3p
Meg kell erősíteni a magyar tulajdoni részesedések arányát az országban működő bankokban, és ebben elsődlegesen a magánbefektetőknek kell szerepet kapniuk - vélekedett Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója egy osztrák napilap csütörtöki számában megjelent interjúban. A Széchenyi Bankban érdekeltséggel rendelkező pénzügyi szakember nyitva hagyta a kérdést, hogy létrejöhet-e még üzlet a Raiffeisen Bankkal.

A nagyobb magyar tulajdoni arány mellett kevésbé függene a külföldi gazdasági fejleményektől a bankszektor, emellett a magyar vállalatok versenyképességének megtartásához olyan pénzintézetekre van szükség, amelyek a hazai vállalatok sikerére összpontosítanak - mondta az ÁKK vezérigazgatója a Der Standardnak.

Egyre érdekesebb

Töröcskei István

"A magyar bankszektor egyre érdekesebb" - jelentette ki. Úgy vélekedett, hogy az 1990-es évek privatizációs hulláma és a gazdasági válság után most újra kell szervezni az országot. Sok kisvállalkozás működik Magyarországon és nemzetközi konszernek is megtelepedtek, de csak kevés a közepes méretű vállalkozás - emelte ki. A minivállalkozásoknak közepes vállalatokká kell válniuk ahhoz, hogy a gazdaság jobban megerősödjön - fejtette ki. Ehhez tőkére és hitelekre van szükség és egyfajta, az ügyfelekre orientált bankrendszerre, ami jelenleg nincs meg Magyarországon - tette hozzá.

Úgy vélte, szívesen látott a külföldi részesedés a Magyarországon működő bankokban, de a konszernek központjainak Magyarországon kellene lenniük. Kiemelte, hogy növelni szükséges a magyar részesedést a pénzintézetekben. "Az elsődleges cél a magánbefektetők megnyerése. Az állam segíteni tud ennek a folyamatnak a beindításában" - fogalmazott.

Késett a segítség

A gazdasági válság tapasztalatai azt mutatják, hogy válság esetén a külföldi tulajdonosok elsősorban az anyabankok megmentésére összpontosítottak és csak nagy késéssel foglalkoztak a magyarországi problémákkal, és ez a gazdaságra is hátrányos hatással volt - mondta.

A Széchenyi Bank és a Raiffeisen Bank között a Raiffeisen magyarországi leányvállalatának megvásárlásáról folytatott tárgyalások "elsietetten" kerültek a nyilvánosság elé, "és részben ezért alakultak úgy a dolgok, ahogy alakultak" - jegyezte meg Töröcskei István. Nyitva hagyta azt a kérdést, hogy lehet-e még valami az üzletből. "Azt csak a jóisten tudja" - fogalmazott.

Január elején látott napvilágot a Magyar Hírlap értesülése arról, hogy a magyar tulajdonban lévő Széchenyi Kereskedelmi Bank ajánlatot tett az osztrák Raiffeisen magyar leányvállalatára. A Raiffeisen szóvivője, Ingrid Krenn-Ditz - az ajánlattevő megnevezése nélkül - megerősítette a cég korábbi, novemberi közlését, miszerint kaptak ajánlatot a magyar érdekeltségre. Az osztrák pénzintézet végül a múlt héten bejelentette, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem válik meg magyarországi leánybankjától.

A Széchenyi Kereskedelmi Bankban a magyar állam 49 százalékkal, a Töröcskei Istvánhoz köthető T&T Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt. 51 százalékkal rendelkezik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG