5p

Az olajszállítások elmaradása tegnap a mélybe küldte a BUX indexet, ma viszont ennek nagyobb részét visszanyeri, miután a probléma megoldódni látszik. A forint nagyot gyengült, 401 felett is járt az euró, de azután szintén visszakozott. A Telekom eredménye a vártnál jobb lett. Betiltottak egy kriptodeviza-titkosító platformot az USA-ban.

Az európai tőzsdék nulla körül billegnek ma, a német DAX 0,2 százalékos pluszban van, Párizs és London stagnál. Az amerikai határidős indexek 0,2-0,4 százalékkal mennek fel, de a befektetők leginkább kivárnak a délutáni fontos amerikai inflációs adat előtt. Főleg a technológiai papírok Nasdaq indexe zárt csökkenéssel kedden, miután a Micron Technology lehangoló előrejelzése lehúzta a chipgyártókat és más tech-részvényeket is.

Itthon a BUX index viszont 1,8 százalékkal ugrik, ledolgozva annak nagyobb részét, amit kedden elveszített, elsősorban az orosz olajszállítások leállásáról szóló hírek hatására. Az enyhülés jeleire az OTP 3,1, a Mol 3,3 százalékkal ugrik, a Richter 0,2 és a Telekom 1,0 százalékkal javít.

Árfolyamok és grafikonok

Tegnap este jelentett a Telekom (lásd lejjebb), holnap hajnalban pedig az OTP következik.

Nagyot esett a forint az olajos hírekre

A vártnál magasabb inflációs adat még nem sokat rontott a forinton tegnap, ám amikor kora délután kiderült, hogy már napok óta nem érkezik olaj a Barátság vezetéken, megugrott az euró ára. Ma még tovább száguldott, így már közel öt forinttal drágább is a tegnap estinél, és átlépte a 401 forintos határt.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com

Ám miután az olajszállítások problémája késő délelőtt már megoldódni látszik, az euró/forint is visszatért 400 alá (lásd a kapcsolódó cikket). Jelenleg pedig, kevéssel dél előtt 399,20. De hétfőn még 392 közelében is volt az árfolyam.

Egyébként a vártnál magasabbak lettek az amerikai olajkészletek, az olaj csekély mínuszban van. A Brent 96,0, a WTI 90,3 dollár.

Szándékos vagy véletlen volt a Barátság szüneteltetése?

Nem világos, hogy itt mindössze elszámolási vita van, vagy esetleg tartósan leáll a vezeték az orosz vagy az ukrán fél lépése és szándéka miatt – írta az Erste Befektetési Zrt.

Ha az utóbbi eset áll fenn, akkor a Mol nagyon nehéz helyzetben van.

A pozsonyi és a százhalombattai finomítók nagyrészt (száz, illetve 70 százalékban) orosz kőolajat dolgoznak fel.

Energiaválság. Fotó: Depositphotos
Energiaválság. Fotó: Depositphotos

Kiemelten fontos adat érkezik ma

A befektetők a ma délután érkező amerikai inflációs adatokat várják, amelyek ha magasak lesznek, arra késztethetik a Federal Reserve-t, hogy tovább szigorítsa az infláció megfékezésére tett erőfeszítéseit. Azaz erősebben emelje a kamatszintet. Egy alacsonyabb infláció viszont várhatóan megkönnyebbülést hozna a részvénypiacnak.

A Bloomberg konszenzusa szerint az éves infláció 9,1 százalékról 8,7 százalékra csökkenhetett, a maginfláció viszont 5,9 százalékról 6,1 százalékra emelkedhetett júliusban írta az Equilor Befektetési Zrt.

Vártnál jobb eredmények a Telekomnál

A tegnap esti jelentés alapján jó lett a Magyar Telekom eredménye az Erste Befektetési Zrt. szerint, 10,6 milliárd forint nettó eredményről adott számot.

Ez ugyan majdnem 22 százalékos visszaesés éves összehasonlításban, de így is magasabb, mint a piac által várt kilencmilliárd forint.

A visszaesés elsődleges oka az első félévre esedékes 12,4 milliárd forintnyi extra adó. A vártnál jobb eredmény pedig a „dübörgő” értékesítésnek köszönhető, az eszközök és az adatforgalom terén.

A bevételek éves alapon a várakozásainkhoz és az elemzői konszenzushoz képest is erősebben növekedtek írta a KBC Equitas.

Elon Musk sok Teslát adott el

Nagy mennyiségben adott el Tesla-részvényeket Elon Musk, 6,9 milliárd dollárért.

Ez a milliárdos eddigi legnagyobb eladása – alig néhány hónappal azután, hogy bejelentette, nem tervez több részvényt eladni írta az Equilor.

Musk a Twitteren azt mondta, el akarja kerülni a részvényeinek utolsó pillanatban történő eladását arra az esetre, ha kénytelen lenne folytatni a Twitterrel kötött megállapodását.

A tornado cash árfolyama. Forrás: Tradingview.com
A tornado cash árfolyama. Forrás: Tradingview.com

Betiltottak egy milliárdos kriptóplatformot

Második napja süllyednek az árfolyamok a kriptodeviza-piacon. A Tornado Cash érméje viszont két nap alatt 44 százalékot zuhant.

Az amerikai pénzügyminisztérium sajtóközleményt adott ki, amely szerint a Tornado Cash titkosított platformot több mint hétmilliárd dollár értékű kriptoeszköz tisztára mosására használták 2019-es létrehozása óta. Ezért szankciós listára helyezték, gyakorlatilag betiltották az USA-ban.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Bár a hétmilliárd dolláros állítás szakemberek szerint nagy túlzás, és a pénzek nagyobb része legális volt, csak a tulajdonosuk meg akarta őrizni a magánszféráját, nem meglepő, hogy a pénzügyminisztérium ilyen álláspontra helyezkedik. Gyakorlatilag minden DeFi-hacker a Tornado-n keresztül mosta tisztára a bevételeit az utóbbi időben, köztük a hírhedt észak-koreai bűnözői csoportok is. Független becslések szerint is több mint egymilliárd dollárnyi lopott pénzt mostak tisztára a protokollon keresztül az elmúlt évben.

A Tornado Cash csak a kriptóháború kezdete?

A lépés után a Circle cég is zárolta a Tornado-nál elhelyezett, dollárhoz kötött USDC stabilérméket. Sokan attól tartanak, hogy a hatósági fellépés egy nagyobb, a kriptodeviza-piac ellen irányuló kampány első lépcsője, a “kriptó-háborúk” kezdete, amire egyesek már régóta számítanak.

Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a hasonló titkosított rendszerek igen pozitív, sőt nemes célokat is szolgálhatnak, mint elnyomott népek, szervezetek támogatása.

A Tornado Cash-t használtam, hogy Ukrajnában adakozzak – mondta például az oroszországi születésű Vitalik Buterin, az Ethereum alapítója.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18240 18080 18240 +0,77% 0 0 4 855 333 155 HUF 2024-07-12 17:08:57
MOL 2836 2836 2866 -0,42% 0 0 867 313 978 HUF 2024-07-12 17:05:12
MTELEKOM 1092 1084 1096 +1,11% 0 0 149 727 502 HUF 2024-07-12 17:08:23
RICHTER 9690 9605 9750 +0,41% 0 0 802 783 800 HUF 2024-07-12 17:05:27
OPUS 443 441 445 -0,23% 0 0 34 403 286 HUF 2024-07-12 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyt csal az arcára a péntek esti euróárfolyam
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:21
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a hőségben még a pesti börze is csak kóválygott
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:06
Ez történt pénteken a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt a Tesla, baljós árnyak az amerikai részvények felett
Eidenpenz József | 2024. július 12. 12:23
Az előző napi amerikai mélyrepülés ellenére Európában kis pluszokat látunk, a BUX is emelkedik, az OTP és a Richter vezetésével. A forint is szépen erősödik, már 393 alatt van az euró. A Tesla egy rossz hír nyomán esett nagyot, emelkedtek viszont a taxizós vállalatok papírjai. Túlértékeltek az amerikai részvények a Buffet-indikátor szerint, de más mutatók is hasonló képet mutatnak.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel harap a forint - ennyivel ér kevesebbet az euró
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:30
A forint csütörtök estéről péntek reggelre erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Áramárak, gázárak – az erő veletek van!
Eidenpenz József | 2024. július 12. 05:41
Az elektromos áram piaci árának erős ingadozása nem csitul, sőt a jövőben bőven jöhetnek rendkívüli események akár az időjárásban is, amelyek nagy ugrásokat okoznak. A döntéshozók ezek csillapításán dolgoznak, eközben a fedezeti alapok és a befektetési bankházak azzal próbálkoznak, hogy minél nagyobb hasznot húzzanak a kereskedésből. Egy jó árambróker százmilliókat is kereshet dollárban.
Részvény / Deviza / Áru Mit csinál a kánikulában a forint? Nézze!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 18:49
Vegyesen alakult az árfolyam a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nyári hangulat tombol a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 17:49
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek a szerdai záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A forintot is megrángathatják délután, Trump lett a kriptósok reménysége
Eidenpenz József | 2024. július 11. 12:23
Az európai tőzsdék csütörtökön is feljebb mennek, az USA-ban és Japánban sorra dőltek a rekordok. A BUX-nak óvatos emelkedésre futja, a forint is kissé erősödik. Az amerikai inflációs adat hosszú időre meghatározhatja a tőzsdék hangulatát, de a forintra is komoly hatással lehet. Hivatalosan is felvállalták a republikánusok a kriptovaluták ügyét. Megint a shortosokon verik el a port.
Részvény / Deviza / Áru Otthagy csapot-papot, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 07:53
Érdemes kihasználni ugyanis azt, hogy a forint a hét eleji kormányzati megszorító intézkedések ellenére is tudott még erősödni.
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbban nyaralhat külföldön, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 18:23
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG