TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A csütörtöki tőzsdei mélyrepülés az Egyesült Államokban ma is folytatódik, pedig nem érkezett különösebben rossz hír. A munkanélküliség a vártnál jobban visszaesett. Főleg a technológiai részvények esnek, amelyek eddig vezették az emelkedést. Európára is átragadt a rossz kedv, a BUX index viszont pluszban tudott maradni. Erősen gyengült viszont a forint.

Az amerikai részvénypiacon csütörtökön bekövetkezett csúnya esés pénteken is folytatódik, annak ellenére, hogy nem volt rossz a várt munkaerő-piaci adat. Ma is elsősorban a korábban nagy nyertes technológiai óriások húzzák vissza az indexeket. A Nasdaq 100 2,3 százalékos mínuszban volt hat órakor, az S&P 500 1,7, a Dow Jones ipari átlag 1,6 százalékkal süllyedt.

Az európai indexeket is lehúzta a rossz amerikai hangulat, a korábbi pluszokból jelentős mínuszba mentek át. A német DAX 1,7 százalékos, francia párja 0,9 százalékos mínuszban végzett. Itthon a BUX index egész nap kerülgette a nullát jelző vonalat, végül sikerült efölött 0,2 százalékkal búcsúznia. Az OTP egy ezrelékkel olcsóbb lett, a Mol egy százalékkal drágább, miközben a Richter 0,3 százalékkal ment fel. A Magyar Telekom 1,4 százalékkal veszített értékéből.

Jó lett a foglalkoztatási adat

A forint nagyot gyengült, az euró egy huszáros rohammal átlépte a 360 forintos szintet, napi maximuma 361,80-nál volt. Most este is 360,90 forint. A dollár ismét erősödésnek indult, az euró/dollár 1,1820. (Olvassa el ezt is: Lassan mászik ki a gödörből a magyar autóipar)

Estek a nemesfémek, gyorsult a kőolaj árának csökkenése is. Három százalék feletti mínuszban van a két fontosabb olajfajta. Ezzel az amerikai WTI 40 dollár alá, az északi-tengeri Brent pedig 43 dollár alá érkezett.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Pedig alapvetően nem érkeztek rossz hírek, a várva várt amerikai munkaerő-piaci adatok szerint a munkanélküliség a júliusi 10,2 százalékról 8,4 százalékra esett.

A közgazdászok 9,8 százalékot jeleztek előre a Reuters szerint. A nem a mezőgazdaságban dolgozók száma ugyanakkor kevésbé nőtt annál, mint ahogy várták. Az adatok valószínűleg hozzájárulnak ahhoz, hogy a Fehér Ház és a Kongresszus ismét felújítsa a megrekedt tárgyalásokat a következő gazdaságsegítő csomagról. Amely arra lenne hivatott, hogy kihúzza a gazdaságot a nagy gazdasági világválság óta legnagyobb recesszióból.

Rázós két hónap jön?

Tegnap az amerikai tőzsdék hónapok óta nem látott mértékű esést szenvedtek, el ez látszik folytatódni ma is. A Reuters szerint intézményi befektetők, alapkezelők figyelmeztettek arra, hogy rázós két hónap kezdődhet a csütörtöki hanyatlással. Az intézményi befektetők visszatértek a nyári vakációból, és újra a potenciális gazdasági buktatókra koncentrálnak. (Délelőtt írtunk arról, hogy az amerikai elnökválasztás miatt is nehéz időszak jöhet a tőzsdén.)

Hullámvasút kezdődik a tőzsdén? (Pixabay) Hullámvasút kezdődik a tőzsdén? (Pixabay)

A kereskedők arra törekszenek, hogy megtalálják a technológiai részvények megfelelő értékelését, és felmérjék az amerikai gazdaság egészségi állapotát. Miközben a koronavírus-járvány tombol, és több, mint 180 ezer amerikait megölt. Elsősorban olyan részvények esnek most, amelyek értékeltsége nagyon elszállt, feszítetté vált. Amelyeket túlvettek a befektetők, felhajtva az árat – írja a Bloomberg.

Vállalkozók a rövidebb karanténért

A német ipar is csatlakozott a rövidebb karantént szorgalmazók táborához Németországban.

A nagyobb gazdasági aktivitás érdekében a BDI vállalkozói szervezet támogatja, hogy a vírusfertőzés gyanúja esetén elrendelt karantén csak öt napos legyen. Már csak azért is, mert a termelés megfelelő szintjéhez a német szakemberek külföldi kiutazásaira is szükség van. Például gépek és berendezések üzembe helyezéséhez.

Ezen kívül más intézkedéseket is szorgalmaznak, mint hatékonyabb gyorstesztek bevezetését és jobb koordinációt a többi országgal. “Egy jól működő európai belső piachoz nagy szükség lenne egységes beutazási és karantén-előírásokra a tagállamok között” – idézik a szervezet vezetőjét, Joachim Langot.

Amint délelőtt beszámoltunk róla, egy német virológus javaslata nyomán számos politikus kiállt az öt napos karantén mellett.

Rossz hír az Esmya készítményről

A Richter bejelentette, hogy az Esmya hatóanyaggal kapcsolatban új ajánlás készült. A részvény árfolyamát ez ma nem látszott különösebben befolyásolni, enyhén emelkedett.)

“Miután a Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottság (PRAC) valamennyi rendelkezésre álló dokumentum elemzését elvégezte a biztonságosság és hatásosság vonatkozásában, az uliprisztál acetát 5mg tartalmú készítmények haszon-kockázat arányát nem tartja kedvezőnek és emiatt a forgalombahozatali engedélyek visszavonását javasolja. A Richter a CHMPszervezet véglegesítő döntéséig szorosan együttműködik a PRAC munkatársaival a betegek biztonságának szavatolása érdekében tették hozzá.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább MNB – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Részvény / Deviza / Áru A gyenge forint esete a kolbásztöltéssel, Tesla-meghallgatás Berlinben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 11:23
Miután tegnap este szép emelkedéssel zárt Amerika, ma jó a hangulat Európában is, másfél-két százalékos pluszban vannak az indexek. A BUX index épphogy kilóg kicsit ebből a tartományból, elsősorban az OTP és a Richter viszi. A forint kissé tovább süllyedt, elemzők szerint az MNB enyhe csalódást okozott tegnap. Nagyot esett a Tesla, nem volt meggyőző a bemutatója.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
hírlevél