3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Szándéknyilatkozatot írt alá a Duna Bank és az MBH Bank, hogy a győri hitelintézet is részese lesz a szövetkezeti integrációnak. Már ha a GVH és a jegybank is rábólint.

Ugyan április 30-án gyakorlatilag teljesen megvalósult az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. fúziója, hiszen május 1-jétől a létrejött hitelintézet MBH Bank Nyrt. néven, új, egységes arculattal folytatja a tevékenységét, azért a Magyar Bankholding keretében több mint két éve tartó fúziós folyamat még nem zárult le teljesen. A Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) május 8-án beadott összefonódás-bejelentésből ugyanis kiderült, hogy

a Duna Takarék Bank Zrt., valamint az MBH Befektetési Bank Zrt., a hitelintézeti integrációba tartozó hitelintézeteket irányító integrációs üzleti szervezet, továbbá az Integrált Hitelintézetek Központi Szervezete (IHKSZ) egymással szándéknyilatkozatot írtak alá, amelynek tárgya a Duna Bank belépése a szövetkezeti hitelintézeti integrációba.

Amennyiben a tranzakciót a GVH, a Magyar Nemzeti Bank, valamint az IHKSZ közgyűlése is jóváhagyja, akkor a Duna Bank a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjává válik.

Lapunk már 2020-ban úgy értesült, hogy a Takarékbank tárgyalásokat kezdett a győri központú Duna Takarék Bank megvásárlásáról. A Duna Takarékszövetkezet volt az egyetlen pénzügyi szervezet, amely sokáig kimaradt a takarékszövetkezeti összeolvadásból. A takarékszövetkezetből 2013-ban alakult meg a Duna Takarék Bank Zrt., amely sokáig Garancsi István, a Videoton futballcsapatának tulajdonosának érdekeltségébe tartozott, de még 2020 szeptemberében is közel 20 százalékos volt a részesedése, mint ahogy Hernádi Zsolt feleségének is, sok kisbefektető mellett.

Bankunk száz százalékban magyar tulajdonú, négy megyében fiókkal rendelkező regionális hitelintézet. A kis szigetközi településektől Mosonmagyaróváron, Győrön, Esztergomon és Székesfehérváron át Budapestig vagyunk jelen és szolgáljuk ki ügyfeleinket. Nagyon büszkék vagyunk takarékszövetkezeti gyökereinkre, az elmúlt 57 éves működésünkre, hiszen ez adta, és adja fundamentumát ügyfeleink töretlen bizalmának

- olvasható a Duna Bank 2017-ben írt bemutatkozásában. Négy megyében 15 fiókjuk van, és 2021-ben 5,3 milliárd forintos bevétel mellett 190 millió forintos nyereséggel zártak.

MBH Bank Bicskén. Forrás: MBH Bank
MBH Bank Bicskén. Forrás: MBH Bank

Idén márciusban változott a tulajdonosi szerkezet: a Danube Magántőkealap 98,4 százalékos részesedést szerzett a pénzintézetben. Ez a Mészáros Lőrinc által tulajdonolt Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. egyik befektetési alapja. Most pedig megszületett a szándéknyilatkozat arról, hogy belépnek a szövetkezeti integrációba. Ehhez persze még a GVH és a jegybank engedélye is szükséges.

Ha a hatóságok is rábólintanak a tranzakcióra, akkor az MBH még nagyobb lehet, pedig eddig sem volt kicsi: jelenleg mintegy kétmillió lakossági és vállalati ügyfelet szolgál ki. Összesített mérlegfőösszege meghaladja a 10 600 milliárd forintot, ezzel Magyarország második legnagyobb bankja. A banknál elhelyezett betétállomány 6500 milliárd forint, míg a bruttó hitelállomány 5000 milliárd forint felett alakul.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Megszólaltak a bankvezérek: a legérdekesebb kérdést szóba se kellett hozni
Gáspár András | 2023. szeptember 21. 16:53
A magyar bankok jó bőrben vannak, ahogy általában az európai bankszektor is – a jövedelmezőség jól alakul, kérdés, hogy ebből mennyit faragnak le bankadókkal. Az eltűnt bankbetétek egy részét állampapírba, befektetési alapba tették az emberek, de egy másik részét kénytelenek voltak felélni. Jobb lenne, ha az állam nem akkor adna támogatást a vállalatoknak, amikor egyébként is megy a szekér, hanem akkor, amikor szűkös idők járnak. A bankadó emeléséről szó sem volt a bankvezérek kerekasztalán, mert az élet (és a Fidesz-frakció) pár óra alatt elsodorta Varga Mihály ötletét.
Pénzügyi szektor Nagy volt a tolongás az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-kibocsátásán
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 13:43
Tizennégy milliárd forint értékben bocsátottak ki jelzáloglevelet.
Pénzügyi szektor Betelt a pohár az MNB-nél és szigorú döntést hoztak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 20. 10:48
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Global Faktor Zrt. hitel és pénzkölcsön nyújtására vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását -  tájékoztatta a jegybank szerdán az MTI-t.
Pénzügyi szektor Megint lecsapott az MNB, eltörölteti ezt a céget
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:50
Az MNB az ONEY Magyarország Pénzügyi Szolgáltató Zrt. kérelmére visszavonta a társaság engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. A fogyasztási hitelező pénzügyi vállalkozás teljesítő és nem fizető hiteleit már korábban egyéb piaci szereplők számára adta át.
Pénzügyi szektor Ide menekítették a pénzt sokan augusztusban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 18. 13:25
Augusztusban 3,2 százalékkal, azaz 382 milliárd forinttal 12 296 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) hétfőn.
Pénzügyi szektor Ismét szép eredményt ért el az Intesa Sanpaolo
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 14:03
A bankcsoport az európai rangsor élére került a befektetői és elemzői kapcsolatok, valamint az ESG-szempontok terén.
Pénzügyi szektor Az MNB szerint ismét terjednek a devizahitelek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 6. 12:34
A nemzetközi trendekbe beleilleszkedve lassul a hitelezés dinamikája mind a lakossági mind a vállalati szegmensben Magyarországon, előre tekintve ugyanakkor a hitelezés élénkülése várható - összegezte Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője, aki a jegybank legújabb kiadványát mutatta be a hitelezési folyamatokról online sajtótájékoztatón szerdán.
Pénzügyi szektor Lépett az MNB: milliókat spórolhat a lakáshitelesek egy része
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 12:59
Egy új szabálynak köszönhetően egy 20 millió forintos, 20 évre felvett hitel esetében a havi törlesztőrészlet 175 ezer forintról 150 ezer forintra csökkenhet. 
Pénzügyi szektor Itt a fordulat? Csak feleannyi állampapírt tudtak eladni, mint remélték
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 30. 12:24
Eddig vitték, mint a cukrot, de megtörni látszik a lendület.
Pénzügyi szektor A hitelesek milliókhoz juthatnának a kamatváltással
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 29. 10:22
Lszszerű lehet az ötéves kamatfixálást választani. Ezeknél a konstrukcióknál ugyanis a mostani magas törlesztőrészlet egészen bizonyosan csak öt évig áll fenn, azt követően a hitel kamata könnyen lehet, hogy csökkenni fog. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG