<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Bizonytalanok voltak ma a tőzsdék, de inkább a mínuszok dominálnak. Budapesten valamivel átlag feletti volt az esés, ráadásul mind a négy vezető részvényünk egy irányba tartott. A forint nagyot erősödött és megállt a dollár erősödése. Érdekes sztori lett a világ leggazdagabb emberének egyetlen mondatából, miközben a Tesla ismét felfelé kúszik.

A Wall Streeten az árfolyamok mínuszból pluszba, majd pluszból ismét mínuszba mentek át ma az újrainduló gyorsjelentési szezon kezdetén. Az amerikai piacot elsősorban a pénzintézetek húzzák. A bankrészvények indexe 2,2 százalékkal ment fel, miután az amerikai államkötvények hozama március óta nem látott magasságba érkezett. Ez a bankok számára pozitív fejlemény. Pénteken több nagybank is közzéteszi gyorsjelentését.

Az S&P 500 index jelenleg fél százalékos mínuszban van, a Dow Jones ipari átlag csak 0,3 százalékkal esik, a technológiai papírok mutatója 0,9 százalékkal süllyed. Így a technológiai papírok felől a hagyományos ágazatok felé áramlik a tőke. Európában is a mínuszok domináltak, Frankfurtban, Párizsban, Londonban és Milánóban pár ezrelékkel csökkentek az indexek, Hollandiában és Belgiumban pedig emelkedtek.

Mennek az olajcégek, de a Mol nem

Budapesten a BUX index 1,1 százalékos süllyedéssel végzett, az OTP, a Mol és a Magyar Telekom egyaránt 1,3 százalékkal esett, a Richter csak 0,1 százalékkal süllyedt. Az utóbbi időben sokat emelkedő Masterplast négy százalékos mínuszban zárt.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint ma körülbelül annyit nyert, mint amennyit tegnap elveszített, közel két forinttal lejjebb, 359,20-on áll az euró. A dollár több napos erősödés után ma végre kissé gyengült, az olaj 1,3 százalékos pluszban van. Szépen menetelnek az olajcégek is.

Tévedésből tépték meg a részvényt

Elon Musk, a Tesla vezére egy Signal nevű üzenetküldő szolgáltatást említett a klasszikus Twitter és Facebook helyett, mint olyan platformot, amely nem gyűjti a felhasználók adatait. Bár ennek működtetője egyáltalán nem szerepel a tőzsdén, a befektetők megtaláltak egy hasonló nevű, egészségügyi szolgáltatásokkal foglalkozó céget, a Signal Advance nevűt.

Ennek árfolyamát 5643 százalékkal hajtotta fel a világ leggazdagabb emberének megnyilatkozása, így 3,2 milliárd dollárról 55 milliárd dollárra ugrott a társaság tőzsdei kapitalizációja. Pedig elég korán elkezdett arról cikkezni a tőzsdei média, hogy a két cégnek semmi köze sincsen egymáshoz, csak tévedésről van szó. Az árfolyam ezután persze egy idő után újra zuhanni kezdett.

A Signal alkalmazás (Signal.org)A Signal alkalmazás (Signal.org)

Féktelen a Tesla

A Zoom Video egy százalékkal esik, miután kiderült, hogy másfél milliárd dollárért szeretne részvényeket kibocsátani. A General Motors két százalékkal emelkedett, miután elektromos kisteherautókat szállít a FedEx csomagküldő szolgálat számára.

A Tesla részvénye pedig a tegnapi esés után ma újra rekordjaihoz közelít, öt százalékkal 854 dollárra ment fel. “Féktelenül száguld” a KBC Equitas szerint.

A negyedik negyedéves értékesítési és gyártási számok igen erősek lettek, ezeket viszont már árazhatta a piac. A lélektani szintet jelentő 1000 dollárig ugyan nincs kizárva a további menetelés, de novemberhez képest már jóval kevésbé kedvező most a kép, miközben a rövid távú korrekciók esélye továbbra sem elhanyagolhatóak.

Grafikon: Három globális ETF: Megújuló energia (ICLN), hagyományos energiamultik (FILL), valamint a világ részvénypiaca (URTH). (Tradingview.com)Grafikon: Három globális ETF: Megújuló energia (ICLN), hagyományos energiamultik (FILL), valamint a világ részvénypiaca (URTH). (Tradingview.com)

Tőzsdei buborék alakult ki?

Buborék alakult ki a tisztaenergia-cégek részvényeinek piacán? – teszi fel a kérdést az Oilprice.com, miután egy elemző több szektorbeli céget leminősített.

A tisztaenergia-részvények legnagyobb kockázata most az, hogy túl optimisták a befektetők, miközben az iparág jövője részben azon a vékony többségen múlik, amelyet a demokraták megszereztek a szenátusban. (Itt 50-50 fős patthelyzet alakult ki, de a demokrata házelnök szava dönt – a szerk.) Nem világos, hogy a Biden-kormány mennyire fogja agresszíven folytatni a tervezett környezetvédő politikát. Számára jelenleg a legfontosabb prioritás a pandémia megfékezése, amely különben gyorsan kikerülhet az irányítás alól. A tőzsdei buboréktól való félelem egyébként általános, az E*Trade felmérése azt mutatta, hogy a befektetők mintegy 66 százaléka szerint a részvénypiac teljesen vagy részben buborékban mozog.

Ez is érdekelheti: Ha elzárják a pénzcsapokat, azt a tőzsdék is megérezhetik

Miért más a kriptodeviza-piac, mint 2017-ben?

Magához tért a bitcoin a hétvégi nagy, mintegy 27 százalékos zuhanás után, ma tíz százalékkal emelkedik, és majdnem 35 ezer dollár, az ether közel 1100. Hétfőre egy nap alatt annyival esett a bitcoin, 7000 dollárral, amennyibe tavaly áprilisban még egy egész bitcoin került összesen – írta a Cryptobriefing.

Azt gondolhatják sokan, hogy ez csak egy újabb buborék, mint 2017-ben volt, és az árak bármikor összezuhanhatnak. De ezúttal nagyon más érzése van az embernek, mint akkor. A minőségi kriptodeviza-projektek mutatnak fel erőt, nem pedig semmitmondó alapító dokumentumokkal (white paper) és eltúlzott ígéretekkel aládúcolt tervek. A fejlesztők és az alapítók a valós problémák megoldására összpontosítanak, nem pedig a semmiből rángatnak elő megoldható problémákat. Az erős intézmények hajtják fel a kriptodeviza-befektetések árát, nem pedig a gyenge lakossági befektetők.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18110 18055 18285 -0,96% 0 0 6 762 070 060 Ft 2021-09-17 17:13:15
MOL 2436 2416 2448 -0,08% 0 0 4 241 584 670 Ft 2021-09-17 17:14:42
MTELEKOM 427 427 436 -2,06% 0 0 659 196 118 Ft 2021-09-17 17:10:10
RICHTER 8755 8520 8755 +3,00% 0 0 3 265 425 225 Ft 2021-09-17 17:14:43
OPUS 253 250 253 +0,40% 0 0 24 547 740 Ft 2021-09-17 17:10:09
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi tőzsdékhez képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,60 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 52 376,91 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 351 felett az euró, az oltottak küldik magasabbra a légitársaságokat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 12:11
Az ellentmondásos amerikai makroadatok alaposan megrángatták a dollárt, vele a forintot és az aranyat is, de a részvényindexek meglepően stabilak. A BUX ma kissé emelkedik, az OTP esését a Richter ellensúlyozza. Emelkednek a légitársaságok, mert a britek utazási könnyítéseket terveznek az oltottaknak. Nagy csőd jöhet Kínában.
Részvény / Deviza / Áru Nyugat-európai gázárak az egekben – hozzánk is begyűrűzik?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 05:41
Még csak közeleg a tél, a nyugat-európai gázárak mégis soha nem látott magasságokban vannak. Az USA-ban is sok éves rekordok dőlnek. Mi ennek az oka, mi változott? Megalapozott-e, vagy csak valamilyen spekulációs buborék? Hol vannak most az árak az egykori rezsicsökkentés szintjéhez képest?
Részvény / Deviza / Áru Alig mozdult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 16. 17:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,40 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 52 331,31 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Elmarad az idei német gazdasági csoda, makacsul kúszik felfelé az olaj
Eidenpenz József | 2021. szeptember 16. 12:07
Emelkednek az európai tőzsdék, pedig jelentősen csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzést. Az erre az évre várt fellendülés 2022-re tolódhat. A makacsul felfelé kúszó olajárak és az alkatrészhiány miatt dráguló járművek miatt csökkennek az autóeladások.
Részvény / Deviza / Áru Kis mínuszban zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 74,48 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel, 52 317,91 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikeres volt a mai kötvénykibocsátás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 17:47
Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon – jelentette ki sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hír jött Kínából, gyilkolják az Ethereum-gyilkost
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 11:58
A tőzsdék óvatosak és kivárnak a Fed jövő heti ülése előtt, a magyar papírok is esegetnek, a forint stabil. Elmaradtak a kínai adatok a várttól. Óriásit esett, majd emelkedett a ródium, le kellett állítani az Ethereum egyik legfontosabb riválisát.
Részvény / Deviza / Áru A kisbefektetői horda, vagy a klímaváltozás miatt száguldanak az uránbányák?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 05:33
Az uránbánya-részvények árfolyama egyetlen hónap alatt másfélszeresére ugrott, és már a Reddit Wallstreetbets fórumán csevegő kisbefektetői tömegek is felfigyeltek rá. Vannak ennek fundamentális alapjai? Az atomenergia lenne az egyik megoldás a globális felmelegedés problémájára, vagy csak átmeneti őrületről, hype-ról van szó?
Részvény / Deviza / Áru Csak a Magyar Telekomnak volt jó napja
MTI | 2021. szeptember 14. 17:39
A többi vezető részvény mínuszban zárta a keddet. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos