1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Nem szerencsés adminisztratív eszközökkel teljesen ellehetetleníteni egy egyébként működő, és egy bizonyos ügyfélkör számára kedvező finanszírozási lehetőséget – véli a devizahitelek jogszabályi tiltásáról az Aegon Hitel Zrt. vezérigazgatója
Nem szerencsés adminisztratív eszközökkel teljesen ellehetetleníteni egy egyébként működő, és egy bizonyos ügyfélkör számára kedvező finanszírozási lehetőséget – véli a devizahitelek jogszabályi tiltásáról Harnos András. Az Aegon Hitel Zrt. vezérigazgatója szerint a devizahitelezésnek van jövője; jó példa erre, hogy a jelenlegi szigorú szabályozás mellett is akkor járhatnak a legjobban az ügyfelek, ha meglévő hitelüket szintén deviza alapon váltják ki: a törlesztőrészlet 10 százalékos csökkenését is el lehet érni ily módon

A válság kirobbanása után az előző kormány által életbe léptetett szigorítások következtében a devizaalapú jelzáloghitelek csak egy szűk kör, a viszonylag magasabb jövedelemmel rendelkező ügyfelek számára váltak már csak elérhetővé. A fedezet alapú hitelezés megszüntetése, a kötelező jövedelmvizsgálat bevezetése mellett az ingatlanra maximálisan felvehető hitel nagyságának korlátozása - azaz a szükséges önerő növelése - a hitelezési piac jelentős beszűküléséhez vezetett - mondta el Harnos András.

A kormány által meghirdetett 29 pontban foglaltaknak megfelelően a devizahitelek esetében a magánszemély tulajdonában lévő ingatlanra történő jelzálogbejegyzést megtiltó jogszabály életbelépése végképp eltüntette a piacról a fogyasztási és ingatlancélú új devizahiteleket.

A fogyasztási hitelek esetében elfogadható a szigor, az ingatlanhitelek esetében azonban nem szerencsés adminisztratív eszközökkel elzárni egy egyébként létjogosultsággal rendelkező finanszírozási eszközt a fizetőképes kereslet elől - fogalmazott az AEGON Hitel vezérigazgatója. A hitelezés visszaesése ráadásul az ingatlanpiacon, az építőiparon illetve a kapcsolódó szektorokon keresztül a nemzetgazdaság teljesítményének csökkenéséhez is vezet.

Az euró alapú hitelek esetében különösen ellentmondásos a korlátozás - mondta Harnos András. Figyelembe véve, hogy a kormányzati kommunikációban is néhány éves távlatban várják az eurózóna csatlakozási kritériumainak teljesítését, egy 20-25 éves futamidejű lakáshitel esetén várhatóan a forint alapú lesz az, amit a futamidő egyötödénél euró alapúra kell majd konvertálni.

A forint alapú hitelek a jelenlegi kamatkörnyezetben még mindig lényegesen drágább finanszírozási forrásnak számítanak, mint a devizahitelek. Ennek ellenére időről időre felmerül a deviza alapú hitelek forintra váltásának kérdése, Harnos András szerint azonban ez a jelenlegi helyzetben  nem javasolható. Aki ugyanis most vált, az nem csak az eredetinél jóval magasabb törlesztőrészletet rögzíti, hanem a tőketartozáson felhalmozott árfolyamveszteséget is realizálja.

Tény, hogy a korábban devizában - elsősorban svájci frankban - eladósodó ügyfelek terhei az elmúlt időszakban az árfolyamváltozások következtében jelentősen megnövekedtek. Az AEGON-hoz is számos könnyítési kérelem érkezett az utóbbi időben, emellett a törlesztéssel késő ügyfeleket a társaság maga is felkeresi. "Gyakorlatilag mindenkinek tudunk valamiféle megoldást kínálni, aki a megkeresésünkre együttműködő, és fizetési hajlandóságot is mutat, vagy aki már előre jelzi, hogy nehézségei vannak, és hajlandó rendszeres befizetést teljesíteni - fogalmazott Harnos András. Elmondása szerint azok az ügyfelek, akiknek hitelét átstrukturálják, javarészt tudják fizetni törlesztőrészleteiket a könnyítés után.

A devizahitelesek az AEGON Hitel vezérigazgatója szerint többféleképpen is kaphatnak hatékony segítséget. A bajbajutott ügyfelek egyrészt a kormány által tervezett eszközkezelő társaságban is bízhatnak, illetve az érintett pénzintézetekkel való megegyezés alapján lehetőségük van a törlesztési teher időszakos csökkentésére. A bankkal való egyeztetés, és megállapodás azért is célszerű lehet, mert a Nemzeti Eszközkezelő Társaság vélhetően csak a bajbajutott ügyfelek egy igen szűk körének kinál majd valamifajta megoldást, és az Eszközkezelő pontos működési elvéről  egyelőre még nagyon keveset lehet tudni. Azoknak az ügyfeleknek pedig, akik egyre nehezebben bár, de elmaradás nélkül törlesztik hiteleiket, és az ingatlanfedezetük is megfelelő, sok esetben lehetőségük van kedvezőbb feltételekkel egy új, szintén deviza alapú hitellel kiváltani a meglévőt.

Egy oldal, ami összehozza a devizahiteleseket - csatlakozz a Facebookon, és segítséget is kaphatsz!
A devizahitelekkel kapcsolatos jelzálogbejegyzési tilalom ugyanis a kedvezőbb kondíciójú hitelcserére nem vonatkozik. Harnos András elmondása szerint az AEGON az euró alapú hitelkiváltásban élen jár: az ügyfelek egy jelentős hányadának a korábbinál sok esetben 10 százalékkal alacsonyabb törlesztőrészletet is tudnak biztosítani. A váltás megkönnyítése érdekében ráadásul a kezdeti költségeket sem kell megfizetni.

Az AEGON emellett több eszközzel is igyekszik könnyíteni az ügyfelek terheit. Egyrészt lehetőség van a halasztott tőketörlesztés igénylésére - ez azt jelenti, hogy egy meghatározott időszakon át az ügyfél csak a kamatokat törleszti, ezáltal a fizetendő részlet is alacsonyabb. Más esetekben a hitel futamidejét növelik, az időben elnyújtott törlesztés szintén alacsonyabb részleteket eredményez. Államilag támogatott, vagy üzleti alapú áthidaló kölcsön igénybevételére szintén van lehetőség az AEGON-nál, ez sok ügyfél esetében jelenthet valódi megoldást az átmeneti fizetési problémák kezelésére.

Harnos András szerint az "okos devizahiteles" most két dolgot tehet: fizeti az árfolyamváltozás miatt megemelkedett törlesztőrészletet ameddig csak tudja, miközben felkeresi vagy a saját bankját konstrukcióváltási kéréssel, vagy egy hitelkiváltó termékkel rendelkező más pénzintézetet, vagy akár egy professzionális hiteltanácsadót, hogy a jelenleginél kedvezőbb feltételű termékre tudja cserélni a meglévő hitelét, amelynek törlesztőrészlete érezhetően alacsonyabb a korábbinál. Az AEGON ebben mind a személyesen, mind pedig a telefonon érdeklődőknek tud segítséget adni, az interneten pedig Hitelcsere kalkulátorral és online hitelszakértővel segít az eligazodásban.

Privátbankár - Gáspár András

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG