Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Több mint 47 milliárd forintos mérlegfőösszeggel, közel 4 milliárd forintos saját tőkével jött létre az év elején a Monor és Vidéke, Pécel és Vidéke, valamint a Dél-Pest Megyei Takarékszövetkezet egyesülésével a Pátria Takarékszövetkezet. A hitelezés bővülésében jól jött a végtörlesztés a legnagyobb takaréknak, most egymilliárdos öko-programot terveznek elindítani.

A Pátria jelenleg Magyarországon a szövetkezeti formában működő hitelintézetek közül a legnagyobb fiókhálózattal rendelkezik.

Pest megye meghatározó hitelintézete jött létre a három takarékszövetkezet egyesülésével - mondta a Pátria alelnök-ügyvezetője, Éliás Csaba az eddigi tapasztalatokat összegző szűkkörű sajtóbeszélgetésen (Az OTP-nek Pest megyében 42, a Pátriának 38 fiókja van). A külön-külön is jól működő, átlagosan 50 éve működő pénzintézetek felismerték: önmagában egyik takarék üzemmérete sem elegendő a hatékony és fenntartható fejlődés biztosításához.

Sum Györgyné alelnök-ügyvezető, Lepsényiné Török Ilona alelnök-ügyvezető, Boris Jánosné elnök-ügyvezető, Éliás Csaba alelnök-ügyvezető

Boris Jánosné elnök elmondta: 2010-ben merült fel először az egyesülés ötlete a vezetőkben, amit megerősített az is, hogy a kormány először szögezte le: a magyar tulajdoni háttérrel rendelkező takarékszövetkezeti hálózatot alkalmasnak tartja arra, hogy kormányzati forrásokat közvetítse a gazdaság szereplői felé. Az egyesülést követően a Pátria olyan ügyfeleket is ki tud szolgálni, akik korábban az egyes tagok számára túl "nagynak" bizonyultak; jelenleg minden olyan tevékenység elérhető náluk, amit ma Magyarországon egy takarékszövetkezet folytathat. A Pátria forgalmazza a TakarékPontos termékeket is, korábban ezek nem minden csatlakozó pénzintézetben voltak elérhetőek. Boris Jánosné elmondása szerint a Pátria méretében és tevékenységében is gyakorlatilag megfelel egy kisbanknak.

Nem a méret a lényeg

A méret azonban nem téveszt meg minket: a Pártia továbbra is egy takarékszövetkezet - mondta Éliás Csaba. A hálózati működés előnyeit igyekeznek kiaknázni, gyors, rugalmas, esetenként személyre szabott döntésekkel igyekeznek az ügyfelek igényeit kiszolgálni. 14 településen a Pátria az egyetlen pénzügyi szolgáltató; ez annak a sajátos szemléletnek is köszönhető, hogy a takarékszövetkezetek nem első sorban a profitmaximalizálás érdekében tevékenykednek, esetenként veszteséges ügyletekbe is belevágnak. Példaként egy kistelepülésre telepített ATM ügyét említette az alelnök: több kereskedelmi bank sem volt hajlandó bankjegykiadó automatát üzemeltetni a községben, mondván: nem éri meg a telepítés. Egy takarékszövetkezet tulajdonosai, a tagok azonban nemhogy nemet mondanak egy ilyen veszteséges üzletre, hanem egyenesen elvárják, hogy a legkisebb településeken is szolgáltatóként jelenjen meg a pénzintézet. Bizonyos fiókok veszteségesek - ez egy külföldi részvénytársaság tulajdonában álló pénzintézetnél komoly következményeket vonna maga után, nálunk az  egyik fő célkitűzés azonban továbbra is az, hogy azoknak is elérhetővé tegyük a pénzügyi szolgáltatásokat, akikkel más pénzintézetek nem állnak szóba - mondta Éliás Csaba.

Pusztán karitatív tevékenységből persze egyetlen vállalat sem élne meg. A mérlegfőösszegben 2012-re 2,5 százalékos emelkedést, a betétállománynál 5,6 százalékos emelkedést, a hitelállományban 19 százalékos emelkedést várnak 2012-re. Ez utóbbi igen ambíciózusnak mondható, ám teljesítését segíti a végtörlesztéshez kapcsolódó kiváltó forinthitel-állomány januári jelentős bővülése, mely - ahogy arról beszámoltunk - a teljes szövetkezeti szektort érinti. A Pátria mintegy 400 ügyletben 2,3 milliárd forint új hitelt helyezett ki a végtörlesztés kapcsán. Boris Jánosné hozzátette: emellett a lakásszövetkezetek, társasházak hitelezésében, energiatakarékos felújítási projektek finanszírozásában, az Új Széchenyi Terv keretein belül zajló programok finanszírozásában is terveznek bővülést.

A szlogen: "Itthon vagyunk, értéket teremtünk"

A Pátria számokban (2011 végén): Mérlegfőösszeg: 49,273 milliárd forint
Saját tőke: 4,2 milliárd forint
Hitelállomány: 19,67 milliárd forint
Betétállomány: 41,64 milliárd forint

Fiókok száma: 38

A Pátria egy szokatlan üzletpolitikai döntéssel úgynevezett ÖkoTakarékként definiálja magát: a térségi zöldgazdaság és a civl szféra fellendüléséhez, a helyi környezetvédelmi beruházások sikereihez is szeretnének hozzájárulni. Egymilliárdos keretösszeggel olyan programot indítanak, amelyben a "pozitív szűrő által támogatott" célok megvalósítását támogatják: az alternatív energia, a biogazdálkodás, a kultúra, az oktatás területén nyújtanának kedvezményes hiteleket.

A konkrét termékek még nincsenek készen, de várhatóan jegybanki alapkamat alatti kamatozású hiteltermékeket kínálnak majd a térségben induló zöld beruházásoknak, illetve többek között biogazdálkodóknak, lakossági ügyfeleknek környezetbarát megoldásokat alkalmazó építkezésekhez és ingatlanfelújításokhoz. A programba bevonnák a betéteseket is, akik az egyébként elérhető kamat egy részéről lemondhatnának a térség fejlődését szolgáló célok érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Pénzügyi szektor Rábólintott az MNB az új szuperbank tagjait érintő vételi ajánlatra
MTI | 2021. január 15. 17:49
Jóváhagyta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. által az MKB Nyrt. és a Takarék Jelzálogbank Nyrt. részvényeire vonatkozó kötelező nyilvános vételi ajánlatot, a részvényeseknek január 19-től február 17-ig van lehetőségük elfogadni az ajánlatot - közölte az MKB és a Takarék Jelzálogbank a tőzsde honlapján pénteken.
Pénzügyi szektor Vizsgálódott az MNB - ezért bírságolták meg a Groupamát
Privátbankár.hu | 2021. január 12. 11:10
A Magyar Nemzeti Bankrendszeres ellenőrzései keretében átfogó vizsgálatot folytatott a Groupama Biztosító Zrt.-nél (Groupama). A vizsgálat 2017 májusától a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át. Bár a jegybank több hiányosságot is feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését.
Pénzügyi szektor Csökkent a hazai biztosítási alkuszok száma
Csabai Károly | 2021. január 6. 15:55
A biztositas.hu weboldalt üzemeltető társaság december 31-ével beolvadt anyacégébe, a Netrisk.hu Kft-be, amellyel egyidejűleg az utóbbi neve Első Online Biztosítási Alkusz Kft-re változott. Kérdés, az utóbbi években az online piacon gyakorlatilag egyeduralkodó két társaságból maradt egy mennyire tudja megőrizni a pozícióját Mészáros Lőrinc gőzerővel terjeszkedő cégével, a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft-vel szemben.
Pénzügyi szektor Még közelebb kerültünk a gigabank elindulásához
Privátbankár.hu | 2020. december 31. 09:09
Kötelező nyilvános vételi ajánlatot nyújtott be a Magyar Bankholding Zrt. és az MTB Zrt. a banki papírokra.
Pénzügyi szektor Sorvezetőt küld a bankoknak az MNB több fontos új szabályról
Privátbankár.hu | 2020. december 28. 13:34
A hazai bankokat érintő több fontos döntésről és szabályról tájékoztatót küld a Magyar Nemzeti Bank az érintetteknek.
Pénzügyi szektor Bankárélet a pandémia alatt: valaki rászokott a kerékpárra, más Rúzsa Magdival publikált receptkönyvet
Csabai Károly | 2020. december 27. 06:34
A koronavírus-járvány miatt számos hobbinknak, kedvenc szórakozásunknak sem hódolhatunk. Nem járhatunk például úszni, terembe kosarazni, vagy squasholni, most télen pedig síelni, de moziba vagy színházba sem. A hazai bankok, hitelintézetek vezetőinél érdeklődtünk, ők hogyan vészelik át e nehéz napokat, van-e olyan tevékenységük, amelyeket nem űzhetnek, s a kényszer szülte helyzetben belevágtak-e esetleg másba.
Pénzügyi szektor Már működik a Magyar Bankholding Zrt.
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 16. 07:17
Ténylegesen is elindult a működés, azaz létrejött Magyarország második legnagyobb bankcsoportja.
Friss
hírlevél