TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Van, akinek van pénze, s bankot is venne - ha engedik. Van, akinek nincs pénze, s ezért ügyeskedik.

Bár Európa most ismerkedik meg a kreatív könyvelés görög módozataival, volt idő, amikor mi is eminensek voltunk ebben, mi is görög módon, lélegeztetőgépen éltünk évtizedekig. Az közismert dolog, hogy az ország eladósodása a Kádár-rendszerben indult, és az is, hogy az akkori relatív jólétet nem kis részben ennek köszönhettünk, de az már kevésbé, hogy szinte állandóan kongott a kassza, és nagy bravúrokkal kellett pénzt szerezni. A korábbi hitelek hitelekkel történő törlesztése egyre nehezebb volt, ám a Fekete János által vezetett MNB-nek rendre sikerült megoldást találnia. A rendszer ugyanakkor fenntarthatatlanná vált, s bár a brezsnyevi Oroszország sokáig ellenállt, ám 1981-82-re már nem tudták megakadályozni, hogy a megtermelt javaknál magasabb életszínvonal finanszírozása érdekében hazánk csatlakozzon az IMF-hez és a Világbankhoz. A külpiacokon kedves adósnak számítottunk és számítunk ma is, mert – ellentétben a Görögökkel sosem követelőztünk, sosem közöltük, hogy ez jár nekünk, nem hivatkoztunk a geopolitikára.

S ha már pénz. Mérő László professzorral arról beszélgettünk, hogy egy ország mellett egy magánember miként válhat pénzfüggővé. Egyáltalán létezik pénzfüggőség? - erről beszélgettünk a szakemberrel a Napi Kommentárban:

Kérdés persze, hogy az, akinek van pénze mire költi, s mire költené – ha engednék neki. A hírek szerint Orbán Viktor döntésén múlik, hogy együtt egy hazai befektetőcsoportnak, vagy külön-külön értékesítik az MKB-t és a Budapest Bankot. A számok szerint ugyanakkor annyiba kerülne a közös bank megvásárlása, amennyi pénze a feltörekvő új kormányközeli körnek még nincs, akiknek viszont van – Csányi Sándor, Simicska Lajos – egyelőre aligha kapna támogatást a bankvásárláshoz. Persze, eladó bank van még Magyarországon – főleg amiatt, hogy a jövőben még nehezebb lesz megfelelő szintű megtérülést biztosítani a hazai bankrendszerben – így az AXA és a Sberbank is eladó. A hírek szerint időközben megszakadtak a tárgyalások az állam Erste-részesedés vásárlásával kapcsolatban.

Ha pedig eleget elmélkedtünk a pénzről, ideje, hogy arról elmélkedjünk, hogy hol, melyik strandon költsünk el minél több pénzt a hétvégén, miután az Országos Tisztifőorvos a jövő hét elejéig meghosszabbította és harmadfokúra emelte a hőségriadót. A szokásos autópálya-dugót ugyanakkor növelni fogja, hogy a nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból 2015. augusztus 8-án és 9-én korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A kánikula ellenére borítékolhatóan többen eláznak majd a jövő héten. A szigetelők számára fontos lehet, hogyan lehet majd kijutni a Szigetre, s persze ennél fontosabb, hogy hogyan lehet hazajutni a fesztiválról hajnalban

Bár az ellen nem ment semmi, ha elázva kocsiba szállunk, s – ne adj Isten – karambolozunk is, hiszen ekkor még a kgfb biztosítónk is követelheti rajtunk a másik autóban (és vezetőjében) bekövetkező általa kárösszeget, ám a nap hírei között ott van az a tudósítás is, amely szerint számottevő, 80 milliós büntetést kapott az Uniqa Biztosító nem megfelelő kgfb- és életbiztosításai miatt.

S ha már hatósági munka. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményben hívta fel az élelmiszer- és takarmány-előállítók figyelmét, hogy a termékek biztonságáért elsődlegesen felelős élelmiszerlánc szereplőként, kötelesek hatékony önellenőrzési rendszert működtetni, többek között a mikotoxin-szennyezés megelőzése érdekében is. A hivatal megkezdte az ellenőrzéseket.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megtudtuk, ki lehet az MKB Bank új vezére
Csabai Károly | 2020. november 19. 06:04
Megbízható forrásból származó értesüléseink szerint a Mészáros Lőrinc fő tulajdonában lévő hitelintézet igazgatósága a múlt héten lemondott Balog Ádám utódjának Barna Zsoltot javasolja, aki júliusban állt fel az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesi székéből. Balog Mészáros másik érdekeltségénél, az Opus Global Nyrt.-nél fog a továbbiakban tevékenykedni – de meglehet, csak a 2022-es választásokig, egy újabb Fidesz-győzelem esetén ugyanis kormányzati megbízatás néz ki neki.
Pénzügyi szektor Világraszóló újdonság a magyar Erste Banktól
PR | 2020. november 18. 10:17
A hitelkártyák után immár a Mastercard-betéti kártyák tulajdonosai is igényelhetnek részletfizetést az Erste Banknál, a folyószámla-hitelkeretük terhére – a világon elsőként. A részletekről Annus Norbertet, az Erste Bank Kártya és Fogyasztási Hitelek Igazgatóság vezetőjét kérdeztük.
Pénzügyi szektor Lemondott az MKB Bank vezetője
Csabai Károly | 2020. november 13. 18:05
Balog Ádám már 2020. december 31-én távozna, ám ha addig nem találják meg az utódját, akkor legkésőbb 2021. március 1-jén.
Pénzügyi szektor Hogy élték meg a koronavírus-járványt eddig a biztosítók?
Privátbankár.hu | 2020. november 6. 15:45
A járvány minden biztosító számára rendkívüli helyzetet hozott, de a szektor így is viszonylag jól átvészelte az eddigi időszakot.
Pénzügyi szektor Egyelőre nem keresi a versenytárshoz távozott helyettese utódját Csányi Sándor
Csabai Károly | 2020. november 6. 15:02
Ezt közölték az OTP Bank illetékesei lapunk kérdésére. Az elnök-vezérigazgató július 20-án vette át általános helyettese, Barna Zsolt feladatait, miután ő aznap közös megegyezéssel távozott, s szeptember 1-jén a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank egyesülését előkészítő céghez csatlakozott, egy hete pedig annak igazgatóságának az elnöke.
Pénzügyi szektor Eddig jól jött ki a pandémiából a CIB Lízing
Csabai Károly | 2020. november 5. 18:11
Közel 1 százalékponttal sikerült növelnie a piaci részesedését. Igaz, úgy, hogy az a bizonyos torta kisebb, a cibesek a hazai lízingpiac 20 százalékos éves visszaesését prognosztizálják.
Pénzügyi szektor Már meg is vannak az új óriásbank első vezetői
Privátbankár.hu | 2020. november 5. 15:04
Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el. A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.
Pénzügyi szektor Okozhat-e fejfájást az ellen-OTP az OTP-nek?
Csabai Károly | 2020. november 4. 05:07
Erre a kérdésre végleges választ csak azt követően lehet adni, amikorra befejeződik a nagy, vélhetően több évig tartó projekt és a Takarékbank, az MKB Bank és a Budapest Bank egyesüléséből létrejön a nevet még nem kapott, de a szakberkekben nemes egyszerűséggel ellen-OTP-ként aposztrofált új hitelintézet. Folyamatosan kapunk azonban újabb és újabb információmorzsákat annak megjövendöléséhez, mi várhat ránk.
Pénzügyi szektor Lázár János szerint a közeljövőben csökkenthetik a dohányboltok számát
MTI | 2020. november 3. 08:56
Azt is mondja, hogy harminc év múlva alig lesz már dohányos ember az országban.
Pénzügyi szektor Közel 870 milliót ad a kormány a férfi vízilabda BL-főtábla három budapesti tornájára
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 06:43
A BL-főtábla tornáira ad pénzt a kormány, az esemény helyszíne a Duna Aréna lesz.
Friss
hírlevél