Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Megállíthatatlan a mesterséges intelligencia fejlődése, az autóipar felforgatása után most a brókerek munkáját sodorja veszélybe egy értékpapírokat vizsgáló program. A gépek ma már kreatív, intuitív feladatokkal is megküzdenek, a mesterséges tudat fejlesztése azonban nem jöhettek volna létre a számítógépes játékok nélkül.

Önmagát tanító mesterséges intelligenciával (AI) lép piacra a FIM Corporations. A stockholmi befektetési alapkezelő új algoritmusa a tervek szerint brókereket megszégyenítő hatékonysággal tudja majd figyelni a tőzsdét és kiválasztani a legjövedelmezőbb papírokat. A cég  befektetési igazgatója szerint a program olyan összefüggéseket is felfedezhet, amiket tapasztalt tőzsdei kereskedők sem vesznek észre. Eelis Hein hozzátette: ez forradalmi változásokat hozhat a társadalomban és a befektetések világában, máris rendkívül nagy az érdeklődés.

Tényleg robotok fogják vigyázni a robotokat előállító robotokat? Tovább >>>

A  „Warren in a box” technológia az amerikai részvénybefektető és üzletember, Warren Buffett után kapta a nevét és több mint két éves kutatómunka eredménye. Az algoritmus több mint 4000 lehetőség közül választja ki azt az 50 értékpapírt, amelyek piaci kapitalizációja meghaladja az egymilliárd eurót. A Warren-algoritmus ezután létrehozza a tőzsdei döntéshez szükséges portfoliót. A rendszer 1986-ig visszamenően vizsgálja a piacot, több mint 700 szempont alapján, a valódi üzletet azonban ember fogja végezni.A mesterséges intelligencián működő rendszer eltér a korábbi tőzsdefigyelő programoktól, ennek pedig kulcsfontosságú eleme az ún. neurológiai háló.

Mitől AI az AI?

A mesterséges intelligencia definíciója szerteágazó, de lényegében az olyan programot hívjuk így, ami állandó emberi beavatkozás nélkül is képes reagálni környezetére és viselkedését célszerűen, megismételhető módon tudja változtatni, vagyis tanul. A megfelelő viselkedés pedig kulcsfontosságú eleme az ún. neurológiai háló, amely az emberi agyhoz hasonlóan képes kötéseket létrehozni két információ között, ezek ismétlése pedig megerősíti ezeket a kapcsolatokat. A bevitt adatokat végül egy szerteágazó hálóvá köti a rendszer, ami alapján „gondolkodni tud”. Új információk esetén az algoritmus megváltoztatja a viselkedését és újrafogalmazza a mintakeresés szempontjait. Egy kellően „tanult” mesterséges intelligencia képes lehet kreatív, intuitív módon viselkedni – legalábbis az átlagember számára.

Jó példa erre a MarI/O, a videójátékokat játszó mesterséges tudat. A kutatók betáplálták a lehetséges lehetőségeket (a használható gombokat) majd egy egyszerű célt adtak neki: érjen el minél több pontot. Minél távolabb jut a pályán, annál nagyobb lesz a végeredmény.  A lehetőségek és a célok közé pedig egy neurológiai háló került, ami feljegyezte a sikeresnek számító lépéseket. A program először nem is tudta, mit kezdjen az információkkal és másodpercenként újraindította a játékot, pár órával később azonban már a profikat megszégyenítő eredményességgel jutott a pálya végére – ráadásul olyan apró trükkökre is rájött közben, amit eddig ember még nem vett észre.

A mesterséges intelligencia csúcsa, a Go

A korábbi kvantitatív módszerekkel ellentétben a mesterséges intelligencia képes kiszűrni a jelentéktelen információkat és felismerni a fontos szempontokat. Ez jelentősen lerövidíti a problémamegoldás idejét, mivel a gépnek nem kell minden lépés előtt megvizsgálni az összes lehetséges lépést, mint ahogy egy sakkozó algoritmus teszi. Egy számítógép számára a sakk egyszerű játék: megvizsgálja az összes lehetséges lépést és kiválasztja a legjobbat.

Ez a módszer azonban nem működik a Go-val a több mint 4000 éves kínai táblajátékkal. A 19x19-es táblán fekete-fehér kövekkel játszanak, amelyek értékét a táblán lévő pozíciójuk határozza meg. A lehetséges lépések száma így elérheti a 2.08168199382×10170 –et, ami a számítások alapján több opció, mint az világegyetemben létező összes atom együttvéve. Ennyi lehetőség megvizsgálásához azonban ma sem létezik alkalmas számítógép. ű

Az igazi megoldást a Google DeepMind fejlesztése, az AlphaGo hozta. Az új megközelítés szerint ún. neuron rétegeket hoztak létre, amelyek különböző szempontok szerint vizsgálták a táblát. Az összesen 48 réteg folyamatosan kapcsolatot tart egymással és figyeli, melyik szempont lehet fontosabb a többinél. Ha talál egy optimális lehetőséget, a rendszer a többi réteget is ráállítja a megközelítésre – ha a rétegek ’véleménye’ megegyezik, a program lép egyet. Az AlphaGo nem csak más Go programokat győzött le, hanem a világ legjobbjának tartott I Szedol ellen öt mérkőzésből is négyet megnyert.

A győzelem voltaképpen a AI csúcsát jelentette, mivel ennél bonyolultabb játékot már nem kaphatott volna. A kutatás azonban nem állt meg: a kifejlesztett technológiát számos területen lehet alkalmazni - az önmagát tanító és egyedi megoldásokat felkínáló AI már az autóvezetés problémáit próbálja leküzdeni, most pedig úgy tűnik, már az értékpapírok kiválasztásában is forradalmat hozhat.

Istent játszik a Tesla-vezér: hamarosan feltöltheted az érzelmeidet a netre?

Az elektromos autózás meghonosítása és a Mars kolonizálása úgy tűnik, kevés Elon Musknak. A 45 éves futurista üzletember most egy egészen új oldalát csillogtatja meg, a Neuralink bejegyeztetésével ugyanis nem kevesebbre készül, mint hogy feltöltse az emberi tudatot a számítógépre. Mindezt ráadásul az évtized végéig. Megnéztük, mekkora esély van az őrült álom megvalósítására. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
Pénzügyi szektor A K&H-nál percek alatt lehet online számlát létesíteni
Privátbankár.hu | 2021. február 23. 09:48
Néhány perc alatt bárki, bárhonnan, bármikor megnyithatja a bankszámláját, amihez azonnal használható digitális bankkártya is jár, anélkül, hogy bankfiókba kellene mennie, köszönhetően a K&H új fejlesztésének.
Pénzügyi szektor Marad a tőzsdén az MKB és az óriásbank is a parkettre mehet
Csabai Károly | 2021. február 19. 16:19
Bár a Magyar Bankholding MKB Bankra tett nyilvános vételi ajánlatát az egyetlen rajta kívüli részvényes, az MKB Bank MRP Szervezet visszautasította, az MKB-ból, a Takarékbankból és a Budapest Bankból álló társaság így is hatalmas, 97,19 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik az MKB-ban. Amelyet ennek ellenére nem áll szándékában kivezetni a tőzsdéről - derült ki a lapunk kérdésére adott válaszból. 
Pénzügyi szektor Felemás képet mutatnak a tavalyi lízingpiaci számok
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 10:44
Bár 14 százalékos visszaeséssel zárta a múlt évet a magyarországi lízingpiac a koronavírus-járvány miatt, a 639 milliárd forintos finanszírozott összeg jóval meghaladja az előzetes becslésekben szereplő 550 -600 milliárd forintos összeget - közölte a Magyar Lízingszövetség. 
Pénzügyi szektor Átadták a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjakat
Privátbankár.hu | 2021. február 2. 13:10
A Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj Program a koronavírus-járvány okozta szokatlan körülmények ellenére a 2020/2021-es tanévben is zavartalanul működik, sőt az MNB Alapítványának döntése értelmében a 2021/2022-es akadémiai évben is tovább folytatódik, méghozzá 30-ról 40 ezer forintra emelt havi ösztöndíjjal.
Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
hírlevél