BUX
36 340.47
-0.02%
-6.00
OTP
10 690.00
+2.30%
+240.00
MOL
1 987.00
-0.30%
-6.00
RICHTER
6 765.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
400.00
+0.25%
+1.00
 
2019. október 14. 11:03

Komoly eséssel kezdte a hetet az Opus, amely kapcsolatban állhat azzal, hogy a hétvégi önkormányzati választásokon az ellenzék nyert Budapesten. A nemzetközi hangulat ugyanakkor sokat javult.

Ódorné Angyal Zsuzsanna, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója és Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója.

Pénteken kedvező hírek jelentek meg az amerikai-kínai kereskedelmi háborúról, ami nagyon pozitívan hatott a befektetői hangulatra. Emiatt a múlt hetet világszerte jelentős erősödéssel zárták a piacok. Egy százalék felett emelkedtek az irányadó New York-i mutatók, de például a Dax közel 3 százalékkal ugrott meg.

Hétfőn kicsit mérsékeltebben nyitottak az európai börzék, van olyan piac, ahol kisebb profitrealizálást is láthatunk, így például a német, a brit és a francia tőzsde is fél százalék körüli veszteséggel indított. Hasonló a helyzet a magyar piacon is, a pénteki emelkedés után minimális csökkenést láthatunk a blue chip részvényeknél. Lássuk milyen hírek mozgathatják a piacokat.

1; Eséssel nyitottak a "Mészáros-részvények"

A kormány kedvenc vállalkozójához köthető vállalatok gyengén indították a napot. Az Opus papírjai például 7 százalék feletti zuhanással kezdett, ami valószínűleg kapcsolatban van a hétvégi választásokkal. A Fidesz megingása és Budapest elvesztése felveti annak a kockázatát, hogy a vállalat számára nem tart örökké a közbeszerzési Kánaán. Más kérdés, hogy a mostani kétharmad három évig még komoly hátszelet biztosíthat a vállalatnak. Emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy a mai 323 forint körüli árfolyamnál járt a múlt héten alacsonyabban is a részvény.

Noha a 4iG-nál papíron már nem Mészáros Lőrinc fújja a passzátszelet, de ott is említésre méltó 2 százalékos esést láthatunk, az egyre inkább Tiborcz István kezébe kerülő Appeninn pedig 2,5 százalékot veszített a hétfői kereskedés elején.

2; Részleges megállapodás az USA és Kína között

Pénteken derült ki, hogy létrejött egy részleges megállapodás az Egyesült Államok és Kína között. Ennek a legfontosabb pontja, hogy az USA egyelőre az október 15-ére tervezett vámemeléstől eltekint. Kína pedig vállalta, hogy 50 milliárd dollár értékben agrártermékeket vásárol. Bár nem az alku részeként jelentették be, de ide köthető, hogy Peking a jövőben engedélyezi, hogy 100 százalékban külföldi tulajdonú vállalatok működjenek Kínában. Eddig ugyanis a külföldi befektetők csak egy kínai partnerrel együtt létrehozott közös vállalat keretében tevékenykedhettek. A megállapodást természetesen Donald Trump óriási sikerként könyvelte el.

3; Nem akar összejönni a Brexit megállapodás

Bár úgy tűnt, hogy pénteken Boris Johnson olyan tervet tett le az EU asztalára, amely megkaphatja Brüsszel jóváhagyását, egyelőre nem sikerült az áttörés. Így tovább folytatódhat a huzavona a Brexit megállapodás részleteiről, mivel az EU illetékeseinek nem elég jó Johnson terve.

4; Törökország elleni szankciók jönnek

Törökország elleni szankciókról döntött az EU, a közösség tagjai megtiltják a fegyverek exportját az országba. Tetézi a bajt, hogy Donald Trump is jelezte: készen áll újabb szankciók bevezetésére, ha a törökök folytatják a szíriai inváziót.

5; Repülhet a Boeing vezér

Dennis Muilenburget eltávolították az igazgatótanács éléről, hogy jobban tudjon koncentrálni a 737 Max repülőgépek újra engedélyeztetésére, írta reggeli hírlevelében az Equilor. David Calhount nevezték ki az igazgatótanács elnökének, akiről már korábban is felreppent, hogy átveheti a vezérigazgatói posztot is. Muilenburgnek várhatóan a negyedik negyedév végéig kellene elérnie, hogy újra engedélyeztessék a legfontosabb 737 Max gépeket és amennyiben ez nem sikerülne, akkor várhatóan nem folytathatná a munkáját. A vezérigazgató október 30-án fog a kongresszus előtt beszámolni a katasztrófa részleteiről és hogy azóta milyen lépéseket tett a cég. A mostani negyedév eredményeit október 23-án fogják közzétenni és várhatóan jelentős lesz a visszaesés éves alapon.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Friss
hírlevél