1p
A nemzetgazdasági miniszter ugyan a bankokkal eddig nem tárgyalt a közszféra dolgozóinak támogatott hiteleiről, hogy a végtörlesztéshez szükséges forrást ők is elő tudják teremteni, mégis kormányrendelet születhet egy 2 százalékpontos kamattámogatásról. Szinte lehetetlen, hogy időben átverjék az ötletet - Brüsszelnek is rá kellene bólintania.

A kormány még tavaly év végén tett rá ígéretet, hogy kamattámogatott forinthitellel segíti meg a közszféra dolgozóit, akik nem kaphattak adókedvezménnyel egybekötött munkáltatói kölcsönt. A konstrukció kidolgozásához Matolcsy Györgynek a hazai bankokkal újra le kellett volna ülnie a tárgyalóasztalhoz - ez azonban, mint korábban megírtuk, nem történt meg.

Az Index birtokába jutott előterjesztés alapján Matolcsy György azonban megpróbálja a lehetetlent. Az NGM által kidolgozott kormányrendelet-tervezet 53 ezer állami alkalmazottnak kívánni mentőövet dobni, méghozzá 2 százalékpontos kamattámogatást adni új forinthitelekre, amiből lehetőség lenne előteremteni a forrást a végtörlesztésre. Ennek költségvetési vonzata 3,7 milliárd forint lenne, de közel 55 milliárd forintnyi veszteséget termelne a bankszektornak - ez csak akkor történne meg, ha mindenki élne a végtörlesztés lehetőségével, aki jelezte ezt a minisztériumi összeíráskor (az adatokat a KIM összesítette).

Gyerekszámtól függően változna a támogatás

Az előterjesztés az eltartott gyerekek számától tenné függővé a támogatás mértékét. A gyerektelenek maximum 3,75 millió forintos forinthitelre kaphatnák meg a 2 százalékpontos kamatkedvezményt, ez egy gyerekkel 4,5 millióra, két gyerekkel 5,25 millióra, míg három gyerek esetén 7,5 millióra nőne - írja az Index a dokumentum alapján.

A kamattámogatásról szóló kormányrendelet-tervezet szerint a kamattámogatás csak olyan hitel mellé járna, ahol a thm az egyéves állampapír-referenciahozamot legfeljebb 3 százalékponttal haladja meg. Ha a támogatás folyósításának időszakában az ügyfél által fizetett ügyleti kamat 6 százalék alá csökkenne, akkor erre az időszakra a kamattámogatás annyival csökken, hogy a támogatott a 6 százalékot mindenképpen megfizesse.

A tervezet azonban számol egy másik eshetőséggel is, mert a "KIM" adatgyűjtése valószínűleg nem teljes". Ezek alapján a közel 750 ezer fős közszférából 144 ezer devizahiteles élhetne ezzel a lehetőséggel.

Az NGM számol a kockázatokkal

A tervezet számol a kockázatokkal. A kormányhatározat csak akkor léphetne életbe, ha arra az Európai Bizottság is rábólintana, erre még lenne is esély a mostanában kicsit borús hangulat ellenére is, de idő biztosan nem lesz. Ha ez a jóváhagyás meg is lenne, aki Matolcsy kezdhetne házalni a bankoknál és az államkincstárnál - szinte lehetetlen, hogy mindezt a következő két hétben elérjék, a végtörlesztés határideje ugyanis január vége. 

A tervezet készítői szerint egy ilyen lépés a várt 15-20 százalékos végtörlesztési arányt jelentősen, akár 30 százalék fölé emelné, de ez a bankrendszer veszteségeit drasztikusan megnövelné, és „pénzügyi stabilitási kockázatokat jelentene”. Ráadásul, mivel az állam a végtörlesztéshez fűződő veszteségek harmadát átvállalta, ez a költségvetési egyenleget is jelentősen rontaná.

A dokumentum ezt elkerülendő azt javasolja a kormánynak, hogy egyezzen meg a bankokkal abban, hogy a „kibővített árfolyamgátrendszerbe először azokat engedjék be, akik a végtörlesztésre bejelentkeztek, de végül a végtörlesztés nem történt meg”.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG