BUX
36 222.58
+2.34%
+828.00
OTP
10 900.00
+0.46%
+50.00
MOL
1 860.00
+2.14%
+39.00
RICHTER
6 895.00
+5.67%
+370.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
2020. június 26. 11:21

Hiába érkeznek aggasztó hírek arról, hogy az Egyesült Államokban ismét sok új fertőzött van, a befektetők vételi üzemmódban vannak, és nem törődnek a koronavírus hatásaival. Csütörtökön erős zárást láthattunk Amerikában és a pénteki európai nyitás is optimistán alakult.

Hiába jöttek csütörtökön a vártnál gyengébb munkaerőpiaci adatok, és indult el felfele az Egyesült Államokban is a koronavírus-fertőzöttek száma, a piacok továbbra is optimisták. Ennek köszönhetően a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 298,77 ponttal, 1,17 százalékkal, 25 744,71 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutatója 33,34 ponttal, 1,09 százalékkal nőtt, és 3083,67 ponton zárta a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 107,84 ponttal, 1,09 százalékkal erősödött, és 10 017 ponton zárt.

Az európai piacokon pozitív nyitást láthattunk, igaz, a nagy piacokon látott reggeli 1 százalékos, vagy azt meghaladó pluszok mérséklődtek. A magyar tőzsde indexe, a BUX fél százalékos nyereséggel indította a napot, ám az első óra végére a csütörtöki záró szintig csúszott vissza a mutató. Igaz, ezt követően ismét a vevők domináltak, és 11 óra körül a nyitó szint közelébe tudott felkúszni a BUX. Itthon az OTP emelkedik, míg a Richter lefele húzza a magyar tőzsde mutatóját.

Az indexek mérsékeltebb mozgása ellenére számos olyan információ van, ami izgalmakat okozhat. Nézzük a legfontosabbakat.

Megrángatták a forintot

Ahogy arról beszámoltunk, az MNB új alelnöke korán reggel arról beszélt, hogy a következő monetáris ülésen újabb kamatvágás következhet. A hírre a magyar fizetőeszköz előbb erősödni kezdett, a délelőtt folyamán azonban ismét lejtmenetbe kapcsolt a forint, és az euróval szemben az árfolyam ismét elérte a 355-ös szintet. Úgy tűnik, ezen a lélektani szinten megállót tarthat az árfolyam, ugyanakkor a dollárral szemben az elemzők további gyengülést valószínűsítenek. Ott a péntek reggeli 316-os keresztárfolyamhoz képest technikailag elképzelhető, hogy 320-ig felszökik a kurzus.

Nem félünk a járványtól

A kontinensen, úgy tűnik, sikerült a koronavírust kontrollálni, és alacsony számban regisztrálnak új eseteket. Azonban az Egyesült Királyságban továbbra is viszonylag sok új beteg van, arról nem is beszélve, hogy az Egyesült Államokban és Brazíliában továbbra is nagyon gyorsan terjed a koronavírus. Mindkét országban 40 ezer új fertőzöttet azonosítottak, ami több, mint aggasztó. Úgy tűnik azonban, hogy a befektetők a járványt egyre kevésbé veszik komoly fenyegetésként, és úgy látják, hogy a gazdaságösztönző intézkedések sokkal nagyobb súllyal esnek most latba, mint a koronavírus okozta kockázatok.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Stresszállók az amerikai bankok

Jó hír érkezett csütörtök este, a Fed, az amerikai jegybank ugyanis azt közölte, hogy az elvégzett teszt és egyéb érzékenységvizsgálatok eredményei alapján a bankrendszer stabil. A Fed több forgatókönyvet is modellezett a lehetséges gazdasági kilátások fényében. Úgy látják, hogy az U és W alakú gazdasági kilábalás esetén sem lesznek tömeges csődök, a bankok jól tőkésítettek, ugyanakkor ilyen hektikusabb vagy elnyújtott szcenáriók esetén komoly veszteségleírásokra kényszerülnének a bankok. A legpesszimistább verzió szerint a szektor a teljes tőketartalékát felélné, ekkor 700 milliárd dolláros leírásra kényszerülhetnek. Éppen a fentiek miatt a Fed korlátozza a tulajdonosok felé történő tőkejuttatást, a bankok nem emelhetnek szeptemberig az osztalék mértékén.

Gyengén futott a Nike

A csütörtöki zárást követően közölte negyedéves számait a sportszergyártó óriás. A Nike a várakozásoktól jócskán elmaradó számokat közölt, hiszen 6,3 milliárd dollárt ért el, ami közel 1,1 milliárd dollárral kevesebb, mint ami az elemzői konszenzus volt.

Éves bázison a forgalom 38 százalékkal esett vissza. Ami a profitot illeti, a vállalat 51 centes egy részvényre jutó veszteségről számolt be, miközben az elemzők 10 centes nyerséget vártak. Egy évvel korábban az EPS 62 centet tett ki.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Részvény / Deviza / Áru 1800 dollár felett az arany, nagyot esett az OTP
Eidenpenz József | 2020. június 30. 18:36
A döcögős kezdés ellenére ma jól teljesítenek a tőzsdék az USA-ban és Németországban, miközben a BUX index eléggé nagyot esett. Elsősorban az OTP-részvények mélyrepülése húzta le. Sovány vigasz, hogy valamivel kisebb mértékben a lengyel és a cseh tőzsde is esett. Teljes állásba költöznek vissza a Volkswagennél, megőrülnek a Tesláért és az aranyért, ezüstért.
Részvény / Deviza / Áru CFD-kereskedés – útmutató kezdőknek
Márkázott tartalom | 2020. június 30. 15:22
A CFD, vagyis Contract For Difference egy olyan típusú szerződés, amelyet gyakran használnak a pénzügyi ágazaton belül, hiszen nagyban megkönnyíti a befektetési eszközök kereskedésének módját. Akár nagyon csekély tőke mellett is. Áttekintjük, hogyan működik a CFD-kereskedés nagyon leegyszerűsítve, fő jellemzői mentén.
Részvény / Deviza / Áru Utazhatunk végre vagy sem? Ez foglalkoztatja a tőzsdéket
Eidenpenz József | 2020. június 30. 11:36
Enyhe mínuszban vannak a tőzsdeindexek Európában, Ázsiában viszont az új Hong Kong-törvény ellenére is jó a hangulat. A BUX sem nagyon tér el az átlagtól, fél százalékkal süllyed, főleg az OTP húzza le. Tart a forint maratoni gyengülése, alaptőkét emel a CIG Pannónia.
hírlevél