<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

A legnagyobb hazai hitelintézet ugyanis vizsgálja a közép-ázsiai országban a vételi lehetőségeket. Ez is elhangzott azon a sajtótájékoztatón, amelyen az OTP illetékesei beszámoltak arról, hogy a most még tizenegy országban jelenlévő bankcsoport rekordbevétel mellett az ugyancsak csúcs-szinthez közeli nyereséget ért el a második negyedévben. A forint az euróval szemben a 353-354-es sávban oldalazik, a világpiaci kőolajárak viszont újra emelkednek, amit Joe Biden az USA-n kívüli OPEC-országok kitermelésének csökkentésével szeretne letöretni.

Nemcsak a viszonylagos uborkaszezonra, hanem a piaci súlyára tekintettel is mindenképpen az OTP-vel kell kezdenünk a szokásos napi pénz- és tőkepiaci körképünket. A Csányi Sándor által irányított hitelintézet még az elemzői várakozásoknál is fényesebb második negyedévi adatsort pakolt a ma hajnalban közzétett tőzsdei gyorsjelentésébe. Bevételei éves szinten enyhébben, 316,5 milliárd forintra emelkedtek, igaz, ez is elég volt a rekorddöntéshez. Profitja viszont jelentősen magasabb lett, mindenekelőtt annak köszönhetően, hogy a kockázati költségei is nagyobb ütemben csökkentek. Nem csoda, hogy a tizenegy országban jelenlévő OTP-csoport csaknem 122 milliárd forintos április-június közötti adózott nyeresége több mint a másfélszerese lett az előző, a koronavírus-járvány első hullámával terhelt időszakáénak. Ha pedig kivesszük a korrekciós tételeket, akkor még magasabb, 129 milliárd lenne a profit.

A bankcsoport összesített hitelállománya az előző negyedévi 2 százalékos növekedést követően a második negyedévben 5 százalékkal gyarapodott. A legjobban Magyarországon (méghozzá figyelemreméltó mértékben, 10 százalékkal), Ukrajnában és Romániában, míg az orosz leánybanknál sikerült megállítani a zsugorodást. Új hitelekből az OTP-csoport április-június között több negyedév után először helyezett ki többet, mint amennyi betétet elhelyeztek nála, utóbbiak ugyanis éves szinten 1 százalékkal híztak.

Konszolidált nettó kamatmarzsa a második negyedévben 3,47 százalék volt. Ám ez az érték a magyar, az ukrán és az orosz kamatemelések miatt növekedhet, különösen, hogy az elemzők az év végéig mindhárom országban további monetáris szigorításokat várnak. Erre Magyarországon augusztusban szinte biztosan sor kerül.

A működési költségek minimálisan, 1 százalékkal lettek csak magasabbak a második negyedévben az elsőhöz képest. Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bankcsoport valamennyi tagja nyereséges lett. A legnagyobb javulást a bolgár, a horvát, a szlovén és a román bank érte el. Összességében a külföldi leányok OTP-csoporthoz való eredményhozzájárulása 53 százalékra emelkedett, vagyis már több profit termelődött a Magyarországon kívüli tíz felségterületen, mint az anyabanknál.

Biztató a nettó díj- és jutalékbevételek 12 százalékos negyedéves emelkedése, mivel az egyértelműen az üzleti aktivitás erősödésének és a nagyobb tranzakciós volumeneknek köszönhető. E tekintetben azok az országok vitték a prímet, ahol a turizmus jelentős súllyal bír, mint Horvátország, Montenegró és Albánia.

A menedzsment arra számít, hogy az első félévi 6 százalékos éves dinamika miatt a hitelállomány az év egészében több mint 10 százalékkal is növekedhet. Ezt a gyorsjelentésben szereplő értékelés szerint csak egy esetleges negyedik hullám, illetve az arra adott politikai reakciók írhatják felül. Ugyanakkor növekedési várakozásaikat Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese a járvány esetleges újabb hulláma esetén is tarthatónak nevezte a gyorsjelentést követő mai sajtótájékoztatón.

Elégedett lehet Csányi Sándor az általa irányított bankcsoport második negyedévi teljesítményével. Fotó: MTIElégedett lehet Csányi Sándor az általa irányított bankcsoport második negyedévi teljesítményével. Fotó: MTI

A bank továbbra is elkötelezett aziránt, hogy a felfüggesztett, összességében 119 milliárd forintra rúgó 2019-es és 2020-as osztalékot kifizesse a részvényeseknek. Más kérdés, hogy e szándék ellenére az OTP-papírok tulajdonosainak egy ideig még bizonyosan várniuk kell, hiszen a gyorsjelentés megjelenését követően alig néhány órával adta ki a Magyar Nemzeti Bank, hogy felszólította a hitelintézeteket, 2021. december 31-ig ne fizessenek osztalékot és ne vállaljanak visszavonhatatlan osztalékfizetési kötelezettséget a 2019-es és 2020-as pénzügyi év, illetve a korábbi évek eredményeinek terhére. 

A következő osztalékfizetés a jövő évi közgyűlés után 3 évet érintően lesz. Idén október és december között osztalékelőleg kifizetése kerülhet szóba – közölte Bencsik.

Az OTP potenciális terjeszkedési lehetőségei kapcsán pedig a vezérigazgató-helyettes elmondta, 2022 második negyedében zárhatják le a legutóbbi szlovén tranzakciót. Jelenleg Üzbegisztánban vizsgálják a lehetőségeket, vonzó befektetésnek tartják a piacot. Emellett több más tárgyalást is folytatnak, ám erről bővebbet nem árult el.

„A mostani pozitív fejleményekhez az összes leány hozzájárult, azonban a moratóriumok miatt továbbra is jelentős a bizonytalanság a hitelállomány minőségével kapcsolatban. Pozitívum a nettó kamatmarzs negyedéves stabilizálódása, ráadásul a kamatemelések miatt a második félévben akár tovább is javulhat. A mostani pozitív eredmények és az integráció részsikerei is arra ösztökélhetik a vezetőséget, hogy újabb akvizíciós célpontok után nézzenek a már bejelentett szlovén felvásárláson felül is” – adott gyorsértékelést az OTP második negyedéves adataira az Equilor Befektetési Zrt.

Mindenesetre a jó hírek nem mozgatták meg a befektetőket, az OTP-részvények csütörtök délelőtt, 11 óra magasságában mindössze 0,15 százalékos pluszban álltak, 350 forintra a júniusban felállított 17 025 forintos történelmi csúcsuktól. Igaz, még e szerény drágulással is kiemelkedtek a többi hazai blue chip közül, miután azok árfolyama kivétel nélkül csökkent, a Magyar Telekomé 0,6, a Molé 0,4, míg a Richteré 0,3 százalékkal.

Itt nézheti meg, hogyan teljesítenek részvényei >>

A forint oldalazik, az euróval szemben továbbra is az elmúlt napokban kialakult 353-354-es sávban tartózkodik, a dollárral szemben pedig valamivel a 301-es szint felett.

Ez utóbbi picit magasabb az elmúlt napokhoz képest, miközben a világpiaci kőolajárak is magukhoz tértek. Az északi-tengeri Brent fajta jegyzése például már a 71,6 dollárt közelíti. Ha e két tényező nem mozdul lefelé (azaz nem erősödik a forint és nem lesz olcsóbb az olaj), akkor az elmúlt napok kegyelmi állapotának hamar vége szakadhat a hazai benzinkutakon és a kétszeri csökkenést, valamint a péntektől bejelentett stagnálást újbóli drágulás követheti.

Feltéve, ha nem fogadják meg az OPEC-országok Joe Biden kérését. Az amerikai elnök ugyanis a kitermelés növelését kérte, pont annak érdekében, hogy letörhessék az üzemanyagárakat. Más kérdés, hogy a reakcióra még jó három hetet várni kell, az OPEC+ ugyanis legközelebb szeptember 1-jén ülésezik, akkor tudják tehát áttekinteni a folyamatokat. A republikánusok egyébként nem értenek egyet Biden kérésével, mondván, az nehezen egyezthető össze az éghajlatváltozás elleni küzdelemmel. Külföldi elemzők pedig amiatt értetlenkedtek, miért nem az amerikai olajkitermelőket kérte elnökük a termelés növelésére. Hiszen az USA energiahivatala, az EIA tegnapi adata szerint a múlt héten csökkent 448 ezer hordóval az amerikai olajkészlet-állomány. Ma az OPEC olajpiaci jelentése adhat némi fogódzkodót a befektetőknek.

Ám az amerikaiakat jelenleg az üzemanyagáraknál jobban foglalkoztatja a negyedik hullám. Ennek jele, hogy a Southwest Airlinesnál az utóbbi hetekben jelentős mértékben mondják vissza a foglalásokat, amit a cég menedzsmentje közleményében a delta variáns fokozódó jelenlétének tud be. Egyúttal a légitársaság figyelmeztetett, ha e negatív trend kitart a harmadik negyedév végéig, akkor nagyon nehéz lesz profitábilisan zárnia a július-szeptember közötti üzleti periódusát. E borús kilátás hatására a szerdai nyitásban esett a légitársaság részvénye, ám később korrigált és a napot 1,4 százalékos pluszban zárta.

Friss árfolyamokat itt talál >>

Ennél több mint kétszer nagyobb, 3,2 százalékos pluszt halmozott fel a Coinbase, miután az egyik legnépszerűbb kriptotőzsde gyorsjelentésében a piaci várakozásoknál jóval magasabb második negyedéves árbevételről és adózott nyereségről tájékoztatta a publikumot. Különösen az árbevétel-növekedése lélegzetelállító, hiszen az idei második negyedévi 2 milliárd dollárral szemben egy évvel korábban még 178 millió dollárnyi bevételre tett szert a kereskedési díjakból.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 7908 7908 8100 +0,08% 0 0 5 376 114 462 Ft 2022-09-30 17:05:09
MOL 2406 2328 2436 +3,44% 0 0 1 968 211 624 Ft 2022-09-30 17:09:43
MTELEKOM 295 286 295 +3,68% 0 0 78 846 038 Ft 2022-09-30 17:05:26
RICHTER 7400 7100 7460 +3,86% 0 0 4 696 253 315 Ft 2022-09-30 17:07:23
OPUS 129 125 129 +1,41% 0 0 4 784 202 Ft 2022-09-30 16:59:50
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Bivalyerős napja volt a pesti börzének
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 17:43
Korrigált a BÉT.
Részvény / Deviza / Áru Leépít a Facebook, október 6-tól jobban teljesíthet a forint
Eidenpenz József | 2022. szeptember 30. 12:28
Ma is gyenge a forint, a számos negatív hír mellett egy brókercég arra hívja fel a figyelmet, hogy az MNB által bejelentett új intézkedések csak október 6-tól éreztetik hatásukat. A részvénypiacok pluszban vannak, főleg a Mol húz, az OTP a 8000-es határ felett áll. NFT-használatot és leépítéseket jelentett be a Meta, meglepően jól áll a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Ma újra mélypontra kerül a forint? Reggel ismét gyengült
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:41
Továbbra sem vagyunk messze a csütörtökön elért történelmi mélyponttól - péntek reggelre újra gyengült a forint.
Részvény / Deviza / Áru Kegyetlenül megnyúzták ma a forintot, bukott a BUX is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 18:51
A magyar fizetőeszköz brutális napon van túl, de a BUX sem érezheti jól magát.
Részvény / Deviza / Áru Mi jöhet még? 422 felett az euró, 8000 alatt az OTP
Eidenpenz József | 2022. szeptember 29. 12:18
Az euró új történelmi csúcsa 422,07 forint, a dolláré 436,36. Ismét esnek a részvények, az OTP 8000 alá süllyedt, de néhány papír zöldben áll Budapesten. Jól sikerült a Porsche tőzsdei bevezetése, viszont a Volkswagen esik, mint a kő. Klasszikus aukciós ház terjeszkedik a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Zuhan a forint – itt az újabb mélypont: 420,2 az euró
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 11:31
Az erősödő kockázatkerülés a magyar eszközök esetén fokozottnak tűnik, hiszen sem a lengyel zloty, sem a cseh korona nem produkált ilyen mértékű gyengülést.
Részvény / Deviza / Áru Esik a forint, történelmi mélyponton az euróval szemben is
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 09:41
Történelmi mélypontra került a magyar fizetőeszköz, hiszen csütörtökön délelőtt az euró árfolyama a 419-es szint fölé került.
Részvény / Deviza / Áru Reggelre kicsit magához tért a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 07:49
Közel egy százalékkal erősödött a forint csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hangulat Budapesten, a forint sem talált magára
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:51
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 817,76 pontos, 2,12 százalékos csökkenéssel, 37 731,27 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Visszatért a magyar unortodoxia? Már 432 forint is volt a dollár
Eidenpenz József | 2022. szeptember 28. 12:01
Mire megírtuk volna, hogy 430 lett a dollár, addigra a 431, majd a 432 is megvolt, az euró 412. Az európai és magyar részvények szakadnak, a dollár és a gáz drágul, az állampapír-hozamok emelkednek. Az MNB tervezett lépéseit megint unortodoxnak tartják. A guru szerint csak enyhén túlértékeltek az amerikai részvények.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG