1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az MNB ügyvezető igazgatója szerint már most sikeres a jegybank növekedési hitelprogramja.
Nagy Márton

Nagy Márton a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója elmondta, hogy növekedési hitelprogramban az eredeti keretet a hitelintézetek túljegyezték. Az igazgató egy budapesti gazdasági konferencián elmondta: fontos kérdés, hogy mennyit tudnak ténylegesen kihelyezni a bankok és a takarékszövetkezetek az első két pillér együttesen 750 milliárd forintra növelt keretéből.

Banktitok, ki mennyit kapott

Az MNB ügyvezető igazgatója kiemelte: rendkívül aktívakká váltak a pénzintézetek az MNB növekedési hitelprogramja miatt, a program egyúttal versenyt gerjesztett közöttük. Az MNB nem teszi közzé az egyes bankok által elnyert összegeket, ezt banktitoknak tekinti, néhány bank azonban már maga publikálta az elnyert összeget.

Ahogy a Privátbankár is beszámolt róla, a K&H Bank már meg is kötötte az első hitelszerződését a program részeként. Részletek >>

A jegybank ügyvezető igazgatója elmondta: a közelmúlt adataiból az derült ki, hogy miközben a nagybankok a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-nak) adott hitelállománya jelentősen csökkent, a kisebb hitelintézetek növelték hitelnyújtási aktivitásukat a kkv-k irányába.

Sokan vettek fel 150 forinton frankhitelt

Nagy Márton kifejtette: a kkv-knak nyújtott hitelállomány mintegy 11-12 százaléka mögött van valamilyen garancia, ha a garanciaintézmények nem lennének, jóval kisebb lenne a számukra kihelyezett hitelek összege. A garantált állomány inkább stagnált, alig változott az utóbbi években, a teljes hitelállomány visszaesése miatt azonban nőtt az aránya.

Az igazgató szerint a kkv-k között jelentős a svájci frankban eladósodott ügyfelek száma. Bár valójában kevés kis- és közepes vállalatnak van nagyobb összegű devizahitele, a svájci frankot tipikusan a legkisebb vállalkozások vették fel, kisebb összegekben.

Kiemelte: különösen magas a kereskedelemben és a mezőgazdaságban a devizahitelek aránya ahhoz képest, hogy ezeknek a cégeknek mekkora bevétele képződik devizában. A svájci frank hitelek nagy részét 150 forintos árfolyam körül, az euróban nyújtott hiteleket valamivel 270 forint felett vették fel a kkv-k.

A két pillér

Nagy Márton elmondta: az előzetes tervekhez képest az I. pillért 70 százalékkal 425 milliárdra, a II. pillért 30 százalékról 325 milliárdra emelte meg a jegybank a bankok túljegyzése miatt. Míg a takarékszövetkezetek, valamint a kis- és közepes bankok a kkv-hitelek közel negyedével rendelkeznek, az MNB-hitelprogramból való részesedésük ennél nagyobb, közel egyharmadot ér el.

Az MNB azzal számol, hogy az I. pillér 40 százaléka, vagyis közel 170 milliárd forint új hitel lesz majd a jelenlegi közel 3500 milliárd forintos kkv-hitelállományhoz képest. A többkörös hatások miatt úgy véli a jegybank, hogy a program hitelezési fordulatot hozhat.

Nem lehet árukapcsolás

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy az elterjedt pletykákkal szemben nem lehet a kedvezményes hitelt egy nem kedvezményes hitellel kombinálva kínálni. Ilyet nem lehet csinálni, az ügyfél dönti el, hogy a legfeljebb 2,5 százalékos kamatozású hitelből mennyit kér, a termékkapcsolás nem felel meg a program szellemiségének - jelentette ki Nagy Márton.

Az államtitkár szerint sok volt a devizahitel

Az MNB növekedési hitelprogramjának népszerűsége azt jelzi, hogy javul a hitelezési környezet - mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (MNB) államtitkára.

A bankszektor jövedelmezőségének elmúlt évekbeli romlásában csak a sokadik tényező a bankadó, az - ahogy fogalmazott - "ősbűnt" a devizahitelek mérlegen belüli nagy aránya jelentette - mondta Orbán Gábor. Szerinte a rezsicsökkentés hozzájárul ahhoz, hogy az adósok jobban tudják törleszteni hitelüket.

Orbán Gábor kiemelte: a kétezres évek közepén feltűnően magas volt a bankrendszer tőkearányos nyeresége, megközelítette a 30 százalékot is. 2010-ben, ha szerény mértékben ugyan, de még nyereséges volt a bankszektor, az elmúlt két évben viszont komoly veszteséget szenvedett el. Nem azért fontos a bankszféra nyereségessége, mert az esetleg gazdaságpolitikai cél lenne, hanem azért, mert feltétele annak, hogy a megtakarításokat hitellé transzformálják a bankok - mondta.

Kérdésre elmondta: a tranzakciós illeték magyarországi szintje nemzetközi összehasonlításban nem magas, a dél-amerikai államok ennél magasabb mértékeket alkalmaznak, sőt, a hazai szint a gazdaság fehérítését is szolgálja, mivel a készpénzhasználat visszaszorulásához is hozzájárul.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG