5p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nagyon ígéretesen indul ez a nap is Európa tőzsdéin, de Budapest Londont és Párizst is lekörözte. Egy brókercég szerint a Fed annyira bebetonozta a várakozásokat, hogy ebben nem is várható változás, amíg a jegybank nem módosítja politikáját. Az év egyik bevezetése a kínai DiDi lehet. A Birodalom visszavág a bitcoinnak?

Az EKB ülésezett tegnap, és az emelkedő infláció és az élénkülő gazdasági fellendülés ellenére kitart laza politikája mellett. Christine Lagarde szerint még túl korai lenne a szigorításról beszélni. A növekedési prognózisait viszont felfelé módosította a bank.

Ez lehet a mai szép európai emelkedés fő mozgatórugója, ezzel csökkentek valamelyest az inflációs várakozások és így a kötvényhozamok is. Az utóbbi időben főleg a két tényező okozott aggodalmakat a részvénypiacokon.

A német DAX index így ma 0,1, a francia CAC 0,4, a brit FTSE 100 pedig 0,5 százalékkal emelkedik. Varsóban szerény esés van, a magyar BUX index viszont 0,7 százalékos pluszt mutat.

Árfolyamok és grafikonok

Az OTP csak 0,1 százalékkal drágul, a Mol és a Richter viszont 1,3-1,4 százalékkal emelkedik. A Telekom fél százalékos esése a tegnapi aukció fényében értékelendő, amire még visszatérünk. A forint gyengült, 80 fillérrel drágul az euró, 346,0 az ára a bankközi devizapiacon.

Az árupiacon két százalékkal drágul a réz, ismét az 1900 dollárt ostromolja az arany, és az olaj is enyhe pluszban áll.

Jó hírek az USA-tól Nagy-Britanniáig

Az infláció az USA-ban májusban a tegnapi adat szerint 5,0 százalékra emelkedett az előző havi 4,2-ről, ami 2008 augusztusa óta nem látott mérték. Az elemzők csak 4,7 százalékra számítottak. Ez nem túl jó hír a tőzsdék szempontjából, de mivel a Fed-től ennek ellenére sem várnak egyhamar szigorítást, az amerikai tőzsdék tegnap szépen emelkedtek. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy a munkanélküliség viszont rég nem látott alacsony szintre süllyedt.

Bika és medve a frankfurti tőzsde közelében (Fotó: Unsplash.com)Bika és medve a frankfurti tőzsde közelében (Fotó: Unsplash.com)

Nagy-Britanniában áprilisban a gazdaság 2,3 százalékkal emelkedett, ami meghaladta az elemzői várakozásokat. Ezt a mozgási korlátozások akkori lazításával magyarázzák.

A bikák tovább vágtatnak?

“Fantasztikus reakció az erősödő inflációra” – írja az Erste Research reggeli kommentárja.

Az amerikai CPI inflációs jelentés nem meglepő módon ismét a konszenzus feletti, a piacok reakciója azonban egészen elképesztő volt. Erre csak egy magyarázat látszik: a Federal Reserve monetáris politikája átmenetileg hibernálta a piacok árazó képességét, így érdemi fordulatra sem a kötvény-, sem pedig a részvénypiacokon nem számíthatunk addig, amíg a Fed nem változtat jelenlegi stratégiáján.

Tegnap 439 is volt a Magyar Telekom

A tegnapi Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukció eredménye szerint a cég megvette a maximális 10,2 milliárd forint értékű részvényt (23 794 792 darabot). Az átlagár 429 forint, a legmagasabb árszint pedig részvényenként 439 forint volt, ahol “arányos allokációra került sor”.

Az aukció után több mint két és fél százalékkal 423 forintra ugrott a papír árfolyama, ma délelőtt pedig 421 körül jár. (A Telekom korábban úgy döntött, hogy az osztalékfizetés egy része helyett saját részvényeket vásárol.) Az aukció előtti napokban 410-412 volt az árfolyam.

A DiDi lehet az év egyik legnagyobb bevezetése

Mega-IPO (részvénykibocsátás) készül az Egyesült Államokban. A kínai Uber-konkurens, a Didi Chuxing bejelentette, hogy vagy a Nasdaq technológiai tőzsdén, vagy a NYSE-n jelenne meg, “DIDI” tickerkóddal. A DiDi a világ egyik legnagyobb tőzsdei bevezetése lehet ebben az évben. (A cég Xiaoju Kuaizhi néven is szerepel az USA-ban.) Szakemberek szerint a cég tőzsdei értéke elérheti a 70 milliárd dollárt – írja a német N-Tv.de

A DiDi globálisan. Behálózza majd a világot? (Forrás: A Didi honlapja.)A DiDi globálisan. Behálózza majd a világot? (Forrás: A Didi honlapja.)

A közlekedési szolgáltatót olyan vállalatok finanszírozzák, mint a japán Softbank, az Alibaba kínai online kiskereskedő, valamint a kínai Tencent technológiai óriás. A klasszikus fuvarközvetítés mellett a Didi autóbuszos szállítással és kerékpárkölcsönzéssel is foglalkozik.

Esett két mém-részvény

A Gamestop tegnap 27 százalékot esett, miután a társaság részvények eladását tervezi. Ez a legnagyobb csökkenés március óta. Lejtőre került az AMC is, amely tegnap 13 százalékot csökkent, de kevesebb mint két hét alatt a 70 dollár feletti szintekről 40 dollárig is esett – írta a KBC Equitas.

Nagyhatalmak a bitcoin ellen

A kínai hatóságok folytatják hadjáratukat a bitcoin ellen, két tartományban is bejelentették, hogy megtiltják a bányászati tevékenységet. Az USA-ban pedig Elizabeth Warren szenátor a szenátus bankügyi bizottsága előtt “teli torokból” nekiment a bitcoinnak, felsorolva az ellenzők összes klasszikus ellenérvét.

Majd az IMF is kibocsátott egy nyilatkozatot, amelyben aggódtak a bitcoin hivatalos fizetőeszközzé nyilvánítása kapcsán, és sorolták, hogy ez milyen pénzügyi és gazdasági kihívásokat jelent. (A napokban Salvador hozott ilyen értelmű jogszabályt, lásd: El Salvador, a megváltó – 11 következménye lehet, ha a bitcoint hivatalossá nyilvánítják.)

A birodalom visszavág a kriptóknak?

“A birodalom visszavág” – mondta a Coindesk podcastja a híreket kommentálva. A bitcoin előretörésével egyre több harcos ellenző is megjelenik. Figyelemre méltónak tartják, hogy szenátusi bizottság eredetileg a CBDC-ket (digitális jegybanki fizetőeszközöket) volt hivatott megtárgyalni.

Nagyon úgy néz ki, hogy az államok és a hagyományos pénzügyi rendszer az általa nem kontrollálható kriptodevizák ellen az általuk kontrollált CBDC-kkel készül harcba szállni. Tartsd kezed ügyében a pattogatott kukoricát, látványos menet lesz – teszik hozzá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16525 16440 16545 +0,15% 16500 16525 83 700 045 Ft 2021-06-22 09:10:36
MOL 2378 2350 2378 +1,62% 2374 2378 215 963 504 Ft 2021-06-22 09:13:38
MTELEKOM 425 424 425 +0,12% 424 425 712 410 Ft 2021-06-22 09:13:15
RICHTER 8290 8290 8315 -0,12% 8290 8295 21 930 165 Ft 2021-06-22 09:13:11
OPUS 252 250 252 +0,60% 250 252 99 228 Ft 2021-06-22 09:07:27
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Emelkedéssel zárt a BUX egy eseménytelen napon
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 21. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 261,90 pontos, 0,54 százalékos emelkedéssel, 48 379,62 ponton zárt.
Részvény / Deviza / Áru Fények az alagút végén? Talán megáll ma a zuhanás
Eidenpenz József | 2021. június 21. 11:43
A pénteki csúnya zuhanás után ma legalább vegyes a kép, Európában már vannak emelkedő indexek, Budapesten pedig emelkedő részvények. A BUX-ot a Mol viszi, a forint is erősödik kissé. Van, aki a Feddel, van, aki a nyaralásokkal magyarázza az esést, de a pénteki négyes opciós lejárat is szerepet játszhatott.
Részvény / Deviza / Áru A Hungarikumnak nem elég a CIG biztosító harmada: kötelező vételi ajánlatot tettek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 19. 16:04
33 százalékos tulajdonrészre van felügyeleti engedélye, most 32,9 százaléka van, de tovább vásárolná a CIG-részvényeket a felerészben Mészáros Lőrinc által birtokolt Hungarikum Biztosítási Alkusz. Ha innen tovább akarnak lépni, nem csak újabb engedély kell az MNB-től, hanem kötelező felvásárlási ajánlatot is kell tenni a többi részvényes felé - ezt lépték most meg.
Részvény / Deviza / Áru A nemzetközi hangulat után ment ma a pesti börze
MTI | 2021. június 18. 17:46
Mínuszban fejezte be a hetet a BUX. Nem volt jó napja az OTP-nek és a Molnak. 
Részvény / Deviza / Áru Nem tud erősödni a forint, komoly gyomrost kaptak az árupiacok
Király Béla | 2021. június 18. 11:52
Pénteken a részvénypiacokra az iránykeresés jellemző, a főbb európai indexek csütörtöki értékük közelében mozognak. A BUX esetében is kisebb visszaesést láthatunk. A forint az elmúlt napok gyengülését követően se tudott péntek délelőtt erőt mutatni.
Részvény / Deviza / Áru Kicsit erősödött az OTP
MTI | 2021. június 17. 17:33
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 269,94 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 48 795,68 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvet hozott a Fed ülése, egyre gyengébb a forint
Eidenpenz József | 2021. június 17. 11:16
A Fed tegnapi kamatdöntő ülése világszerte rontotta a hangulatot a tőzsdéken, de a nemrég beállított történelmi rekordoktól azért nem vagyunk túl messze sehol sem. A forint is gyengül, de felfelé tartanak a kormányközeli cégek. Az aranyat és az ezüstöt csúnyán elintézte az amerikai kamatemelés lehetősége.
Részvény / Deviza / Áru Alulteljesített a magyar tőzsde - hogy zárult a szerda?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 773,74 pontos, 1,57 százalékos csökkenéssel, 48 525,74 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Tőzsdére viszik egy szolgáltató Nkp-kötvényeit
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 16. 17:49
A Tigáz Földgázelosztó Zrt. a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési kötvényprogramjában (Nkp) kibocsátott kötvényeit pénteken vezetik be a Budapesti Értéktőzsdére - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Mágikus rekord előtt torpant meg a tőzsde
Király Béla | 2021. június 16. 12:04
A keddi történelmi rekord után úgy tűnt, a magyar tőzsde célba veheti az 50 ezer pontos szintet, hiszen enyhe emelkedéssel kezdett. A kezdeti lelkesedés azonban gyorsan elillant.
hírlevél
depositphotos