Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Idei első félévében még 7,1 milliárd forintos adózott nyereséget is tudott termelni, igaz, az így is 19 milliárddal kisebb, mint 2019 azonos időszakában.

Ha nem tört volna ki idehaza is márciusban a Covid-19, akkor a K&H Bank 3,1 milliárd forinttal magasabb adózott nyereséget ért volna el az idei első félévben, mint a tavalyiban – érzékeltette a koronavírus-járvány hatását Gombás Attila, a K&H-csoport pénzügyi igazgatója. A nemzetközi számviteli előírások (IFRS) miatt ugyanis 19 milliárd forintos céltartalékot kellett képeznie a belga KBC tulajdonában lévő hitelintézetnek a várható veszteségekre. További 3,6 milliárddal pedig a március 19-étől hatályos hitelmoratórium nyirbálta meg a bank eredményét.

Inkább megtakarítottak, mint hitelt vettek fel az ügyfelekInkább megtakarítottak, mint hitelt vettek fel az ügyfelek

Annak ellenére, hogy a K&H-nál augusztus végén többségben (57 százalék) voltak azok, akik a kormány által felkínált lehetőséggel nem éltek. Legalábbis összességében. Míg ugyanis azon belül a vállalati ügyfelek 61, a lakosságiaknak pedig az 53 százaléka fizette tovább az adósságait, addig a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak csak a 33 százaléka – ami mutatja, hogy őket érinti a legérzékenyebben a járvány miatt kialakult gazdasági válság. Erre utal az is, hogy miközben a most folyó harmadik negyedévben már nő a vállalatok számlaforgalma a K&H-nál, a mikrovállalkozásoké és a kkv-ké éves szinten még 5 százalékos csökkenést mutat.

A GDP visszaesésének idei mértékét a K&H elemzői 6,2 százalékosra becsülik. Az átlagos infláció szerintük 2020-ban a 2019-essel nagyjából azonos mértékben (3,5 százalék vs 3,4 százalék) emelkedhet. A legnagyobb hátraarcot a beruházások hajthatják végre: a tavalyi 13,9 százalékos növekedés az idén 12 százalékos csökkenésbe mehet át. A munkanélküliségi ráta a bank prognózisa szerint 6,1 százalékos lehet, míg az államháztartás GDP-arányos hiánya 8 százalékra rúghat, a folyó fizetési mérlegé pedig 1,9 százalékra.

Nem tekinthető váratlannak, hogy a K&H első félévi 7,1 milliárdos adózott nyereségének elsöprő hányada, 6,5 milliárd az első, még viszonylag nyugodtnak számító negyedéves időszakban keletkezett, míg a második negyedévben már csak 600 millió termelődött. A pozitív adathoz az is hozzájárulhatott, hogy az áprilisi mélypont után, ha lassan is, de kezdett visszatérni az élet a gazdaságba.

Például a hitelezés terén. A K&H hitelportfoliója április-június között 1 százalékkal még bővülni is tudott, ami azért nagy szó, mert a bankrendszer egészében stagnálás volt megfigyelhető. Az állam által könnyített feltételek is közrejátszottak abban, hogy e bank 17 százalékkal több új hitelt tudott kihelyezni az idei első félévben, mint a tavalyiban. E 293 milliárd forintos növekményből 188 milliárd a vállalati szektorba érkezett, míg 104 milliárd a lakossághoz.

A hazai cégek július 31-éig összességében 69 milliárd forintnyit vettek fel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által április 20-ától elérhető NHP Hajrá-hitelből a K&H-nál. Ez 24 százalékos piaci részesedést jelent a banknak. Ennél jobban vette ki a részét a hitelintézet az MNB növekedési kötvényprogramjából, miután annak 28 kibocsátásából 9 lebonyolításában segédkezett.

Az új lakossági hitelek 104 milliárdos első félévi értéke alapvetően a jelzálogkölcsönök 10 százalékos éves szintű bővülésének köszönhető (a piaci átlag csak 1 százaléknyi plusz volt). A személyikölcsön-kihelyezések 5 százalékkal csökkentek (szemben a 34 százalékos átlagos bankrendszeri bukóval). Utóbbi tétel piacinál szerényebb mértékű visszaesését a K&H-nál annak tudják be, hogy ügyfeleik a mobilapplikáción is igényelhettek személyi kölcsönt.

A vírus és a válság által kiváltott óvatosság érhető tetten abban, hogy költés helyett inkább takarékoskodásba kezdtek a gazdaság szereplői a K&H-nál. Melynek betétállománya 21 százalékkal gyarapodott, ez az arány is magasabb volt a piaci átlagnál, 5 százalékponttal. A bank lakossági ügyfelei 154 milliárd forinttal növelték a K&H-nál fialtatott pénzeiket. Ezen belül a betéteik 14, míg a befektetési jegyeik 4 százalékkal híztak – miközben ez utóbbiaknál piaci szinten stagnálás érvényesült.

A K&H mérlegfőösszege 2020 június végén 3861 milliárd forint volt, 21 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Saját tőkéje éves szinten 9 százalékkal, 366 milliárdra emelkedett.

A K&H Biztosító 5,5 milliárd forintos adózott nyereséggel zárta 2020 első felét. A nem-élet terület díjbevétele 28,3 milliárd forintot ért el, ez éves összehasonlításban 5 százalékos többlet. Jobban teljesített az élet üzletág. A rendszeres, befektetési egységhez kötött (unit-linked) nyugdíjtermék éves szinten 24 százalékot nőtt, az önálló kockázati termékek pedig az elmúlt év azonos időszakához képest 7 százalékkal bővültek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
Pénzügyi szektor A K&H-nál percek alatt lehet online számlát létesíteni
Privátbankár.hu | 2021. február 23. 09:48
Néhány perc alatt bárki, bárhonnan, bármikor megnyithatja a bankszámláját, amihez azonnal használható digitális bankkártya is jár, anélkül, hogy bankfiókba kellene mennie, köszönhetően a K&H új fejlesztésének.
Pénzügyi szektor Marad a tőzsdén az MKB és az óriásbank is a parkettre mehet
Csabai Károly | 2021. február 19. 16:19
Bár a Magyar Bankholding MKB Bankra tett nyilvános vételi ajánlatát az egyetlen rajta kívüli részvényes, az MKB Bank MRP Szervezet visszautasította, az MKB-ból, a Takarékbankból és a Budapest Bankból álló társaság így is hatalmas, 97,19 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik az MKB-ban. Amelyet ennek ellenére nem áll szándékában kivezetni a tőzsdéről - derült ki a lapunk kérdésére adott válaszból. 
Pénzügyi szektor Felemás képet mutatnak a tavalyi lízingpiaci számok
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 10:44
Bár 14 százalékos visszaeséssel zárta a múlt évet a magyarországi lízingpiac a koronavírus-járvány miatt, a 639 milliárd forintos finanszírozott összeg jóval meghaladja az előzetes becslésekben szereplő 550 -600 milliárd forintos összeget - közölte a Magyar Lízingszövetség. 
Pénzügyi szektor Átadták a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjakat
Privátbankár.hu | 2021. február 2. 13:10
A Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj Program a koronavírus-járvány okozta szokatlan körülmények ellenére a 2020/2021-es tanévben is zavartalanul működik, sőt az MNB Alapítványának döntése értelmében a 2021/2022-es akadémiai évben is tovább folytatódik, méghozzá 30-ról 40 ezer forintra emelt havi ösztöndíjjal.
Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
hírlevél