<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Enyhe pluszban vannak a tőzsdeindexek Európában, de Budapesten a Richter száguldása átlag feletti indexemelkedést okozott. A piacok az amerikai politikán és vírushíreken rágódnak, miközben új fejleményekre várnak. Meghatározták a Zoom Video eladási árát. A Tesla megjelent Indiában, a Facebook pedig védekezésre kényszerül a WhatsApp alkalmazás adatvédelme kapcsán.

Kivárásos hangulat érződik ma a tőzsdéken, ami nem is csoda annak fényében, hogy holnap Joe Biden új amerikai elnök beszédet tart, amelyben gazdasági terveiről fog részleteket elárulni. Közben újabb kísérletet tesznek Donald Trump elnök idő előtti elmozdítására. A járvánnyal kapcsolatos hírek nem túl jók, Németországban a kancellár felvetette, hogy legalább március végéig maradhatnak a mozgási korlátozások.

Az európai tőzsdék 1-3 ezrelékes indexemelkedést mutatnak, hasonló az amerikai határidős indexek változása is. Varsóban esés van, Budapesten viszont 1,1 százalékos emelkedést mutat az index. Ez főleg a Richter 4,3 százalékos ugrásának köszönhető. A Mol 0,6, a Telekom 0,3 százalékkal megy fel, az OTP viszont 0,6 százalékkal esik.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint kissé gyengül, 359,20 az euró, 60 fillérrel van a tegnap esti ára fölött. A dollár minimális mértékben gyengül, szerény pluszban járnak a nemesfémek és az olaj. Nemsokára jön a Fed bézs könyve és az amerikai inflációs adat, amelyek megmozgathatják a kötvényhozamokat, a dollárt, és esetleg a részvénypiacokat is.

A lengyelek mozdíthatják el ma a forintot

A forint is a lengyel jegybankra figyelhet ma az Erste Befektetési Zrt. szerint.

A mai lengyel kamatdöntést és kommunikációját kiemelt érdeklődés övezi, ugyanis decemberben a lengyel jegybank hasonló szinten már interveniált a zloty erősödésének megállítása érdekében. A lengyel döntés pedig a zloty-val jellemzően együtt mozgó forintra is hatással lehet. Tegnap nagyot erősödött a forint, az EUR/HUF 359-ig esett, letörve a rövidtávú mozgóátlagokat. Az MNB bejelentette, hogy a Növekedési Kötvényprogram összegét növeli, valamint a program több paraméterén is lazít. A bejövő európai makroadatok komor képet festenek.

Nem lesz idén 370 felett az euró?

Lesz-e 370 felett az EUR/HUF? – teszi fel a kérdést a Danube Capital blog. Az MKB Elemzési Központja elkészítette előrejelzését, megadva a választ. Ebben év végére 355 forintos euró/forint és 293,4 forintos dollár/forint szerepel. (Tavaly év végén 365, illetve 297 körül voltak az MNB-középárfolyamok.) A 2022-es év végére pedig már csak 352, illetve 290,9 forintot várnak.

Az MNB nyilatkozatai alapján rövid távon nem várható további alapkamat-csökkentés. Az MNB további finomhangolásokat végezhet a monetáris politikai eszköztáron. Nem várható tartósan magas infláció. A járvány első hullámához képest kevésbé volatilis, alacsonyabb EUR/HUF-árfolyampályára számítunk, de kockázatot jelent a koronavírus-járvány elhúzódása (a vírus mutációja, oltások elhúzódása), ami a piacokon újabb turbulenciák forrása lehet írják.

Eurócentek (Pixabay.com)
Eurócentek (Pixabay.com)

Jön a Zoom-kibocsátás, lezárult az Affirm-IPO

Másodlagos részvénykibocsátásra készül a Zoom. A vállalat korábbi bejelentése szerint 1,5 milliárd dollár tőkét szeretnének bevonni, de tegnap meghatározták az árat, 340 dolláron, ami már 1,75 milliárdot jelent. A Zoom részvények árfolyama kezdetben esett, de végül a szerdai tegnapi kereskedés során 5,7 százalékot emelkedett, 356,81 dollárra.

Magasan IPO-zott a PayPal társalapítója által létrehozott Affirm (AFRM) írta az Equilor Befektetési Zrt. A vállalat ingyenes részletfizetési megoldásokat kínál, ahol a felhasználók saját maguk oszthatják fel a részleteket. Korábban 33-38 dolláros árfolyamon vezették volna be a tőzsdére a vállalat részvényeit, ezt az IPO előtt aztán végül felfele módosították 41-44 dollárra, de a jelentős kereslet miatt még az utóbbi sávot is túlszárnyalta az Affirm és végül 49 dolláron került tőzsdére. Az ügylet során 1,2 milliárd dollár tőkét sikerült bevonni.

Bejegyezték a Tesla vállalatát Bengaluruban

A Tesla elindítja indiai leányvállalatát “Tesla India Motors And Energy Private Limited” néven, Bengaluru (Bangalore) városban, Karnataka államban – írta a SeekingAlpha. Kineveztek három igazgatót is. A Tesla indiai terjeszkedéséről már 2016 óta szállingóztak pletykák és információk.

Az ETAuto december végi híre szerint a kínálat a legnagyobb szériában értékesített Model 3-al indul, amelyre januárban már lehet rendeléseket leadni és júniusban szállítanák az első darabokat.

Menekülnek a Whatsapp-felhasználók?

A WhatsApp tisztázza az adatvédelmi irányelveit, miután a felhasználók a titkosított Signal és Telegram alkalmazások felé menekülnek – írta a SeekingAlpha. Ennek előzménye, hogy Elon Musk Tesla-vezér - aki néhány napja a világ leggazdagabb embere - arra biztatta Twitter-követőit, hogy adatvédelmi okokból használják a WhatsApp helyett a Signal üzenetküldő alkalmazást. (Erről itt is írtunk.) A Facebook (FB) most védekezik, közleményt adott ki a január 4-én bejelentett WhatsApp adatkezelési változásokról.

Az adatvédelmi aggályok a Sensor Tower adatai szerint már eddig is arra késztették a felhasználókat, hogy tömegesen álljanak át a riválisokhoz. A Signalt világszerte 8,8 millió alkalommal töltötték le a héten, az előző heti 246 ezer alkalommal szemben. A Telegram letöltései 6,5 ​​millióról 11,9 millióra nőttek, a WhatsApp pedig a bejelentést követően 9,7 millió letöltést regisztrált, ami 14 százalékos csökkenés.

A legújabb frissítések után a Facebook és a WhatsApp megoszt bizonyos fizetési és tranzakciós adatokat a reklámok fellendítése érdekében.

Az AAA… A1 Auto tőzsdére készül

Az Auto1 használtautó-platform eurómilliárdos IPO-t tervez az év elején Frankfurtban – írta az N.Tv.de. Mint emlékezetes, a hasonló profilú, cseh AAA Auto sok éve Budapesten is tőzsdén volt, amíg ki nem vezették.

A tőkeemelésnek egymilliárd eurót kellene hoznia a "wirkaufendeinauto.de" és más online portálok üzemeltetőjének, amint azt a berlini társaság bejelentette. Emellett a meglévő részvényesek is akarnak papírokat eladni. Az Auto1 bevételéből 750 millió eurót szándékozik saját növekedésébe fektetni, a fennmaradó részt pedig átváltható kötvény visszafizetésére fordítja. Az Auto1 lenne az év első tőzsdei bevezetése Németországban.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11180 11080 11200 +0,27% 11180 11185 2 321 615 875 HUF 2023-06-08 11:13:09
MOL 2988 2974 2994 +0,07% 2986 2988 302 050 126 HUF 2023-06-08 11:10:02
MTELEKOM 410 409 413 -0,12% 410 413 10 279 461 HUF 2023-06-08 10:59:48
RICHTER 8445 8425 8500 -1,11% 8445 8450 313 024 890 HUF 2023-06-08 11:13:07
OPUS 102 102 104 -0,20% 102 103 5 729 971 HUF 2023-06-08 11:03:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Részvény / Deviza / Áru Csak kisebb izmot növesztett estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:44
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ma csak az OTP állta a sarat
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Ne ijedjen meg a Richter árfolyamától, folytatódik a kriptóellenes hadjárat
Eidenpenz József | 2023. június 7. 12:32
A tőzsdeindexek kissé esnek ma, kivéve a BUX-ot, amely szerény emelkedésre képes a Mol és a Richter hátán. Az euró/forint éves mélypontját ostromolja. Vannak, akik az ingatlanpiac, mások a befektetési alapok forgalmának élénkülését várják az új adótól. Az amerikai tőzsdefelügyelet újabb kriptotőzsde ellen indított eljárást.
Részvény / Deviza / Áru Éves csúcsra futott a forint jegyzése
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 18:56
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest, az euróval szemben éves csúcsot ért el a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru A Richter húzta a BUX erősödését
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 169,32 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 48 287,25 ponton zárt kedden. Az erősödést a Richter vezette.
Részvény / Deviza / Áru Csalódást keltett az Apple, jó hírt kaphat a forint a héten
Eidenpenz József | 2023. június 6. 12:11
A részvénypiacok nyugodtak, a forint alig változik, de nemsokára fontos inflációs adatok érkeznek, amik sok mindent megváltoztathatnak. Keveset fogyasztanak a magyarok, de ez erősítheti a forintot a külkereskedelmi mérlegen keresztül. Az Apple új szemüvege lehet, hogy szép, de nagyon nem olcsó, 1,2 millió forint körül lesz az ára. Szorongatják a Binance-t.
Részvény / Deviza / Áru Álmosan nyitott a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 08:37
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedd reggelre a hétfő esti szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Indulhat a pénzváltóhoz: jól indult a forint hete!
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 18:36
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és az OTP csinálta ma a hangulatot Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 248,32 pontos, 0,52 százalékos emelkedéssel, 48 117,93 ponton zárt hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG