<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nem tudtak erőt mutatni az év végén sem a vezető tőzsdék, az óvatosság most az elszabaduló kínai Covid-járvány miatt fokozódik. Ez kihat az árupiacokra éppen úgy, mint számos vállalatra, amelynek fontos kínai kapcsolatai vannak. A forint továbbra sem tudja áttörni a 400-as szintet az euró ellenében.

Szerdán is veszteséggel zártak az amerikai tőzsdeindexek, és ezt követték ma az ázsiai, illetve a korai kereskedésben az európai piacok is. Az S&P 500 index 1,2 százalékot, a Nasdaq Composite 1,35 százalékot, a Dow Jones 1,1 százalékot veszített. A borús nemzetközi hangulat miatt a Nikkei 1,15 százalékos, a Shanghai Composite 0,4 százalékos, a Hang Seng Index 1,1 százalékos mínusszal fejezte be a csütörtöki napot.

A vezető európai indexek vegyesen teljesítettek a délelőtti kereskedésben. Mínuszos kezdés után kisebb napon belüli erősödést láthatunk, ennek köszönhetően a DAX 0,2 százalékos pluszba került, miközben a francia és az angol tőzsdeindex minimális veszteséggel állt. A nemzetközi piacokon hangulatát befolyásolta az a hír, hogy az Egyesült Államok január 5-től csak negatív Covid-teszt eredmény esetén fogadja a Kínából érkező légitársaságok utasait, ráadásul ezt megelőzően már volt olyan európai ország, amely hasonló lépésről döntött. Az utazási korlátozások ugyanakkor csak a vetületei annak, hogy Kínában a koronavírusos esetek megugrásával küzdenek, és a társadalmi nyomás, a tiltakozások miatt a korábbi zéró-tolerancia elvet rövid időn belül sokkal megengedőbb korlátozások váltották fel. A futótűzként terjedő betegség miatt mind az árupiacokon, mind pedig több részvény esetén is módosulnak a várakozások, hiszen nagy valószínűséggel a negyedmilliárd koronavírusos kínai beteg felülírja a korábbi elképzeléseket.

Árfolyamok és grafikonok

A magyar tőzsde csütörtökön is alulteljesítőnek számít, hiszen a BUX az egyik leggyengébb teljesítményt mutatja Európában. Az irányadó mutató 0,8 százalékot veszített, gyakorlatilag az összes nagy cég árfolyama gyengült. A karácsonykor durva sarcot a nyakába kapó Richter 0,4 százalékkal 8265 forintra gyengült, az OTP 0,8 százalékot esett és 10200 forint. A Molt az olajárak esése fogja vissza, a 2600 forintos szint 0,6 százalékos veszteséget jelent. A Magyar Telekom 0,8 százalékot veszített, és 342 forint körül forog. Az idén komolyabb mozgásra már valószínűleg nem számíthatunk, azt pedig csak remélni lehet, hogy a kormány nem hoz további piacromboló intézkedéseket, amelyek a jövő év elején negatívan érintenék majd a tőzsdei vállalatokat.

Az európai piacon így is vannak olyan történések, amely miatt a befektetők aggódhatnak. A negatív hangot fokozták csütörtökön az újabb orosz rakétacsapásokról szóló hírek, hiszen több ukrán várost, köztük a fővárost, Kijevet is súlyos támadás érte. Ráadásul aligha van remény a háború lezárására, miután szerdán az orosz külügyminiszter elmondta, hogy békekötésre csak akkor kerülhet sor, ha elismerik Moszkva fennhatóságát az idén annektált négy ukrán régió felett. Miközben mind Kijev, mind a nyugati világ pont ezzel ellentétes elvárást fogalmaz meg, vagyis azt, hogy Oroszország tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot és katonái hagyják el Ukrajna területét.

Az sem javítja emellett a befektetők hangulatát, hogy továbbra is félnek a magas inflációs kilátásoktól, a lassuló gazdasági növekedéstől, illetve a recessziótól. A prognózisok szerint az Európai Központi Bank az új évben tovább folytatja a szigorító monetáris politikát. Erre utal, hogy a holland jegybank elnöke, Klaas Knot a hét elején kijelentette, hogy a 2023 júliusáig tartó öt kamatdöntő ülésen az EKB "megfelelő ütemű szigorítást" fog eszközölni. A bankár szerint ennek eredményeként a kamatok végül a nyáron tetőzhetnek.

Ahogy cikkünk első felében említettük, a kínai járványhelyzet az árupiacokra is hatott. A betegek gyorsan növekvő száma a szakértők szerint akár újabb korlátozások bevezetését eredményezheti, amely biztosan az olaj iránti kereslet visszaesésével járna. Ez egyébként már szerdán is jelentkezett az árakban, és csütörtökön is kisebb csökkenés volt mind a Brent, mind a WTI esetén. A magyar gazdaság számára is fontos európai tőzsdei gázárnál kifutott a decemberi szállításra vonatkozó határidős termék, így immár a január végi teljesítés árait látjuk. Ennek megfelelően kisebb emelkedést tapasztalhattunk, ugyanakkor a 85 eurós megawattóránkénti ár még továbbra is a háború előtti szintet idézi.

Nagyon megugrott Kínában a betegek száma. Fotó: Depositphotos
Nagyon megugrott Kínában a betegek száma. Fotó: Depositphotos

Az alacsony(abb) gázár elvileg kedvező a magyar gazdaság számára, hiszen az energiaegyenleg durván felborította idén az egyensúlyi mutatókat. Más kérdés, hogy ennek orvoslása kapcsán továbbra is kapkodó kormányzati intézkedéseket láthatunk, elég csak a már idézett gyógyszeriparra kivetett különadóra gondolni. De az sem segíti a hitelességet, hogy a korábban többször ígért hiánycélt is felülírták a költségvetés módosításában. Ezek után nem meglepő, hogy az euró árfolyama továbbra sem csúszott be a 400 forintos szint alá. Csütörtök délelőtt 402 körül mozgott a keresztárfolyam.

A vállalati hírek közül érdemes megemlíteni, hogy rég produkált ilyen gyenge teljesítményt az Apple, mint amit az elmúlt hetekben bemutatott, ezzel már a 2021 júniusi szintekre esett vissza a részvény árfolyama. A KBC Equitas napi hírösszefoglalójában azt írta, hogy a növekvő kínai koronavírusos megbetegedések száma nem túl jó hír a vállalat számára, hiszen egy nagyobb lezárás további ellátási gondokat okozhatna, emellett az iPhone-ok iránti keresletcsökkenés sem segít túl sokat a cégnek. Az elmúlt héten így az egyik leggyengébben teljesítő komponens volt az Apple a Dow Jones indexben.

Jelentős túladottság után pozitív korrekció várhat a Tesla részvényére, erről már az Equilor írt. Az elektromosautó-gyártó amerikai vállalat részvénye az elmúlt időszak eladási hullámának köszönhetően a jelentős túladottság jeleit mutatja. Az elemzők szerint az RSI indikátor 17 alá esett, így rövid távon várható némi pozitív korrekció az árfolyamban. A részvény 3,31 százalékot erősödött a tegnapi kereskedés során.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9864 9852 9924 +0,65% 9864 9900 102 987 274 HUF 2023-03-29 09:16:39
MOL 2586 2564 2588 +1,73% 2580 2586 46 465 042 HUF 2023-03-29 09:16:15
MTELEKOM 390 389 393 -0,76% 390 395 325 700 HUF 2023-03-29 09:05:38
RICHTER 7500 7500 7500 +0,27% 7490 7515 652 500 HUF 2023-03-29 09:00:17
OPUS 119 119 119 0,00% 119 120 54 145 HUF 2023-03-29 09:00:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:53
Erősödött a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvan az oka, miért volt jó napja a Molnak
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,13 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 42 119,85 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Felminősítették a Molt, nyugodtan várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2023. március 28. 12:20
Az európai tőzsdék mérsékelten optimisták és óvatosak, a bankválság csitulni látszik, de előkerültek az inflációs és növekedési félelmek. A BUX-ot a Mol húzza, amelyet felminősített az egyik brókercég. Nagyot ugrott tegnap az olaj, a befektetők nem szeretik az unortodox utat.
Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG