7p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az új rekord 427,315 forint eurónként és 440,83 forint dolláronként. A részvénypiacok általában esnek, de Németország kivétel. Sok elektromos autót adott el a BMW, rekordokat döntöget a Tesla. Olcsóbb a gáz és az olaj, de drágul a vas és a réz. Nagy pofonok ellenére tartja magát a bitcoin.

A részvénypiacokon nem túl jó a hangulat, de lehetne rosszabb is. A német iparvállalatoknak állítólag a gázárak további süllyedése tesz jót, és a BMW eladásai sem alakultak rosszul, így a DAX index 0,6 százalékos pluszban van. A francia és brit indexek viszont 0,2 százalékkal süllyednek. Az amerikai határidős mutatók is csökkennek némileg.

A pénteki erős amerikai munkaerő-piaci adatok csak növelték a további kamatemelések valószínűségét, így nem tettek jót a tőkepiacnak. A krími híd felrobbantása és az erre válaszul érkező orosz bosszú növeli az európai háborús feszültséget.

Itthon a BUX index 0,8 százalékos esését főleg a Mol 2,0 és a Richter 1,3 százalékos süllyedése okozza. Az OTP és a Masterplast 0,2, a Telekom 0,3 százalékkal emelkedik.

Árfolyamok és grafikonok

Az európai földgáz ára kissé süllyedt, a TTF decemberre 2,3 euróval, 164,8 euróra ment le, novemberre pedig öt euróval 151-re. Az OPEC múlt heti kitermelés-csökkentési döntésének hatása is halványulni látszik, az olaj fél-egy százalékos mínuszban van.

Új gödörben a forint

A múlt heti 426,16 forintos euróár-rekordot ma ismét sikerült felülmúlni, délelőtt 427,315 is volt az euró és 440,83 a dollár az Investing.com adatai szerint. A mostani számok 426,20, illetve 439,10 forint. Ezt a Reuters

a dollár erősödése és az infláció 20 százalék közelébe emelkedésére vonatkozó várakozások

nyomásának tudja be. A hírügynökség “Közép-Európa legrosszabbul teljesítő valutájának” is nevezi a forintot, amely idén 13 százalékot esett az euróval szemben. Ma is alulteljesíti régiós versenytársait, amelyek stagnáltak vagy kicsit erősödtek. Megjegyzik, a forint annak ellenére tovább gyengült, hogy a gázárak – amelyek sokáig a forint esését ösztönző tényezők közé tartoztak – visszavonulóban vannak. A globális befektetési hangulat azonban továbbra is kedvezőtlen a kockázatosabb eszközök számára.

Az euró/forint és a dollár/forint egy éve. Forrás: Tradingview.com
Az euró/forint és a dollár/forint egy éve. Forrás: Tradingview.com

Holnap jön a húsz százalékos infláció?

A forintra nyomást gyakorol Magyarország orosz energiaimporttól való függősége, a dollár erősödése, a gyorsuló infláció és az Európai Unióval folytatott jogállamisági vita, amely akadályozza a több milliárd eurós finanszírozáshoz való hozzáférést – emlékeztet rá a Reuters.

Felkészülünk a holnapi 20 százalékos inflációs adatra mondta egy budapesti devizakereskedő.

A Reuters által megkérdezett közgazdászok 19,4 százalékos szeptemberi inflációval számolnak, miután az energiaárak ugrásszerűen növekedtek. Megemlítik, hogy tovább romlott a külkereskedelmi egyenlegünk.

Húzós hírek jönnek a héten

Csütörtökön az USA-ban inflációs számokat tesznek közzé, a vártnál magasabb érték tovább növelné a kamatemelési várakozásokat és nem tenne jót a tőkepiacnak. Kiskereskedelmi eladásokról és fogyasztói hangulatról pénteken jönnek számok.

Szerdán közzéteszik a legutóbbi Fed-ülés aktáit, de ezen kívül a szervezet négy vezető tisztségviselője is nyilatkozik vagy beszédet mond a héten. A Bank of England üléséről is jönnek hasonló információk. A tőkepiacok hangulatát jelenleg főleg a jegybankok politikája befolyásolja.

Pénteken a vezető amerikai nagybankok közül négy is közzéteszi gyorsjelentését, mégpedig a

  • JPMorgan Chase, a
  • Wells Fargo, a
  • Citigroup és a
  • Morgan Stanley.

Rekordokat döntöget a Tesla Kínában

Az elektromos autókat gyártó Tesla szeptemberben megdöntötte értékesítési rekordját Kínában, miután korszerűsítette sanghaji üzemét. Összesen 83 135 Kínában gyártott járművet hozott forgalomba a Kínai Személyautó Szövetség (CPCA) jelentése szerint. Ez új rekord a sanghaji üzemében, amióta 2019 decemberében megkezdődött a termelés.

A Tesla júliusban felfüggesztette Sanghajban a termelés nagy részét, hogy a Model 3 és a Model Y heti termelését a korábbi 17 ezerről mintegy 22 ezer darabra növelje. A CPCA szerint a magasabb olajárak és a kormányzati támogatások is arra ösztönzik a kínai fogyasztókat, hogy az elektromos járműveket válasszák.

Tesla. Fotó: Pixabay.com
Tesla. Fotó: Pixabay.com

Sok elektromos autót adott el a BMW

A BMW majdnem annyi autót adott el a nyári negyedévben, mint egy évvel ezelőtt, 587 795 darab BMW, Mini és Rolls-Royce autót szállítottak ki. Ez csak 0,9 százalék süllyedés, sokkal kisebb, mint az előző negyedévekben, amikor a kínai lezárások és a chiphiány okozott gondot a vállalatnak. A BMW arra számít, hogy az egész éves eladások alig maradnak el az előző évitől.

Erős fellendülés volt tapasztalható viszont az elektromos autók szegmensében, ahol 52 ezer járművet értékesítettek, több mint kétszer annyit, mint egy évvel ezelőtt.

Drágul a vas és a réz

A kínai határidős vasérckontraktus közel három százalékkal emelkedett ma, ezzel két hónapos csúcsra, 744,50 jüanra (104,65 dollárra) ért tonnánként – írja az N-Tv.de. A spekulációkat az táplálja, hogy a kínai készletek július közepe óta a legalacsonyabb szintre csökkentek. Kínálathiánytól tartanak, mert Ausztrália exportját áradások fenyegetik, és ez az ország a legfontosabb ércszállító.

A réz árát az hajtja, hogy részlegesen betiltották a további bányászatot egy chilei bányászati régióban. A réz ára 0,6 százalékkal 7500 dollár/tonnára emelkedett. Chile északi részén a föld megsüllyedt, és egy majdnem 37 méter átmérőjű kráter alakult ki. A kormány szerint a közvetlen közelben lévő összes bányát végleg bezárhatják.

Két nagy pofon ellenére tartja magát a kriptópiac

A kriptovaluta-árfolyamok ma csendesen lefelé csorognak, az utóbbi egy hétben pedig összességében nem változtak lényegesen. A múlt héten két kellemetlen esemény is borzolta a kedélyeket a piacon.

  • Meghekkelték a Binance (BNB) blokkláncot, 560 millió dollár értű BNB-t vittek el. Ám különböző platformok gyorsan feketelistára tették a hacker címét, hogy ne lehessen róla kifizetéseket eszközölni. Így végül csak mintegy százmillió dollár lett a  kár – persze ez is igen jelentős összeg.
  • Kiszivárgott egy 14 ezer oldalas bírósági beadvány a csődben levő Celsius kriptovaluta-szolgáltató összes felhasználójának személyes adataival együtt. (A bíróság eredetileg csak azt akarta bizonyítani, hogy a Celsius vezetői dollármilliókat vettek ki, a csőd előtt.)

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Eladták az egyik nagyobb kriptotőzsdét

A Huobi Global kriptotőzsde bejelentette, hogy az About Capital Management (HK) Co. Ltd., egy hongkongi székhelyű vagyonkezelő cég egy felvásárlási ügyletet követően irányító részvényes lett. A tranzakció értékét nem közölték, a tőzsde szerint az alapvető működéssel és üzletvezetéssel foglalkozó alkalmazottakra nem lesz hatással az átmenet. Többségi részvényesként az About Capital a nemzetközi márka promócióját és üzleti terjeszkedését kívánja támogatni.

Vezető kriptodeviza-tőzsdék (spot, CEX). Forrás: Coinmarketcap.com
Vezető kriptodeviza-tőzsdék (spot, CEX). Forrás: Coinmarketcap.com

A Huobi Global jelenleg a 14. legnagyobb (centralizált és spot) kriptotőzsde a Coinmarketcap.com listáján, egy összetett pontrendszer alapján. (“Exchange score”.) Forgalom szempontjából azonban hátrébb van, ez ma csak napi 411 millió dollár, a piacvezető Binance ugyanakkor 6,7 milliárd dollárt ért el.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13300 13190 13360 +0,91% 0 0 4 780 359 370 HUF 2023-09-27 17:08:19
MOL 2794 2726 2840 +1,23% 0 0 2 106 119 544 HUF 2023-09-27 17:05:27
MTELEKOM 544 537 548 +1,30% 0 0 692 757 611 HUF 2023-09-27 17:05:08
RICHTER 9040 8990 9100 -0,11% 0 0 1 515 982 190 HUF 2023-09-27 17:08:41
OPUS 350 344 350 +0,43% 0 0 142 187 910 HUF 2023-09-27 17:12:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A klímaváltozás már mindannyiunk problémája
Eidenpenz József | 2023. szeptember 27. 14:34
A fenntarthatósággal, a klímaváltozással, az ESG-vel foglalkozni elkerülhetetlen. A pénzügyi ökoszisztémában a professzionális befektetők, bankok, vállalatok előtt álló kihívások mellett a kisbefektetők igényeiről is szó volt a Privátbankár Klasszis ESG-konferenciáján.
Részvény / Deviza / Áru A forintra is hatással lehet a kamatfélelem
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:03
Kanyargósan telt a forint délelőttje, a budapesti tőzsdén a Magyar Telekom erősödése kilógott a sorból. Közben a befektetők attól tartanak, hogy az amerikai kamatok a magasban maradnak. Ez rányomja a bélyegét a hangulatra. Nagy kérdés, mi várható októberben? 
Részvény / Deviza / Áru Jégre lépett a forint és ez sokaknak fáj
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 18:53
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor már megint pezsgőzhet
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 18:27
Mert jól futott ma az OTP, de a Telekom sem panaszkodhat.
Részvény / Deviza / Áru Kár volt Londonba "menni": látványos kudarcot kellett elkönyvelniük a románoknak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 12:39
Élesen fogalmaz a romániai sajtó, amikor arról ír, mekkora csalódást okozott több jelentős romániai vállalat bevezetése a londoni tőzsdére.
Részvény / Deviza / Áru Leminősítették a Molt, hírbe hozták az OTP-t
Eidenpenz József | 2023. szeptember 26. 12:10
Ma is rossz a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX index azonban üdítő kivétel, főleg az OTP megugrása hajtja, amelyet hírbe hoztak egy külföldi bankkal. A forint kicsit erősödik, a földgáz is korrigál. Két brókerceg is leminősítette a Mol részvényeit. Csalódást okozott az Ethereum a JPMorgan szerint. Rohamosan esik a német lakások ára.
Részvény / Deviza / Áru Piros pontot kapott a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 11:45
Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings
Részvény / Deviza / Áru Második helyről várja a kulcsfontosságú döntést a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 06:45
A régiós devizák versenyében a lengyel zlotyi mögött második a forint, amely viszonylag gyengén kezdte a keddi kereskedést. 
Részvény / Deviza / Áru Már megint mit csinált a forint?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:12
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Rossz hangulatot hozott a hétfő Budapesten, csak az OTP adott reményt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 17:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 19,17 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 55 356,93 ponton zárt hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG