<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Megállíthatatlan a mesterséges intelligencia fejlődése, az autóipar felforgatása után most a brókerek munkáját sodorja veszélybe egy értékpapírokat vizsgáló program. A gépek ma már kreatív, intuitív feladatokkal is megküzdenek, a mesterséges tudat fejlesztése azonban nem jöhettek volna létre a számítógépes játékok nélkül.

Önmagát tanító mesterséges intelligenciával (AI) lép piacra a FIM Corporations. A stockholmi befektetési alapkezelő új algoritmusa a tervek szerint brókereket megszégyenítő hatékonysággal tudja majd figyelni a tőzsdét és kiválasztani a legjövedelmezőbb papírokat. A cég  befektetési igazgatója szerint a program olyan összefüggéseket is felfedezhet, amiket tapasztalt tőzsdei kereskedők sem vesznek észre. Eelis Hein hozzátette: ez forradalmi változásokat hozhat a társadalomban és a befektetések világában, máris rendkívül nagy az érdeklődés.

Tényleg robotok fogják vigyázni a robotokat előállító robotokat? Tovább >>>

A  „Warren in a box” technológia az amerikai részvénybefektető és üzletember, Warren Buffett után kapta a nevét és több mint két éves kutatómunka eredménye. Az algoritmus több mint 4000 lehetőség közül választja ki azt az 50 értékpapírt, amelyek piaci kapitalizációja meghaladja az egymilliárd eurót. A Warren-algoritmus ezután létrehozza a tőzsdei döntéshez szükséges portfoliót. A rendszer 1986-ig visszamenően vizsgálja a piacot, több mint 700 szempont alapján, a valódi üzletet azonban ember fogja végezni.A mesterséges intelligencián működő rendszer eltér a korábbi tőzsdefigyelő programoktól, ennek pedig kulcsfontosságú eleme az ún. neurológiai háló.

Mitől AI az AI?

A mesterséges intelligencia definíciója szerteágazó, de lényegében az olyan programot hívjuk így, ami állandó emberi beavatkozás nélkül is képes reagálni környezetére és viselkedését célszerűen, megismételhető módon tudja változtatni, vagyis tanul. A megfelelő viselkedés pedig kulcsfontosságú eleme az ún. neurológiai háló, amely az emberi agyhoz hasonlóan képes kötéseket létrehozni két információ között, ezek ismétlése pedig megerősíti ezeket a kapcsolatokat. A bevitt adatokat végül egy szerteágazó hálóvá köti a rendszer, ami alapján „gondolkodni tud”. Új információk esetén az algoritmus megváltoztatja a viselkedését és újrafogalmazza a mintakeresés szempontjait. Egy kellően „tanult” mesterséges intelligencia képes lehet kreatív, intuitív módon viselkedni – legalábbis az átlagember számára.

Jó példa erre a MarI/O, a videójátékokat játszó mesterséges tudat. A kutatók betáplálták a lehetséges lehetőségeket (a használható gombokat) majd egy egyszerű célt adtak neki: érjen el minél több pontot. Minél távolabb jut a pályán, annál nagyobb lesz a végeredmény.  A lehetőségek és a célok közé pedig egy neurológiai háló került, ami feljegyezte a sikeresnek számító lépéseket. A program először nem is tudta, mit kezdjen az információkkal és másodpercenként újraindította a játékot, pár órával később azonban már a profikat megszégyenítő eredményességgel jutott a pálya végére – ráadásul olyan apró trükkökre is rájött közben, amit eddig ember még nem vett észre.

A mesterséges intelligencia csúcsa, a Go

A korábbi kvantitatív módszerekkel ellentétben a mesterséges intelligencia képes kiszűrni a jelentéktelen információkat és felismerni a fontos szempontokat. Ez jelentősen lerövidíti a problémamegoldás idejét, mivel a gépnek nem kell minden lépés előtt megvizsgálni az összes lehetséges lépést, mint ahogy egy sakkozó algoritmus teszi. Egy számítógép számára a sakk egyszerű játék: megvizsgálja az összes lehetséges lépést és kiválasztja a legjobbat.

Ez a módszer azonban nem működik a Go-val a több mint 4000 éves kínai táblajátékkal. A 19x19-es táblán fekete-fehér kövekkel játszanak, amelyek értékét a táblán lévő pozíciójuk határozza meg. A lehetséges lépések száma így elérheti a 2.08168199382×10170 –et, ami a számítások alapján több opció, mint az világegyetemben létező összes atom együttvéve. Ennyi lehetőség megvizsgálásához azonban ma sem létezik alkalmas számítógép. ű

Az igazi megoldást a Google DeepMind fejlesztése, az AlphaGo hozta. Az új megközelítés szerint ún. neuron rétegeket hoztak létre, amelyek különböző szempontok szerint vizsgálták a táblát. Az összesen 48 réteg folyamatosan kapcsolatot tart egymással és figyeli, melyik szempont lehet fontosabb a többinél. Ha talál egy optimális lehetőséget, a rendszer a többi réteget is ráállítja a megközelítésre – ha a rétegek ’véleménye’ megegyezik, a program lép egyet. Az AlphaGo nem csak más Go programokat győzött le, hanem a világ legjobbjának tartott I Szedol ellen öt mérkőzésből is négyet megnyert.

A győzelem voltaképpen a AI csúcsát jelentette, mivel ennél bonyolultabb játékot már nem kaphatott volna. A kutatás azonban nem állt meg: a kifejlesztett technológiát számos területen lehet alkalmazni - az önmagát tanító és egyedi megoldásokat felkínáló AI már az autóvezetés problémáit próbálja leküzdeni, most pedig úgy tűnik, már az értékpapírok kiválasztásában is forradalmat hozhat.

Istent játszik a Tesla-vezér: hamarosan feltöltheted az érzelmeidet a netre?

Az elektromos autózás meghonosítása és a Mars kolonizálása úgy tűnik, kevés Elon Musknak. A 45 éves futurista üzletember most egy egészen új oldalát csillogtatja meg, a Neuralink bejegyeztetésével ugyanis nem kevesebbre készül, mint hogy feltöltse az emberi tudatot a számítógépre. Mindezt ráadásul az évtized végéig. Megnéztük, mekkora esély van az őrült álom megvalósítására. További részletek >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Erősödött csütörtök estére a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:09
rősödött a forint csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
Pénzügyi szektor Kész átverés: Csányi Sándorral reklámozzák a kriptovalutás bizniszt
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 12:03
Az utóbbi hónapokban egyre gyakoribb, hogy internetes csalók ismert emberek nevével és arcképével visszaélve, kitalált történetekkel csábítanak kriptovalutás befektetésekre.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG