<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hazai fizetőeszköz reggel 9 órát követően hirtelen csaknem négy-négy forinttal értékelődött le mind az euróval, mind a dollárral szemben, ami mögött legfeljebb az utóbbi napok erősödéseinek ilyenkor gyakorlatilag természetesnek tekinthető korrekciója állhat. A hét utolsó napjára elromlott nemzetközi hangulatban a BUX is csökken, leginkább az OTP Bank és a Richter részvényeinek zuhanása miatt. De olcsóbbak lettek az olajfajták, a nemesfémek és a kriptoeszközök is, s aminek az orosz-ukrán háború miatt csaknem egész Európában örülhetnek, a gáz is.

Bár a nyitást követően felfelé indultak az amerikai részvényindexek csütörtökön, később megfordult az irány, s végül mindhárom fontosabb mutató a negatív tartományban zárt. Az S&P 500 0,8, a Dow Jones 0,3, míg a technológiai vállalatok részvényeit tömörítő Nasdaq Composite 0,61 százalékkal került lejjebb. 

Törékeny árfolyamok. Fotó: Depositphotos
Törékeny árfolyamok. Fotó: Depositphotos

A ma reggel elsőként kinyitott ázsiai börzék barométerei vegyes képet mutattak. A kamatemelési félelmek hatására a hongkongi Hang Seng 0,42, a tokiói Nikkei 0,43 százalékos mínusszal hagyta maga mögött a hetet, ezzel szemben a kínai Shanghai Composite-nak sikerült 0,13 százalékkal feljebb kapaszkodnia.

Európában viszont már egyöntetűen borús volt a kép. A vezető indexek közül a kereskedés első két órájában a frankfurti DAX 1,62, a londoni FTSE 0,78, a párizsi CAC-40 1,56  százalékkal gyengült.

A negatív hangulat alól a hazai tőzsde sem tudta kivonni magát. A BUX 0,8 százalékos bukóban állt, miután a mozgását legjobban befolyásoló blue chipek a 0,7 százalék körüli mértékben erősödött Magyar Telekom kivételével estek. A Mol 0,8, míg az OTP Bank és a Richter 1-1 százalék körül.

Az OTP visszakozására magyarázat lehet, hogy tegnap érkezett egy célár-csökkentés. Egy viszonylag kevésbé ismert cég, az Autonomous Research 10 682 helyett már csak 10 392 forintra várja a bankpapírokat 2023 októberére. Más kérdés, hogy még ennek a teljesülése is 17 százalékos felértékelődést jelentene. 

A Richter mozgása viszont már kevésbé érthető, annak fényében, hogy a gyógyszergyártó által ma reggel bejelentett tranzakció – román leányának értékesítése – inkább könnyebbség, mivel annak eredménytermelő képessége az Equilor Befektetési Zrt. értékelése szerint nem volt túl magas, ráadásul az eladás csökkenti a Richter devizakitettség miatti eredményfluktuációját és javítja a marzsokat.

 

A forint az utóbbi huszonnégy órában óriási kilengéseket mutat. A csütörtöki, az euróval szembeni 413 feletti szintről egészen 407 környékéig erősödött, s a mai napot is ezen a szinten nyitotta. 9 óra után aztán meredeken zuhanni kezdett, aminek következtében az uniós pénz egységéért 11 óra körül már 412 forintnál is többet kellett leszurkolni, míg a hazai fizetőeszköz dollárral szembeni árfolyama már a 423-as szintet karistolta. 

Továbbra is főleg a gázárakat és az EU-s pénzek körüli híreket érdemes figyelni a makroadatokon és a monetáris politikai üzeneteken túl – írta a KBC Equitas a ma reggeli elemzésében.

A forinthoz hasonló utat jártak be az olajárak. Azok a kínai karanténszabályokon való enyhítés bejelentésére csütörtökön kilőttek, ám ezt a nyereséget ma visszaadták, egy-egy százalékot meghaladó mínuszban állt a két fő fajta, az észak-amerikai könnyűolaj (WTI) 83,5 dollár körül, míg az északi-tengeri Brent 91 dollár felett cserélt gazdát.

Ami meg a másik fő energiahordozót illeti, a gáz tőzsdei ára ma 9 százalék feletti mínuszban is állt az irányadó holland TTF gáztőzsdén, ami annak tudható be, hogy kedvező hírek érkeztek az uniós gázársapkáról érkező tagállami megbeszélésekről.

A nemesfémek jegyzése is csökkenőben, az arany unciájáért 0,7 százalékkal kevesebbet, 1625 dollárt kellett adni, míg az ezüst még nagyobb, 1,9 százalékos esést követően 18,3 dolláron forgott. Így hát már a második hete tart az ereszkedés, ami a Fed héjamagatartásával, vagyis azzal indokolható, hogy az állampapírhozamok emelkedtek annak hatására, hogy a befektetők biztosra veszik az alapkamat-sáv további, akár 75 bázispontos emelését a november 2-án esedékes ülésen.

Az általános piaci eső trend alól a kriptoeszközök sem tudták kivonni magukat. A Bitcoin árfolyama 0,5 százalékkal, 19 ezer dollár alá, míg az Ethereum 0,8 százalékkal, 1280 dollár környékére ment le.

A befektetők döntéseit befolyásolni képes híreket is egy kriptós vonatkozásúval kezdjük. 

Az Equilor számolt be arról, hogy a Bitcoin Group vásárolhat meg egy 268 éves német bankot. A Bitcoin Group, mely saját kriptotőzsdével és jelentős kriptobefektetésekkel rendelkezik, a Bankhaus von der Heydt német bankot szerezheti meg, melyet 1754-ben alapítottak. Korábban a BitMEX is érdeklődött a hitelintézetért, ám az a felvásárlás nem valósult meg. Meg nem erősített információk szerint a bank értéke 20 millió dollár lehet és a mostani tulajdonos nem szeretne további tőkét invesztálni a bankba, így logikus lépés lehet az eladás. A potenciális felvásárlást egyik fél sem erősítette meg.

Ugyancsak az Equilor hívta fel ügyfelei figyelmét arra, hogy közeledik a Twitter felvásárlásának hatérideje. A meg nem erősített hírek szerint mind Musk, mind a Twitter jogi és banki csapata keményen dolgozik azon, hogy sikerüljön tető alá hozni a megállapodást, melynek a bíróság által megállapított határideje október 28. Miután korábban a két fél éles vitát folytatott, most részben közösen dolgoznak azon, hogy sikerre vigyék a felvásárlást. Annak egyik kulcseleme a 13 milliárd dollárnyi kötvény kibocsátása, melyre, ha minden a terv szerint alakul, jövő kedden kerülhet sor a Morgan Stanley segedelmével. Annak ellenére, hogy most úgy tűnik, Musk és a Twitter menedzsmentje között nyugalmi állapot van, még korántsem biztos, hogy megvalósul a megállapodás. Ráadásul többen Musk finanszírozói közül radikális változásokat szeretnének a cégnél, az ott dolgozók akár 75 százalékának az elbocsátását is kérik, amit nem biztos, hogy egyszerű lesz megvalósítani. A felvásárlási mizéria előtt a menedzsment 25 százalékos leépítést tervezett, az új befektetők ezt kapcsolnák turbófokozatra.

Árfolyamok és grafikonok

A KBC azt emelte ki, hogy hatalmas esést produkált a zárást követően a Snap árfolyama. Minden jel arra mutat, hogy a befektetők finoman szólva sem voltak elégedettek a tegnap közzétett negyedéves jelentéssel. Ugyan sikerült nyereséget felmutatnia a cégnek, a bevételek nem érték el az elemzők által kitűzött szintet. Most először történt meg a Snappel, hogy mindössze egyszámjegyű éves bevételnövekedési ütemet produkált, ezzel kellemetlen meglepetést okozva a befektetőknek. A növekedési kilátások sem túl pozitívak, a kedvezőtlen makrogazdasági környezet nagy pofont adott a vállalatnak, így elbocsátások, költségcsökkentő lépések várhatók a közeljövőben is. Pozitívumként azért kiemelendő, hogy még mindig nagymértékű felhasználói bázissal rendelkezik a Snap, így a várakozásoknál is több, összesen 363 millió aktív felhasználóról számolt be a negyedév kapcsán.

Emellett a KBC azt is érdemesnek tartotta kihangsúlyozni, hogy a vártnál nagyobb ütemű előfizetői bázis növekedése, illetve a meggyőző negyedéves eredmények jelentős emelkedést váltottak ki az AT&T árfolyamán. Sikerült 30 milliárd feletti bevételt realizálnia a társaságnak, továbbá 68 centes EPS-t (azaz egy részvényre jutó eredményt) ért el az AT&T. Több mint 700 ezer új mobilelőfizetővel bővült a társaság bázisa, ami jelentősen felülmúlta az előzetes elemzői várakozásokat.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11250 11250 11500 -1,32% 0 0 4 201 550 495 Ft 2023-01-27 17:06:13
MOL 2788 2744 2802 +1,46% 0 0 1 760 277 546 Ft 2023-01-27 17:10:32
MTELEKOM 370 370 378 -2,12% 0 0 136 566 730 Ft 2023-01-27 17:05:15
RICHTER 8240 8205 8380 -0,60% 0 0 944 532 380 Ft 2023-01-27 17:05:16
OPUS 132 132 134 -1,49% 0 0 10 700 339 Ft 2023-01-27 17:08:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Most akkor örüljünk? 390 alatt zárta a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 19:14
Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet viszont erősödéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX - örülhetnek a Mol és az OTP részvényesei
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,23 százalékos emelkedéssel, 46 817 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hét-nyolc hónapos csúcson áll a forint, óriási fordulat a Hindenburgnál
Eidenpenz József | 2023. január 26. 11:48
Az európai tőzsdék megint optimisták, és a hazai BUX azon belül is jól áll, szépen húz az OTP és a Mol. Az euró/forint és a dollár/forint is tavaly nyár eleje óta nem látott szinten áll. A Tesla jó jelentése nyomán nagyot emelkedhet, de még a bitcoin árára is kedvezően hatott. Újabb állam vezetné be a bitcoint fizetőeszközként – az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Rossz irányba fordult a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 10:36
Megtört az eddigi trend.
Részvény / Deviza / Áru Egyre jobb formában a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 07:20
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Három kriptodeviza-szektor, amelyek meglepően jól teljesítettek 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. január 26. 05:47
A bitcoin és az ether idei emelkedését egyes kriptodevizák alaposan túlszárnyalták az idén, olyan szektorokban, amelyekben komoly gyakorlati szerepe lehet a jövőben a blokkláncnak. Ezt néhány új bejelentés és fejlesztés is támogatta. Az egy-másfél évvel korábbi csúcsok azonban még szinte mindenütt messze vannak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG