TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Szépen emelkednek ma is a tőzsdék, amit tovább javítottak az újabb kedvező oltóanyag-hírek. Így Amerika történelmi csúcsokon jár, Varsó is remekelt. Pesten csak minimális emelkedésre futotta és a forint is nagyot gyengült. A Soros Fund inkább eladott a harmadik negyedében?

Ez a vírusválság végének kezdete – idézett egy elemzőt a Reuters annak kapcsán, hogy a Moderna cég oltóanyagáról is pozitív teszteredmények érkeztek. Ez az S&P 500 és a Dow Jones indexeket új történelmi magasságokba lökte, 0,9, illetve 1,3 százalékos pluszban járnak. Logikus módon a “maradjotthon-részvények”, a technológiai üdvöskék kevésbé mennek most, így a Nasdaq 100-index csak 0,3 százalékkal emelkedett.

Európában is általános volt az optimizmus, a német DAX csak fél, a párizsi és londoni vezető mutatók viszont 1,7 százalékkal mentek feljebb. A lengyel WIG 20 valósággal szárnyalt, 2,8 százalékkal lódult meg. A BUX index viszont csak minimális, 0,2 százalékos emelkedést mutat.

Már 359 az euró

Az OTP 1,2 százalékos emelkedése húzta le főleg, a Mol ugyanennyivel ment fel, a Richter pedig 1,7 százalékkal javított. A Telekom stagnált, a közgyűlés előtt álló Rába nyolc százalékkal ment fel.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint is gyengült, közel két forinttal gyengült az euró, 359,0-re. A Richter Gedeon Nyrt. bejelentette, hogy ma legfeljebb 500 ezer darab saját részvény tőzsdei vételére adott megbízást. A részvényeket a munkavállalói javadalmazási programjaihoz kívánja felhasználni.

Újabb lökés az oltóanyagoktól

A Moderna cég hasonlóan jó, sőt még jobb eredményekről számolt be ma délután, mint egy héttel korábban a Pfizer-Biontech páros. Eszerint oltóanyaga 94,5 százalékos hatékonyságúnak bizonyult az eddigi tesztek során. Ez ma is rögtön feljebb lökte a tőzsdeindexeket, ha nem is annyira, mint a múlt hétfői hír.

A Moderna oltását is “két lövéssel adják be, a kettő között 28 napos különbséggel. A megoldásuk fontos előnye azonban, hogy nincs szükség olyan extrém tárolásra, mint a Pfizernél. A Moderna arra számít, hogy a normál hűtőszekrény 2-8 Celsius fokos hőmérsékletén a szer 30 napig stabil lesz, és akár 6 hónapig is tárolható majd –20 fokon. A Pfizer oltóanyagát mínusz 70 Celsius fokon kell szállítani és tárolni, a normál tőszekrény hőmérsékletén legfeljebb öt napig tárolható.

(További cikkünk a témában.)

Jön a Curevac-oltás is?

A Curevac cég részvénye hat százalékkal emelkedett arra a hírre, hogy az Európai Bizottság engedélyezte a szerződéskötést 405 millió adag oltása megvásárlására. Ez az oltás várhatóan hónapokig eltartható lesz hűtőszekrényben is. Ursula von der Leyen ugyanakkor kifejezte reményét arra is, hogy a Moderna céggel nemsokára megállapodást kötnek. A Moderna-részvény 8,5 százalékos pluszban van.

Oltás (Pixabay.com) Oltás (Pixabay.com)

Sok zűr lesz még a gazdaságban az Amundi szerint

Az Amundi, Európa legnagyobb alapkezelője úgy gondolja, hogy a válságból való kilábalás nem V, U vagy bármilyen más betűvel írható le. A kilábalás lassú, egyenetlen és többsebességes lesz, országonként és ágazatonként nagyon különböző. A technikai akadályok és az elosztás nehézségei miatt 2021 második féléve előtt nem lesz hatékony és széles körben hozzáférhető vakcina. Ezét arra kell készülni, hogy:

  • Egész 2021-ben folytatódik a küzdelem a normális kerékvágásba történő visszatérésért.
  • Egymást követik a gazdasági visszaesések, a járványhullámok, a szelektív lezárások és különféle támogatási kezdeményezések.
  • Az alacsony növekedés alacsony inflációval és alacsony kamatokkal párosul. Folytatódik a nem konvencionális monetáris politika, és a fejlett országokban a fiskális dominancia.
  • A pénzpiacok nem reagálnak a rövid távú kockázatokra. Az árazások (részben a vakcinavárás és a pénzbőség miatt) elszakadnak a reálgazdasági folyamatoktól, amiket újabb és újabb lezárások ráznak meg, különösen Európában.

Soros eladott a harmadik negyedében?

A Soros Fund Management LLC portfóliójának értéke 4,48 milliárd dollárról 4,08 milliárd dollárra csökkent a harmadik negyedévben. Legalábbis ami a bejelentésköteles elemeket illeti (a 13F USA-előírás szerint). Az ilyen pozíciók száma 141-ről 132-re csökkent, így alighanem részvényeladások vannak inkább a csökkenés hátterében – következtethetjük ki a SeekingAlpha írásából.

Sorosék nagyobb tételben vásárolták a Palantir Technologies és a Unity Software cégeket, miközben csökkentették a T-Mobile USA részesedést. Több tulajdonrészük az amerikai pénzügyi szektorban vagy csökkent, vagy megszűnt a negyedév során. A portfólió mintegy 19 százalékát kitevő Liberty Broadband messze a legnagyobb pozíció. Nagy még a D. R. Horton (DHI) és a Palantir Technologies (PLTR) csomag is. Sok kicsi részvénypozíció és hitelpapír is van az alapban, ezek összesen a bejelentett portfólió 20 százalékát teszik ki.

Amint a portfólióból kiderül, nemcsak részvénye volt a hedge fundnak, hanem shortja is: 50 millió dollárt a SPDR S&P 500 (SPY) indexalapra szóló put (eladási) opciókban tartott. Az SPDR Utilities (XLU), azaz az S&P 500 index közszolgáltatókat, főleg áramszolgáltató cégeket tartalmazó részindexét követő ETF viszont nagy becsben volt náluk. Ugyanis 30 millió dollárért call (vételi) opciókat tartottak rá. Igaz, ez már csak kevesebb mint egy százaléka a portfóliónak.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Friss
hírlevél