BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2018. október 6. 14:03

Nyolc év alatt 200 milliárd (!) euró folyt keresztül a Danske Bank kis észtországi leányvállalatán, leginkább orosz ügyfelek megbízásából. A módszer nem volt túl bonyolult, szemet is szúrt valakinek, a bank azonban olyan sokat keresett rajta, hogy inkább szemet hunytak a pénzmosási aggályok felett.

A tallini Danske Bank fiók. Fotó: EPA/Valda Kalnina

A legnagyobb dán kereskedelmi bank, a Danske Bank észtországi leányvállalatán 2007 és 2015 elképesztő pénzek mentek keresztül: 15 ezer devizakülföldi - nagyrészt orosz, valamint más posztszovjet országokból származó - ügyfél 200 milliárd euróra, azaz jó 65 ezer milliárd forintra tehető pénzét moshatták tisztára. A Financial Times által megszerzett belső feljegyzés most rávilágít a módszertanra is.

A bank tudta, hogy kockázatos - de piszok jól kerestek rajta

A feljegyzés kiemeli, hogy a bank számára rendkívül jövedelmező stratégia kockázatos volt, egyebek mellett azért, mert nem azonosították a megfelelően az ügyfeleket és nem győződtek meg róla, hogy nem nagy összegű pénzek Oroszországból történő kimozgatására használták-e a lehetőséget.

Az úgynevezett tükör-ügyletek lényege az volt, hogy a - főleg orosz - ügyfelek rubelért értékpapírokat vásároltak nagy összegben, majd ugyanezeket külföldi keményvalutáért, dollárért vagy euróért eladták. Maga a módszer önmagában nem illegális, de az ilyen tranzakciók esetében mindig ki kellene gyulladnia a piros lámpának: könnyen lehet, hogy pénzmosásról van szó, az ügyletet alaposabban meg kell vizsgálni.

Hogy miért nem voltak körültekintőbbek? A Danske bank feljegyzése alapján egyetlen év alatt, 2013-ban 10 millió dollárnak megfelelő összeget keresett a pénzintézet olyan ügyleteken, melyeket úgy hirdettek: orosz államkötvények használatával lehetővé teszik a nemzetközi fizetést "gyorsabb, olcsóbb és megbízhatóbb" módon. A feljegyzés szerint a Danske úgy értékelte: van reputációs kockázata annak, ha a bank minden látszat szerint segít a tőke Oroszországból történő kimenekítésében. "Mivel a megoldás rendkívül magas bevételt hoz, a kockázathoz viszonyított megtérülés rendkívül vonzónak tűnik" - olvasható a memóban.

A Financial Times-hoz eljutott feljegyzésen nem szerepel dátum, azt valószínűsítik, hogy 2013 októberi lehet - legalábbis a bank által a botrányról kiadott egyik jelentés pont egy ilyen feljegyzésre utal. A Danske jelentése szerint 10 ügyféllel kötöttek ilyen ügyleteket, akik valakiknek a közvetítői voltak - de hogy kiknek, arról nem volt "teljes tudomása" a banknak. Bár a feljegyzés korábbi verziójában megemlítették a pénzmosás kockázatát, a végleges változatba ez a megjegyzés már nem került bele. Annyit említettek meg, hogy a kockázatokat úgy lehet mérsékelni, ha bekért dokumentumok segítségével meggyőződnek arról, hogy az eredetileg orosz rubelben befolyó pénzből végül árukat és szolgáltatásokat vesznek az ügyfelek (nem pedig simán csak dollárhoz, euróhoz jutnak - a szerk.) és korlátozzák a napi összeghatárt.

Az ilyen ügyleteket a bank belső kommunikációjában csak "a megoldás" (the solution) vagy "kötvény-hurok" (bond loop) néven emlegették. Egy ügyfél rubelt adott egy közvetítőnek, aki ezen orosz államkötvényt vásárolt, amelyeket a Danske moszkvai (Citinél vezetett) számlájára transzferáltak. A közvetítő aztán eladta a kötvényeket a Danskénak, aki jóváírta az összeget az ügyfél számláján. A közvetítő ezután kifizette a pénzből az őt megbízó ügyfél beszállítóját.

A feljegyzésből kiderül: a 2013-as bevétel 60 százaléka, 6 millió euró az ilyen ügyletekért felszámított 0,07 - 0,1 százalékos jutalékból származott - ez alapján az FT úgy számol, egyetlen év alatt 6 - 8,5 milliárd euró közötti összeg fordulhatott meg hasonló ügylet keretében.

Valaki megpróbálta jelezni a pénzmosást, de elhallgattatták

A feljegyzést egyébként az észt leányvállalat két korábbi bankára, Jurij Kigyajev és Howard Wilkinson készítette az észt bank felügyelőbizottságának. Később Wilkinson több levelet is írt a koppenhágai központba, amelyekben az észt leányvállalatnál történő pénzmosásra hívta fel a figyelmet. Wilkinson azzal is vádolta a Danskét, hogy egy olyan céggel üzleteltek, amely ugyan az Egyesült Királyságban van bejegyezve, de valódi tulajdonosai között ott van Vlagyimir Putyin egyik családtagja és az orosz titkosszolgálat is. A Kreml természetesen mindenféle kapcsolatot cáfol Putyin elnök és a Danske Bank között.

Wilkinson ügyvédje szerint épp a korábbi bankár volt az, aki a feljegyzés egy korábbi változatába beleírta, hogy "...és ebből kifolyólag ez a megoldás alkalmas arra, hogy pénzmosásra használják." Ez a mondat azonban nem került be a végleges változatba; Wilkinson állítólag nem is látta a végleges változatot, és nem vett részt azon a tárgyaláson sem, ahol a feljegyzést bemutatták a vezetőségnek. A Danskétól pedig szeretett volna védett bejelentői státuszt kapni a leleplezésért cserébe.

Szerzőtársa, Kigyajev elismerte az FT-nek, hogy részt vett a feljegyzés írásában, az egyéb kérdésekkel kapcsolatban azonban a Danskéhoz irányította a lapot.

A botrány miatt egyébként legalább 6 országban folyik vizsgálat, beleértve az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot is. Az Európai Parlament pénzmosással és adóelkerüléssel foglalkozó különleges bizottsága novemberben szeretné meghallgatni Wilkinsont.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor A kötelező számlázáshoz nyújt segítséget a Takarékbank
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 19:09
Mikro- és kisvállalkozások pénzügyi adminisztrációját segíti a Takarék Business Assistant ma elindult online számlázó és ügyviteli rendszere.
Pénzügyi szektor Megszaladtak a kiadások, nagyot romlott a kormányzati szektor egyenlege
MTI | 2020. július 1. 10:39
180 milliárd forintos hiánnyal zárta az első negyedévet.
Pénzügyi szektor Bejegyezték az ellen-OTP-t előkészítő társaságot
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 17:38
A Magyar Bankárholding Zrt. a Takarékbank, a Budapest Bank és az MKB Bank egyesülésének hivatott megágyazni. 
Pénzügyi szektor Be is nyújtották a katát durván szigorító javaslatot a parlamentnek
Privátbankár.hu | 2020. június 25. 19:46
Csütörtökön a délutáni órákban benyújtotta a törvényalkotási bizottság a módosító javaslatát a jövő évi költségvetést megalapozó törvényhez. Benne a nagy felháborodást kiváltó kata-szigorítással.
Pénzügyi szektor A monetáris tanács szerint tragikusan alakulhatott a második negyedév a gazdaságban
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 15:42
Hét százalékos mínuszban lehetett a GDP, ezért gyorsan lépni kellett a kamatvágással, hogy tényleg V-alakú lehessen a válság. A tanács óvatosabbá vált a növekedési kilátásokat illetően.
Pénzügyi szektor Áder kinevezte az új MNB-alelnököt
MTI | 2020. június 23. 11:31
Aki tehát Virág Barnabás.
Pénzügyi szektor Orbán szerint Budapest tele van pénzzel, ehhez képest csak szerencsétlenkedik a Lánchíddal
Privátbankár.hu | 2020. június 19. 09:19
Egy testületben gyakorlati szakembereket is kéne találni az elméleti szakemberek mellé a miniszterelnök szerint.
Pénzügyi szektor Részletek a Széchenyi Bank vezetőinek letartóztatásáról: bűnszervezetről ír az ügyészség
Privátbankár.hu | 2020. június 17. 17:54
A Fővárosi Főügyészség közleményéből kiderülnek a Széchenyi Bank egykori vezetőit érintő rendőrségi akció részletei. Több mint hatmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó bűnszervezet tagjait vették őrizetbe.
Pénzügyi szektor A rendőrök 5 év után bekopogtattak a magyar bankbotrány főszereplőinél
Privátbankár.hu | 2020. június 17. 13:34
Több mint 5 éve tett feljelentést az MNB a Széchenyi Kereskedelmi Banknál történt, a jegybank álláspontja szerint „bűncselekmények gyanúját felvető események miatt” - lapértesülés szerint most már be is vitték a vezetőket, tanácsadókat a rendőrök.
Pénzügyi szektor Az MNB előtt a szuperbankot előkészítő holding alapítási kérelme
Privátbankár.hu | 2020. június 15. 14:36
Arról azonban Balog Ádámnak, a három érintett bank - Budapest Bank, Takarékbank, MKB - közül az utóbbi vezetőjének nincs tudomása, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már meg is adta volna az engedélyt. Mindenesetre azt valószínűsítette, hogy ez nem fog sok időbe telni.
hírlevél