TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A hétvégi G20-as csúcs hírei csúcsra repítették az amerikai tőzsdét, így kedden inkább kivárás látszik a piacokon. Ebben szerepet játszik az is, hogy a napvilágot látott makroadatok elég elkeserítőek, de az sem lényegtelen, hogy a vámok kapcsán Washington nem tud leállni. Lássuk a legérdekesebb információkat, ami hatással lehet az árfolyamokra.

A hétvégi G20-as csúcs után pozitív hangulat alakult ki a nemzetközi tőzsdéken, miután a kínai-amerikai kereskedelmi háború a másfél évvel korábbi szintre enyhült, bár a pozitív hangulatot mérsékelték a hétfőn megjelent gyenge európai és amerikai makroadatok. Mindez persze nem akadályozta meg a New York-i értéktőzsde és a Nasdaq irányadó mutatóit, hogy tovább szárnyaljanak. Az emelkedés révén az S&P 500-as index például történelmi rekordon zárt.

A vezető európai tőzsdéken a hétfői 1 százalékos erősödés után kedden stagnálnak az indexek, amiben közrejátszik, hogy újabb gyenge adatot publikáltak reggel. A várt növekedés helyett csökkent a kiskereskedelmi forgalom májusban az előző havihoz képest Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi beszámolója alapján. Májusban szezonális és naptári kiigazítással 0,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom Németországban az előző havihoz képest az áprilisi 2 százalékos havi csökkenés után. A piac 0,5 százalékos havi növekedést várt májusra. A piacokon ugyan van most egy minél rosszabb, annál jobb hozzáállás, mert azt várják, hogy a gyengébb makroadatok rákényszerítik a jegybankokat az újabb lazításra, az újabb pénzeső pedig hozzájárul majd ahhoz, hogy a tőzsdék tovább szárnyaljanak. Mire érdemes még ezeken kívül figyelni?

1. Megállt az olaj szárnyalása
Hétfőn komoly lendületet kapott az olajár, hiszen a WTI kurzusa 60 dollár felett is járt. Kedden viszont úgy tűnik kicsit megnyugodtak a kedélyek és 59 dollárig szelídült az árfolyam. Az emelkedés hátterében az Equilor beszámolja szerint az állt, hogy 2020-ig meghosszabbítják a termelés visszafogását az OPEC országok. A hétfői 10 órás találkozó után abban egyeztek meg, hogy 9 hónappal meghosszabbítják a termelés visszafogását, és ezt az OPEC+ országok is elfogadták. Mindezzel a szaúdiaknak sikerült elérni, hogy ne az utolsó pillanatban keljen majd döntést hozni, és ezzel javították a saját tárgyalási pozícióikat. Az oroszok is jól jártak a 9 hónapos hosszabbítással, így tavasszal fog lejárni az, és akkor könnyebben tudják majd emelni a kitermelést, ha nem lesz további hosszabbítás. Az OPEC miniszterek megállapodtak abban is, hogy újraválasztják Mohammad Barkindot, akinek augusztusban jár le a 3 éves mandátuma, mint a kartell vezetője.

2. Újabb komoly megrendelést kapott a 4iG
A BKV által kiírt nyílt közbeszerzési eljárást a Sys IT Services Szolgáltató Kft. (Sys Kft.) nyerte el fővállalkozóként, adta hírül a 4iG keddi közleménye. A 2019. július 1-jén aláírt szerződés értelmében a fővállalkozó az általa megnevezett alvállalkozókkal közösen - amelyek közt ott a 4iG - 5+5 évig működteti és fejleszti a budapesti közösségi közlekedés üzemeltetését végző BKV Zrt. informatikai rendszerét. A szerződéses keretösszeg nettó 3 milliárd 808 millió forint évente, így az első 5 évben a szolgáltatási díj teljes keretösszege meghaladja a nettó 19 milliárd forintot.

3. Az Airbusra szállhat rá Washington
Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúban a hétvégén a felek megállapodtak, hogy fegyverszünetet kötnek. Az USA kormánya azonban nem nyugszik, hiszen nyomást gyakorolnak az EU-ra, ennek során azt szeretnék elérni, hogy a közösség függessze fel a repülőgép-támogatásokat, amely az amerikaiak szerint torzítja a versenyt. Az európai óriás, az Airbus emiatt gyengüléssel kezdte a keddi napot.

4. Megvámolnák az olasz sajtot és a skót whisky-t is
Az USA a kereskedelmi kérdésekben egyébként sem akar leállni, ennek keretében újabb vámokat terveznek kivetni európai termékekre. A most közzétett információk szerint 4 milliárd dollár értékű árut érinthet a sarc. A termékek körét ugyan még nem véglegesítették, de sajtóinformációk szerint az olasz sajtokat, a skót whiskyt, az olívabogyót és más mezőgazdasági termékeket is érinthet a vám. Fellélegezhet ugyanakkor Mexikó, amely megússza a vámokat. Donald Trump ugyanis ezt helyezte kilátásba, miután megdicsérte déli szomszédait, akik szerinte kiváló munkát végeznek a migráció megállításában.

5. Óriási összeg kell a Deutsche Banknak
Deutsche Banknak akár 5 milliárd euró feltőkésítésre is szüksége lehet a tervei végrehajtásához, írta reggeli hírlevelében az Equilor. A Deutsche Bank vezérigazgatójának új terve a profitabilitás javítására ígéretesen hangzik, azonban a Bank of America Merill Lynch elemzője szerint minden egyes lépéshez további tőkeinjekciókra lesz szükség, Az elemző 5 eurós célárat és alulsúlyozási javaslatot adott a bank részvényére. A befektetési banki üzletág csökkentése, illetve a lakossági üzletág növelése során akár 5 milliárd dollár többlettőkére is szüksége lehet a cégnek. Ezt csak jelentős diszkont melletti részvénykibocsátással lehetne fedezni, mely közel 30 százalékos hígulást eredményezne a vállalat részvényeiben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Friss
hírlevél