<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Bizonytalanok voltak ma a tőzsdék, de inkább a mínuszok dominálnak. Budapesten valamivel átlag feletti volt az esés, ráadásul mind a négy vezető részvényünk egy irányba tartott. A forint nagyot erősödött és megállt a dollár erősödése. Érdekes sztori lett a világ leggazdagabb emberének egyetlen mondatából, miközben a Tesla ismét felfelé kúszik.

A Wall Streeten az árfolyamok mínuszból pluszba, majd pluszból ismét mínuszba mentek át ma az újrainduló gyorsjelentési szezon kezdetén. Az amerikai piacot elsősorban a pénzintézetek húzzák. A bankrészvények indexe 2,2 százalékkal ment fel, miután az amerikai államkötvények hozama március óta nem látott magasságba érkezett. Ez a bankok számára pozitív fejlemény. Pénteken több nagybank is közzéteszi gyorsjelentését.

Az S&P 500 index jelenleg fél százalékos mínuszban van, a Dow Jones ipari átlag csak 0,3 százalékkal esik, a technológiai papírok mutatója 0,9 százalékkal süllyed. Így a technológiai papírok felől a hagyományos ágazatok felé áramlik a tőke. Európában is a mínuszok domináltak, Frankfurtban, Párizsban, Londonban és Milánóban pár ezrelékkel csökkentek az indexek, Hollandiában és Belgiumban pedig emelkedtek.

Mennek az olajcégek, de a Mol nem

Budapesten a BUX index 1,1 százalékos süllyedéssel végzett, az OTP, a Mol és a Magyar Telekom egyaránt 1,3 százalékkal esett, a Richter csak 0,1 százalékkal süllyedt. Az utóbbi időben sokat emelkedő Masterplast négy százalékos mínuszban zárt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint ma körülbelül annyit nyert, mint amennyit tegnap elveszített, közel két forinttal lejjebb, 359,20-on áll az euró. A dollár több napos erősödés után ma végre kissé gyengült, az olaj 1,3 százalékos pluszban van. Szépen menetelnek az olajcégek is.

Tévedésből tépték meg a részvényt

Elon Musk, a Tesla vezére egy Signal nevű üzenetküldő szolgáltatást említett a klasszikus Twitter és Facebook helyett, mint olyan platformot, amely nem gyűjti a felhasználók adatait. Bár ennek működtetője egyáltalán nem szerepel a tőzsdén, a befektetők megtaláltak egy hasonló nevű, egészségügyi szolgáltatásokkal foglalkozó céget, a Signal Advance nevűt.

Ennek árfolyamát 5643 százalékkal hajtotta fel a világ leggazdagabb emberének megnyilatkozása, így 3,2 milliárd dollárról 55 milliárd dollárra ugrott a társaság tőzsdei kapitalizációja. Pedig elég korán elkezdett arról cikkezni a tőzsdei média, hogy a két cégnek semmi köze sincsen egymáshoz, csak tévedésről van szó. Az árfolyam ezután persze egy idő után újra zuhanni kezdett.

A Signal alkalmazás (Signal.org)
A Signal alkalmazás (Signal.org)

Féktelen a Tesla

A Zoom Video egy százalékkal esik, miután kiderült, hogy másfél milliárd dollárért szeretne részvényeket kibocsátani. A General Motors két százalékkal emelkedett, miután elektromos kisteherautókat szállít a FedEx csomagküldő szolgálat számára.

A Tesla részvénye pedig a tegnapi esés után ma újra rekordjaihoz közelít, öt százalékkal 854 dollárra ment fel. “Féktelenül száguld” a KBC Equitas szerint.

A negyedik negyedéves értékesítési és gyártási számok igen erősek lettek, ezeket viszont már árazhatta a piac. A lélektani szintet jelentő 1000 dollárig ugyan nincs kizárva a további menetelés, de novemberhez képest már jóval kevésbé kedvező most a kép, miközben a rövid távú korrekciók esélye továbbra sem elhanyagolhatóak.

Grafikon: Három globális ETF: Megújuló energia (ICLN), hagyományos energiamultik (FILL), valamint a világ részvénypiaca (URTH). (Tradingview.com)
Grafikon: Három globális ETF: Megújuló energia (ICLN), hagyományos energiamultik (FILL), valamint a világ részvénypiaca (URTH). (Tradingview.com)

Tőzsdei buborék alakult ki?

Buborék alakult ki a tisztaenergia-cégek részvényeinek piacán? – teszi fel a kérdést az Oilprice.com, miután egy elemző több szektorbeli céget leminősített.

A tisztaenergia-részvények legnagyobb kockázata most az, hogy túl optimisták a befektetők, miközben az iparág jövője részben azon a vékony többségen múlik, amelyet a demokraták megszereztek a szenátusban. (Itt 50-50 fős patthelyzet alakult ki, de a demokrata házelnök szava dönt – a szerk.) Nem világos, hogy a Biden-kormány mennyire fogja agresszíven folytatni a tervezett környezetvédő politikát. Számára jelenleg a legfontosabb prioritás a pandémia megfékezése, amely különben gyorsan kikerülhet az irányítás alól. A tőzsdei buboréktól való félelem egyébként általános, az E*Trade felmérése azt mutatta, hogy a befektetők mintegy 66 százaléka szerint a részvénypiac teljesen vagy részben buborékban mozog.

Ez is érdekelheti: Ha elzárják a pénzcsapokat, azt a tőzsdék is megérezhetik

Miért más a kriptodeviza-piac, mint 2017-ben?

Magához tért a bitcoin a hétvégi nagy, mintegy 27 százalékos zuhanás után, ma tíz százalékkal emelkedik, és majdnem 35 ezer dollár, az ether közel 1100. Hétfőre egy nap alatt annyival esett a bitcoin, 7000 dollárral, amennyibe tavaly áprilisban még egy egész bitcoin került összesen – írta a Cryptobriefing.

Azt gondolhatják sokan, hogy ez csak egy újabb buborék, mint 2017-ben volt, és az árak bármikor összezuhanhatnak. De ezúttal nagyon más érzése van az embernek, mint akkor. A minőségi kriptodeviza-projektek mutatnak fel erőt, nem pedig semmitmondó alapító dokumentumokkal (white paper) és eltúlzott ígéretekkel aládúcolt tervek. A fejlesztők és az alapítók a valós problémák megoldására összpontosítanak, nem pedig a semmiből rángatnak elő megoldható problémákat. Az erős intézmények hajtják fel a kriptodeviza-befektetések árát, nem pedig a gyenge lakossági befektetők.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11155 11080 11170 +0,04% 11155 11160 1 426 330 190 HUF 2023-06-08 10:49:44
MOL 2982 2974 2994 -0,13% 2982 2986 265 537 600 HUF 2023-06-08 10:47:48
MTELEKOM 410 409 413 0,00% 410 413 7 222 834 HUF 2023-06-08 10:47:41
RICHTER 8440 8440 8500 -1,17% 8435 8440 256 896 475 HUF 2023-06-08 10:49:21
OPUS 102 102 104 +0,20% 102 103 5 319 868 HUF 2023-06-08 10:48:21
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Jelentős értéket tett szabaddá Csányi Sándor cége
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 09:14
A bankvezér közvetett tulajdonában lévő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. 50 millió forint értékben szabadított fel zálogba adott OTP-részvényeket..
Részvény / Deviza / Áru Csak kisebb izmot növesztett estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:44
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ma csak az OTP állta a sarat
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 513,20 pontos, 1,06 százalékos emelkedéssel, 48 800,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Ne ijedjen meg a Richter árfolyamától, folytatódik a kriptóellenes hadjárat
Eidenpenz József | 2023. június 7. 12:32
A tőzsdeindexek kissé esnek ma, kivéve a BUX-ot, amely szerény emelkedésre képes a Mol és a Richter hátán. Az euró/forint éves mélypontját ostromolja. Vannak, akik az ingatlanpiac, mások a befektetési alapok forgalmának élénkülését várják az új adótól. Az amerikai tőzsdefelügyelet újabb kriptotőzsde ellen indított eljárást.
Részvény / Deviza / Áru Éves csúcsra futott a forint jegyzése
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 18:56
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest, az euróval szemben éves csúcsot ért el a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru A Richter húzta a BUX erősödését
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 169,32 pontos, 0,35 százalékos emelkedéssel, 48 287,25 ponton zárt kedden. Az erősödést a Richter vezette.
Részvény / Deviza / Áru Csalódást keltett az Apple, jó hírt kaphat a forint a héten
Eidenpenz József | 2023. június 6. 12:11
A részvénypiacok nyugodtak, a forint alig változik, de nemsokára fontos inflációs adatok érkeznek, amik sok mindent megváltoztathatnak. Keveset fogyasztanak a magyarok, de ez erősítheti a forintot a külkereskedelmi mérlegen keresztül. Az Apple új szemüvege lehet, hogy szép, de nagyon nem olcsó, 1,2 millió forint körül lesz az ára. Szorongatják a Binance-t.
Részvény / Deviza / Áru Álmosan nyitott a forint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 08:37
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben kedd reggelre a hétfő esti szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Indulhat a pénzváltóhoz: jól indult a forint hete!
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 18:36
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és az OTP csinálta ma a hangulatot Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 248,32 pontos, 0,52 százalékos emelkedéssel, 48 117,93 ponton zárt hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG