<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nagyon ígéretesen indul ez a nap is Európa tőzsdéin, de Budapest Londont és Párizst is lekörözte. Egy brókercég szerint a Fed annyira bebetonozta a várakozásokat, hogy ebben nem is várható változás, amíg a jegybank nem módosítja politikáját. Az év egyik bevezetése a kínai DiDi lehet. A Birodalom visszavág a bitcoinnak?

Az EKB ülésezett tegnap, és az emelkedő infláció és az élénkülő gazdasági fellendülés ellenére kitart laza politikája mellett. Christine Lagarde szerint még túl korai lenne a szigorításról beszélni. A növekedési prognózisait viszont felfelé módosította a bank.

Ez lehet a mai szép európai emelkedés fő mozgatórugója, ezzel csökkentek valamelyest az inflációs várakozások és így a kötvényhozamok is. Az utóbbi időben főleg a két tényező okozott aggodalmakat a részvénypiacokon.

A német DAX index így ma 0,1, a francia CAC 0,4, a brit FTSE 100 pedig 0,5 százalékkal emelkedik. Varsóban szerény esés van, a magyar BUX index viszont 0,7 százalékos pluszt mutat.

Árfolyamok és grafikonok

Az OTP csak 0,1 százalékkal drágul, a Mol és a Richter viszont 1,3-1,4 százalékkal emelkedik. A Telekom fél százalékos esése a tegnapi aukció fényében értékelendő, amire még visszatérünk. A forint gyengült, 80 fillérrel drágul az euró, 346,0 az ára a bankközi devizapiacon.

Az árupiacon két százalékkal drágul a réz, ismét az 1900 dollárt ostromolja az arany, és az olaj is enyhe pluszban áll.

Jó hírek az USA-tól Nagy-Britanniáig

Az infláció az USA-ban májusban a tegnapi adat szerint 5,0 százalékra emelkedett az előző havi 4,2-ről, ami 2008 augusztusa óta nem látott mérték. Az elemzők csak 4,7 százalékra számítottak. Ez nem túl jó hír a tőzsdék szempontjából, de mivel a Fed-től ennek ellenére sem várnak egyhamar szigorítást, az amerikai tőzsdék tegnap szépen emelkedtek. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy a munkanélküliség viszont rég nem látott alacsony szintre süllyedt.

Bika és medve a frankfurti tőzsde közelében (Fotó: Unsplash.com)Bika és medve a frankfurti tőzsde közelében (Fotó: Unsplash.com)

Nagy-Britanniában áprilisban a gazdaság 2,3 százalékkal emelkedett, ami meghaladta az elemzői várakozásokat. Ezt a mozgási korlátozások akkori lazításával magyarázzák.

A bikák tovább vágtatnak?

“Fantasztikus reakció az erősödő inflációra” – írja az Erste Research reggeli kommentárja.

Az amerikai CPI inflációs jelentés nem meglepő módon ismét a konszenzus feletti, a piacok reakciója azonban egészen elképesztő volt. Erre csak egy magyarázat látszik: a Federal Reserve monetáris politikája átmenetileg hibernálta a piacok árazó képességét, így érdemi fordulatra sem a kötvény-, sem pedig a részvénypiacokon nem számíthatunk addig, amíg a Fed nem változtat jelenlegi stratégiáján.

Tegnap 439 is volt a Magyar Telekom

hirdetés

A tegnapi Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukció eredménye szerint a cég megvette a maximális 10,2 milliárd forint értékű részvényt (23 794 792 darabot). Az átlagár 429 forint, a legmagasabb árszint pedig részvényenként 439 forint volt, ahol “arányos allokációra került sor”.

Az aukció után több mint két és fél százalékkal 423 forintra ugrott a papír árfolyama, ma délelőtt pedig 421 körül jár. (A Telekom korábban úgy döntött, hogy az osztalékfizetés egy része helyett saját részvényeket vásárol.) Az aukció előtti napokban 410-412 volt az árfolyam.

A DiDi lehet az év egyik legnagyobb bevezetése

Mega-IPO (részvénykibocsátás) készül az Egyesült Államokban. A kínai Uber-konkurens, a Didi Chuxing bejelentette, hogy vagy a Nasdaq technológiai tőzsdén, vagy a NYSE-n jelenne meg, “DIDI” tickerkóddal. A DiDi a világ egyik legnagyobb tőzsdei bevezetése lehet ebben az évben. (A cég Xiaoju Kuaizhi néven is szerepel az USA-ban.) Szakemberek szerint a cég tőzsdei értéke elérheti a 70 milliárd dollárt – írja a német N-Tv.de

A DiDi globálisan. Behálózza majd a világot? (Forrás: A Didi honlapja.)A DiDi globálisan. Behálózza majd a világot? (Forrás: A Didi honlapja.)

A közlekedési szolgáltatót olyan vállalatok finanszírozzák, mint a japán Softbank, az Alibaba kínai online kiskereskedő, valamint a kínai Tencent technológiai óriás. A klasszikus fuvarközvetítés mellett a Didi autóbuszos szállítással és kerékpárkölcsönzéssel is foglalkozik.

Esett két mém-részvény

A Gamestop tegnap 27 százalékot esett, miután a társaság részvények eladását tervezi. Ez a legnagyobb csökkenés március óta. Lejtőre került az AMC is, amely tegnap 13 százalékot csökkent, de kevesebb mint két hét alatt a 70 dollár feletti szintekről 40 dollárig is esett – írta a KBC Equitas.

Nagyhatalmak a bitcoin ellen

A kínai hatóságok folytatják hadjáratukat a bitcoin ellen, két tartományban is bejelentették, hogy megtiltják a bányászati tevékenységet. Az USA-ban pedig Elizabeth Warren szenátor a szenátus bankügyi bizottsága előtt “teli torokból” nekiment a bitcoinnak, felsorolva az ellenzők összes klasszikus ellenérvét.

Majd az IMF is kibocsátott egy nyilatkozatot, amelyben aggódtak a bitcoin hivatalos fizetőeszközzé nyilvánítása kapcsán, és sorolták, hogy ez milyen pénzügyi és gazdasági kihívásokat jelent. (A napokban Salvador hozott ilyen értelmű jogszabályt, lásd: El Salvador, a megváltó – 11 következménye lehet, ha a bitcoint hivatalossá nyilvánítják.)

A birodalom visszavág a kriptóknak?

“A birodalom visszavág” – mondta a Coindesk podcastja a híreket kommentálva. A bitcoin előretörésével egyre több harcos ellenző is megjelenik. Figyelemre méltónak tartják, hogy szenátusi bizottság eredetileg a CBDC-ket (digitális jegybanki fizetőeszközöket) volt hivatott megtárgyalni.

Nagyon úgy néz ki, hogy az államok és a hagyományos pénzügyi rendszer az általa nem kontrollálható kriptodevizák ellen az általuk kontrollált CBDC-kkel készül harcba szállni. Tartsd kezed ügyében a pattogatott kukoricát, látványos menet lesz – teszik hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17285 17225 17660 -0,55% 0 0 3 779 976 930 Ft 2021-12-06 17:05:09
MOL 2434 2404 2434 +1,00% 0 0 908 934 902 Ft 2021-12-06 17:07:08
MTELEKOM 408 408 416 -1,45% 0 0 238 744 764 Ft 2021-12-06 17:05:12
RICHTER 8425 8400 8590 -1,17% 0 0 1 016 697 535 Ft 2021-12-06 17:05:14
OPUS 227 224 231 -1,52% 0 0 14 554 498 Ft 2021-12-06 17:05:21
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Egyedül a Molnak volt ma jó napja
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 18:13
Alacsony volt a forgalom a pesti börzén, az BUX is csökkenéssel indította a hetet. 
Részvény / Deviza / Áru Végre egy kis enyhülés, de nem éppen a Mikulás-rali
Eidenpenz József | 2021. december 6. 11:46
Ma végre zöldben állnak a tőzsdék Európában, némi optimizmus észlelhető azzal kapcsolatban, hogy az új vírusverzió talán nem is olyan pusztító. De van, aki nem osztja ezt, és kemény lezárást valószínűsít a következő hónapokban. A forint gyengécske, az olaj emelkedik. Nagy esés volt a kriptodevizáknál a hétvégén.
Részvény / Deviza / Áru A Richter volt ma a leggyengébb láncszem
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 17:43
A nemzetközi hangulat után ment a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Ügyesen tőzsdéztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 14:04
Két dobogós helyet is megszereztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói az Equilor Befektetési Zrt. által meghirdetett kereskedési versenyen.
Részvény / Deviza / Áru Nem képes a forint a tartós erősödésre, leminősítették a 4iG-t
Eidenpenz József | 2021. december 3. 11:07
Európában megnyugodtak a tőzsdék a csütörtöki nagy esés után, az amerikai folytatás egyelőre kérdéses. A BUX is emelkedik, a forint viszont csapkod, nem valami izmos a kamatemelés ellenére sem. A Facebook feloldotta a kriptodeviza-reklámok évekkel ezelőtt elrendelt tiltását.
Részvény / Deviza / Áru Európa tette tönkre a hangulatot Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:23
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 439,48 pontos, 0,85 százalékos csökkenéssel, 51 420,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kötvények helyett részvényekbe kell fektetni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 15:18
2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.  
Részvény / Deviza / Áru Beszakadnak az árak? Vegyél!
Király Béla | 2021. december 2. 11:31
Az amerikai piacokon az utóbbi években mindig nyerő stratégia volt, hogy egy-egy nagyobb esésnél vásárolni kellett a részvényeket. Aki így tett, hamarosan komoly nyereségre tehetett szert. Az egyik legnagyobb brókerház most is ezt tanácsolja.
Részvény / Deviza / Áru Befektetési stratégiák az omikron-variáns árnyékában
Módos Dániel | 2021. december 1. 18:24
A dél-afrikai omikron variáns megjelenése nem csak a tudósokat ijesztette meg, hanem a piaci hangulat is rövid idő alatt nagyot változott, annak ellenére, hogy még biztosat nem tudunk kijelenteni erről a variánsról. Az aggodalmakat az okozza, hogy a sok mutáció miatt lehet rá esély, hogy az oltások esetleg nem, vagy kevésbé hatásosak az omikron variáns ellen.
Részvény / Deviza / Áru Jól ment ma a Mol-részvényeknek
Privátbankár.hu | 2021. december 1. 17:43
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 395,59 pontos, 0,77 százalékos emelkedéssel, 51 860,19 ponton zárt szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló