<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A tegnapi, március óta nem látott nagyságú amerikai techrészvény-kiárusítás után ma Európában is méretes mínuszok vannak. A magyar és a lengyel index az átlagnál jobban szerepel, de Pesten is az esés az úr. Nagyot zuhant a Novavax egy bejelentés nyomán, és  rejtélyes új Tesla-gyár tervei tűntek fel Texasban.

Az inflációs félelmekkel, az újra emelkedő amerikai államkötvény-hozamokkal magyarázzák, hogy csúnyán “megütötték” tegnap az amerikai technológiai papírokat. A rossz hangulat mára Európára is átterjedt, a német, francia és brit index egyaránt két százalékkal süllyedt.

Az esést az USA-ban a Tesla és a Workhorse vezették (mínusz hat, illetve 15 százalékkal). A Nasdaq 100-as index 2,6 százalékkal zuhant, március óta nem látott mértékben, miközben az ipari részvények Dow Jones-féle átlaga csak 0,1 százalékkal zárt lejjebb. Folyik tehát a “rotáció” a high-tech, növekedési papírok felől a hagyományosabb, a gazdasági növekedés újraindulásából profitáló szektorok felé.

Reggel Japánban is csúnya esés bontakozott ki, 3,1 százalékkal zuhant a Nikkei 225, Hong Kong 2,2 százalékkal ment le. A kínai Shanghai Composite viszont pár ezrelékes pluszban zárt.

Inflációs meglepetés itthon

Itthon a BUX index csak 0,9 százalékkal esik, az OTP 0,5, a Mol 1,5, a Richter 1,3, a Telekom 0,2 százalékkal van lejjebb. A varsói WIG 20 is valamivel jobb az európai átlagnál, 1,2 százalékkal süllyed. A forint gyengül, 258,60 az euró, bő egy forinttal a tegnap esti szint felett adják.

Árfolyamok és grafikonok

Alaposan megugrott Magyarországon az infláció áprilisban, éves szinten 5,1 százalék lett, miközben az elemzők 4,8 százalékot vártak. A jövő héten nyitja újra gazdaságát, turizmusát Ausztria.

Korrekció az árupiacon és a kriptóknál

Az árupiacokon tegnap este szintén megtört az emelkedés, nagyot esett több termék, de mára stabilizálódtak. Ismét drágul a réz, az ezüst, a palládium, és legalább stagnál az arany. Az olaj 0,6 százalékkal esik. Korrekció jött a kriptodeviza-piacon is, a vezető kriptók 4-5, a második vonalban levők 5-10 százalékkal esnek. (A bitcoin 55 700, az ether 3960 dollár.)

Aukciót tart és jelent a Telekom

Ma este teszi közzé negyedéves eredményét a Magyar Telekom. Emellett részvény-visszavásárlási aukciót is hirdetett, maximum 10,21 milliárd forint értékben.

Az összeg megegyezik a februárban bejelentett keretösszeggel. Az aukcióra június 10-én kerül sor, további részleteket előtte közölnek majd írta az Erste Befektetési.

Mint ismeretes, a hazai távközlési vállalat az osztalék egy része helyett az idén részvény-visszavásárlási programot hirdetett.

Új részvényt követ az Erste Pesten

Az Erste 4135 forintos 12 hónapos célárfolyammal és vételi ajánlással megkezdte a Gloster-részvények követését.

A cég egy éve jelent meg a magyar tőzsde Xtend piacán, de már most komoly tervekkel rendelkezik, hogy magasabb kategóriába kerüljön. A tavalyi sikeres tőkebevonást követően egy héttel ezelőtt jelentett be egy újabb felvásárlást a felhőszolgáltatások területén, amit szándékaik szerint továbbiak fognak követni foglalja össze a brókercég.

Harmincszoros mínusz Németországban

“Harmincszor is mínuszos” a tőzsde Németországban az N-Tv.de szerint, azaz a DAX index minden tagja a negatív tartományban volt délelőtt. A legnagyobb vesztesek azonban csalódást keltő gyorsjelentésük után a Thyssen-Krupp nehézipari óriás, a Morphosys biotech-cég és a Jenoptik technológiai vállalat. Valamint igen nagy pechje volt annak a cégnek, amelynek részvénykibocsátása pont a mai napra esett.

Az Apontis Pharma kibocsátási árát 19,0 euróban határozták meg, a 18,50 és 24,50 euró közötti sáv alsó részén. Reggel 18,10 euró volt a részvény, jelenleg pedig 18,50 euró, bő három százalékkal alacsonyabb a kibocsátási árnál. Az Apontis 5,29 millió részvényt értékesít, ebből kétmillió új papír.

Az Apontis Pharma az úgynevezett egyszeri tablettákra szakosodott, ezek kombinált gyógyszerek, amelyek két-három generikus hatóanyagot tartalmaznak egy kapszulában vagy tablettában. Főleg a szív- és érrendszeri betegségekre koncentrál.

Miért esett a technológiai szektor?

Az okok között az inflációs félelmek a legvalószínűbbek az Equilor Befektetési Zrt. szerint.

A lejtmenetet a 2006 óta nem látott mértékű inflációs várakozások katalizálhatták. Kérdés hogy ideiglenes megugrásról lehet vajon szó, vagy tartós folyamatokról. A Nasdaq 100 indexet követő QQQ alap short állománya 3,6 százalékra emelkedett, decemberben még csak 0,9 százalék volt. Idén az ETF-ből már félmilliárd dollárt vettek ki a befektetők.

Bika és medve, az emelkedő és eső tőzsdei trend jelképei (Pixabay)Bika és medve, az emelkedő és eső tőzsdei trend jelképei (Pixabay)

Rejtélyes Tesla-objektum épül Texasban

A Tesla új, rejtélyes létesítményt tervez a Texas Gigafactory közelében, Austinban – írja a Mining.com az Austin Business Journalra hivatkozva. Ez az elektromos járműgyártó által a város tervezőihez április 30-án benyújtott dokumentumokból, helyszínrajzból következik. Az épület „Bobcat Project” néven fut.

A Tesla tavaly óta végez helyreállítási munkákat az Austin Gigafactory közelében annak érdekében, hogy felszámolja a korábbi felszíni bányászat következményeit. A Tesla Austin környéki nagy földterületén további létesítményeket tervez, ezek egyike a feltételezések szerint egy SpaceX objektum lehet.

Késik a Novavax oltása, serdülőknek is mehet a Pfizer

A Novavax részvényei kilenc százalékkal zuhantak az amerikai kereskedésben, miután a vállalat bejelentette, hogy a harmadik negyedév előtt nem kívánja benyújtani engedélykérelmét a készülő Covid-19 vakcinájához – tudósít a Bloomberg.com. Ez a szer egy másik mRNS-alapú megoldást kínálna, hasonlóan a Moderna és a Pfizer-BioNTech készítményeihez. Az EU korábban 200 millió adagra vonatkozó előzetes tárgyalásokat folytatott a céggel.

Oltóanyag-gyártók árfolyama mintegy másfél évre (Novavax, BionTech, Moderna, Pfizer, Astra Zeneca) (Tradingview.com)Oltóanyag-gyártók árfolyama mintegy másfél évre (Novavax, BionTech, Moderna, Pfizer, Astra Zeneca) (Tradingview.com)

Jó hír, hogy az Egyesült Államok engedélyezte a Pfizer-BionTech oltását 12-15 éves gyermekek számára. Bár a tüneteik enyhébbek, a gyerekek is képesek terjeszteni a betegséget. Így miután a felnőttek már beolttatták magukat, a koronavírus-esetek egyre nagyobb hányada őket érinti – összegzi a Bloomberg.

Hogyan teljesítettünk a válságban? Mi várható?

A vírus hogyan érintette ezt a közép-európai régiót a világ többi részéhez viszonyítva, és mi várható a nyitással? – teszi fel a kérdést az Alapblog.

Nyugat-Európához képest jobban viseltük a pandémiát, ám az USA-hoz képest rosszabbul. A gazdasági visszaesést tompította, hogy a GDP-n belül az ipari termelés nagyobb súlyt képvisel és az exportarány is jóval magasabb, amire a devizagyengülés is pozitívan hatott. Nálunk a költségvetési élénkítő lépések kevésbé az emberek zsebeit célozták, de az európai uniós helyreállítási alap nagymértékben támogatja majd a növekedést. Régiónkban a lemaradó szektorok súlya jóval nagyobb, mint máshol. Térségünk részvényeivel olcsón lehet fogadni a gazdaság talpra állására írja a blog.

A cikk szerint most elsősorban pont azoknak a vállalatoknak az árazása nyomott, amelyek profitjának egyébként kedvezne az infláció emelkedése, legalábbis eleinte. Térségünk pedig bővelkedik ilyen részvényekben (nyersanyag-kitermelők, pénzügyi szektor).

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18110 18055 18285 -0,96% 0 0 6 762 070 060 Ft 2021-09-17 17:13:15
MOL 2436 2416 2448 -0,08% 0 0 4 241 584 670 Ft 2021-09-17 17:14:42
MTELEKOM 427 427 436 -2,06% 0 0 659 196 118 Ft 2021-09-17 17:10:10
RICHTER 8755 8520 8755 +3,00% 0 0 3 265 425 225 Ft 2021-09-17 17:14:43
OPUS 253 250 253 +0,40% 0 0 24 547 740 Ft 2021-09-17 17:10:09
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi tőzsdékhez képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,60 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 52 376,91 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 351 felett az euró, az oltottak küldik magasabbra a légitársaságokat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 12:11
Az ellentmondásos amerikai makroadatok alaposan megrángatták a dollárt, vele a forintot és az aranyat is, de a részvényindexek meglepően stabilak. A BUX ma kissé emelkedik, az OTP esését a Richter ellensúlyozza. Emelkednek a légitársaságok, mert a britek utazási könnyítéseket terveznek az oltottaknak. Nagy csőd jöhet Kínában.
Részvény / Deviza / Áru Nyugat-európai gázárak az egekben – hozzánk is begyűrűzik?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 05:41
Még csak közeleg a tél, a nyugat-európai gázárak mégis soha nem látott magasságokban vannak. Az USA-ban is sok éves rekordok dőlnek. Mi ennek az oka, mi változott? Megalapozott-e, vagy csak valamilyen spekulációs buborék? Hol vannak most az árak az egykori rezsicsökkentés szintjéhez képest?
Részvény / Deviza / Áru Alig mozdult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 16. 17:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,40 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 52 331,31 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Elmarad az idei német gazdasági csoda, makacsul kúszik felfelé az olaj
Eidenpenz József | 2021. szeptember 16. 12:07
Emelkednek az európai tőzsdék, pedig jelentősen csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzést. Az erre az évre várt fellendülés 2022-re tolódhat. A makacsul felfelé kúszó olajárak és az alkatrészhiány miatt dráguló járművek miatt csökkennek az autóeladások.
Részvény / Deviza / Áru Kis mínuszban zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 74,48 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel, 52 317,91 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikeres volt a mai kötvénykibocsátás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 17:47
Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon – jelentette ki sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hír jött Kínából, gyilkolják az Ethereum-gyilkost
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 11:58
A tőzsdék óvatosak és kivárnak a Fed jövő heti ülése előtt, a magyar papírok is esegetnek, a forint stabil. Elmaradtak a kínai adatok a várttól. Óriásit esett, majd emelkedett a ródium, le kellett állítani az Ethereum egyik legfontosabb riválisát.
Részvény / Deviza / Áru A kisbefektetői horda, vagy a klímaváltozás miatt száguldanak az uránbányák?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 05:33
Az uránbánya-részvények árfolyama egyetlen hónap alatt másfélszeresére ugrott, és már a Reddit Wallstreetbets fórumán csevegő kisbefektetői tömegek is felfigyeltek rá. Vannak ennek fundamentális alapjai? Az atomenergia lenne az egyik megoldás a globális felmelegedés problémájára, vagy csak átmeneti őrületről, hype-ról van szó?
Részvény / Deviza / Áru Csak a Magyar Telekomnak volt jó napja
MTI | 2021. szeptember 14. 17:39
A többi vezető részvény mínuszban zárta a keddet. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos