1p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A bankok egyre kreatívabb indokokkal utasítják el a forinthitel-kérelmeket, válaszul a kormány - úgy tűnik - az időt húzza, hogy megkerülhesse a Bankszövetséggel kötött megállapodást. Látszólag mindenki betartja az egyezséget - a kulisszák mögött a kormány és a bankok újra egymásnak feszülnek.

A piacok megnyugvással vették tudomásul, hogy december 15-én a magyar kormány és Bankszövetség egy nehéz tárgyalássorozat végén megegyeztek a devizahitelesek megmentésében, a terhek elosztásában. A konzultáció egyik legneuralgikusabb pontja a kormány által korábban és egyeztetés nélkül elindított végtörlesztés-projekt volt.

Az egyezség alapján azonban úgy tűnt, a felek elégedettek, csakhogy a kulisszák mögött mindkét fél, ha nem is a megállapodás kijátszásán, de legalábbis annak részleges megkerülésén dolgozik. Az igyekezet mindkét oldal részéről érthető: a bankszektor még nagyobb veszteséget könyvelhet el a végtörlesztésből, mint korábban prognosztizálták; a kormány pedig minél nagyobb politikai hasznot remél abból, hogy a komplett "magyar pénzügyi szektor haragját kivívta" - nem mellesleg a társadalmi feszültségeket is csökkentheti, ha több ezer devizahitellel rendelkező család helyzete stabilizálódik valamelyest. Próbálkoznak a bankok

Három, jobban mondva a két és fél napja van még hátra azoknak az ügyfeleknek, akik végtörleszteni kívánnak. A határidő péntek, de a legtöbb bankfiók ilyenkor már délben bezár, így akik élnének a végtörlesztés lehetőségével, jobb ha nem hagyják az utolsó pillanatra az ügyintézést. Már csak azért sem, mert úgy tűnik a bankok egyre kreatívabbak a hiteligények elutasításában.

Nemcsak az egyre drágább forinthitelekkel próbálják meg elejét venni a "végtörlesztési kedv" év végi fellángolásának a hitelintézetek, hanem egyre több okot kreálnak az elutasításhoz - nyilván így szeretnék minél jobban leszorítani az ebből eredő veszteségeket, mely a korábban kalkuláltnál 80 milliárd forinttal is több lehet.

Az azenpenzem.hu által összegyűjtött ügyfélpanaszok között van olyan, mely a lakóhelyre hivatkozik (az ügyfél azért nem kapott forinthitelt, mert ingatlanja nem megyeszékhelyen található), de volt ahol az ügyintéző azt tanácsolta, várjanak az ügyfelek a hónap végéig, csakhogy mostanra a legtöbb bank már szigorított a kölcsönök feltételein. Legtöbbször az eredeti hitelt folyósító bank tört borsot a végtörleszteni kívánók orra alá, de sok pénzintézet magas jövedelem igazolásával hárítja el a hiteligényléseket. Ilyenkor persze szóba jöhet egy adóstárs, a bankok azonban erre is gondoltak: nemhogy adóstársat nem fogadnak be, még a fedezetcseréről sem akarnak hallani.

A szerződéskötéskor jön a meglepetés

Azok közül, akik eljutnak a forinthitel-szerződés aláírásához, sokan meglepetésekkel találják magukat szemben a szóbeli megállapodáshoz képest. Akik a bank hibájából nem tudnak hitelhez jutni, hogy végtörleszthessenek, azok a PSZÁF-hoz fordulhatnak, igazuk esetén kártérítést is kérhetnek a banktól.

Próbálkozik a kormány is

A kormány sem rest. A megállapodást, amit a Bankszövetséggel kötött ugyan nem rúgja fel, de mindent megtesz, hogy a munkáltatók által a végtörlesztéshez nyújtható 7,5 milliós kölcsön adómentességét minél többen kihasználhassák.

A bankokkal ugyanis az a megállapodás született, hogy adómentességet csak a december 31-ig folyósított munkáltatói kölcsön élvezhet - a kabinet ezt törvénybe is foglalta már-már "szokásos módon", a befalaptörvényhez csapták hozzá a jogszabályt, amit múlt hét pénteken kora délután fogadtak el - épp az ünnepek előtt. Csakhogy a törvényt még nem írta alá Schmitt Pál, és úgy tűnik nem is nagyon fogja elkapkodni a szignót. Ugyanis, akik a törvény hatályba lépése előtt megegyeznek a munkáltatójukkal, azok még jövőre is kaphatnak kölcsönt, amihez jár a kamattámogatás. A jogszabályt ugyanis visszamenőlegesen nem alkalmazzák - ez viszont új színfoltja a kormányzati törvényalkotásnak. A kormány így tehát megfelel annak, amit vállalt a Bankszövetséggel kötött megállapodásban, de egyben minél több devizahitelest próbál behúzni a végtörlesztők táborába.

Az nem kérdés ugyanis, hogy a kormánypártok egykori alelnöke, aki ma a köztársaság első embere, ne nyújtana segítő jobbot a kabinetnek céljai elérésében, Schmitt Pálnak ez eddig sem volt ellenére. 
Az sem véletlen, hogy a kormány megbízásából készült reklámfilmek most kerülnek vetítésre, a kommunikációs offenzívában arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy még nem késő a munkáltatókhoz fordulni a végtörlesztés ügyében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Gyorsan növekszik a lakáshitelek állománya Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. június 5. 18:07
Ütemesen növekszik a lakosság hitelfelvevő kedve a lakáspiacon. Szakértők szerint ez az év hátralévő részében még erősödhet.
Pénzügyi szektor 55 millióra bírságolták az Erste Bankot
Privátbankár.hu | 2021. június 4. 16:59
A pénzintézet nem tartotta be a többes biztosítási ügynöki előírásokat. 
Pénzügyi szektor Derűre ború - itt a friss, 2020-as bankrangsorunk!
Csabai Károly | 2021. június 4. 14:24
Kettős hatás érvényesült a hazai bankrendszerben tavaly. Míg a koronavírus-járvány miatt leült gazdaság ösztönzése érdekében rajtuk keresztül elérhetővé tett fiskális és monetáris pénzbőségnek köszönhetően jelentősen fokozták az aktivitásukat, addig egy másik állami Covid-intézkedés, a hitelmoratórium jócskán megnyirbálta az eredményeiket. Mindez a napokban közzétett 2020-as beszámolóikból immár számszerűen is visszaköszön. Hogy a különböző hatások – ahogy az lenni szokott – ezúttal is eltérően érintették az egyes bankokat, azt a lapcsoportunk által elkészített legfrissebb, 2020-as rangsor is tükrözi: érdekes átrendeződések következtek be 2019-hez képest.
Pénzügyi szektor Jól vette a világjárvány miatti akadályokat az Allianz
Privátbankár.hu | 2021. június 2. 14:23
A német biztosító erős első negyedévet zárt. A csoport 41,4 milliárd euró díjbevételt ért el, ami az előző évi szinthez képest változatlan eredmény.
Pénzügyi szektor Tovább terjeszkedik Szlovéniában az OTP Bank
Privátbankár.hu | 2021. május 31. 17:53
Adásvételi megállapodást írtak alá az Apollo Global Management leányvállalatai által menedzselt befektetési alapok 80 százalékos és az EBRD 20 százalékos tulajdonában álló Nova KBM 100 százalékos részesedésének megvásárlásáról.
Pénzügyi szektor NHP Hajrá! Olcsó és kicsi az adminisztrációja
PR | 2021. május 21. 14:34
Nemcsak olcsósága, a legfeljebb 2,5 százalékos kamat tette népszerűvé az elmúlt egy évben az NHP Hajrá! forrású hiteltermékeket, hanem széleskörű felhasználhatóságuk, a hozzájuk kapcsolható garantőri programok, a kevés feltétel, valamint a kis adminisztrációs teher is. A kedvezményes hitelkonstrukciók sikere egy éve töretlen a Takarékbanknál is, és nagy szerepük van abban, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult válsághelyzetben nem állt le a hitelezés, fennmaradt a gazdaság működőképessége.
Pénzügyi szektor Új szolgáltatással csökkenti a külföldi ügyletek kockázatát a CIB Bank
Privátbankár.hu | 2021. május 18. 15:19
Magyar leánybankján keresztül az olasz Intesa Sanpaolo Csoport már nemzetközileg is elérhetővé teszi a digitális alapú export-import partnerfinanszírozási megoldását.
Pénzügyi szektor Nyugdíjpénztárak: a válság ellenére sem menekültek a tagok
Király Béla | 2021. május 13. 13:24
Jól teljesítettek a tavalyi évben a pénztárak, a válság ellenére nőttek az önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztári befizetések. A Pénztárszövetség sajtóeseményén arról beszéltek a szektor képviselői, hogy mintegy kétmillió hazai pénztári tag továbbra is fontosnak tartja az öngondoskodást, legyen szó a nyugdíjakról vagy az egészséges életmódról.
Pénzügyi szektor 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán a járvány miatt
MTI | 2021. május 12. 09:15
Egyes katás vállalkozók és több mint 30 ezer cég mentesül a kötelezettség alól.
Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
hírlevél
depositphotos