TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nyolc év alatt 200 milliárd (!) euró folyt keresztül a Danske Bank kis észtországi leányvállalatán, leginkább orosz ügyfelek megbízásából. A módszer nem volt túl bonyolult, szemet is szúrt valakinek, a bank azonban olyan sokat keresett rajta, hogy inkább szemet hunytak a pénzmosási aggályok felett.
A tallini Danske Bank fiók. Fotó: EPA/Valda Kalnina

A legnagyobb dán kereskedelmi bank, a Danske Bank észtországi leányvállalatán 2007 és 2015 elképesztő pénzek mentek keresztül: 15 ezer devizakülföldi - nagyrészt orosz, valamint más posztszovjet országokból származó - ügyfél 200 milliárd euróra, azaz jó 65 ezer milliárd forintra tehető pénzét moshatták tisztára. A Financial Times által megszerzett belső feljegyzés most rávilágít a módszertanra is.

A bank tudta, hogy kockázatos - de piszok jól kerestek rajta

A feljegyzés kiemeli, hogy a bank számára rendkívül jövedelmező stratégia kockázatos volt, egyebek mellett azért, mert nem azonosították a megfelelően az ügyfeleket és nem győződtek meg róla, hogy nem nagy összegű pénzek Oroszországból történő kimozgatására használták-e a lehetőséget.

Az úgynevezett tükör-ügyletek lényege az volt, hogy a - főleg orosz - ügyfelek rubelért értékpapírokat vásároltak nagy összegben, majd ugyanezeket külföldi keményvalutáért, dollárért vagy euróért eladták. Maga a módszer önmagában nem illegális, de az ilyen tranzakciók esetében mindig ki kellene gyulladnia a piros lámpának: könnyen lehet, hogy pénzmosásról van szó, az ügyletet alaposabban meg kell vizsgálni.

Hogy miért nem voltak körültekintőbbek? A Danske bank feljegyzése alapján egyetlen év alatt, 2013-ban 10 millió dollárnak megfelelő összeget keresett a pénzintézet olyan ügyleteken, melyeket úgy hirdettek: orosz államkötvények használatával lehetővé teszik a nemzetközi fizetést "gyorsabb, olcsóbb és megbízhatóbb" módon. A feljegyzés szerint a Danske úgy értékelte: van reputációs kockázata annak, ha a bank minden látszat szerint segít a tőke Oroszországból történő kimenekítésében. "Mivel a megoldás rendkívül magas bevételt hoz, a kockázathoz viszonyított megtérülés rendkívül vonzónak tűnik" - olvasható a memóban.

A Financial Times-hoz eljutott feljegyzésen nem szerepel dátum, azt valószínűsítik, hogy 2013 októberi lehet - legalábbis a bank által a botrányról kiadott egyik jelentés pont egy ilyen feljegyzésre utal. A Danske jelentése szerint 10 ügyféllel kötöttek ilyen ügyleteket, akik valakiknek a közvetítői voltak - de hogy kiknek, arról nem volt "teljes tudomása" a banknak. Bár a feljegyzés korábbi verziójában megemlítették a pénzmosás kockázatát, a végleges változatba ez a megjegyzés már nem került bele. Annyit említettek meg, hogy a kockázatokat úgy lehet mérsékelni, ha bekért dokumentumok segítségével meggyőződnek arról, hogy az eredetileg orosz rubelben befolyó pénzből végül árukat és szolgáltatásokat vesznek az ügyfelek (nem pedig simán csak dollárhoz, euróhoz jutnak - a szerk.) és korlátozzák a napi összeghatárt.

Az ilyen ügyleteket a bank belső kommunikációjában csak "a megoldás" (the solution) vagy "kötvény-hurok" (bond loop) néven emlegették. Egy ügyfél rubelt adott egy közvetítőnek, aki ezen orosz államkötvényt vásárolt, amelyeket a Danske moszkvai (Citinél vezetett) számlájára transzferáltak. A közvetítő aztán eladta a kötvényeket a Danskénak, aki jóváírta az összeget az ügyfél számláján. A közvetítő ezután kifizette a pénzből az őt megbízó ügyfél beszállítóját.

A feljegyzésből kiderül: a 2013-as bevétel 60 százaléka, 6 millió euró az ilyen ügyletekért felszámított 0,07 - 0,1 százalékos jutalékból származott - ez alapján az FT úgy számol, egyetlen év alatt 6 - 8,5 milliárd euró közötti összeg fordulhatott meg hasonló ügylet keretében.

Valaki megpróbálta jelezni a pénzmosást, de elhallgattatták

A feljegyzést egyébként az észt leányvállalat két korábbi bankára, Jurij Kigyajev és Howard Wilkinson készítette az észt bank felügyelőbizottságának. Később Wilkinson több levelet is írt a koppenhágai központba, amelyekben az észt leányvállalatnál történő pénzmosásra hívta fel a figyelmet. Wilkinson azzal is vádolta a Danskét, hogy egy olyan céggel üzleteltek, amely ugyan az Egyesült Királyságban van bejegyezve, de valódi tulajdonosai között ott van Vlagyimir Putyin egyik családtagja és az orosz titkosszolgálat is. A Kreml természetesen mindenféle kapcsolatot cáfol Putyin elnök és a Danske Bank között.

Wilkinson ügyvédje szerint épp a korábbi bankár volt az, aki a feljegyzés egy korábbi változatába beleírta, hogy "...és ebből kifolyólag ez a megoldás alkalmas arra, hogy pénzmosásra használják." Ez a mondat azonban nem került be a végleges változatba; Wilkinson állítólag nem is látta a végleges változatot, és nem vett részt azon a tárgyaláson sem, ahol a feljegyzést bemutatták a vezetőségnek. A Danskétól pedig szeretett volna védett bejelentői státuszt kapni a leleplezésért cserébe.

Szerzőtársa, Kigyajev elismerte az FT-nek, hogy részt vett a feljegyzés írásában, az egyéb kérdésekkel kapcsolatban azonban a Danskéhoz irányította a lapot.

A botrány miatt egyébként legalább 6 országban folyik vizsgálat, beleértve az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot is. Az Európai Parlament pénzmosással és adóelkerüléssel foglalkozó különleges bizottsága novemberben szeretné meghallgatni Wilkinsont.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Automatikusan meghosszabbodik a hitelmoratórium
MTI | 2020. október 22. 09:59
A gyermeket váróknak viszont jelezniük kell a bank felé akaratukat.
Pénzügyi szektor Erre költi idei eredményét a Magyar Nemzeti Bank
Baka F. Zoltán | 2020. október 21. 18:24
Matolcsy György jegybankelnök felelt Szél Bernadett kérdéseire.
Pénzügyi szektor Ezen múlik az éves GDP-nek megfelelő pénzügyi termék árazása - hogy vizsgázott a rendszer?
Magyar Nemzeti Bank | 2020. október 21. 10:56
Az MNB kezdeményezésére 2016 májusában bevezetésre került a BUBOR esetében a kötelező érvényű jegyzési rendszer. Az új rendszer jelentősen növelte az éves magyar GDP-vel megegyező nagyságú pénzügyi termék árazásához használt BUBOR jegyzések információtartalmát és a hátteret biztosító bankközi piac forgalmát. A 2019-es évre elvégzett statisztikai elemzés alapján a BUBOR jegyzések továbbra is megbízhatók, az új információk gyorsan beépülnek a referenciakamatba, melyet a továbbra is aktív egyedi kamatjegyzők és azok eltérő jegyzési stratégiái biztosítanak. Az MNB a jegyzések folyamatos monitorozásával támogatja a rendszer stabil megbízható működését.
Pénzügyi szektor Tíz milliárdos hitellel segíti a NER balatoni megaprojektjét az orosz szuperbank
Privátbankár.hu | 2020. október 1. 15:49
A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) csaknem 10 milliárd forint (27 millió euró) összegű kölcsönt hagyott jóvá 18 éves futamidővel a szántódi Balaland családi üdülőhely és szabadidőközpont megépítéséhez - közölte a pénzintézet csütörtökön. A finanszírozásban a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) is részt vesz.
Pénzügyi szektor NER-es belügy lehet a Takarékbank legújabb tranzakciója
Csabai Károly | 2020. szeptember 27. 15:22
A Takarék Csoport által megvásárolni kívánt Duna Takarék Bank három fő tulajdonosa közül ugyanis Garancsi István és Hernádi Zsolt Mol-vezér felesége rendelkezik közel 20-20 százalékos részesedéssel - tudta meg laptársunk a győri székhelyű kis hitelintézet elnök-ügyvezetőjétől.
Pénzügyi szektor A nyugdíjasok netbankolni kezdtek, a lakosság pénzt váltani - mi lesz a magyar bankokkal?
Gáspár András | 2020. szeptember 24. 16:29
Sokkal jobb helyzetben érte a válság a bankszektort és a teljes magyar gazdaságot, mint 2008-ban, ezért annak hatásai sem lesznek annyira megrázóak a hazai bankvezérek szerint. A Közgazdász-vándorgyűlésen kiderült, hogy a lakosság meglepően jól állt át a digitális bankolásra, a hitelmoratóriumért egyelőre nincs tolongás, viszont a megtakarításoknál furcsa folyamatokat is látnak a bankvezérek. A fintechek után most a bigtechek fenyegetik a szektort, a felügyelet védelmében bíznak.
Pénzügyi szektor Megjött a Takarék Csoport étvágya, két újabb bankot is megvehet
Csabai Károly | 2020. szeptember 23. 06:00
A Duna Takarék Bank és a Polgári Bank megvásárlásáról már folynak a tárgyalások - értesültünk megbízható forrásból. Információnkat sem a Takarékbank, sem az egyik kiszemelt pénzintézet nem erősítette meg, de nem is cáfolta, érdeklődésünkre egységesen annyit közöltek, most mással vannak elfoglalva.
Pénzügyi szektor Óriásbank ilyet korábban soha nem tett
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 11. 06:54
Jane Fraser személyében először neveztek ki női elnök-vezérigazgatót a Wall Street egyik nagy bankja, a Citigroup élére.
Pénzügyi szektor Hitelkartellen innen és túl: mi a végtörlesztési kartell-ügy és az ítélet üzenete 2020-ban?
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 19:07
A Fővárosi Törvényszék 2020. júliusi ítéletével zárul, de aktualitásából továbbra sem veszít a lakosságot és a hazai bankszektort egyaránt súlyosan érintő, 2011-ben indult hitelkartell-ügy. Mit üzen az ítélet, milyen „tanulságok” szűrhetőek le az ügyből? Egyáltalán változott-e a helyzet a kilenc évvel ezelőtti devizahitel-végtörlesztések óta akár a jogalkotás, bankszektor és lakossági hitelfelvevők vonatkozásában? A 2009. évi gazdasági válság-okozta árfolyamváltozások miatt kezelhetetlenné váló devizahitelek végtörlesztése kapcsán 2011-ben, magyar versenyhivatal eljárásával indult ügy áttekintése ezeket a kérdéseket vizsgálja.
Pénzügyi szektor Fontos a fenntartható fejlődés - lépett a jegybank
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 9. 10:21
Az MNB Zöld Programja keretében szakmai és civil szervezetekkel együttműködve törekszik a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának elősegítésére, a klímaváltozáshoz és más környezeti problémához köthető kockázatok csökkentésére.
hírlevél