<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Több mint 47 milliárd forintos mérlegfőösszeggel, közel 4 milliárd forintos saját tőkével jött létre az év elején a Monor és Vidéke, Pécel és Vidéke, valamint a Dél-Pest Megyei Takarékszövetkezet egyesülésével a Pátria Takarékszövetkezet. A hitelezés bővülésében jól jött a végtörlesztés a legnagyobb takaréknak, most egymilliárdos öko-programot terveznek elindítani.

A Pátria jelenleg Magyarországon a szövetkezeti formában működő hitelintézetek közül a legnagyobb fiókhálózattal rendelkezik.

Pest megye meghatározó hitelintézete jött létre a három takarékszövetkezet egyesülésével - mondta a Pátria alelnök-ügyvezetője, Éliás Csaba az eddigi tapasztalatokat összegző szűkkörű sajtóbeszélgetésen (Az OTP-nek Pest megyében 42, a Pátriának 38 fiókja van). A külön-külön is jól működő, átlagosan 50 éve működő pénzintézetek felismerték: önmagában egyik takarék üzemmérete sem elegendő a hatékony és fenntartható fejlődés biztosításához.

Sum Györgyné alelnök-ügyvezető, Lepsényiné Török Ilona alelnök-ügyvezető, Boris Jánosné elnök-ügyvezető, Éliás Csaba alelnök-ügyvezető

Boris Jánosné elnök elmondta: 2010-ben merült fel először az egyesülés ötlete a vezetőkben, amit megerősített az is, hogy a kormány először szögezte le: a magyar tulajdoni háttérrel rendelkező takarékszövetkezeti hálózatot alkalmasnak tartja arra, hogy kormányzati forrásokat közvetítse a gazdaság szereplői felé. Az egyesülést követően a Pátria olyan ügyfeleket is ki tud szolgálni, akik korábban az egyes tagok számára túl "nagynak" bizonyultak; jelenleg minden olyan tevékenység elérhető náluk, amit ma Magyarországon egy takarékszövetkezet folytathat. A Pátria forgalmazza a TakarékPontos termékeket is, korábban ezek nem minden csatlakozó pénzintézetben voltak elérhetőek. Boris Jánosné elmondása szerint a Pátria méretében és tevékenységében is gyakorlatilag megfelel egy kisbanknak.

Nem a méret a lényeg

A méret azonban nem téveszt meg minket: a Pártia továbbra is egy takarékszövetkezet - mondta Éliás Csaba. A hálózati működés előnyeit igyekeznek kiaknázni, gyors, rugalmas, esetenként személyre szabott döntésekkel igyekeznek az ügyfelek igényeit kiszolgálni. 14 településen a Pátria az egyetlen pénzügyi szolgáltató; ez annak a sajátos szemléletnek is köszönhető, hogy a takarékszövetkezetek nem első sorban a profitmaximalizálás érdekében tevékenykednek, esetenként veszteséges ügyletekbe is belevágnak. Példaként egy kistelepülésre telepített ATM ügyét említette az alelnök: több kereskedelmi bank sem volt hajlandó bankjegykiadó automatát üzemeltetni a községben, mondván: nem éri meg a telepítés. Egy takarékszövetkezet tulajdonosai, a tagok azonban nemhogy nemet mondanak egy ilyen veszteséges üzletre, hanem egyenesen elvárják, hogy a legkisebb településeken is szolgáltatóként jelenjen meg a pénzintézet. Bizonyos fiókok veszteségesek - ez egy külföldi részvénytársaság tulajdonában álló pénzintézetnél komoly következményeket vonna maga után, nálunk az  egyik fő célkitűzés azonban továbbra is az, hogy azoknak is elérhetővé tegyük a pénzügyi szolgáltatásokat, akikkel más pénzintézetek nem állnak szóba - mondta Éliás Csaba.

Pusztán karitatív tevékenységből persze egyetlen vállalat sem élne meg. A mérlegfőösszegben 2012-re 2,5 százalékos emelkedést, a betétállománynál 5,6 százalékos emelkedést, a hitelállományban 19 százalékos emelkedést várnak 2012-re. Ez utóbbi igen ambíciózusnak mondható, ám teljesítését segíti a végtörlesztéshez kapcsolódó kiváltó forinthitel-állomány januári jelentős bővülése, mely - ahogy arról beszámoltunk - a teljes szövetkezeti szektort érinti. A Pátria mintegy 400 ügyletben 2,3 milliárd forint új hitelt helyezett ki a végtörlesztés kapcsán. Boris Jánosné hozzátette: emellett a lakásszövetkezetek, társasházak hitelezésében, energiatakarékos felújítási projektek finanszírozásában, az Új Széchenyi Terv keretein belül zajló programok finanszírozásában is terveznek bővülést.

A szlogen: "Itthon vagyunk, értéket teremtünk"

A Pátria számokban (2011 végén): Mérlegfőösszeg: 49,273 milliárd forint
Saját tőke: 4,2 milliárd forint
Hitelállomány: 19,67 milliárd forint
Betétállomány: 41,64 milliárd forint

Fiókok száma: 38

A Pátria egy szokatlan üzletpolitikai döntéssel úgynevezett ÖkoTakarékként definiálja magát: a térségi zöldgazdaság és a civl szféra fellendüléséhez, a helyi környezetvédelmi beruházások sikereihez is szeretnének hozzájárulni. Egymilliárdos keretösszeggel olyan programot indítanak, amelyben a "pozitív szűrő által támogatott" célok megvalósítását támogatják: az alternatív energia, a biogazdálkodás, a kultúra, az oktatás területén nyújtanának kedvezményes hiteleket.

A konkrét termékek még nincsenek készen, de várhatóan jegybanki alapkamat alatti kamatozású hiteltermékeket kínálnak majd a térségben induló zöld beruházásoknak, illetve többek között biogazdálkodóknak, lakossági ügyfeleknek környezetbarát megoldásokat alkalmazó építkezésekhez és ingatlanfelújításokhoz. A programba bevonnák a betéteseket is, akik az egyébként elérhető kamat egy részéről lemondhatnának a térség fejlődését szolgáló célok érdekében.

Pénzügyi szektor Oroszország is felmondhatja a magyar kettős adóegyezményt?
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 17:12
Nagy az esélye annak, hogy az Amerikai Egyesült Államok után Oroszország is felfüggesztheti a kettős magyar adóegyezményt.
Pénzügyi szektor Brutálisan romlott tavaly az ország folyó fizetési mérlege
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 10:45
 Suppan Gegely, a Magyar Bankholding vezető elemzője értékeli a folyó fizetési mérleg adatot.
Pénzügyi szektor Míg Ön aludt, a forint izmosra gyúrta magát
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 07:16
Erősödött kedd reggelre a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Eldőlt, mi lesz a csődbement nagybank sorsa
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 09:22
A First Citizens Bank megvásárolja a Silicon Valley Bankot.
Pénzügyi szektor Mindenki nyugodjon meg: stabil az európai bankrendszer
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 17:02
Ezt fejtegette a német kancellár a brüsszeli uniós csúcson.
Pénzügyi szektor Nem tudni, hogy miért, de nagyon népszerű a magyar állampapír
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 11:52
Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Közel egymilliárd forintért vett saját részvényeket az OTP
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 09:26
A saját részvény állomány így 0,17 százalék.
Pénzügyi szektor Nyugdíj: tavaly sem tőzsdézték el a vagyont a pénztárak
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 19:36
Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Pénzügyi szektor Az amerikai bankcsőd Európára is veszélyt jelent
Privátbankár.hu | 2023. március 14. 12:40
Az Európai Központi Bank (EKB) valószínűleg óvatosabbra fogja kamatpolitikáját az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje után a düsseldorfi IMK makrogazdasági és konjunktúrakutató intézet szakemberének véleménye szerint.
Pénzügyi szektor Nagyon durva dolog történt a forinttal
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 18:37
Nagyot gyengült hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG