<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.

Az európai tőzsdék nulla körül billegnek ma, a német DAX 0,2 százalékos pluszban van, Párizs és London stagnál. Az amerikai határidős indexek 0,2-0,4 százalékkal mennek fel, de a befektetők leginkább kivárnak a délutáni fontos amerikai inflációs adat előtt. Főleg a technológiai papírok Nasdaq indexe zárt csökkenéssel kedden, miután a Micron Technology lehangoló előrejelzése lehúzta a chipgyártókat és más tech-részvényeket is.

Itthon a BUX index viszont 1,8 százalékkal ugrik, ledolgozva annak nagyobb részét, amit kedden elveszített, elsősorban az orosz olajszállítások leállásáról szóló hírek hatására. Az enyhülés jeleire az OTP 3,1, a Mol 3,3 százalékkal ugrik, a Richter 0,2 és a Telekom 1,0 százalékkal javít.

Árfolyamok és grafikonok

Tegnap este jelentett a Telekom (lásd lejjebb), holnap hajnalban pedig az OTP következik.

Nagyot esett a forint az olajos hírekre

A vártnál magasabb inflációs adat még nem sokat rontott a forinton tegnap, ám amikor kora délután kiderült, hogy már napok óta nem érkezik olaj a Barátság vezetéken, megugrott az euró ára. Ma még tovább száguldott, így már közel öt forinttal drágább is a tegnap estinél, és átlépte a 401 forintos határt.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com

Ám miután az olajszállítások problémája késő délelőtt már megoldódni látszik, az euró/forint is visszatért 400 alá (lásd a kapcsolódó cikket). Jelenleg pedig, kevéssel dél előtt 399,20. De hétfőn még 392 közelében is volt az árfolyam.

Egyébként a vártnál magasabbak lettek az amerikai olajkészletek, az olaj csekély mínuszban van. A Brent 96,0, a WTI 90,3 dollár.

Szándékos vagy véletlen volt a Barátság szüneteltetése?

Nem világos, hogy itt mindössze elszámolási vita van, vagy esetleg tartósan leáll a vezeték az orosz vagy az ukrán fél lépése és szándéka miatt – írta az Erste Befektetési Zrt.

Ha az utóbbi eset áll fenn, akkor a Mol nagyon nehéz helyzetben van.

A pozsonyi és a százhalombattai finomítók nagyrészt (száz, illetve 70 százalékban) orosz kőolajat dolgoznak fel.

Energiaválság. Fotó: Depositphotos
Energiaválság. Fotó: Depositphotos

Kiemelten fontos adat érkezik ma

A befektetők a ma délután érkező amerikai inflációs adatokat várják, amelyek ha magasak lesznek, arra késztethetik a Federal Reserve-t, hogy tovább szigorítsa az infláció megfékezésére tett erőfeszítéseit. Azaz erősebben emelje a kamatszintet. Egy alacsonyabb infláció viszont várhatóan megkönnyebbülést hozna a részvénypiacnak.

A Bloomberg konszenzusa szerint az éves infláció 9,1 százalékról 8,7 százalékra csökkenhetett, a maginfláció viszont 5,9 százalékról 6,1 százalékra emelkedhetett júliusban írta az Equilor Befektetési Zrt.

Vártnál jobb eredmények a Telekomnál

A tegnap esti jelentés alapján jó lett a Magyar Telekom eredménye az Erste Befektetési Zrt. szerint, 10,6 milliárd forint nettó eredményről adott számot.

Ez ugyan majdnem 22 százalékos visszaesés éves összehasonlításban, de így is magasabb, mint a piac által várt kilencmilliárd forint.

A visszaesés elsődleges oka az első félévre esedékes 12,4 milliárd forintnyi extra adó. A vártnál jobb eredmény pedig a „dübörgő” értékesítésnek köszönhető, az eszközök és az adatforgalom terén.

A bevételek éves alapon a várakozásainkhoz és az elemzői konszenzushoz képest is erősebben növekedtek írta a KBC Equitas.

Elon Musk sok Teslát adott el

Nagy mennyiségben adott el Tesla-részvényeket Elon Musk, 6,9 milliárd dollárért.

Ez a milliárdos eddigi legnagyobb eladása – alig néhány hónappal azután, hogy bejelentette, nem tervez több részvényt eladni írta az Equilor.

Musk a Twitteren azt mondta, el akarja kerülni a részvényeinek utolsó pillanatban történő eladását arra az esetre, ha kénytelen lenne folytatni a Twitterrel kötött megállapodását.

A tornado cash árfolyama. Forrás: Tradingview.com
A tornado cash árfolyama. Forrás: Tradingview.com

Betiltottak egy milliárdos kriptóplatformot

Második napja süllyednek az árfolyamok a kriptodeviza-piacon. A Tornado Cash érméje viszont két nap alatt 44 százalékot zuhant.

Az amerikai pénzügyminisztérium sajtóközleményt adott ki, amely szerint a Tornado Cash titkosított platformot több mint hétmilliárd dollár értékű kriptoeszköz tisztára mosására használták 2019-es létrehozása óta. Ezért szankciós listára helyezték, gyakorlatilag betiltották az USA-ban.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Bár a hétmilliárd dolláros állítás szakemberek szerint nagy túlzás, és a pénzek nagyobb része legális volt, csak a tulajdonosuk meg akarta őrizni a magánszféráját, nem meglepő, hogy a pénzügyminisztérium ilyen álláspontra helyezkedik. Gyakorlatilag minden DeFi-hacker a Tornado-n keresztül mosta tisztára a bevételeit az utóbbi időben, köztük a hírhedt észak-koreai bűnözői csoportok is. Független becslések szerint is több mint egymilliárd dollárnyi lopott pénzt mostak tisztára a protokollon keresztül az elmúlt évben.

A Tornado Cash csak a kriptóháború kezdete?

A lépés után a Circle cég is zárolta a Tornado-nál elhelyezett, dollárhoz kötött USDC stabilérméket. Sokan attól tartanak, hogy a hatósági fellépés egy nagyobb, a kriptodeviza-piac ellen irányuló kampány első lépcsője, a “kriptó-háborúk” kezdete, amire egyesek már régóta számítanak.

Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a hasonló titkosított rendszerek igen pozitív, sőt nemes célokat is szolgálhatnak, mint elnyomott népek, szervezetek támogatása.

A Tornado Cash-t használtam, hogy Ukrajnában adakozzak – mondta például az oroszországi születésű Vitalik Buterin, az Ethereum alapítója.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9982 9736 10075 +1,90% 0 0 4 603 862 962 HUF 2023-03-31 17:13:46
MOL 2564 2500 2572 +2,56% 0 0 1 451 290 784 HUF 2023-03-31 17:05:43
MTELEKOM 400 398 405 -0,87% 0 0 108 269 922 HUF 2023-03-31 17:05:05
RICHTER 7325 7200 7380 +1,24% 0 0 2 632 253 555 HUF 2023-03-31 17:13:17
OPUS 117 117 119 0,00% 0 0 13 287 515 HUF 2023-03-31 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fordult a kocka pénteken: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Államkötvényt vagy részvényt vegyünk? Tiltsuk be a mesterséges intelligenciát?
Eidenpenz József | 2023. március 31. 11:42
Egyelőre pluszban vannak a tőzsdék, de határozott lehűlés tapasztalható az utóbbi napokhoz képest. A BUX tegnap alulteljesítő volt, ma viszont bőven átlag felett emelkedik. Jól tartja magát a forint, de ma is 380 felett áll az euró. Újabb és újabb akkumulátorgyárakról születik döntés. Államkötvényt vagy részvényt vegyünk?
Részvény / Deviza / Áru Méretes bírságot szabott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 10:10
Tájékoztatási hibákra, visszásságokra hivatkozott a jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Túl korán van a forintnak, most is harmatgyenge
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 06:40
De még erősödhet.
Részvény / Deviza / Áru Eluralkodott a negatív hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 18:31
A Magyar Telekom kivételével pirosban zártak a vezető részvények a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Nem tud elszakadni a 380-tól az euró, kiárusítás van ingatlanrészvényekből
Eidenpenz József | 2023. március 30. 12:13
Jó a hangulat a tőzsdéken, kivéve Budapesten, ahol a Richter a fő visszahúzó erő. A Mol adóterheinek átvariálása után a részvény esett, de nem túl nagy mértékben. A forint pedig stabil. Jön a német inflációs adat, olcsók a német ingatlanrészvények. Eljárás indul a legnagyobb kriptotőzsde ellen.
Részvény / Deviza / Áru Tétovázik csütörtök reggel a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 06:39
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru A 380-as szintet kapargatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:59
Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG