BUX
35 931.52
-0.80%
-291.00
OTP
10 760.00
-1.28%
-140.00
MOL
1 858.00
-0.11%
-2.00
RICHTER
6 795.00
-1.45%
-100.00
MTELEKOM
385.00
+1.18%
+4.00
 
2019. szeptember 11. 18:45

Nem a termékekkel és szolgáltatásokkal, hanem azok pozícionálásával és árazásával sokkolta leginkább a közönséget tegnap az Apple – véli a KBC Equitas elemzése. Az iPhone ára ugyanis csökkent, a két évvel ezelőtti Apple Watch már 200 dollártól elérhető lesz, és közben az Apple TV+ a Netflixnek is keményen alávág majd. A menedzsment tényleg a szolgáltatásokra fókuszál majd a jövőben, ezt pedig az olcsóbb hardverek is támogathatják, így a helyes irányba mozdulhatott el az Apple a tavalyi fiaskó után.

Az Apple-részvények az idén 35 százalékot drágultak, ezzel a Dow Jones tőzsdeindex mozgására ható 30 amerikai papír közül a legjobbnak bizonyult – olyan óriásokat előzött meg, mint a Home Depot, a Visa, a Microsoft vagy a Procter & Gamble. Pedig az Apple januárban még azzal sokkolta a Wall Street-et és a Szilícium-völgyet, hogy figyelmeztetett, árbevétele és nyeresége növekedése lassulni fog az USA és a Kína közötti kereskedelmi háború miatt.

Akkor mégis miért olyan lelkesek a befektetők? Ennek alapvetően az lehet az oka, hogy az Apple szolgáltatói üzletága – az Apple Music és az olyan kiegészítők, mint az AppleCare vagy az Apple Pay – közel 13 százalékkal többet hozott a cég konyhájára, mint tavaly. A Maps, a Siri és az iCloud a cég árbevételének 17 százalékát adja, többet, mint az iPad, a Mac, valamint az Apple Watch. Igaz, az iPhone a forgalom 56 százalékát adta, ez a legfontosabb az Apple számára.

A cég szolgáltatói üzletágának növekedési kilátásai bíztatóak, melynek egyik letéteményese az olyan pénzügyi mogulok, mint a Goldman Sachs és a MasterCard bábáskodása mellett nemrég kibocsátott hitelkártyája, az Apple Card.

Ugyanakkor a szeptember 19-én bemutatandó Apple Arcade játék és a november 1-jén elinduló Apple TV+ szolgáltatás ugyancsak ígéretesnek tűnik.

Ezért nem olyan életbevágó ma már az Apple számára, hogy milyenek az új iPhone-ok. Amíg ügyfelei továbbra is használják a korábbi verziójú iPhone-jaikat, iPad-jeiket, Mac-jeiket és iWatch-jaikat, addig a cég a havi előfizetési díjakból továbbra is komoly összegekre tud szert tenni.

Mindezek ellenére a külföldi elemzők igencsak megosztottak az Apple jövőjével kapcsolatban. Ebből kifolyólag nagyjából ugyanannyian ajánlják vételre a társaság részvényeit, mint amennyien tartásra vagy eladásra.

Mindenesetre a piaci konszenzus szerinti célárfolyam 5 százalékkal magasabb a mostaninál. S ne feledjük, az idei rali után az Apple-részvény árfolyama még mindig 9 százalékkal marad el a tavalyi rekordszintjétől, ami a céget ezermilliárd dollár fölé értékelte. A jelenlegi, 945 milliárd dolláros piaci kapitalizációja a szektorbéli cégekkel összevetve a Microsoft után a második legmagasabb.

Az Apple-részvények egyáltalán nem számítanak drágának versenytársai, a Google, az Alphabet, a Facebook vagy a Microsoft papírjaihoz képest. Ráadásul befektetési szempontból az is vonzónak számít, hogy a cég készpénzállománya rendkívül magas, az Luca Maestri pénzügyi főnök júliusi tájékoztatása szerint több mint 210 milliárd dollárra rúg. S ebből a cég adósságának levonása után is marad még 100 milliárd. Márpedig Maestri szerint az Apple célja, hogy előbb-utóbb készpénzállományát lenullázza. Aminek több formája is lehet: növelheti az osztalékát, saját részvényeiből vásárolhat vissza, a kutatásra-fejlesztésre költhet, valamint terjeszkedhet.

Most azonban még az a hír, hogy szeptember második felében jön az új iPhone, amelynek hatására az Apple-részvények árfolyama emelkedni kezdett, s szerda délután már a bejelentéshez viszonyítva 3 százalékos pluszban volt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új 4iG elemzés: határ a csillagos ég?
Privátbankár.hu | 2020. július 3. 10:14
Angol nyelvű elemzést készített a 4iG-ról az Edison Investment Research annak apropóján, hogy változtak a társaságban a tulajdoni viszonyok. Az elemzésben található számok alapján szép jövő elé néz a magyar informatikai vállalat.
Részvény / Deviza / Áru Kirobbanó formában a tőzsdék, a Richter vezette az emelkedést Pesten
Eidenpenz József | 2020. július 2. 18:55
Nagyon jó volt a tőkepiaci hangulat egész nap, de még külön lendületet kapott, amikor közzétették délután az amerikai munkaerő-piaci adatokat. Az európai tőzsdeindexek egy része három százalék körüli emelkedést is elért, de a BUX 2,3 százaléka is szép. A forint is erősödött. Az egyik brókercég szerint olcsó a Magyar Telekom, a másik viszont arról ír, miért esett tegnap akkorát a Mol.
Részvény / Deviza / Áru Aprócska autógyár lett a világ legértékesebbje
Király Béla | 2020. július 2. 14:31
Amikor egy adott szektoron belül a részvényárak erősen eltérő értékeléssel bírnak, rendre felmerül, hogy mennyire megbízható a tőzsdék értékítélete. Nem kérdéses, hogy ez a Toyota trónfosztása kapcsán is téma lesz.
Részvény / Deviza / Áru Lezárták fél Amerikát, a tőzsdék meg mámorban úsznak
Eidenpenz József | 2020. július 2. 11:40
Annak ellenére, hogy a koronavírus-járvánnyal, a készülő oltásokkal kapcsolatos hírek cseppet sem megnyugtatók, nagyon szépen emelkednek az indexek Európában. Ezúttal a BUX is csatlakozott, mindegyik vezető papírunk szépen drágul. A német autóipar szereplői lassú élénkülését várnak a következő hónapokra. A McDonald’s felfüggesztette üzleteinek újranyitását.
Részvény / Deviza / Áru Fantomárak, dühös brókerek – miért omlott össze ma a pesti és frankfurti kereskedés?
Eidenpenz József | 2020. július 1. 18:43
Európában vegyes volt a tőzsdék hangulata, az USA-ban viszont pluszban nyitottak az indexek, miután nőtt a remény arra, hogy elkészül a vírus elleni oltás. Emellett néhány gazdasági adat is viszonylag jól alakult. Az olajkészletek is többet estek a vártnál. Itthon a BUX index viszont 1,1 százalékkal esett, a forint viszont végre erősödött. De mi okozhatta a délelőtti leállást?
Részvény / Deviza / Áru Mészáros Lőrincék kiszálltak a 4iG-ből
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 18:30
A 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója tőzsdén kívüli ügyletekkel meghatározó, többségi befolyást szerez a 4iG Nyrt.-ben. Az eladó a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus és a Konzum PE Magántőkealap.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik lehetséges nyertese: innováció és digitalizáció egy 24 milliárd dolláros piacon
MFC Equity | 2020. július 1. 12:46
Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.
Részvény / Deviza / Áru Kereskedési hiba Frankfurtban és Budapesten, leépítések és fizetéscsökkentések a légitársaságoknál
Eidenpenz József | 2020. július 1. 10:50
Mind a német tőzsdén, mind Budapesten kereskedési hibával indult a nap, de a tőzsdei hangulat alapvetően pozitív Európában. Szerény plusszok jellemzőek több más börzén, miközben a forint kissé erősödik, a nemesfémek tovább drágulnak. Megindult az olaj is. Forrong a repülés-szektor.
Friss
hírlevél