<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Kivárnak a piacok az induló gyorsjelentési szezon és az amerikai inflációs adat előtt, Európában és Budapesten enyhe optimizmus tapasztalható. A forint gyengül, mintha fordulat jött volna az emelkedő szakasz után. Új rekordot hozott a bitcoinnak a Coinbase-kibocsátás, vagy fordított az összefüggés? A Fed vezérelte tőzsdeélénkítés valójában fogyasztás-ösztönzés egy amerikai szakértő szerint.

Tegnap enyhe indexesés volt az USA-ban, de a történelmi csúcsok közelében maradtak a mutatók. Ma Európában az emelkedés a jellemző, a német index 0,4, a francia 0,3 százalékos pluszban van, a brit 0,1 százalékkal esik. A befektetők kíváncsian várják a gyorsjelentési szezon kezdetét a nagybankokkal csütörtökön, illetve a Coinbase-részvénykibocsátás eredményét.

Kora délután pedig az USA-ban a várva várt inflációs adatot teszik közzé. Ám a kötvényhozamok már emelkednek, mivel nagy összegű állampapír-kibocsátás van az országban. Nagy-Britanniából nem túl jó növekedési adat érkezett, ez csökkenthette a befektetők lelkesedését Londonban. Kínából exportadat jött, ami ugyan magasnak látszik az egy évvel korábbi mélypontokhoz képest, de elmaradt az elemzők várakozásaitól.

Itthon a BUX-index 0,4 százalékkal emelkedik, főleg az OTP 0,9 százalékos drágulása húzza. A Richter csak 0,1, a Telekom 0,7 százalékkal emelkedett eddig. A Mol 0,1 százalékkal gyengült. A forint gyengül, 358,70 az euró ára, egy-másfél forinttal magasabb, mint tegnap. A dollár alig változik a főbb devizákkal szemben.

Árfolyamok és grafikonok

Az árupiacok csendesek, az arany stagnál, az ezüst esik, az olaj 0,6-0,8 százalékkal drágul.

Fordul a forint? Kifulladt az erősödés?

“Fordulós jeleket” lát a forint árfolyamában az Equilor Befektetési Zrt.

Fordulni próbál az euró-forint árfolyama, amennyiben tartósan vissza tud emelkedni a 358-as szint fölé, jó esély van rá, hogy kifullad a hazai fizetőeszköz erősödése. Ezzel elsőként a 200 napos mozgóátlag, majd később a hosszú távú emelkedő trendvonal fölé is visszakerülhet a jegyzés. A dollár-forint árfolyam is fordul a 299-300-as szintekről, ismét a 310-es szint felé veheti az irányt.

Stabilizálódtak viszont a régiós devizák az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Egyelőre nem folytatódott a forint erősödése. A következő napok sorsdöntőek lesznek abból a szempontból, hogy ismét csak egy átmeneti, néhány napos letörést látunk, mint februárban és decemberben, vagy 2019 eleje óta először tartósan is sikerül a hosszútávú mozgóátlag alá esnie a devizapárnak.

Új bitcoin-rekord, drága a Coinbase részvénye

Ma délelőtt 62 500 dollár körül új történelmi csúcsot döntött a bitcoin árfolyama, megdöntve a pont egy hónapja, március 13-án beállított 61 684 dolláros rekordot. Az ether jelenleg 2222 dollárba kerül, ami szintén meghaladta a tegnapi, 2199,70 dolláros csúcsát.

hirdetés

(Pixabay.com)(Pixabay.com)

A tőzsdei bevezetést csak csütörtökre tervezik, de a Coinbase (COIN) kriptodeviza-tőzsde és szolgáltató részvényeire már van határidős árfolyam (a német FTX platformon). Ez az ár tegnap este 589 dollárra emelkedett, ami 147 milliárd dollárra értékeli a céget (a kibocsátási árat eközben 200 dollárra teszik részvényenként). Nem világos, hogy a Coinbase-kibocsátás körüli “hype” (hiszti, őrület) húzza a bitcoin árfolyamát, vagy fordítva. A részvényt várhatóan magas árazása miatt azonban sokan rendkívül kockázatosnak tartják.

Hat IPO is jön ezen a héten

Egyébként az IPO-k (elsődleges részvény-kibocsátások) hete van az amerikai piacon, fél tucatnyi cég bocsát ki részvényeket – írja a SeekingAlpha a Renaissance Capitalra hivatkozva. A Coinbase-en kívüli öt versenyző is további 4,5 milliárd dollár tőkét vonna be. Az IPO-k a következők (cég, ticker, tranzakció mérete, ágazat):

  1. Alkami Technology (ALKT), 141 millió dollár, online bankolás
  2. Agilon health (AGL), 1 milliárd dollár, egészségügy
  3. AppLovin (APP), 2 milliárd dollár, mobil játékok marketingje
  4. Coinbase (COIN), 22,97 milliárd dollár, kriptodeviza-tőzsde és pénztárca
  5. Karat Packaging (KRT), 75 millió dollár, élelmiszer-csomagolás
  6. TuSimple (TSP), 1,25 milliárd dollár, önvezető teherautók

Bombaüzlet volt a részvénykibocsátásokat megvenni

Amint a grafikonon látszik, az IPO-kban szereplő részvények tartása az utóbbi egy évben felettébb nyereséges üzlet volt. Az erre szakosodott Renaissance IPO ETF tőzsdén kereskedett alap jóval túlszárnyalta az S&P 500 és a Nasdaq 100 indexeket. Az alap legnagyobb befektetései egyébként az Uber és a Zoom.

A Renaissance IPO ETF, valamint az S&P 500 és a Nasdaq 100 indexek (Tradingview.com)A Renaissance IPO ETF, valamint az S&P 500 és a Nasdaq 100 indexek (Tradingview.com)

Teszt előtti mélyrepülésben a Virgin Galactic

A Virgin Galactic (SPCE) a tervezett Blue Origin-tesztrepülés előtt csúnyán esett este, majdnem kilenc százalékkal, január közepe óta a legalacsonyabb szintre, magas forgalom mellett. Nem világos, hogy miért, mert rossz hír nem érkezett.

Leányvállalata, a Blue Origin (BORGN) rakétatársaság ideiglenes repülési korlátozást kapott a Szövetségi Repülési Ügynökségtől tesztelő létesítménye felett a texasi Van Horn-ban, hogy szerdán próbarepülést hajtson végre New Shepard űrhajójával. Így április 14-től április 17-ig kiürítik a légteret a bázis felett. A teszt az utolsó fázis lehet, mielőtt a Blue Origin űrhajósokat is az űrbe küld. A Wall Streeten a Truist és a Bank of America egyaránt pozitív értékelést bocsátott ki a cégre a múlt hónapban emlékeztet a SeekingAlpha.

A tőzsdeélénkítés a Fed titkos küldetése?

Az amerikai jegybank ki nem mondott, hivatalosan soha le nem fektetett új küldetése, hogy biztosítsa, sőt garantálja a tőzsdei boomot – írja az Alapblog interjúja. Ezt a küldetését teljesíti is, nem is akárhogyan, hiszen az USA-ban legalább 10-12 éve szárnyal a tőkepiac.

Emögött John Mason egyetemi tanár, korábban a Fed közgazdásza Ben Bernanke-t, az Egyesült Államok szövetségi jegybankjának korábbi elnökét, az ő kutatásainak eredményeit sejti. Aki arra a következtetésre jutott, hogy a gazdasági-pénzügyi kríziseket leghatékonyabban a tartós tőzsdeboom-ok tudják levezetni. Ezeket generálni pedig felülről csak a jegybankok képesek. Jóléti, „jólét érzeti” effektust lehet ugyanis a tőzsdével kiváltani. Amerikában a többség megérti: a megtakarításait igenis jól, némelykor nagyon is jól gyarapíthatja a tőzsdén.

Eszerint a tőzsdeélénkítés valójában nem más, mint a “fogyasztás aktivizálása mentálisan és reálisan, gyakorlatiasan” – teszik hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17890 17725 18000 +0,56% 17890 0 6 746 010 860 Ft 2021-12-01 17:05:20
MOL 2446 2412 2450 +1,24% 0 2446 1 150 401 158 Ft 2021-12-01 17:05:00
MTELEKOM 418 415 419 +1,09% 0 0 101 022 482 Ft 2021-12-01 17:05:00
RICHTER 8635 8530 8685 +0,99% 0 8635 1 377 288 370 Ft 2021-12-01 17:08:55
OPUS 225 221 231 -3,43% 225 0 24 080 479 Ft 2021-12-01 17:05:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Powell rúgását is kiheverte a tőzsde, a forint pedig köszöni a meglepit
Eidenpenz József | 2021. december 1. 11:57
Egy nap le, egy nap fel, a volatilitás magas, de ma ismét optimista üzemmódban vannak a tőzsdék. Pedig számos okuk lenne az esésre, például azért, mert előbb szigoríthat a Fed. A forint jól fogadta az MNB tegnapi váratlan lépését, reggel már 363 is volt az euró. Az ether megint túlteljesítette a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Az omikron a befektetőkre is ráijesztett
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 19:09
A vezető részvények közül csak az OTP-nek volt jó napja a BÉT-en. 
Részvény / Deviza / Áru A metaverzum-kriptodevizák a fekete péntek ellenére is majdnem dupláztak
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 18:45
A kriptodeviza-piacon már régen nem a bitcoin a legfőbb látványosság, most például annak stagnálása mellett egyes divatos érmék ára 80-90 százalékkal ment fel. A sláger a metaverzum és az ahhoz kapcsolódó technológiák. Az árupiacon csúnya esést hozott a fekete péntek, de ismétlődhet a 2020-as forgatókönyv, amikor egy nagy szakadást másfél éves masszív emelkedés követett.
Részvény / Deviza / Áru Megvan, mikor nyit az első magyar kriptotőzsde
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 15:13
A legalább százezer főre becsülhető magyar kriptopénz-tulajdonosi kör a hírek szerint nemcsak a világhírű bitcoinból és ethereumból vásárolt be előszeretettel, hanem szívesen költött a magyar fejlesztői csapattal, honlappal rendelkező kriptopénzekre is. Ennek a trendnek egy új, meghatározó állomása lehet, hogy december elején elérhetővé válik az első magyar iparági börze, a New Change Kriptotőzsde.
Részvény / Deviza / Áru Pusztít az omikron a tőzsdéken, mit jelent Elon Musk rejtélyes tweetje?
Eidenpenz József | 2021. november 30. 11:46
Az omikron variáns hírei és két fontos ember aggasztó nyilatkozatai nyomán ismét pesszimizmus uralkodik a tőkepiacokon, a tőzsdeindexek letörölték a teljes tegnapi nyereséget és még lejjebb mentek. Az OTP és a Mol sem tudott ezen felülemelkedni, a forint minimális erősödésre képes. Esik az olaj, emelkedik az ether
Részvény / Deviza / Áru Emelkedés Budapesten – kevésbé veszélyes az omikron, mint korábban hitték?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 618,41 pontos, 1,21 százalékos emelkedéssel, 51 579,66 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ugrik az olaj, a részvény, a kriptó a duplán sötét péntek után
Eidenpenz József | 2021. november 29. 11:48
A fél világ azt latolgatja, mennyire veszélyes az új omikron-variáns, és milyen következményei lehetnek a terjedésének. Az első riadalom, a pénteki csúnya esések után magukhoz tértek kissé a részvénypiacok és az árupiacok, valamint a kriptodevizák is. A magyar tőzsdét csak az OTP tartja pluszban. Várható, hogy az OPEC felfelé tornássza az olaj árát.
Részvény / Deviza / Áru Brutális áron talált gazdára egy többszáz éves pénzérme
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 14:08
A gyarmati Új-Angliában vert első pénzérmék egyike, egy egyshillinges pénzérme több mint 350 ezer dollárért kelt el a Morton & Eden londoni aukciósház árverésén.
Részvény / Deviza / Áru 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Részvény / Deviza / Áru Új mutációtól rémültek meg a tőzsdék, jön az AdiVerzum és a NikeLand
Eidenpenz József | 2021. november 26. 11:39
Egy új, dél-afrikai, potenciálisan veszélyes vírusmutáció nagy riadalmat okozott a piacokon, az európai tőzsdék csúnya mínuszban vannak ma délelőtt, és az USA-ban is ez várható. Az árupiacok és a kriptodevizák is pánikolnak. Mit keresnek a metaverzumban a sportszergyártók?
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló