TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ma is majdnem minden zuhan a tőzsdéken, sem az amerikai kormányzat készülő mega-giga segélycsomagja, sem a Fed nem tudta meggyőzni a befektetőket. A nemesfémek után már a kötvényekből is kiárusítás van, vannak, akik minden áron pénzhez akarnak jutni. De azért még ilyenkor is vannak nyertesek, néhány részvény emelkedni tudott.

A vírusválsággal kapcsolatban továbbra is inkább rossz hírek érkeznek, mint jók, sok országban gyorsan terjed tovább. Lezárták például az USA és Kanada határát, az EU külső határait. Magyarországon hitelmoratóriumot hirdetett Orbán Viktor és könnyítenek a leginkább veszélyben levő ágazatok, mint a turizmus adóterhein. A Trump-adminisztráció pedig több száz milliárd dollárt akar szétosztani a polgárok között.

Most már szinte mindenki recessziót vár legalább az év első felére a világban. Mégpedig általában eléggé súlyosat, legalább négy-öt százalékosat. Az amerikai pénzügyminiszter becslése szerint a munkanélküliség az USA-ban a 20 százalékot is elérheti. Emiatt a segélycsomag részeként mindenkinek egy ezer dolláros csekket készülnek kiküldeni két héten belül. Ha pedig szükséges, ezt április végén megismételnék. Ez az úgynevezett “helikopterpénz” amikor pénzt osztanak a népnek.

Eközben, amint a Bloomberg írja, Németországban az eurokötvények esetleges kibocsátásáról vitatkoznak, miután Angela Merkelmár nem ellenzi ezeket. Az Európai Központi Bank segélycsomagokat készít elő a stabilitási mechanizmus keretén belül. Ez főleg az olasz eszközök árfolyamára volt pozitív hatással, ma az olasz és a görög tőzsde esett legkevésbé a kontinensen, csak mintegy egy százalékot.

Semmi sem segít Amerikán

A többi tőzsdeindex-el azonban megint nagyon csúnyán elbántak,  A német mutató 5,5, a francia hat, a brit négy, a spanyol három százalékkal zuhant. Talán a legnagyobb vesztes az osztrák tőzsde volt, itt hét százalék a szakadás.

Az Egyesült Államokban is hasonló a helyzet, a vezető tőzsdeindexek 5-7 százalékos zuhanást produkálnak. Hiába a kormány mentőcsomagja, a Federal Reserve új nullkamat-politikája és egyéb intézkedései,  egyelőre semmi sem segít a tőzsdén.

Átszelte a 350-et az euró

Budapesten a BUX index 6,5 százalékkal esett és beesett 30 ezer pont alá. Mintegy kilenc százalékkal zuhant az OTP, kevéssel 9000 alá, 11 százalékkal 1503-ra a Mol. A Richter megúszta kettő, a Magyar Telekom pedig 0,6 százalékkal.

További és frissebb árfolyamok itt láthatók

A forint is tovább zuhant, átszelte az 350-es határt is, és ma nem kevesebb mint 354,95 volt a napi csúcsa, egyben az új történelmi rekord. Most is 353,50 körül jár, ami hat forinttal több, mint tegnap este. Sovány vigasz, hogy a zloty és a cseh korona is hasonlóan nagy ütést kapott.

Teljesen vége az olajnak

A nagy vesztesek közé tartozik az olaj, az amerikai WTI már 16,5, az északi-tengeri Brent 11 százalékos mínuszban van. Ezzel a 2002-es szintre érkeztek vissza. Hét százalékkal zuhan az amerikai földgáz tőzsdei ára.

A WTI amerikai típusú olaj árfolyama (Tradingview.com)

Repülés helyett Netflix

Bár már eddig is sokat szenvedtek, ma is a légitársaságok részvényei kapták a legnagyobb feketelevest. A United Airlines, a Delta Airlines és az American Airlines 25-31 százalékos veszteséget mutat egyetlen nap alatt.  A nagyot bukók közé tartoznak olyan hatalmas iparvállalatok is, mint a General Motors, a Boeing vagy az Alcoa.

Emelkedni alig néhány részvényt tudott, például a Walmart és a Sears áruházláncok vagy a Netflix. Végül is sok ember ül otthon, ami a streaming televíziózásnak nyilván jót tesz. A szupermarketek pedig azok a boltok, amelyek bezárását még sehol sem rendelték el, hiszen az embereknek enniük kell.

Szabadulnának a kötvényektől, a fémektől

Alaposan felbolydult az amerikai és európai állampapírpiac is, rég nem látott hozamemelkedés volt. Vagyis az állampapíroktól is szabadulni próbáltak a befektetők. A Bloomberg Rádiónak nyilatkozó szakértők szerint likviditási válság alakult ki, vannak olyan befektetők, akik mindenáron pénzhez akarnak jutni. Így különböző egyéb eszközeiket válogatás nélkül adják el.

Leginkább azokat, amelyek megfelelően likvidek, nagy forgalmúak és még nem csökkent túlságosan sokat az árfolyamuk, mint az állampapírok. Vélhetően részben ennek áldozatává váltak a napokban a nemesfémek is. Az arany ma 2,6, az ezüst 5,2, a palládium 3,8, a platina 9 százalékkal zuhant.

Mi lesz a nyerő? Tán a FAANG?

Sokan azt találgatják hogy milyen részvények fogják vezetni az emelkedést, amikor majd megérkezik a fordulat a tőzsdékre és ismét felfelé mennek az árak. Az intézményi befektetők a FAANG részvényekre tesznek, a Facebook, Amazon, Apple, Netflix és Google  kvintettet preferálják a Marketwatch szerint. Az RBC Capital Markets elemzése szerint ezeket a részvényeket továbbra is kedvelik, tartják. Ezért az utóbbi egy hónapban is túlteljesíttették a piac egészét.

De egyéb okai is vannak a jó teljesítményüknek. Az Amazon például bejelentette 100 ezer dolgozó felvételét a netes rendelések teljesítése érdekében. Sokan vannak, akik megpróbálják most elkerülni, hogy személyesen kelljen vásárolni menniük. A Netflixet már említettük, míg a Google és a Microsoft olyan termékeket kínálnak, amelyek a távmunkát teszik sokkal produktívabbá.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Részvény / Deviza / Áru Ruanda szintje alá süllyedt Törökország, házkutatás a BMW-nél
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 18:56
A ma esti fontos Fed-ülés előtt nem teljesen egyértelmű a tőzsdék iránya, Amerikában például a technológiai részvények süllyednek és az ipari részvények emelkednek. Régiónk továbbra is alulteljesítő, Varsóban és Budapesten is süllyedt az index. Nálunk ez az OTP esésének köszönhető. Ismét gyengült a forint, kiújult a Boeing-botrány, leépítenek az európai járműgyártók. Házkutatást tartanak a BMW-nél, de csak Dél-Koreában.
Részvény / Deviza / Áru Miért maradt le a BUX? Mit mutat az Apple új órája?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 16. 11:28
Óvatosan pozitív a hangulat ma a tőzsdéken, mindenki a Fed ülésének esti záró eseményére vár. A BUX azonban ma is szerény mínuszban van, miközben a forint is tovább gyengül. A BUX már régen alulteljesítő, ennek okai talán a gazdaságpolitikában keresendőek. Ígéretes a Pfizer vakcinája, kereset készül a Facebook ellen, elmeszelték Donald Trump kereskedelmi háborúját – legalábbis elvileg.
Részvény / Deviza / Áru Jön az árupiaci bika? Ma nézik az Apple óráját
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 19:05
Az Egyesült Államokban nagyon jó a tőzsdék hangulata, az indexeket főleg a technológiai szektor húzza. Európában is szinte csak pluszokat látunk, kivétel Varsó és még inkább Budapest. Valamiért a hazai piacon komoly eladói nyomás volt, három vezető részvényünk is nagyot esett. Valamelyest a forint is tovább gyengült. Ma mutatja be új termékeit az Apple.
Részvény / Deviza / Áru Musk feltwittelte a Teslát, növekedés és magas munkanélküliség jön egyszerre?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 15. 11:53
A részvénytőzsdék szépen emelkednek ma, több makrogazdasági hír érkezett és az oltásokkal kapcsolatos optimizmus is stabilnak látszik. Jöttek kedvező vállalati hírek is, például a svéd H&M ismét nyereségessé vált. A munkanélküliségi adatok viszont általában nem jók. Itthon esik a BUX és gyengül a forint, de Lengyelországban is hasonló a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Vége az olajkorszaknak? Sok a titok Tiktok-ügyben
Eidenpenz József | 2020. szeptember 14. 19:02
Európában stagnáltak ma a tőzsdék, az USA-ban viszont rendkívül jó a hangulat. Ezt részben az oltásokkal kapcsolatos feléledő optimizmussal, részben a bejelentett hatalmas vállalatfelvásárlásokkal magyarázzák. A héten még annyiféle esemény jön, hogy befektetők egy része valószínűleg takarékra tette magát. Sok a kérdés TikTok-ügyben, csúnyán oda mondogatott az olajcégeknek egyik kollégájuk.
Friss
hírlevél