BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 12. 18:50

Az USA-ban az inflációs adat a defláció rémét vetíti előre, amitől a gazdaságpolitikusok úgy félnek, mint a tűztől. Nagyon várják a Fed elnökének szerdai beszédét. A Wall Steet egyik nagyágyúja szerint a következő három hónapban 18 százalékkal csökkenhet az S&P 500 amerikai index. Osztalékcsökkentések várhatók, nagy veszteségeket kell majd leírni, és “az  újraindítási folyamat időt vesz igénybe”.

Az amerikai tőzsdék ma is pluszban kezdtek, de azután elgyengültek kissé. Az európai társaik is vegyes képet mutattak záráskor. Az USA-ban az S&P 500 index pár tized százalékos mínuszban van, a technológiai papírok Nasdaq Composite indexe viszont szerény pluszban. A német, francia és osztrák tőzsdeindexek estek ma, a brit, olasz, spanyol, svéd vagy svájci mutatók viszont pluszban búcsúztak.

Ma kezdődik a Fed értékpapír-vásárlási programja, amelynek keretében vállalati kötvényeket, tőzsdén kereskedett részvényalapokat (ETF-eket) is vásárolni fognak. Kína eltekint egyes, az amerikai árukra korábban kivetett vámoktól. Ez erősítette a reményt, hogy nem fog kiújulni az úgynevezett kereskedelmi háború. A kijárási korlátozások oldása a tőzsdéken optimizmust okozott, de aggasztó jeleket is látnak. Ilyen az oroszországi, az indiai, a német, a dél-koreai fertőzések számának alakulása. Jerome Powell Fed-elnök szerdai beszédére várnak a piacok.

Figyelmeztet a Goldman Sachs

Itthon a BUX index 0,7 százalékos emelkedést produkált. Az OTP, a Richter és a Telekom egy százalék körüli pluszban zárt, a Mol csak 0,1 százalékossal. A forint kissé gyengült, 350,80 az euró ára. Hat százalékkal drágul a WTI típusú olaj, de csak eggyel a Brent.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A Goldman Sachs 18 százalékos tőzsdei visszaesést prognosztizál, mivel a koronavírus-esetek száma folyamatosan növekszik. A fertőzés terjedése felgyorsulhat a kijárási szabályok lazítása miatt - figyelmeztet a befektetési bank. Az amerikai részvények az optimizmus szárnyán repültek az utóbbi időben, de így ismét történelmileg drágává váltak. Az elemzők figyelmeztetnek, hogy a befektetőknek vigyázni kell a vírusokkal kapcsolatos kockázatokra.

„Hat hét alatt az S&P 500 30 százalékkal emelkedett, a befektetők a piac alján tapasztalható kétségbeeséstől az optimizmus felé fordultak”. A pénteki 2929 pontos S&P 500 zárószintnél kevés a tér a további emelkedéshez, a Wall Street nagyágyúja szerint az év végi célérték 3000 pont. A vezető stratéga, David Kostin szerint három hónap múlva 18 százalékkal lejjebb, 2400 pontnál lehet az index. “Az újraindítási folyamat időt vesz igénybe” – tartja.

Pesszimista a Citi is

De nemcsak egyetlen tényező miatt. A következő négy negyedévben várhatóan 103 milliárd dolláros banki veszteséget kell leírni az USA-ban, a megszokott részvény-visszavásárlások elmaradnak, osztalékcsökkentések várhatók, és gond lesz a belföldi és globális politikai bizonytalanság - írta a Marketwatch.

A Citigroup is pesszimista, itt a célár azonban magasabb, 2700 pontra várják az S&P 500-at év végére. Lesznek itt még problémák a következő hónapokban a vírussal is és a gazdasági talpra állással kapcsolatban is – írták.

Alacsony az amerikai infláció

Az amerikai fogyasztói maginfláció 0,4 százalékos hó/hó alapú csökkenést mutat áprilisban, ami rekord az adatsor 1957-es számítása óta, és főként az óriási keresleti sokk hatása lehet – írta a KBC Equitas. A volatilis élelmiszer- és üzemanyagárakat is figyelembe véve 0,8 százalékos az árcsökkenés, ami 2008 decembere óta a legnagyobb mértékű.

“A defláció óriási probléma a Fed jegybankárjai szerint és a történelmi tapasztalatok alapján, így kérdés lehet, hogy milyen további lépések várhatók a jegybanktól a defláció leküzdésére”. A Fed a brókercég szerint nem túlságosan hatékony ez ügyben, így ezen a téren is inkább fiskális lépések lehetnek szükségesek.

Reggel egyébként Kínából is a vártnál alacsonyabb inflációs mutató jött, a termelői árak ott is csökkentek.

A reálgazdasági folyamatok tragikus képet festenek, miközben a tőzsdeindexek szárnyalnak. Nem véletlenül kezdődött szakmai vita arról, hogy idejét múlt-e a korábbi évtizedekben a piacot rendre felülteljesítő értékalapú befektetési elveket követni? Erről írtunk ma délután.

 

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
hírlevél