BUX
35 308.18
-0.18%
-63.00
OTP
10 830.00
-0.18%
-20.00
MOL
1 796.00
-0.77%
-14.00
RICHTER
6 525.00
+0.23%
+15.00
MTELEKOM
383.00
-0.52%
-2.00
 
2019. július 22. 18:00

Az elmúlt években gyakorlatilag minden Marvel film óriási kasszasiker lett. Pedig egy évtizede, amikor a Disney felvásárolta a szuperhősökről ismert vállalatot, sokan a szívükhöz kaptak, és az elemzők egy része sem értette miért fizettek 4 milliárd dollárt a Marvelért.

Az elmúlt években nem hibázott a szuperhősös filmekkel a Disney, minden produkció komoly nyereséget hozott. Így benne volt a pakliban, hogy előbb-utóbb valamelyik film történelmi rekordot jelentő bevételt ér el. Erre a hétvégéig kellett várni, ugyanis a Marvel szuperhős-univerzumának legnagyobb jegybevételét érte el a Bosszúállók: Végjáték című film. A produkció globális 2,79 milliárd dolláros (808 milliárd forintos) bevételével minden idők legnagyobb kasszasikerévé vált. Persze az egy évtizede készült Avatar 2,789 milliárdos, vagy a Titanic 1997-ben elért 2,187 milliárd dolláros bevételének jelenértéke még magasabb, de nominálisan csúcsra ért a Marvel birodalom.

Elképesztő pénzt termelnek a szuperhősök

A Bosszúállók: Végjáték a hétvégén újabb 1,5 millió dollárt (434 millió forintot) keresett eddigi bevételeihez, ezzel hivatalosan is túlszárnyalta az Avatart, amely 2015 óta 2,788 milliárd dollárral (807,2 milliárd forinttal) tartotta a legnagyobb jegybevételű film címét. A 22 Marvel-szuperhősfilm végére pontot tevő Bosszúállók: Végjátékban a közönség egyébként olyan közkedvelt szuperhősöket láthat, mint Vasember, Thor és Fekete özvegy. A film a tavaly bemutatott Bosszúállók: Végtelen háború történetét folytatja, amelynek végén számos Marvel-hős vált porrá. A Végjátékban a túlélők a szupergonosz Thanos életére törnek. Főszereplői között van Robert Downey Jr., Chris Hemsworth és Scarlett Johansson. A csaknem háromórás, Joe Russo, Anthony Russo rendezésben forgatott film ragyogó kritikákat kapott, a véleményeket összegző Rotten Tomatoes honlapon jelenleg is 94 százalékos a pozitív tetszési indexe.

Aki azt hinné, hogy ezzel a Marvel univerzum kiürül, és nem lesz több szuperhősökről szóló mozi az téved ugyanis a siker arra sarkallja a Diseneyt, hogy futószalagon gyártsa ezeket a produkciókat. Szintén a hétvégén derült ugyanis ki, hogy egy sor új szuperhősfilmet és folytatást jelenik majd meg. A Marvel filmstúdió ezt a San Diegó-i Comic Con szórakoztatóipari vásáron jelentette be, ami a képregény és szuperhősök rajongóinak legnagyobb éves találkozója.

Ezek a szuperhősös filmek jönnek a következő években
A Marvel stúdió elnöke, Kevin Feige több tucatnyi hollywoodi filmsztár kíséretében beszélt a közönségnek a stúdióban készülő tíz új szuperhősfilmről.  Ezek egyike egyébként a Penge lesz, amelyet  korábban Wesley Snipes alakított, a folytatásban viszont a vámpírvadász szerepét  az Oscar-díjas Mahershala Ali játssza majd. Emellett az is kiderült, hogy 2021 novemberében a rajongók újabb Thor filmet nézhetnek majd a mozikban. Az új Marvel-filmek között beszámoltak a The Eternals című produkcióról, amelyben Angelina Jolie és Salmy Hayek is szerepel. A produkciót a tervek szerint 2020 novemberétől láthatja majd a közönség a mozikban.
Az első ázsiai amerikai szuperhősfilm, a Shang-Chi and the Legends of the Ten Rings is elkészül a Marvelnél, de hamarosan az is kiderül mikor készül majd el a Fekete özvegy című produkció. Ennek a mozinak egyébként magyar vonatkozása is van, hiszen Scarlett Johanssonnal számos jelenetét Budapesten vettek fel.
Feige a Comic Con színpadán megerősítette, hogy készül a Fekete Párduc 2., A galaxis őrzői 3., a Marvel kapitány 2., és a Fantasztikus négyes is folytatódik. A Doctor Strange folytatását, a Doctor Strange in the Multiverse of Madness című epizódot pedig Scott Derrickson rendezésében, Benedict Cumberbatch főszereplésével 2021 májusától nézheti meg a közönség a mozikban.


Voltak kérdőjelek a felvásárlás idején

Ahogy azt fent írtuk, az elmúlt években ezek a filmek óriási bevételeket generáltak, ám amikor a Disney 2009-ben 4 milliárd dollárt adott a Marvelért a kétkedők hangja sokkal erősebbnek tűnt. A képregény figurák alapján készülő filmekben ugyan volt perspektíva, ám a mozis változatban a DC sokkal erősebb volt. Ők rendelkeznek ugyanis a klasszikus szuperhősök jogaival, így a Pókember vagy a Batman filmek után is náluk "cseng a kassza". Ehhez képest a Marvel egy évvel korábban gyakorlatilag épp csak belépett erre a piacra az Ironman révén, igaz az a film 600 millió dolláros bevételt hozott a stúdiónak. A kétkedők azért is sokallták a kifizetett összeget, mert éppen nyakig gázolt a világ a hitellufi kidurranása miatti válságban, így nem lehetett tudni, hogy a fogyasztók mennyire költenek majd a következő években szórakozásra, és a világgazdaság mikor vesz újra lendületet.

Utólag persze csak dícsérni lehet a Disney főnökének lépését, Bob Iger ugyanis nem csak meglátta a lehetőséget a Marvelben, hanem a körülmények ellenére meg is ragadta azt, és egy olyan franchise-t szerzett meg, amelynek köszönhetően a vállalat évek óta uralja a mozikat. Persze ebben az is közrejátszik, hogy a cég azóta sem pihen a babérjain, és azóta 2012 októberében felvásárolták a Lucasfilmet (Star Wars, Indiana Jones filmek), majd tavaly megszerezték a másik fontos szuperhős birodalmat a fent említett DC-t is.

22 milliárdot hoztak a Marvel-filmek

Az első Disney által gyártott Marvel-film 2012-es moziba kerülése óta egyébként óriási bevételeket hoztak a szuperhősök. A statisztikák szerint a vállalat csak a saját gyártású produkciók révén több mint 18,2 milliárd dollárt ért el a Marvel univerzum alakjainak köszönhetően.Ez azonban nem minden, a Marvelnek ugyanis korábbról szerződése volt a Paramount stúdióval, így az első időszakban a filmek disztribúciójáért ők feleltek. Így eleinte a két nagyvállalat osztozott a bevételeken az Ironman első és második részénél, Amerika kapitány első részénél és a Thor filmnél is. Hasonló volt a helyzet a The Incredible Hulk (A hihetetlen Hulk) című filmnél, azzal a különbséggel, hogy ott a Universal volt egy korábbi megállapodás miatt a Disney partnere. Ha ezeket is hozzávesszük a Disney által keresett 18,2 milliárdos bevételéhez, akkor a mozis statisztikák szerint világszerte összességében a Marvel Univerzumban található filmek 22 milliárd dollár feletti bevételt értek el.

A fentiek csak a mozis bevételek, amihez hozzá kell tenni, hogy a filmek forgatási költsége, illetve a napjainkban az ehhez fogható marketing kiadások a Disneyt terhelték, tehát itt nem tiszta profitról beszélünk. A mérleg másik serpenyőjében viszont ott vannak a kereskedelmi  (merchandise) jogok. A Disney sajnos nem közöl a Marvel-filmekre lebontva ilyen bevételi sort, látva azonban, hogy egy-egy új film idején az iskolatáskáktól, a boltokban kapható pólókon át a müzlis dobozokig mindent elfoglal Amerika kapitány és csapata, a szakértők az elmúlt évtizedre vetítve dollár milliárdos összegű bevételt becsülnek ezekből a jogokból.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több lábon áll a BMW, bocsánatot kér a Twitter, újrazárják a mallorcai diszkókat
Eidenpenz József | 2020. július 16. 12:13
Mára elromlott a hangulat az európai tőzsdéken, az indexek egy százalék körüli mínuszban vannak. A BUX index itthon valamivel kevesebbel megúszta, de a forint is gyengült. Meghekkelték a Twittert, hogy Bitcoinhoz jussanak, egy sor híres személyiség oldalához fértek hozzá. Bebiztosítja magát akkumulátorokkal a BMW autógyár.
Részvény / Deviza / Áru Erdogan hadat üzent? Megtáltosodtak az európai tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. július 15. 18:55
Megtáltosodtak a tőzsdék Európában, az emelkedés két százalék körüli, a BUX azonban ismét lemaradt kissé. Amerika bizonytalan, a technológiai részvények nem teljesítenek jól, bár az S&P 500 pluszban van. A Google 4,5 milliárd forintot fektet be Indiában, a Facebook nyomát követve. Erdogan eheti húzása miatt nagyon fel vannak háborodva az európai politikusok. Erősödik a forint.
Részvény / Deviza / Áru Egy fintech-cég, ami a legnagyobb pénzügyi óriások piacát igyekszik megreformálni és elhódítani
MFC Equity | 2020. július 15. 17:01
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat második részében a MarketAxess kötvénykereskedési platformot járják körül, amelyben az elmúlt időszak robosztus növekedése után is látnak potenciált a szakértők.
Részvény / Deviza / Áru Hogy adózzanak a multik? 13 milliárd eurós csatát nyert az Apple az EU-ban
Eidenpenz József | 2020. július 15. 12:01
Ma a bíróság előtt folytatódott az Apple 13 milliárd eurós írországi adófizetési ügye. Az amerikai óriás csatát nyert, az Európai Bíróság neki adott igazat.
Részvény / Deviza / Áru A gamerek pörgették az inflációt a briteknél, sok ellenanyagot termelt az oltás
Eidenpenz József | 2020. július 15. 11:12
Egy százalék körüli pluszban vannak az európai tőzsdék, hasonló nyitás várható az Egyesült Államokban is. A jó hangulatot az oltóanyaggal kapcsolatos biztató tesztek alapozták meg, de az eheti európai uniós csúcstalálkozótól is sokat várnak kontinensünkön. Ma ülésezik az OPEC+, szerény pluszban van az olaj és a nemesfémek is drágulnak. A tegnapi stagnálás után erősödésre váltott a forint.
Részvény / Deviza / Áru Sok gazdag még gazdagabb lett a koronavírus-járvány alatt
Csabai Károly | 2020. július 14. 20:11
Ez derül ki a tehetősebb magyarok megtakarításait kezelő hazai privátbanki szolgáltatók lapunk megkeresésére adott válaszaiból. Nőtt a kockázatvállalási hajlandóság, sokan vettek részvényeket, arra számítva, hogy a válságból való kilábalást követően majd azok jóval többet érnek. Enyhén visszaesett az állampapírok iránti kereslet, az ingatlanoké viszont jóval masszívabban, mivel a befektetők az árak csökkenésére számítanak. Összességében június végén mintegy 45 ezer privátbanki számlán immár közel 6 ezer milliárd forint szunnyadhatott.
Részvény / Deviza / Áru Sokba kerülhet nekünk a globalizáció lebontása, jelentettek a nagybankok
Eidenpenz József | 2020. július 14. 18:51
Az első jelentősebb gyorsjelentések megérkezése után az amerikai részvényindexek pluszban járnak, de a technológiai papírok most háttérbe szorultak. Az európai tőzsdék viszont süllyedtek, ez történt a BUX indexszel is. Az esést az OTP vezette, a Mol-nak sikerült magához térnie
Részvény / Deviza / Áru Kalifornia megint bezárkózott, a tőzsdék pocsék hangulatba süllyedtek
Eidenpenz József | 2020. július 14. 11:42
Rosszul kezdődött a nap az európai tőzsdéken, aminek egyik oka a Nagy-Britanniából érkező makroadat lehetett. A másik pedig az, hogy az USA-ban nem javul a járványhelyzet, és Kaliforniát gyakorlatilag ismét lezárták. Ráadásul a kínai-amerikai viszony is romlik. A BUX index egyelőre stagnál, az OTP esését a Richter és a Mol emelkedése nagyjából ellensúlyozni tudja.
Részvény / Deviza / Áru Megőrülnek a Tech-szektorért, alulteljesít a BUX
Eidenpenz József | 2020. július 13. 19:03
Ma is nagyon jó napjuk van a nemzetközi tőkepiacoknak, különösen ami az amerikai technológiai részvényeket illeti. Száguld az Apple, az Amazon és a Netflix, de igazából a Tesláért őrülnek meg, amely újabb tíz százalékkal ugrik. A hazai BUX index viszont szembement az árral, és esett, a Mol és a Richter együtt húzták le. A forint gyengült, a nemesfémek és a réz száguldanak.
Részvény / Deviza / Áru Trump megvámolná a francia rúzst is, mit lép most az OPEC?
Eidenpenz József | 2020. július 13. 11:39
Jó hangulatban indult ez a nap is a tőzsdéken, az európai indexek fél-egy százalék közötti pluszt mutatnak. A BUX-index viszont némileg esik, főleg a Mol húzza le. A forint is gyengül, a nemesfémeket viszont nagyon veszik. Különadót vetnének ki a francia luxuscikkekre az amerikaiak. A befektetők azt találgatják, mi lesz az OPEC következő lépése.
Friss
hírlevél