<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A legnagyobb hazai hitelintézet ugyanis vizsgálja a közép-ázsiai országban a vételi lehetőségeket. Ez is elhangzott azon a sajtótájékoztatón, amelyen az OTP illetékesei beszámoltak arról, hogy a most még tizenegy országban jelenlévő bankcsoport rekordbevétel mellett az ugyancsak csúcs-szinthez közeli nyereséget ért el a második negyedévben. A forint az euróval szemben a 353-354-es sávban oldalazik, a világpiaci kőolajárak viszont újra emelkednek, amit Joe Biden az USA-n kívüli OPEC-országok kitermelésének csökkentésével szeretne letöretni.

Nemcsak a viszonylagos uborkaszezonra, hanem a piaci súlyára tekintettel is mindenképpen az OTP-vel kell kezdenünk a szokásos napi pénz- és tőkepiaci körképünket. A Csányi Sándor által irányított hitelintézet még az elemzői várakozásoknál is fényesebb második negyedévi adatsort pakolt a ma hajnalban közzétett tőzsdei gyorsjelentésébe. Bevételei éves szinten enyhébben, 316,5 milliárd forintra emelkedtek, igaz, ez is elég volt a rekorddöntéshez. Profitja viszont jelentősen magasabb lett, mindenekelőtt annak köszönhetően, hogy a kockázati költségei is nagyobb ütemben csökkentek. Nem csoda, hogy a tizenegy országban jelenlévő OTP-csoport csaknem 122 milliárd forintos április-június közötti adózott nyeresége több mint a másfélszerese lett az előző, a koronavírus-járvány első hullámával terhelt időszakáénak. Ha pedig kivesszük a korrekciós tételeket, akkor még magasabb, 129 milliárd lenne a profit.

A bankcsoport összesített hitelállománya az előző negyedévi 2 százalékos növekedést követően a második negyedévben 5 százalékkal gyarapodott. A legjobban Magyarországon (méghozzá figyelemreméltó mértékben, 10 százalékkal), Ukrajnában és Romániában, míg az orosz leánybanknál sikerült megállítani a zsugorodást. Új hitelekből az OTP-csoport április-június között több negyedév után először helyezett ki többet, mint amennyi betétet elhelyeztek nála, utóbbiak ugyanis éves szinten 1 százalékkal híztak.

Konszolidált nettó kamatmarzsa a második negyedévben 3,47 százalék volt. Ám ez az érték a magyar, az ukrán és az orosz kamatemelések miatt növekedhet, különösen, hogy az elemzők az év végéig mindhárom országban további monetáris szigorításokat várnak. Erre Magyarországon augusztusban szinte biztosan sor kerül.

A működési költségek minimálisan, 1 százalékkal lettek csak magasabbak a második negyedévben az elsőhöz képest. Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bankcsoport valamennyi tagja nyereséges lett. A legnagyobb javulást a bolgár, a horvát, a szlovén és a román bank érte el. Összességében a külföldi leányok OTP-csoporthoz való eredményhozzájárulása 53 százalékra emelkedett, vagyis már több profit termelődött a Magyarországon kívüli tíz felségterületen, mint az anyabanknál.

Biztató a nettó díj- és jutalékbevételek 12 százalékos negyedéves emelkedése, mivel az egyértelműen az üzleti aktivitás erősödésének és a nagyobb tranzakciós volumeneknek köszönhető. E tekintetben azok az országok vitték a prímet, ahol a turizmus jelentős súllyal bír, mint Horvátország, Montenegró és Albánia.

A menedzsment arra számít, hogy az első félévi 6 százalékos éves dinamika miatt a hitelállomány az év egészében több mint 10 százalékkal is növekedhet. Ezt a gyorsjelentésben szereplő értékelés szerint csak egy esetleges negyedik hullám, illetve az arra adott politikai reakciók írhatják felül. Ugyanakkor növekedési várakozásaikat Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese a járvány esetleges újabb hulláma esetén is tarthatónak nevezte a gyorsjelentést követő mai sajtótájékoztatón.

Elégedett lehet Csányi Sándor az általa irányított bankcsoport második negyedévi teljesítményével. Fotó: MTIElégedett lehet Csányi Sándor az általa irányított bankcsoport második negyedévi teljesítményével. Fotó: MTI

A bank továbbra is elkötelezett aziránt, hogy a felfüggesztett, összességében 119 milliárd forintra rúgó 2019-es és 2020-as osztalékot kifizesse a részvényeseknek. Más kérdés, hogy e szándék ellenére az OTP-papírok tulajdonosainak egy ideig még bizonyosan várniuk kell, hiszen a gyorsjelentés megjelenését követően alig néhány órával adta ki a Magyar Nemzeti Bank, hogy felszólította a hitelintézeteket, 2021. december 31-ig ne fizessenek osztalékot és ne vállaljanak visszavonhatatlan osztalékfizetési kötelezettséget a 2019-es és 2020-as pénzügyi év, illetve a korábbi évek eredményeinek terhére. 

A következő osztalékfizetés a jövő évi közgyűlés után 3 évet érintően lesz. Idén október és december között osztalékelőleg kifizetése kerülhet szóba – közölte Bencsik.

hirdetés

Az OTP potenciális terjeszkedési lehetőségei kapcsán pedig a vezérigazgató-helyettes elmondta, 2022 második negyedében zárhatják le a legutóbbi szlovén tranzakciót. Jelenleg Üzbegisztánban vizsgálják a lehetőségeket, vonzó befektetésnek tartják a piacot. Emellett több más tárgyalást is folytatnak, ám erről bővebbet nem árult el.

„A mostani pozitív fejleményekhez az összes leány hozzájárult, azonban a moratóriumok miatt továbbra is jelentős a bizonytalanság a hitelállomány minőségével kapcsolatban. Pozitívum a nettó kamatmarzs negyedéves stabilizálódása, ráadásul a kamatemelések miatt a második félévben akár tovább is javulhat. A mostani pozitív eredmények és az integráció részsikerei is arra ösztökélhetik a vezetőséget, hogy újabb akvizíciós célpontok után nézzenek a már bejelentett szlovén felvásárláson felül is” – adott gyorsértékelést az OTP második negyedéves adataira az Equilor Befektetési Zrt.

Mindenesetre a jó hírek nem mozgatták meg a befektetőket, az OTP-részvények csütörtök délelőtt, 11 óra magasságában mindössze 0,15 százalékos pluszban álltak, 350 forintra a júniusban felállított 17 025 forintos történelmi csúcsuktól. Igaz, még e szerény drágulással is kiemelkedtek a többi hazai blue chip közül, miután azok árfolyama kivétel nélkül csökkent, a Magyar Telekomé 0,6, a Molé 0,4, míg a Richteré 0,3 százalékkal.

Itt nézheti meg, hogyan teljesítenek részvényei >>

A forint oldalazik, az euróval szemben továbbra is az elmúlt napokban kialakult 353-354-es sávban tartózkodik, a dollárral szemben pedig valamivel a 301-es szint felett.

Ez utóbbi picit magasabb az elmúlt napokhoz képest, miközben a világpiaci kőolajárak is magukhoz tértek. Az északi-tengeri Brent fajta jegyzése például már a 71,6 dollárt közelíti. Ha e két tényező nem mozdul lefelé (azaz nem erősödik a forint és nem lesz olcsóbb az olaj), akkor az elmúlt napok kegyelmi állapotának hamar vége szakadhat a hazai benzinkutakon és a kétszeri csökkenést, valamint a péntektől bejelentett stagnálást újbóli drágulás követheti.

Feltéve, ha nem fogadják meg az OPEC-országok Joe Biden kérését. Az amerikai elnök ugyanis a kitermelés növelését kérte, pont annak érdekében, hogy letörhessék az üzemanyagárakat. Más kérdés, hogy a reakcióra még jó három hetet várni kell, az OPEC+ ugyanis legközelebb szeptember 1-jén ülésezik, akkor tudják tehát áttekinteni a folyamatokat. A republikánusok egyébként nem értenek egyet Biden kérésével, mondván, az nehezen egyezthető össze az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel. Külföldi elemzők pedig amiatt értetlenkedtek, miért nem az amerikai olajkitermelőket kérte elnökük a termelés növelésére. Hiszen az USA energiahivatala, az EIA tegnapi adata szerint a múlt héten csökkent 448 ezer hordóval az amerikai olajkészlet-állomány. Ma az OPEC olajpiaci jelentése adhat némi fogódzkodót a befektetőknek.

Ám az amerikaiakat jelenleg az üzemanyagáraknál jobban foglalkoztatja a negyedik hullám. Ennek jele, hogy a Southwest Airlinesnál az utóbbi hetekben jelentős mértékben mondják vissza a foglalásokat, amit a cég menedzsmentje közleményében a delta variáns fokozódó jelenlétének tud be. Egyúttal a légitársaság figyelmeztetett, ha e negatív trend kitart a harmadik negyedév végéig, akkor nagyon nehéz lesz profitábilisan zárnia a július-szeptember közötti üzleti periódusát. E borús kilátás hatására a szerdai nyitásban esett a légitársaság részvénye, ám később korrigált és a napot 1,4 százalékos pluszban zárta.

Friss árfolyamokat itt talál >>

Ennél több mint kétszer nagyobb, 3,2 százalékos pluszt halmozott fel a Coinbase, miután az egyik legnépszerűbb kriptotőzsde gyorsjelentésében a piaci várakozásoknál jóval magasabb második negyedéves árbevételről és adózott nyereségről tájékoztatta a publikumot. Különösen az árbevétel-növekedése lélegzetelállító, hiszen az idei második negyedévi 2 milliárd dollárral szemben egy évvel korábban még 178 millió dollárnyi bevételre tett szert a kereskedési díjakból.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17380 17380 17940 -1,22% 0 0 6 103 709 940 Ft 2021-12-03 17:05:27
MOL 2410 2396 2450 -0,99% 0 0 1 971 798 962 Ft 2021-12-03 17:05:25
MTELEKOM 414 413 420 -0,48% 0 0 179 273 377 Ft 2021-12-03 17:08:51
RICHTER 8525 8480 8715 -1,39% 0 0 1 141 605 550 Ft 2021-12-03 17:05:52
OPUS 230 223 232 +3,83% 0 0 187 939 330 Ft 2021-12-03 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A Richter volt ma a leggyengébb láncszem
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 17:43
A nemzetközi hangulat után ment a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Ügyesen tőzsdéztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 14:04
Két dobogós helyet is megszereztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói az Equilor Befektetési Zrt. által meghirdetett kereskedési versenyen.
Részvény / Deviza / Áru Nem képes a forint a tartós erősödésre, leminősítették a 4iG-t
Eidenpenz József | 2021. december 3. 11:07
Európában megnyugodtak a tőzsdék a csütörtöki nagy esés után, az amerikai folytatás egyelőre kérdéses. A BUX is emelkedik, a forint viszont csapkod, nem valami izmos a kamatemelés ellenére sem. A Facebook feloldotta a kriptodeviza-reklámok évekkel ezelőtt elrendelt tiltását.
Részvény / Deviza / Áru Európa tette tönkre a hangulatot Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:23
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 439,48 pontos, 0,85 százalékos csökkenéssel, 51 420,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kötvények helyett részvényekbe kell fektetni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 15:18
2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.  
Részvény / Deviza / Áru Beszakadnak az árak? Vegyél!
Király Béla | 2021. december 2. 11:31
Az amerikai piacokon az utóbbi években mindig nyerő stratégia volt, hogy egy-egy nagyobb esésnél vásárolni kellett a részvényeket. Aki így tett, hamarosan komoly nyereségre tehetett szert. Az egyik legnagyobb brókerház most is ezt tanácsolja.
Részvény / Deviza / Áru Befektetési stratégiák az omikron-variáns árnyékában
Módos Dániel | 2021. december 1. 18:24
A dél-afrikai omikron variáns megjelenése nem csak a tudósokat ijesztette meg, hanem a piaci hangulat is rövid idő alatt nagyot változott, annak ellenére, hogy még biztosat nem tudunk kijelenteni erről a variánsról. Az aggodalmakat az okozza, hogy a sok mutáció miatt lehet rá esély, hogy az oltások esetleg nem, vagy kevésbé hatásosak az omikron variáns ellen.
Részvény / Deviza / Áru Jól ment ma a Mol-részvényeknek
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 17:43
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 395,59 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel, 51 860,19 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell rúgását is kiheverte a tőzsde, a forint pedig köszöni a meglepit
Eidenpenz József | 2021. december 1. 11:57
Egy nap le, egy nap fel, a volatilitás magas, de ma ismét optimista üzemmódban vannak a tőzsdék. Pedig számos okuk lenne az esésre, például azért, mert előbb szigoríthat a Fed. A forint jól fogadta az MNB tegnapi váratlan lépését, reggel már 363 is volt az euró. Az ether megint túlteljesítette a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Az omikron a befektetőkre is ráijesztett
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 19:09
A vezető részvények közül csak az OTP-nek volt jó napja a BÉT-en. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló