BUX
36 860.34
+1.41%
+514.00
OTP
10 680.00
+2.20%
+230.00
MOL
2 006.00
+0.65%
+13.00
RICHTER
6 950.00
+0.07%
+5.00
MTELEKOM
398.00
-0.38%
-1.00
 
2019. szeptember 5. 06:06

Május végén az arany, júliusban az ezüst, a múlt héten a platina árfolyama ugrott meg, miközben a palládium is magas szinten tartózkodik. Egy év alatt 29-36 százalékot emelkedett a főbb nemesfémek ára, miközben a dollár is sokat drágult. Még sohasem volt közel ilyen drága sem az arany forintban. Számos oka van ennek.

Platinatömbök

Az arany határidős ára szerda késő délután épp stagnált ugyan, de így is 1556 dolláron, hat éves csúcsán volt. Az ezüst újabb 1,1 százalékkal 19,45-re emelkedett, ez majdnem három éves rekord. A platina pedig több mint három százalékkal ugrott 987 dollár közelébe, ez is 2018 februárja óta nem látott szint.

Forintban sokkal látványosabb a helyzet: sohasem került még 461 ezer forintba egyetlen troy uncia (mintegy 31,1 gramm) arany. Bár az arany ára dollárban még húsz százalékkal a 2011-es történelmi csúcs – mintegy 1911 dollár – alatt van, a dollár/forint jóval magasabb, mint akkoriban. (Most 300 forint közelében van egy dollár, akkor 200 körül volt.)

Először, még májusban az arany, júliusban az ezüst indult meg. A platina pedig csak múlt héten indult meg igazán, de akkor nagyon nagy lendülettel. Azóta napi 3-4 százalékot is képes haladni. (Az első ábrán piros nyíllal jelöltük a három fordulópontot. Az arany a narancs, az ezüst a szürke, a platina a kék vonal.)

A főbb nemesfémek egy éves árváltozása, dollárban (Grafikon: Tradingview.com)

Biztonságos menedékek

Az arany így az utóbbi egy évben már 29, az ezüst 36, a platina 25 százalékkal emelkedett. De miért emelkednek a nemesfémek, és főleg, folytatódhat-e ez még? Ha rövid távú kiváltó okot keresünk, akkor tegnap éppen az ISM amerikai gyáripari beszerzési menedzserindexe növelte a recessziós félelmeket.

De itt több hetes vagy több hónapos folyamatokról van szó, amelyek feltehetően folytatódnak, ha a főbb okok továbbra is fennállnak. Biztonságos menedékeket keresnek a befektetők. Ez talán a leggyakoribb magyarázat, amivel találkozni lehet, arról, hogy miért vannak kirobbanó formában az utóbbi hónapokban a nemesfémek.

A főbb nemesfémek tíz éves árváltozása, forintban (Grafikon: Tradingview.com)

Kamatsivatagban oázis

De azért van itt még sok más ok is. Sőt olyanok is, amelyek az emelkedés ellen szólnak.Legalább ilyen fontos lehet, hogy a világ legtöbb országában alig van kamat, sőt sok kamatozó eszköz, kötvény hozadéka negatív.

Miközben infláció márpedig van. Ha például a német mínusz 0,7 százalékos tíz éves kötvényhozamhoz hozzáadjuk az inflációt, már évi két százalékos veszteség felett járunk. Ha a folyamatok változatlanok maradnak, tíz év alatt egy ilyen befektetés elveszítené reálértékének mintegy ötödét (húsz százalékát), vagy még többet.

Így aztán sokan keresnek olyan eszközt, amiről legalábbis valószínűsíteni lehet, hogy az infláció ellen menedéket nyújt. De számos más tényezőt említ a tőzsdei sajtó, szedjük össze ezeket címszavakban:

A nemesfémárak emelkedése mellett szól:

– Általános félelem a recessziótól, gazdasági vagy pénzügyi válságtól

– A korábbi adósságválságot egyre nagyobb eladósodottsággal orvosolják

– Alacsony vagy mínuszos kamatok, súlyosan negatív reálkamatok

– A részvénypiacok túlértékeltsége, megtorpanása, erősebb ingadozásai (volatilitás)

– A jegybankok nagy értékben vásárolnak aranyat (még az MNB is vett tavaly)

– Geopolitikai feszültségek, például Irán, Észak-Korea

– Ázsia felemelkedése, erős kereslete, a feltörekvő országok középosztályainak gazdagodása (“elefántgörbe”)

– A régóta erős dollár fordulhat, korrigálhat – kicsit a dollárra is lehet spekulálni a nemesfémeken keresztül

– Kínálati korlátok vannak, a kitermelés nehezen növelhető, alig vannak új lelőhelyek, a bányászat költségei emelkedhetnek

A nemesfémárak emelkedése ellen szól:

– Erős a dollár (nem szokott jót tenni az árupiacoknak)

– A részvénypiacok csúcsközelben vannak, az osztalékhozamok versenyképesek (ha nem lesz recesszió)

– Nincs recesszió, sőt talán közvetlen recessziós veszély sem

– A kereskedelmi viták megoldódhatnak az amerikai választások előtt

– Ha nagyobb tőzsdei pánik vagy recesszió lesz, a Fed valószínűleg közbelép (bár ez alacsonyabb kamatokon vagy pénzbőségen keresztül ezzel egyben jót is tehet az aranynak, ezüstnek)

- Némileg kimentek a divatból a nemesfémek, a fiatalok inkább kriptodevizát vesznek

A főbb nemesfémek 13 éves árváltozása, dollárban (Grafikon: Tradingview.com)

A platina még mindig lemaradó

Érdekes, hogy hosszú távon, 2016 májusa óta, amióta csak ki tudtuk rajzolni, a platina árfolyama még mindig 21 százalékos mínuszban van. Eközben az ezüst 44, az arany 140 százalékot emelkedett dollárban (harmadik ábra). Mivel jelentős mértékben ipari fémről van szó, ebben a dízelbotrány hatása is benne van.

A platinát inkább a dízelmotorok, a palládiumot inkább a benzines járművek katalizátoraiban használják. Így nem sokkal az emlékezetes Volkswagen-botrány kirobbanása (2015 szeptembere) után a kettő közötti olló tágulni kezdett. A platina esett vagy stagnált, a palládium pedig hatalmasat ugrott.

A palládium nagy ugrása

Ma a palládium az aranyat is túlszárnyalva 170 százalékos pluszban van 2015 szeptemberhez képest, vagyis két és fél-háromszoros az ára. (Utolsó ábra, a palládium zölddel.) Bár az utóbbi hónapokban két gyors visszaesést is elszenvedett, most is közel van mindenkori csúcsához. Ennek árfolyamát azonban szinte csak az autóiparral, a gazdasági növekedéssel kapcsolatos kilátások mozgathatják.

Palládium, platina és arany a dízelbotrány kipattanása óta, dollárban (Grafikon: Tradingview.com)

Mindkét katalizátor-kellékre leselkedik persze az elektromos autók elterjedésének réme. De a játszma hosszú távon még nincs teljesen lejátszva.

Nemesfémeket az akkumulátorba?

Egy augusztus közepi hír szerint a világ vezető palládium– és platina-termelője, az Anglo American Platinum Ltd. olyan akkumulátorok fejlesztésével foglalkozik, amelyekben a kobalt és a nikkel helyett a platina-csoportba tartozó fémeket használnának fel. (Platina, ozmium, irídium, palládium, ródium, ruténium.)

Ez sok milliárd dolláros keresletet jelenthetne ezen nemesfémek számára. Kérdés, lehet-e ilyen akkukat megfelelő költségek mellett, gazdaságosan előállítani.

(Korábbi cikkünk a témában: Ideje ezüsttel bővíteni a családi vagyont?)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
hírlevél