<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Megállíthatatlan a mesterséges intelligencia fejlődése, az autóipar felforgatása után most a brókerek munkáját sodorja veszélybe egy értékpapírokat vizsgáló program. A gépek ma már kreatív, intuitív feladatokkal is megküzdenek, a mesterséges tudat fejlesztése azonban nem jöhettek volna létre a számítógépes játékok nélkül.

Önmagát tanító mesterséges intelligenciával (AI) lép piacra a FIM Corporations. A stockholmi befektetési alapkezelő új algoritmusa a tervek szerint brókereket megszégyenítő hatékonysággal tudja majd figyelni a tőzsdét és kiválasztani a legjövedelmezőbb papírokat. A cég  befektetési igazgatója szerint a program olyan összefüggéseket is felfedezhet, amiket tapasztalt tőzsdei kereskedők sem vesznek észre. Eelis Hein hozzátette: ez forradalmi változásokat hozhat a társadalomban és a befektetések világában, máris rendkívül nagy az érdeklődés.

Tényleg robotok fogják vigyázni a robotokat előállító robotokat? Tovább >>>

A  „Warren in a box” technológia az amerikai részvénybefektető és üzletember, Warren Buffett után kapta a nevét és több mint két éves kutatómunka eredménye. Az algoritmus több mint 4000 lehetőség közül választja ki azt az 50 értékpapírt, amelyek piaci kapitalizációja meghaladja az egymilliárd eurót. A Warren-algoritmus ezután létrehozza a tőzsdei döntéshez szükséges portfoliót. A rendszer 1986-ig visszamenően vizsgálja a piacot, több mint 700 szempont alapján, a valódi üzletet azonban ember fogja végezni.A mesterséges intelligencián működő rendszer eltér a korábbi tőzsdefigyelő programoktól, ennek pedig kulcsfontosságú eleme az ún. neurológiai háló.

Mitől AI az AI?

A mesterséges intelligencia definíciója szerteágazó, de lényegében az olyan programot hívjuk így, ami állandó emberi beavatkozás nélkül is képes reagálni környezetére és viselkedését célszerűen, megismételhető módon tudja változtatni, vagyis tanul. A megfelelő viselkedés pedig kulcsfontosságú eleme az ún. neurológiai háló, amely az emberi agyhoz hasonlóan képes kötéseket létrehozni két információ között, ezek ismétlése pedig megerősíti ezeket a kapcsolatokat. A bevitt adatokat végül egy szerteágazó hálóvá köti a rendszer, ami alapján „gondolkodni tud”. Új információk esetén az algoritmus megváltoztatja a viselkedését és újrafogalmazza a mintakeresés szempontjait. Egy kellően „tanult” mesterséges intelligencia képes lehet kreatív, intuitív módon viselkedni – legalábbis az átlagember számára.

Jó példa erre a MarI/O, a videójátékokat játszó mesterséges tudat. A kutatók betáplálták a lehetséges lehetőségeket (a használható gombokat) majd egy egyszerű célt adtak neki: érjen el minél több pontot. Minél távolabb jut a pályán, annál nagyobb lesz a végeredmény.  A lehetőségek és a célok közé pedig egy neurológiai háló került, ami feljegyezte a sikeresnek számító lépéseket. A program először nem is tudta, mit kezdjen az információkkal és másodpercenként újraindította a játékot, pár órával később azonban már a profikat megszégyenítő eredményességgel jutott a pálya végére – ráadásul olyan apró trükkökre is rájött közben, amit eddig ember még nem vett észre.

A mesterséges intelligencia csúcsa, a Go

A korábbi kvantitatív módszerekkel ellentétben a mesterséges intelligencia képes kiszűrni a jelentéktelen információkat és felismerni a fontos szempontokat. Ez jelentősen lerövidíti a problémamegoldás idejét, mivel a gépnek nem kell minden lépés előtt megvizsgálni az összes lehetséges lépést, mint ahogy egy sakkozó algoritmus teszi. Egy számítógép számára a sakk egyszerű játék: megvizsgálja az összes lehetséges lépést és kiválasztja a legjobbat.

Ez a módszer azonban nem működik a Go-val a több mint 4000 éves kínai táblajátékkal. A 19x19-es táblán fekete-fehér kövekkel játszanak, amelyek értékét a táblán lévő pozíciójuk határozza meg. A lehetséges lépések száma így elérheti a 2.08168199382×10170 –et, ami a számítások alapján több opció, mint az világegyetemben létező összes atom együttvéve. Ennyi lehetőség megvizsgálásához azonban ma sem létezik alkalmas számítógép. ű

Az igazi megoldást a Google DeepMind fejlesztése, az AlphaGo hozta. Az új megközelítés szerint ún. neuron rétegeket hoztak létre, amelyek különböző szempontok szerint vizsgálták a táblát. Az összesen 48 réteg folyamatosan kapcsolatot tart egymással és figyeli, melyik szempont lehet fontosabb a többinél. Ha talál egy optimális lehetőséget, a rendszer a többi réteget is ráállítja a megközelítésre – ha a rétegek ’véleménye’ megegyezik, a program lép egyet. Az AlphaGo nem csak más Go programokat győzött le, hanem a világ legjobbjának tartott I Szedol ellen öt mérkőzésből is négyet megnyert.

A győzelem voltaképpen a AI csúcsát jelentette, mivel ennél bonyolultabb játékot már nem kaphatott volna. A kutatás azonban nem állt meg: a kifejlesztett technológiát számos területen lehet alkalmazni - az önmagát tanító és egyedi megoldásokat felkínáló AI már az autóvezetés problémáit próbálja leküzdeni, most pedig úgy tűnik, már az értékpapírok kiválasztásában is forradalmat hozhat.

Istent játszik a Tesla-vezér: hamarosan feltöltheted az érzelmeidet a netre?

Az elektromos autózás meghonosítása és a Mars kolonizálása úgy tűnik, kevés Elon Musknak. A 45 éves futurista üzletember most egy egészen új oldalát csillogtatja meg, a Neuralink bejegyeztetésével ugyanis nem kevesebbre készül, mint hogy feltöltse az emberi tudatot a számítógépre. Mindezt ráadásul az évtized végéig. Megnéztük, mekkora esély van az őrült álom megvalósítására. További részletek >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kellemetlen búcsúajándék: 41 milliós bírságot kapott az egyik magyar bank
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:46
Az MNB átfogó vizsgálata nyomán a hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási, az értékvesztés- és tőkekövetelmény-számítási, az informatikai, a betétbiztosítást érintő, illetve az adatszolgáltatási hiányosságok miatt 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A bank a problémák egy részét már megoldotta, a többire pedig kész intézkedési terve van.
Pénzügyi szektor Csak látszólagos a növekedés a lízingpiacon, hiányoznak az új eszközök
Privátbankár.hu | 2021. november 23. 09:18
Növekedett a magyar lízingpiac az idén, a bővülés azonban elsősorban az eszközök, köztük a járművek drágulásával magyarázható, az új szerződések száma ugyanis mindössze 1 százalékkal emelkedett.
Pénzügyi szektor Joe Biden döntött: a Fed elnök folytathatja a munkát?
Privátbankár.hu | 2021. november 22. 17:13
Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy Jerome Powellt újabb - második - négyéves ciklusra jelöli a Federal Reserve (Fed) elnöki posztjára, ezzel is elismerve Powell érdemeit a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett brutális recesszió alatt, amikor a Fed rendkívül alacsony kamatláb-politikája segített megerősíteni a bizalmat és újjáéleszteni a munkaerőpiacot.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre?
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Pénzügyi szektor Már csak pár napig igényelhető a kamatmentes gyorskölcsön
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 13:02
Az MFB a 10 éves futamidőre szóló, maximum 10 millió forintos hitelt a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára dolgozta ki.
Pénzügyi szektor Minden harmadik bankszámlát online nyitottak a K&H-nál
Privátbankár.hu | 2021. november 16. 09:14
A bankszámlanyitások jelentős része az online térbe költözött. A K&H-nál a harmadik negyedévben az összes bankszámlanyitás 33 százaléka digitálisan, a mobilapplikáción keresztül történt - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor K&H: 59 milliárd forint nyereség kilenc hónap alatt
Privátbankár.hu | 2021. november 15. 14:23
A K&H Bank 59 milliárd, a K&H Biztosító pedig 4,8 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2021 első kilenc hónapjában.
Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló