<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Van, akinek van pénze, s bankot is venne - ha engedik. Van, akinek nincs pénze, s ezért ügyeskedik.

Bár Európa most ismerkedik meg a kreatív könyvelés görög módozataival, volt idő, amikor mi is eminensek voltunk ebben, mi is görög módon, lélegeztetőgépen éltünk évtizedekig. Az közismert dolog, hogy az ország eladósodása a Kádár-rendszerben indult, és az is, hogy az akkori relatív jólétet nem kis részben ennek köszönhettünk, de az már kevésbé, hogy szinte állandóan kongott a kassza, és nagy bravúrokkal kellett pénzt szerezni. A korábbi hitelek hitelekkel történő törlesztése egyre nehezebb volt, ám a Fekete János által vezetett MNB-nek rendre sikerült megoldást találnia. A rendszer ugyanakkor fenntarthatatlanná vált, s bár a brezsnyevi Oroszország sokáig ellenállt, ám 1981-82-re már nem tudták megakadályozni, hogy a megtermelt javaknál magasabb életszínvonal finanszírozása érdekében hazánk csatlakozzon az IMF-hez és a Világbankhoz. A külpiacokon kedves adósnak számítottunk és számítunk ma is, mert – ellentétben a Görögökkel sosem követelőztünk, sosem közöltük, hogy ez jár nekünk, nem hivatkoztunk a geopolitikára.

S ha már pénz. Mérő László professzorral arról beszélgettünk, hogy egy ország mellett egy magánember miként válhat pénzfüggővé. Egyáltalán létezik pénzfüggőség? - erről beszélgettünk a szakemberrel a Napi Kommentárban:

Kérdés persze, hogy az, akinek van pénze mire költi, s mire költené – ha engednék neki. A hírek szerint Orbán Viktor döntésén múlik, hogy együtt egy hazai befektetőcsoportnak, vagy külön-külön értékesítik az MKB-t és a Budapest Bankot. A számok szerint ugyanakkor annyiba kerülne a közös bank megvásárlása, amennyi pénze a feltörekvő új kormányközeli körnek még nincs, akiknek viszont van – Csányi Sándor, Simicska Lajos – egyelőre aligha kapna támogatást a bankvásárláshoz. Persze, eladó bank van még Magyarországon – főleg amiatt, hogy a jövőben még nehezebb lesz megfelelő szintű megtérülést biztosítani a hazai bankrendszerben – így az AXA és a Sberbank is eladó. A hírek szerint időközben megszakadtak a tárgyalások az állam Erste-részesedés vásárlásával kapcsolatban.

Ha pedig eleget elmélkedtünk a pénzről, ideje, hogy arról elmélkedjünk, hogy hol, melyik strandon költsünk el minél több pénzt a hétvégén, miután az Országos Tisztifőorvos a jövő hét elejéig meghosszabbította és harmadfokúra emelte a hőségriadót. A szokásos autópálya-dugót ugyanakkor növelni fogja, hogy a nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból 2015. augusztus 8-án és 9-én korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A kánikula ellenére borítékolhatóan többen eláznak majd a jövő héten. A szigetelők számára fontos lehet, hogyan lehet majd kijutni a Szigetre, s persze ennél fontosabb, hogy hogyan lehet hazajutni a fesztiválról hajnalban

Bár az ellen nem ment semmi, ha elázva kocsiba szállunk, s – ne adj Isten – karambolozunk is, hiszen ekkor még a kgfb biztosítónk is követelheti rajtunk a másik autóban (és vezetőjében) bekövetkező általa kárösszeget, ám a nap hírei között ott van az a tudósítás is, amely szerint számottevő, 80 milliós büntetést kapott az Uniqa Biztosító nem megfelelő kgfb- és életbiztosításai miatt.

S ha már hatósági munka. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményben hívta fel az élelmiszer- és takarmány-előállítók figyelmét, hogy a termékek biztonságáért elsődlegesen felelős élelmiszerlánc szereplőként, kötelesek hatékony önellenőrzési rendszert működtetni, többek között a mikotoxin-szennyezés megelőzése érdekében is. A hivatal megkezdte az ellenőrzéseket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló