockázati jellemzőitől függ majd - közölte az Osztrák Nemzeti Bank és a pénzügyi felügyelet. Az irányelveket hivatalosan később, még az év vége előtt hirdetik ki. Az irányelvek a három legnagyobb osztrák bankcsoportra, Raiffeisen Bank Internationalra, az Erste Bankra és az olasz UniCredit tulajdonában lévő Bank Austriára vonatkoznak.

Közben az EU pénzügyi biztosa azt mondta, hogy az adósságválság a 17 tagú euróövezet magvát is sújtja, ez ügyben ne legyenek illúziók. Olli Rehn szerint Európának olyan gazdasági növekedésösztönző intézkedéseket kell hoznia, amelyek már rövid távon éreztetik bizalomnövelő hatásukat. Úgy vélekedett, hogy pusztán az egységes piac továbbfejlesztését célzó reformintézkedésekkel akár 3 százalékkal is emelhető a GDP 2020-ig. Olli Rehn arra figyelmeztetett, hogy a befektetői bizalom hiánya és a szuverénadósság-válság immár az egész euróövezetet átható, "rendszerszintű" problémává súlyosbodott.

A múlt héten Spanyolország, és Olaszország hitelfinanszírozási költségei fenntarthatatlan magasságokba emelkedtek, ezért beavatkozott az Európai Központi Bank. Emelkedett a francia, sőt az eddig teljesen megbízhatónak tekintett német, osztrák, holland és finn kötvények hozama is.

Az Olli Rehn által említett növekedésösztönző forrás, vagyis az uniós belső piac tökéletesítése olyan további jogszabályok meghozatalában ölthetne testet, amelyek révén a munkaerő, a javak és a szolgáltatások az eddiginél is akadálytalanabbul, bürokratikus megkötésektől mentesebben mozoghatnának Európán belül, tekintet nélkül az országhatárokra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG