TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A 2008 végi-2009 eleji szinten van a kőolaj ára – halljuk sokszor, de ha az inflációt is figyelembe vesszük, akkor sokkal messzebb mehetünk vissza az időben. Reálárakon a nyolcvanas évek végi szinteken áll az olaj, ami akkor a Szovjetunió bukásában is nagy szerepet játszott.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A kőolaj ára lassan harmadára esik a 2014 eleji szinteknek, gyakran elhangzik, hogy ott utoljára 2008 végén volt, a Lehman Brothers csődjekor begyorsult pénzügyi válság mélypontján. Ám a dollárnak is van inflációja, egyes években nem is kicsi, a múltban több válság idején a két számjegyű tartományba is felugrott.

Mintegy 220 százalék volt a dollár inflációja 1985 óta, azaz a dollár vásárlóértéke – legalábbis a fogyasztók szemszögéből – kevesebb mint a fele (úgy 45,5 százaléka) ma az akkorinak. Ha az utóbbi 30 év olajár-alakulását megtisztítjuk ezzel az inflációval, vagyis 1985-ös árakon számolunk, akkor ma a kőolaj ára nagyjából ott van, mint 1986 elején, 18 dolláron (WTI), illetve 20 dolláron (Brent).

Egykor még a más minőségű amerikai könnyűolaj, a WTI volt a drágább, ma már rendszerint fordított a helyzet, 1986 elején így a WTI 26, a Brent 24 dollár volt, de március elejére nagyjából 12 dollárra estek, az év során pedig a 10 dollárt is érintették, amit azóta is emlegetnek a közgazdászok.

 

Az 1986-os év egészében 14-15 dollár volt az olaj átlagára, de a következő években sem ment 20 dollár fölé, és más nyersanyagok is gyengélkedtek. Ez volt az az időszak, amit a Szovjetunió és több feltörekvő ország megroggyanása jellemzett. (Lásd pl. latin-amerikai adósságválság.)

 

A Szovjetunió végül csak 1991 végén szűnt meg hivatalosan, de Magyarország és más szocialista országok már 1989-től demokratizálódtak, az év végén leomlott a Berlini Fal. A szovjet gazdaságot úgy jellemezte valaki leegyszerűsítve, hogy élelmiszert és gépeket importáltak kőolajért és más nyersanyagokért cserébe – ez borult fel súlyosan, amikor az olajár tartósan zuhant, nagyjából feleződött.

Az 1989-es év átlagában 19 dollár volt a WTI és 18 dollár a Brent, a mostani árak az 1985-ös árakon, amint említettük, 18, illetve 20 dollár. Ismét jönnek tehát a csődök és dőlnek majd a dominók? Egyes országokban, mint Venezuela, ez szinte elkerülhetetlennek látszik, másutt, mint Oroszország, távolról sem egyértelmű a képlet. A nyolcvanas évek végén mindenesetre több évnyi alacsony ár kellett ahhoz, hogy komoly következményei legyenek.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Részvény / Deviza / Áru Jön Merkel elektromosautó-injekciója, a magyarok nem akarnak oltást
Eidenpenz József | 2020. november 18. 12:15
Mínuszból pluszba mentek át délelőtt az európai tőzsdék, a BUX felülteljesítő, az OTP erejének teljében, a forint is erősödik. Az európai autóipar szenved, a kínai eladások viszont jól alakultak. De a Tesla csak a harmadik. Az elektromosautó-piacot a német támogatások bővítése is pozitívan érintheti. A magyarok többsége elutasíthatja a koronavírus-oltást.
Friss
hírlevél