<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A várakozásoknál jóval magasabb hazai infláció nem tett jót a magyar eszközöknek, az OTP visszasüllyedt 9000 alá, a forint is gyengül. Az európai tőzsdeindexek kissé süllyednek, de Amerika pluszban nyithat. Kirúzsozott malachoz hasonlította az ESG-befektetéseket az amerikai sztáralapkezelő, az ország iránti bizalom megrendülésétől óv a magyar menedzser.

Az európai tőzsdéken nincs túl jó hangulat, a német index 0,6, a francia 0,2 százalékkal esik, a brit stagnál. Szerdán fontos amerikai inflációs adat érkezik, erre készülve óvatosnak látszanak a befektetők. Az amerikai határidős indexek viszont szerény pluszban állnak.

Lefelé is vezet az OTP

Itthon a BUX-index is egy százalék körüli mínuszban van, az OTP, amely eddig az emelkedést vezette, most három százalékos eséssel tűnik ki. Így nemrég pár forinttal, 9000 alá is benézett. A Mol 0,6, a Richter 0,1, a kamatok emelkedésére érzékenyebb Telekom 1,5 százalékkal süllyedt. Csütörtökön reggel jön az OTP, kedden este a Telekom jelentése.

Árfolyamok és grafikonok

Az olaj ára egy százalék körüli mínuszban van, talán mert állítólag előrelépés várható az iráni atomalkuról folyó tárgyalásokban. Drágulnak egyes ipari fémek, mint a réz és az alumínium.

Brutális magyar infláció

Csak enyhe forintgyengülést váltott ki a ma reggel érkezett magas inflációs adat, az euró 395 forint, egy forinttal drágább, mint tegnap este. Pedig a híroldalak szuperlatívuszokban beszélnek a júliusi fogyasztóiár-indexről, például brutálisnak nevezik. A magas infláció persze magasabb kamatot jelenthet, az pedig többnyire erősíti a devizákat, így valójában akár erősödhetne is a forint erre a hírre.

Másrészt pedig a 13,7 százalékos év/év alapú áremelkedés az élelmiszerek napi szinten tapasztalható árrobbanása alapján nem is annyira meglepő. Lásd például árkosár-felmérésünket:

Az új adat alapján úgy tűnik, erősen növekednek a jövőre vonatkozó inflációs és kamatvárakozások is. Az első reakciók egyike alapján egy nagybank már 2023-ra is tíz százalék feletti pénzromlást vár.

Pedig még csak most jön a rezsidémon

A 13,7 százalék messze meghaladta a 13 százalékos elemzői konszenzust. A rezsiemelés előtti utolsó inflációs adatot láthattuk, kérdés, hogy hogyan reagál majd a lakosság és a vállalati szféra a hirtelen megugró számokra – írja Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az infláció további emelkedése és az ársapkák későbbi esetleges szűkítése miatt az MNB nem térhet le a szigorítás útjáról. Pedig a régiós jegybankok már kezdik levenni a lábukat a fékről teszi hozzá.

A rezsinövelő intézkedések és a benzinársapka módosítása több mint három százalékkal is megemelhetik a hazai árindexet, amivel beérhetjük a környező országokat. Így az Amundi szerint 17,5 százalékon tetőzhet a fogyasztói árindex októberben, de decemberben is 17 százalék környékén ragadhat a mutató.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com

Húsz százalékos infláció is jöhet?

A jelenlegi periódusban ilyen nagymértékű havi inflációs ugrást (+2,3 százalék) még nem láttunk – írta az Erste Befektetési Zrt. A 16,7 százalékos maginfláció sem kecsegtet túl sok jóval, ekkora utoljára 1997-ben volt.

Ráadásul a rezsicsökkentés elengedéséből származó három százalékpontos ugrás még előttünk van. Valahol 16-17 százalék fölött tetőzhet, de lehet, hogy eléri akár a 20 százalékot is.

A magyar alapkamat szerintük elmarad majd az inflációs csúcstól, talán 14-16 százalék között tetőzhet.

Mitől mennek felfelé az amerikai tőzsdék?

Miért megy fel a tőzsde, ha oly sok rossz hír érkezett? Például jó volt a lassan záruló gyorsjelentési szezon, sok volt a pozitív meglepetés. Pénteken a meglepően jó amerikai foglalkoztatási adat átmenetileg lelombozta a befektetőket, mert emiatt a Fed bátrabban emelheti a kamatokat. De nem volt nagy esés, csak kisebb. Ezzel az erős munkaerőpiaccal viszont a recessziós félelmek is csökkentek, ami pedig jó a tőzséknek.

Online kereskedés. Pixabay.com
Online kereskedés. Pixabay.com

Joe Biden úgynevezett inflációcsökkentő törvénye, amelyet a szenátus a hétvégén megszavazott, jó hatással lehet a gazdaságra, még ha jóval kisebb is annál, mint ahogyan eredetileg tervezték. Mások abban bíznak, hogy hosszabb távon a katonai kiadások növekedése is gazdaságélénkítő hatású lehet.

Jön az amerikai inflációs adat is

Szerdán fontos amerikai adat érkezik, a közgazdászok várakozásai szerint a fogyasztóiár-index némileg süllyedhetett az üzemanyagárak csökkenésének köszönhetően. A becslések szerint éves szinten 8,7 százalékos növekedés várható, szemben a júniusi 9,1 százalékkal.

Mol-céláremelés érkezett

Emelt a korábbi Mol-célárán a Santander Biuro Maklerskie elemzője, 3100 forintról 3400 forintra – írta a KBC Equitas. Továbbra is eladásra ajánlja a részvényt rövid távon, míg hosszabb távon nézve semleges a Mollal kapcsolatban.

Amikor meginog az országba vetett hit

Általában a normális mederben haladó politikának nincs komoly hosszú távú hatása a devizaárfolyamokra, de Magyarország esetén a teljes sztori arra épül, hogy az ország az EU integráns tagja. Ha attól lehet tartani, hogy kiesik az EU-ból, vagy ebbe az irányba mozog, akkor a befektetők fejében teljesen át kell írni, hogy mi lesz itt a következő években – mondta Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere egy interjúban.

A Magyarországba vetett teljes hit kezd meginogni, és ez borzasztóan veszélyes, könnyen gazdasági tragédiához vezethet. Ugyanakkor még az EU-s támogatások megléte mellett is elengedhetetlenek a kormányzati megszorítások és a jegybanki szigorítás.

A szakember azonban alapjában magyar kötvényeket is tart tíz százalék körüli hozammal, és jó befektetésnek tartja az inflációkövető lakossági kötvényeket, valamint a görög bankrészvényeket.

Cathie Wood és a kirúzsozott malacok

Az amerikai sztáralapkezelő, Cathie Wood szerint recesszióban vagyunk, mert két egymás utáni negyedévben zsugorodott a gazdaság, de kitart amellett, hogy a defláció nagyobb veszély, mint az infláció – írja a SeekingAlpha. Ezt jelzi az arany ára is, amely a magas infláció ellenére 2020 augusztusa óta sávozik, és most is e sáv alján vagyunk. Szerinte az ESG-téma teljesen kiszabadult az ellenőrzés alól.

Rengeteg rúzst kentek a malacra, és így alapvetően bármilyen portfóliót ESG-ként reklámoztak. A tőkeallokáció szélsőséges mértékben eltorzult emiatt mondta.

A technológiai részvényekre szakosodott ARK Invest 25,1 milliárd dollárt kezel ETF-ekben. Júliusban nyolc hónapos veszteségsorozat után végre pozitív hozamot ért el.

AutoWallis-részvényeket osztottak

Teljesültek az AutoWallis 2019-ben indított, a hároméves Munkavállalói Résztulajdonosi Programjában (MRP) meghatározott elvárások. Így az abban részt vevő, többségében több mint 15 éve a csoportnál dolgozó 23 kulcsmenedzser összesen 3,3 millió részvényt kapott – közölte a cég. (Ez mai árfolyamon nagyjából 297 millió forint.)

Még 2021-ben egy hasonló programban a résztvevő tisztségviselők összesen 16,6 millió darab részvényre váltak jogosulttá (ezek mai ára mintegy 1,494 milliárd forint.) A cég saját tőkéje tavaly 24,3 milliárd forint volt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10555 10535 10615 -0,09% 10550 10560 452 072 560 Ft 2023-02-07 09:38:28
MOL 2696 2680 2710 +0,52% 2692 2696 95 247 546 Ft 2023-02-07 09:35:24
MTELEKOM 370 369 375 -0,13% 369 370 6 825 995 Ft 2023-02-07 09:36:49
RICHTER 8100 8050 8110 +0,37% 8080 8100 82 733 030 Ft 2023-02-07 09:38:37
OPUS 130 128 131 -0,31% 128 130 1 000 923 Ft 2023-02-07 09:37:34
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Kedd reggel is izmozik a forint a devizapiacon
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:40
A vezető valutákkal szemben erősödött a jegyzése.
Részvény / Deviza / Áru Fejre állt a világ: a kirúgásokat jutalmazza a piac
Király Béla | 2023. február 6. 19:22
A technológiai óriások jó ideig hatalmas növekedést értek el negyedévről negyedévre. A recessziós környezetben viszont jellemzően mindannyian megtorpantak, ami komolyabb áresést hozott tavaly. Az elmúlt hetekben publikált negyedéves számok általában visszaesést jeleztek a korábbi eredményekhez képest, ennek ellenére a részvények remekelnek.
Részvény / Deviza / Áru Csak a rossz hírekről szólt ma Budapesten a nap
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 602,48 pontos, 1,33 százalékos csökkenéssel, 44 793,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes-e most eurót váltani?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 15:51
Jellemző, hogy komolyabb forintgyengülés esetén pánikszerűen vesznek a magyarok eurót. Pedig az jár jól, aki akkor vált, amikor kevesebbet kell fizetni a közös valutáért.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék a hangulat, amerre nézünk, meglepetésként árat emel a Tesla
Eidenpenz József | 2023. február 6. 12:26
A tőzsdéken továbbra is nagyon rossz a hangulat, a pénteki amerikai adatok komoly kétségeket vetettek fel a rali tartósságával kapcsolatban. A BUX az európai átlagot követi, a forint gyengült. Sok árcsökkentés után meglepő módon árat emelt a Tesla, óriási felvásárlás készül az aranypiacon. A kriptodeviza-hackerek éve volt a tavalyi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 07:50
Gyengült a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,5 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG