TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bár a sajtóban még mindig a bankcsőd lehetőségét latolgatják, a Deutsche Bank részvénye már két napja emelkedik. Az olaj a szerda esti árrobanás után tovább emelkedik, a Brent már átlépte az 50 dollárt. A magyar részvényeket szépen vették, érthető módon főleg a Molt, határozottan gyengült viszont a forint.
A Repsol tengeri fúrótornya

Be fog-e csődölni a Deutsche Bank, és magával fog-e rántani más pénzintézeteket? - ilyen és ehhez hasonló címek sem ritkák még ma sem, ugyanakkor a bankrészvény második napja emelkedni tudott. Ezúttal egy százalékkal 10,875 euróra, a szintén nem túl egészséges Commerzbank ugyanakkor három százalékkal zuhant, miután az új főnök még növelte is az előző által eltervezett leépítéseket. (A német bankokról részletesebben itt írtunk.)

Az európai részvények mindenesetre általában is szépen emelkedtek, élen az olajipari társaságokkal. A DAX index a nap nagy részében pluszban volt, de a Commerzbank és a Lufthansa végül 0,3 százalékos mínuszba húzták le, az egészségügyi részvények is estek. A francia CAC 0,3, a brit FTSE 100 1,1 százalékos pluszban végzett, a Stoxx 600 index nem változott érdemben. Az európai piacok lelombozódását annak tulajdonítják, hogy Denis Lockhart Fed-vezető délután négykor beszélt, és szavai a közelgő kamatemelést valószínűsítették.

Itthon a BUX index 1,9 százalékkal ment fel, a Molt és az OTP-t vették erősen. Az olajipari társaság papírja 2,9 százalékkal 17 275 forintra ment fel, a bankrészvény 2,4 százalékkal 7319-re. A Richter 1,5 százalékkal 5599-re ment fel, a Telekom viszont esett négy forinttal 448-ra.

A forint megint gyengült, 90 fillérrel 308,70-re drágult az euró, rövid ideig járt 309 felett is. A dollár kissé gyengült az euróhoz képest. Az olaj még szerda este hatalmasat erősödött az OPEC-termeléskorlátozás és a legújabb készletadatok hatására, ma sokáig enyhén lefelé korrigált. Ám estére ismét két százalékos pluszban találjuk, a Brent 50,30, a WTI 48,20 dolláron áll.

Sokan úgy vélik ugyanakkor, hogy az OPEC döntése nem igazán lesz hatásos, mert sok kitermelőre nem vonatkozik (Irán, Nigéria, Líbia), és Oroszország is növelni készül kitermelését. Körülbelül 50 dollár felett visszatérhetnek a piacra az amerikai palaolaj-kitermelők is. A KBC Equitas pedig azt írja, a megállapodásban rögzített nagyjából 700 ezer hordós csökkentés az OPEC kitermelésének mindössze 2 százaléka, a globális kitermelésnek pedig az 1 százalékát sem éri el. Néhány héttel ezelőtt pedig az OPEC-tag Venezuela olajminisztere 10 százalékos olajpiaci túlkínálatról beszélt.

Az Equilor blogja is úgy véli, hogy „az OPEC kieső kapacitását a rivális amerikai olajtermelők vehetik át, így hosszú távon továbbra sem várható az egyensúlyi helyzet elérése”.

Az USA tőzsdéin nem volt túl jó a hangulat, az S&P 500 0,2, a Nasdaq 0,4 százalékos esést mutat fél hétkor.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
Részvény / Deviza / Áru Óriási részvénykibocsátás készül, nemsoká 370 lehet az euró
Eidenpenz József | 2020. szeptember 23. 18:44
Az európai tőzsdék még pluszban tudtak végezni, de elromlott a hangulat az amerikai értékpapír-piacon, elsősorban a technológiai részvényeket adják. Jött egy kellemetlen adat az amerikai gazdasági aktivitásról, sokan már a karácsonyi szezont temetik. Jött egy ígéretes hír az egyik oltóanyagról, de tönkremehet néhány német bank. Kilenc százalékkal esik a Tesla, gyengécske a forint.
Részvény / Deviza / Áru Bárki is vezeti az informatikai robbanást, ez a cég benne lesz a sűrűjében
MFC Equity | 2020. szeptember 23. 15:11
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat 7. részében a Lam Research vállalatot elemzik, amely sokat profiltálhat a növekvő adatigényekből a felhőalapú számítástechnika térnyerésével.
Friss
hírlevél