TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nagyon sokat javult este és reggel tőzsdék hangulata, ami elsősorban a Fed tegnap esti lépésének köszönhető. A szervezet vállalati kötvényeket is vásárol. A japán jegybank máris csatlakozott. A Trump-adminisztráció pedig megszellőztette, hogy újabb egymilliárd dolláros élénkítő csomagon dolgozik. Szép pluszban vannak a tőzsdék, a BUX-ot az OTP húzza, a forint is erősebb lett. Hét fontos hír a mai tőzsdenaphoz.

A hétfő reggeli csúnya mínuszok már hétfő estére eltűntek a tőzsdéken, és emelkedésbe mentek át. Az amerikai indexek egy százalék fölötti pluszban zártak. Ma is folytatódik a jó hangulat Európában, két-három százalékos pluszban vannak a vezető mutatók. Amerikai határidős S&P 500 további egy százalék körüli pluszban van, a Dow Jones ipari átlag pedig 1,7 százalékkal van feljebb a hivatalos kereskedési időn kívül.

A német DAX index ismét átlépte a 12 ezer pontot, a hazai BUX pedig a 38 ezret. Tőzsdeindexünk 1,9 százalékos pluszban van, az OTP 11 800 forint, ami 2,9 százalékos ugrást jelent. A Richter 1,1, a Mol 0,6, a Magyar Telekom pedig 0,7 százalékkal megy fel.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint is erősödik, 345,70 az euró, ami 40 Filléres csökkenést jelent. Az olaj másfél-két százalékos pluszban mozog, a befektetők úgy vélik, hogy az OPEC kartell végre szigorúbban elvárja majd tagjaitól a korábban elhatározott kitermelési korlátozások betartását. Pluszban járnak a nemesfémek is.

Lefordult a 30 napos mozgóátlagról az EUR/HUF kurzus tegnap a kedvezőbbre forduló piaci hangulat közepette, ma reggel már 345,5 forinton tartózkodik az árfolyam. Ezzel a kurzus folytathatja útját a 200 napos mozgóátlag irányába 340 forint környékén írta az Equilor Befektetési Zrt. reggeli hírlevele.

1. Megtámasztotta a részvénypiacokat a Fed

Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED tegnap este bejelentést tett, amely szerint egyedi vállalati kötvények vásárlását kezdi meg. A szervezet eddig csak vállalati kötvényeket tartalmazó ETF-et, azaz tőzsdén kereskedett alapot vásárolt. A Fed 750 milliárd dollár értékben fog vállalati kötvényeket venni. Ez már tegnap este is jelentős segítséget jelentett az amerikai tőzsde számára, és ennek hatását tapasztaljuk főleg ma is a tőkepiacokon.

A Fed után reggel a japán jegybank is hasonló lépéseket jelentett be. Az EKB egyik vezető tisztségviselője pedig sürgette az Európai Uniós kormányokat, hogy további fiskális lépésekkel élénkítsék kontinensünk gazdaságát.

2. Trump fejlesztené az infrastruktúrát

Emellett a hírek szerint a Trump-adminisztráció újabb gazdaságélénkítő program elindítását tervezi, amelynek értéke egymilliárd dollár körüli. Infrastruktúrafejlesztésen keresztül fejtené ki a hatását. A hagyományos útépítésen, hídépítésen kívül szó van az 5G mobilinternet fejlesztéséről és a vidéki széles sávú internet-elérés kiépítéséről is.

Régi Commerzbank-részvény részlete (fotó: EJ) Régi Commerzbank-részvény részlete (fotó: EJ)

3. Kísért a második hullám réme

Már múlt csütörtökön is jelentős tőzsdei zuhanást okozott egyes országokban a vírusstatisztikák jelentős romlása. Bár a tőzsdék azóta magukhoz tértek, a statisztikák valójában nem javultak. A Bloomberg szerint a fertőzések száma továbbra is emelkedik az Amerikai Egyesült Államok egyes részein. Ilyenek Texas, Florida, Arizona, Oregon és még sokan mások.

A vállalatoknak pedig az a problémája, hogy nem tudják beszerezni a megfelelő védőöltözéket a munkavállalóik számára. Így azok nem tudnak visszatérni dolgozni.

4. Örökre elveszett állásokkal ijesztgetnek

Arról is cikkeznek ma, hogy több millió, a koronavírus-járvány miatt elveszített állás az Amerikai Egyesült Államokban végleg veszendőbe mehet. A vállalatok kihasználják az alkalmat az átszervezésekre, hatékonyságnövelésekre, racionalizálásra, automatizálásra, és így munkahelyeket spórolnak meg.

Egy május közepén készült tanulmány szerint az Amerikában elveszett állások 42 százaléka is végleg eltűnhet – írta a Yahoo a Chicagói Egyetemre hivatkozva. Az utóbbi hónapokban 36 millió ember veszítette el az állását az USA-ban.

5. A pokol kutyája nem adja fel

A névválasztás miatt a német sajtó által epésen a pokol kutyájának nevezett Cerberus nevű pénzügyi befektető növeli a nyomást a Commerzbank vezetésén – írta a német N-tv.de. A nagybefektető alapos változásokat szeretne a bank vezetésében, valamint a bank operatív és stratégiai irányvonalában, úgymond “az összes részvényes javára”. A befektető azt panaszolja, hogy a Commerzbank már tartósan sikertelen, szinte az összes eredményességi mutatója gyenge, ami súlyos problémákra utal. A múlt héten a Cerberus két pozíciót követelt a pénzintézet felügyelőbizottságában. Ezt azonban a testület vezetője visszautasította.

6. Csúnyán néz ki a svájci gazdaság

Svájc is eléggé megszenvedte a koronavírus-válságot, és a kormány évtizedek óta nem látott gazdasági visszaesésre számít erre az évre. A kormány mellett működő gazdasági testület a GDP 6,2 százalékos zsugorodásával kalkulál idén.

7. Még több volt a brit munkanélküli, mint hitték

A brit hatóságok felfelé módosították az áprilisi munkanélküliségre vonatkozó korábbi becsléseket. A korábbi 856 500 fő helyett most egymillió 32 ezer új munkanélküli kérelmet vettek számba. Az előzetes adatok alapján egyébként májusban ez a szám még mindig 528 900 fő volt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
Friss
hírlevél