TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Az USA-ban az inflációs adat a defláció rémét vetíti előre, amitől a gazdaságpolitikusok úgy félnek, mint a tűztől. Nagyon várják a Fed elnökének szerdai beszédét. A Wall Steet egyik nagyágyúja szerint a következő három hónapban 18 százalékkal csökkenhet az S&P 500 amerikai index. Osztalékcsökkentések várhatók, nagy veszteségeket kell majd leírni, és “az  újraindítási folyamat időt vesz igénybe”.

Az amerikai tőzsdék ma is pluszban kezdtek, de azután elgyengültek kissé. Az európai társaik is vegyes képet mutattak záráskor. Az USA-ban az S&P 500 index pár tized százalékos mínuszban van, a technológiai papírok Nasdaq Composite indexe viszont szerény pluszban. A német, francia és osztrák tőzsdeindexek estek ma, a brit, olasz, spanyol, svéd vagy svájci mutatók viszont pluszban búcsúztak.

Ma kezdődik a Fed értékpapír-vásárlási programja, amelynek keretében vállalati kötvényeket, tőzsdén kereskedett részvényalapokat (ETF-eket) is vásárolni fognak. Kína eltekint egyes, az amerikai árukra korábban kivetett vámoktól. Ez erősítette a reményt, hogy nem fog kiújulni az úgynevezett kereskedelmi háború. A kijárási korlátozások oldása a tőzsdéken optimizmust okozott, de aggasztó jeleket is látnak. Ilyen az oroszországi, az indiai, a német, a dél-koreai fertőzések számának alakulása. Jerome Powell Fed-elnök szerdai beszédére várnak a piacok.

Figyelmeztet a Goldman Sachs

Itthon a BUX index 0,7 százalékos emelkedést produkált. Az OTP, a Richter és a Telekom egy százalék körüli pluszban zárt, a Mol csak 0,1 százalékossal. A forint kissé gyengült, 350,80 az euró ára. Hat százalékkal drágul a WTI típusú olaj, de csak eggyel a Brent.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A Goldman Sachs 18 százalékos tőzsdei visszaesést prognosztizál, mivel a koronavírus-esetek száma folyamatosan növekszik. A fertőzés terjedése felgyorsulhat a kijárási szabályok lazítása miatt - figyelmeztet a befektetési bank. Az amerikai részvények az optimizmus szárnyán repültek az utóbbi időben, de így ismét történelmileg drágává váltak. Az elemzők figyelmeztetnek, hogy a befektetőknek vigyázni kell a vírusokkal kapcsolatos kockázatokra.

„Hat hét alatt az S&P 500 30 százalékkal emelkedett, a befektetők a piac alján tapasztalható kétségbeeséstől az optimizmus felé fordultak”. A pénteki 2929 pontos S&P 500 zárószintnél kevés a tér a további emelkedéshez, a Wall Street nagyágyúja szerint az év végi célérték 3000 pont. A vezető stratéga, David Kostin szerint három hónap múlva 18 százalékkal lejjebb, 2400 pontnál lehet az index. “Az újraindítási folyamat időt vesz igénybe” – tartja.

Pesszimista a Citi is

De nemcsak egyetlen tényező miatt. A következő négy negyedévben várhatóan 103 milliárd dolláros banki veszteséget kell leírni az USA-ban, a megszokott részvény-visszavásárlások elmaradnak, osztalékcsökkentések várhatók, és gond lesz a belföldi és globális politikai bizonytalanság - írta a Marketwatch.

A Citigroup is pesszimista, itt a célár azonban magasabb, 2700 pontra várják az S&P 500-at év végére. Lesznek itt még problémák a következő hónapokban a vírussal is és a gazdasági talpra állással kapcsolatban is – írták.

Alacsony az amerikai infláció

Az amerikai fogyasztói maginfláció 0,4 százalékos hó/hó alapú csökkenést mutat áprilisban, ami rekord az adatsor 1957-es számítása óta, és főként az óriási keresleti sokk hatása lehet – írta a KBC Equitas. A volatilis élelmiszer- és üzemanyagárakat is figyelembe véve 0,8 százalékos az árcsökkenés, ami 2008 decembere óta a legnagyobb mértékű.

“A defláció óriási probléma a Fed jegybankárjai szerint és a történelmi tapasztalatok alapján, így kérdés lehet, hogy milyen további lépések várhatók a jegybanktól a defláció leküzdésére”. A Fed a brókercég szerint nem túlságosan hatékony ez ügyben, így ezen a téren is inkább fiskális lépések lehetnek szükségesek.

Reggel egyébként Kínából is a vártnál alacsonyabb inflációs mutató jött, a termelői árak ott is csökkentek.

A reálgazdasági folyamatok tragikus képet festenek, miközben a tőzsdeindexek szárnyalnak. Nem véletlenül kezdődött szakmai vita arról, hogy idejét múlt-e a korábbi évtizedekben a piacot rendre felülteljesítő értékalapú befektetési elveket követni? Erről írtunk ma délután.

 

 

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Focimeccs helyett e-sportot nézünk majd? Ha igen, ez a cég sokat nyerhet
MFC Equity | 2020. október 29. 20:01
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a Modern Times Groupot (MTG), a világ egyik vezető e-sporttal és gaminggel foglalkozó vállalatát elemzik.
Részvény / Deviza / Áru Jön a gyorstesztek új generációja? Kiderült az ég az USA-ban
Eidenpenz József | 2020. október 29. 19:06
A hét első három napjának hatalmas zuhanása után csütörtökön megnyugvás következett az tőzsdéken. Segített a vártnál jobb amerikai GDP-adat és munkanélküliségi statisztika. Itthon a BUX minimális süllyedéssel megúszta, annak ellenére, hogy a Mol elég nagyot esett. Vészesen közeledett a forint eddigi történelmi mélypontjához, de aztán visszafordult EKB ülése után. Újfajta gyorstesztek segíthetnek a rendezvények megtartásában.
Részvény / Deviza / Áru Európa bezár, már majdnem 370 forint az euró
Eidenpenz József | 2020. október 29. 12:03
Európa egyre nagyobb részében immár a tavaszihoz hasonló lezárásokkal próbálják a koronavírust megállítani, aminek gazdasági következményei a lejtőre küldték a tőzsdéket a héten. Ma azonban kisebb korrekció látható, a BUX is szerény pluszban jár. Az euró viszont fillérekre van eddigi rekordjától. Jó és rossz gyorsjelentések tömege, EKB-ülés teszik még izgalmasabbá a tőzsdenapot.
Részvény / Deviza / Áru Megjött Merkel 12 pontos csomagja, vérengzés az európai tőzsdéken
Eidenpenz József | 2020. október 28. 18:55
Két hónapja nem látott esés van a főbb nyugati tőzsdéken, a BUX még viszonylag jól megúszta. A fő ok a koronavírus miatti újabb lezárások, amik a gazdaságban újabb károkat okozhatnak. A forint viszont gyenge, az euró kevesebb mint másfél forintra volt az eddigi történelmi csúcstól. Németországban elfogadták a tavaszihoz hasonló, de lazább korlátozásokat, amelyek hétfőtől életbe lépnek.
Részvény / Deviza / Áru Megmenthető-e a karácsony? Ki pumpálja vissza a szén-dioxidot a földbe?
Eidenpenz József | 2020. október 28. 11:17
Nagyon rossz a hangulat Európában a vírus terjedése miatt, a vezető tőzsdeindexek három százalék feletti mínuszban is jártak. Az amerikai határidős indexek is negatív kezdést vetítenek előre. A BUX viszonylag jól állta a sarat, de nagyot esett a forint, már csak három forintra van a történelmi mélyponttól. Ez a negyedév is recessziót hozhat, több országban újabb lezárásokra készülnek.
Részvény / Deviza / Áru Bravúr a Harley-Davidsonnál, pandémia után twindémia
Eidenpenz József | 2020. október 27. 18:57
A hétfői csúnya esés után kedden is rossz maradt a hangulat az európai részvénypiacokon, a biztató kezdet ellenére egy százalék körüli mínuszban zártak az indexek. Az Egyesült Államokban vegyes a kép, a technológiai részvények emelkedni tudnak, az ipari részvényeket adják. A BUX stagnált, a forint kissé gyengült. Vegyes amerikai gyorsjelentések érkeztek. Sorban állnak az idősek az influenza-oltásért.
Részvény / Deviza / Áru Megszerezte a 4iG az INNObyte-ot, a GVH is áldását adta az ügyletre
Privátbankár.hu | 2020. október 27. 15:04
A szeptemberben bejelentett vásárlásról a 4iG a tőzsde honlapján tájékoztatott.
Részvény / Deviza / Áru Kína taszítaná le trónjáról a Teslát, Merkel csúnya lezárást tervez?
Eidenpenz József | 2020. október 27. 11:41
A tegnapi csúnya mínusz után ma enyhe pluszban indultak a tőzsdék, de ez nem tartott sokáig, újra mínuszban vannak. Jöttek jó vállalati hírek is, de olyan nagy országokban, mint Franciaország vagy Németország, a lezárások szigorítása várható. A BUX stagnál, a forint stabil. Itt az új elektromosautó-lista.
Részvény / Deviza / Áru A világ legnagyobb tőzsdei bevezetését tervezi Jack Ma másik cége, íme a részletek
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 19:38
Az Ant Group ezzel minden idők legnagyobb értékű tőzsdei bevezetésére készül, amellyel a Saudi Aramco eddigi rekordját is felülmúlná.
Részvény / Deviza / Áru Rendet vág a vírus a tőzsdéken, elégedett a VW az elektromos modelljével
Eidenpenz József | 2020. október 26. 18:48
Rosszul indult a hét, a terjedő vírus, az újabb korlátozások, ezek gazdasági következményei és az amerikai csomag elmaradása erős esést okoztak. Hasonló okok miatt zuhan az olaj is. A BUX is beállt a sorba, főleg a Mol húzta le. A Volkswagen eladási számokat közölt első elektromos autójáról, az Ant pedig szervezi minden idők legnagyobb tőzsdei bevezetését.
Friss
hírlevél