7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az európai tőzsdék többsége ugyan pluszban van ma, de a német index inkább stagnál, amiben a BMW elszomorító eredményeinek nagy szerepe lehet. Az EKB minden szavát lesni fogják majd a befektetők, akik azonban a sok beszéd után lassan tetteket is várnának. A BUX szépen emelkedik, a forint stabil. Az már a vég, ha a Goldman Sachs is a bitcoinnal foglalkozik?

Az olyannyira fontos tegnapi amerikai inflációs adat visszafogott volt, így csökkentette az inflációs félelmeket és a kötvényhozamokat is. Így nagy optimizmust hozott a részvénypiacra, a Dow Jones ipari átlag másfél százalékos ugrással történelmi rekordértékre emelkedett. Ma reggel Ázsiában is követték a példát, Kínában a CSI 300 index is megtáltosodott végre, két százalékkal ment fel.

Európában ma szerényebb az optimizmus, a német DAX rekordszint közelében stagnál, de a francia, holland, olasz, svéd mutatók például mind pluszban vannak. London kissé süllyed. Az amerikai határidős indexek is megint zöldben állnak, ma főleg a technológiai részvények kezdhetik jól a napot. A németeket a BMW-részvény fogja ma vissza, a cég a járvány miatt jelentős nyereségcsökkenést szenvedett el és csökkenti az osztalékát.

Itthon a BUX index 0,7 százalékos pluszban volt délben, ennyivel drágult az OTP is. A Mol 0,4, a Richter 1,3 százalékkal ment fel, a Telekom egy forinttal esett. A forint kissé erősödött, az euró 366,40. A dollár esik, a legtöbb árupiaci termék (nemesfémek, ipari fémek, olaj) így ma emelkedni tudott.

Árfolyamok és grafikonok

Az EKB-n lesz ma a befektetők szeme

A bankok bankja ma kamatdöntő ülést tart, Christine Lagarde elnök elárulja majd a frissített makrogazdasági prognózis számait is – írta az Equilor Befektetési Zrt.

A kamatszintekben nem várható változás, a hangsúly a közlemény esetleges változásain, illetve a sajtótájékoztatón elhangzott üzeneteken lehet. Ha továbbra is csak hangsúlyozni fogja a jegybank, hogy a vészhelyzeti eszközvásárlási program (PEPP) rugalmas, csalódást okozhat a piaci szereplőknek. Előbb-utóbb a szavakat tetteknek kellene követnie. Ha erre való utalás vagy konkrét bejelentés lesz, a kötvényhozamok azonnali csökkenése várható, és kedvező hangulat alakulhat ki a részvénypiacokon.

Az elmúlt 2-3 hónapban az eurózónában átlagosan 30 bázisponttal emelkedtek a 10 éves referenciahozamok, azonban a német és francia hozamszint még így is a negatív tartományban mozog.

Euró a buborékban (Pixabay.com)
Euró a buborékban (Pixabay.com)

Ciklikus részvények, technológiai papírok és a BUX

Fontos üzenetnek tekinti az Erste Befektetési Zrt. az idei kereskedésre nézve a tegnapi napot.

A ciklikusok csakugyan magukra találnak, és elkezdték felülteljesíteni a növekedési (technológiai) részvényeket. Sőt, vezetik a piacokat. Ebben már csak az a meglepő, hogy a BUX index, amely értékeltségben alacsonyabban van, és a hagyományos iparágak vannak benne túlsúlyban, eddig nem ment új csúcsra. Különben meg öröm van, mert most már semmi sem áll Biden grandiózus 1900 milliárd dolláros csomagjának az útjába.

Fordulat a Teslánál, szárnyalt a Roblox

A keddi óriási ugrás után tegnap csak pár dolláros esést mutatott a Tesla részvénye, 668 dollárra. Eközben a kisbefektető-kedvenc GameStop tovább emelkedett. A Roblox, a melyet a “videójátékok legójának” neveznek, 55 százalékot emelkedett a tőzsdei bevezetését követő első napon. A vállalat kapitalizációja így az első nap végére 38,2 milliárd dollárra emelkedett az Equilor szerint.

Bár vannak még ellenállások a Tesla előtt, ismét szép menetelés indulhat el, ha a piaci hangulat is támogató marad, és az ellenállásokat is sikerül áttörni. Közben a fundamentumok erősek, idén akár 3 dolláros EPS-t is elérhet már a vállalat írta a KBC Equitas. A konszenzus megosztott, nagyjából az elemzők harmada javasolja vételre, eladásra és tartásra. De a célárak konszenzusa inkább emelkedik, és már 630 dollárnál jár, ami tavaly március-április óta a legkedvezőbb.

Svájc gyengíti a frankot, ha kell?

Bizonyára nem véletlen, hogy az EKB ülése elé időzítették az egyik svájci jegybankár nyilatkozatát a frankról.

A svájci frank volt az egyetlen pénznem, amely nem profitált az USA-dollár gyengeségéből tegnap. Ebben nagy része lehetett, hogy a Svájci Nemzeti Bank síkra szállt a gyengébb valuta mellett. Frit Zurbruegg alelnök szerint meggyőződésük, hogy a svájci gazdaság megfelelő keretfeltételeinek fenntartásához szükséges az extenzív, negatív 0,75 százalékos kamattal és devizapiaci beavatkozásokkal járó monetáris politikánk. Azt is hozzátette, hogy “mindkét eszközzel tovább élhetünk, ha a helyzet megkívánja” – írta az Investing.com.

Az uránbánya-részvényeket tartalmazó Global X Uranium ETF (URA) (Tradingview.com)
Az uránbánya-részvényeket tartalmazó Global X Uranium ETF (URA) (Tradingview.com)

Fukushima 10 éves – Kell-e nekünk atomenergia és urán?

Az utóbbi egy évben a Global X Uranium ETF (URA) 89 százalékkal emelkedett, miközben az uránérc határidős árfolyama alig változott. Talán szemléletmód-változás zajlik az atomenergiával kapcsolatban? Ma pont tíz éve történt a fukushimai atomerőmű-katasztrófa.

A Bloomberg véleménycikke szerint atomerőművekre márpedig szükségünk van a klímakatasztrófa elkerüléséhez. A példa Németország, ahol az atomerőművek leállítása mellett döntöttek, jövőre az utolsónak is be kell zárnia.

Németország óriási összegeket fektetett megújulókba, mint például a nap- és a szélenergia. De ezek teljesítménye ingadozik, így nem elégségesek a gazdaság ellátáshoz. A nukleáris reaktorok fokozatos megszüntetésével a kieső energia nagy részét a széntüzelésű erőművek szolgáltatják. A szén a szén-dioxid-kibocsátás szempontjából az egyik legkárosabb energiaforrás, miközben az atomhasadás egyáltalán nem bocsát ki üvegházhatást okozó gázokat. Áthidaló megoldásként leginkább a földgázra összpontosítanak, ami tisztább, mint a szén, de még mindig piszkos”, és függő helyzetbe hozza Németországot a beszállítóktól, mint Oroszország.

Néhány ország, különösen Kína és India, megértette, hogy az atomenergia továbbra is szükséges lesz a megújuló energiaforrások hiányosságainak pótlásához, és új reaktorokat építenek. De több gazdag ország is, köztük az Egyesült Államok és Kanada nyitottan gondolkodik, és újragondolja az atomenergia alkalmazását. A régi, hatalmas, összetett, drága és lassú erőművek helyett „kis moduláris reaktorokat” (SMR) építenek. Ezek elférnek egy nagy teherautón, és bárhol gyorsan fel lehet fűteni a rendszert – írja a Bloomberg.

Buborékban a bitcoin (Pixabay.com)
Buborékban a bitcoin (Pixabay.com)

A Goldman Sachs, mint bitcoin-kontraindikátor?

A bitcoin megközelítette eddigi 58 331 dolláros történelmi csúcsát tegnap, 57 258 dollárig jutott, de ma délelőttre visszatért 55 ezer alá. A Goldman Sachs elérkezettnek látta az időt korábban bezárt kriptodeviza-kereskedési platformja megnyitására, és a szektorban érdekelt részvénytársaságok papírjaira ETF-et is létrehozna. Ezt azonban sokan kontraindikátorként, figyelmeztető jelként értékelik.

A Reutersnek adott interjújában John Waldron elmondta, hogy a Goldman kriptovaluta kereskedési pultjának újraindítására vonatkozó döntését az egyre növekvő kereslet indokolta a bitcoin-vásárlásra vágyó ügyfelek részéről. A járvány gyorsította, táplálja a közelmúltbeli kriptoőrületet. Az amerikai bankóriás világszerte tárgyal a szabályozókkal és a központi bankokkal a digitális eszközök helyes megközelítéséről. Bár a lépés a Bitcoin újabb győzelmének tekinthető, sokan szkeptikusak, és a lépést medvepiaci (bearish) mutatónak tekintik.

Miután ugyanis a Goldman 2017-ben, az előző kriptoőrület hevében felállított egy kripto-platformot, a bikapiacnak gyorsan vége is lett és a bitcoin sokáig folyamatosan csak zuhant.

Újabb intézmények a blokklánc-porondon

További jele a kriptodevizák intézményi befektetők által történő elfogadásának, hogy kiderült, az Altshuler Shaham nevű nagy izraeli vagyonkezelő tavaly év végén a Grayscale Trust amerikai befektetési társaságon keresztül 100 millió dollárért bitcoint vásárolt. (Ezen azóta rengeteget keresett.)

A Christie’s aukciós ház pedig ma történetében először a blokklánc-világban tart aukciót, NFT-tokeneket árverez.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14510 14510 14650 -0,92% 0 0 3 861 881 470 HUF 2023-12-06 17:08:40
MOL 2810 2784 2828 -0,35% 0 0 768 036 412 HUF 2023-12-06 17:09:49
MTELEKOM 643 618 648 +3,54% 0 0 648 726 109 HUF 2023-12-06 17:08:41
RICHTER 8905 8805 8940 +1,25% 0 0 823 820 915 HUF 2023-12-06 17:12:15
OPUS 380 376 380 +0,40% 0 0 59 393 541 HUF 2023-12-06 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mi történt ma a forinttal? Mutatjuk!
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Rejtély, hogy mi történt ma az OTP-vel
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 15,34 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 58 447,63 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Rekordot döntött a BUX, a DAX, az arany, a bitcoin, de miért?
Eidenpenz József | 2023. december 6. 11:57
Enyhén pozitív a hangulat a tőzsdéken, az autóipar vitte csúcsra a DAX indexet, és a BUX-nak is sikerült tegnap remekelnie. Rekorddöntés után kissé visszahúzódott az arany, újabb másfél éves csúcsra ment a bitcoin. Elon Musk egymilliárd dollárt szeretne begyűjteni, gyengélkedik a hazai gazdaság.
Részvény / Deviza / Áru Dörzsölheti a szemét, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 07:23
Erősebben nyitotta a szerdát a hazai fizetőeszköz a keddi zárásnál.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodhatunk földgázügyben? Miért száguld a Telekom?
Eidenpenz József | 2023. december 5. 12:25
Enyhén pozitív az európai tőzsdék hangulata, több index csúcsközelben van, ahogy a BUX és a DAX is. Száguldott a bitcoin, már a nagy 2022. májusi összeomlás előtti szinten áll. A földgáztárolókból sokat ki kell venni a hidegfront miatt, de igazán nagy bajt nem a hőmérséklet tudna okozni, hanem az emberek.
Részvény / Deviza / Áru Ismét eljött a devizás kötvényalapok ideje?
Csabai Károly | 2023. december 5. 09:40
OTP Stratégiai Euró Kötvény Alap néven új konstrukcióval rukkol elő a legnagyobb hazai alapkezelő. A motivációkról, a célokról és az alap részleteiről beszélgettünk az OTP Alapkezelő szakértőivel, Tombácz Dóra Katalin portfóliómenedzserrel és Tóth István szenior portfóliómenedzserrel.
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbb dollárral kelt a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 06:55
Az euró közel 380 forintról, a dollár pedig 350 feletti szintről indul kedden. 
Részvény / Deviza / Áru Bölcs volt, aki reggel vett sok eurót
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:29
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Vágtatott a Telekom és a Richter hétfőn
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 498,86 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel 58 509,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Elkezdődött a "nagy matekozás", elbukott a fogyókúrás gyógyszer
Csernátony Csaba | 2023. december 4. 12:08
Felemás eredmények születtek a pénz- és tőkepiacokon. Rövid távon a karácsonyi szezon sikerességét találgatják a szakértők, na meg azt, hogy jövőre milyen kamatpályát rajzol a Fed. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG