Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.

Az OTP Fundman Alap 2014-ben indult, az OTP Alapkezelő jelenleg hatfős feltörekvő részvénypiaci portfóliómenedzser- és elemzőcsapata közös munkával keresi a legígéretesebb befektetési célpontokat.

"A befektetési univerzumunk globális, de erős európai fókusszal. Ez abból adódik, hogy csak olyan cégekbe fektetünk, amelyeket alaposan megismerünk, a többi befektetőnél talán jobban meg is értünk, erre pedig nagyobb esélyünk van a tágabb régiónk országai esetében. Filozófiánk szerint érdemes egyesével megismerni a cégeket, megnézni, hogy milyen folyamatok hogyan hatnak rájuk, és egyedileg dönteni, befektetünk-e vagy sem. Egy-egy részvényből jellemzően 2–5 százalékot tartunk, hogy megvalósuljon a kellő diverzifikáció, így általában 25-30 jó befektetési lehetőséget kell találnunk, hogy teljesen fel legyen töltve részvényekkel az Alap” – mondta el Honics István vezérigazgató-helyettes.

Honics IstvánHonics István

Az Alap jelenleg elsősorban olyan vállalatok részvényeit kedveli és tartja, amelyeket a koronavírus-válság ugyan sújtott, de nem halmoztak fel akkora veszteségeket, hogy az újranyitás után ne tudnának viszonylag hamar visszaállni korábbi növekedési pályájukra. Boér Levente befektetési igazgató mutat be néhány érdekes befektetési célpontot.

„Elsőként a válság által talán legjobban megtépázott szektor, a turizmus területéről mondanék példákat. A légitársaságok közül kiemelném a török Pegasus fapados társaságot, amely az egyik legfiatalabb és leghatékonyabb flottával rendelkezik, így komoly veszteségek nélkül át tudta vészelni a lezárásos időszakot. Az újrainduláskor megerősödött piaci pozícióval térhet vissza, ráadásul a korábban jellemző repülőtéri kapacitásproblémák is eltűnnek. Ide kell még sorolnom a belföldi forgalmát megtartó és a pandémiás időszak alatt is nyereségesen működő, fapados leánycéggel is rendelkező, nemrégen feltőkésített orosz Aeroflotot is.

Boér LeventeBoér Levente

A légi közlekedés mellett a szállodaiparban is találtunk érdekes lehetőséget. A horvát Valamar nevű, üdülőegységeket működtető vállalatnak hatékony hosszú távú stratégiája van, amely további üdülőhelyek létesítéséről, felvásárlásáról és hatékonyabb működésűvé alakításáról szól. A cég az egyik fő haszonélvezője lehet a régióban a turizmus újraindulásának, és az értékeltsége is visszatérhet a válságot megelőző szintekre.

A lezárások hatására óriási leértékelődés ment végbe a kereskedelmi ingatlanokat – plázákat, bevásárlóközpontokat – tulajdonló cégek árfolyamában is, de azt gondoljuk, hogy a formátumot nem kell még temetni az online értékesítés előretörése ellenére sem. A jó lokációval rendelkező bevásárlóközpontok várhatóan az újranyitás után is megtalálják a helyüket, akár a régitől eltérő funkcionalitással. Az Alap portfóliójában szerepelnek például az Unibail-Rodamco-Westfield részvényei, amely 122 bevásárlóközponttal rendelkezik főként Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban, illetve a Klepierre papírjai, amely európai plázákat tulajdonol. De az európai mediterrán régióból is van két izgalmas befektetésünk. A görög, bolgár és ciprusi piacok IKEA és Intersport üzleteit üzemeltető, valamint az ingatlanokat is birtokló Fourlis Group az elmúlt egy év során csak korlátozottan tudta nyitva tartani az üzleteit. Az újraindulás után viszont visszatérhet a korábbi profitabilitás.

A görög–ciprusi–bolgár–román régióban jelen lévő, gyermekjátékokat és háztartási eszközöket forgalmazó Jumbo óriásáruházlánc a régió egyik legerősebb mérleggel rendelkező és legkonzervatívabban működtetett cége. Sok szektortárssal ellentétben pár negyedév jobb vagy rosszabb eredménye emiatt nem kellene, hogy jelentősen befolyásolja az értékeltségét, ennek ellenére sokszor a piaccal együtt mozog az árfolyama. A válság alatt is ez történt lefelé irányba, ezért ismét nagyon olcsó befektetési célponttá vált.

Végezetül a nehéz időszakot átélő vendéglátó szektorból is említenék egy példát, az AmRest részvényeit. A cég a nyugat- és közép-európai, valamint részben a kínai piacon működtet gyorsétterem-hálózatokat. A portfóliójába tartozik az itthon is jelen lévő KFC, Pizza Hut, Burger King és Starbucks, valamint a nálunk nem ismert La Tagliatella, Blue Frog, Kabb, Bacoa és Sushi Shop étteremláncok. A cég várhatóan tőkeemelés nélkül át tudja vészelni a lezárásokat, mivel a kiszállítások felfuttatásával részben pótolni tudta a kieső bevételt. Ráadásul egy nem teljes nyitás esetén is visszaállhatnak az elsősorban fiatalabb célközönséget megcélzó üzemegységei, és a költséghatékonysági intézkedések jelentős része megmaradhat.”

Az OTP Alapkezelő szakemberei bíznak abban, hogy a következő időszak piaci teljesítményét továbbra is elsősorban a vírusválságból való kilábalás folytatódása fogja meghatározni, az, hogy milyen gyorsan tud a világ visszatérni egy megközelítőleg működőképes gazdasági rendbe. Ez pedig attól függ, hogy a jelenleg használt vakcinákkal milyen ütemben tudják oltani a lakosságot, illetve milyen új vakcinák megjelenésével lehet gyorsítani a folyamatot. A kilátások biztatók, így az év második felére van realitása egy fokozatos nyitásnak Európában és az Egyesült Államokban is. Érdemes tehát most olyan eszközökbe fektetni, amelyek az újranyitás nyertesei lehetnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Az Ersténél már látják a fényt a vírusalagút végén
Csabai Károly | 2021. május 5. 11:07
Ezt különösen a lakossági jelzáloghitelek és a vállalkozói mikrohitelek fokozódó igénylésére alapozzák, valamint arra, hogy erősödött a kártyahasználat, miközben az online vásárlások aránya növekszik.
Pénzügyi szektor A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka sérülékeny a moratórium szempontjából
MTI | 2021. április 29. 12:46
A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka, a háztartási szektorban 10 százaléka tekinthető pénzügyileg "kifeszítettnek", sérülékenynek a moratórium szemnpontjából - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Protfolio.hu online hitelkockázati és behajtási konferenciáján csütörtökön.
Pénzügyi szektor Kisebb hibákat tár fel vagy kutakodó előfutár a tőkepiaci felügyeleti ellenőrzés
Dr. Gál István vezető jogász, MNB | 2021. április 29. 10:55
Bár sok tőkepiaci intézmény még alig hallott róla, az MNB jó három éve – eddigi vizsgálatain túl – egy új eszközt, az elsősorban kisebb súlyú, jelentősebb intézkedést nem igénylő hiányosságok feltárására hivatott felügyeleti ellenőrzést is bevethet. Ez a vizsgálatoknál sokkalta gyorsabb, s részben mellőzi annak formai kötöttségeit is. Segítségével az MNB rögtön jelezheti a piacnak az észlelt problémát, az ellenőrzött intézmény pedig azonnal orvosolhatja a feltárt hiányosságot. Ha mégis jelentősebb súlyú problémák merülnek fel az intézménynél, a felügyeleti ellenőrzés vizsgálatba fordulhat át: az ellenőrzés ilyenkor a vizsgálatok „kutakodó előfutára”. Dr. Gál István, az MNB tőkepiaci jogérvényesítési vezető jogászának írása.
Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
hírlevél
depositphotos