BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. március 6. 11:10

Ma már a tőzsdén is nevet vált a Plotinus, AKKO Investként szerepel tovább. Érdekes történet volt a Plotinusé, megemlékezünk róla. A 4iG-ben 10 százalék feletti részesedést szerzett az Opus. Emelkedik a Telekom és az OTP, több nap erősödés után is erős a forint.

A Plotinus volt az egyik legkedvesebb történet a vérbeli tőzsdések szívének: 2011 elején jelent meg a cég a tőzsdén, és hagyományos ipari, kereskedelmi vagy szolgáltatási tevékenység helyett a cég deklaráltan tőkepiaci befektetésekkel foglalkozott, hasonlóan egy befektetési alaphoz.

Plotinus

A piacon már hírnevet szerzett Zsiday Viktor volt a fő tulajdonos, és egyben az „alapkezelő”, azaz a befektetési politika meghatározója. A cég kezdettől fogva jól teljesített, de az 1600 forinton induló papír két évvel később váltott igazán meredek emelkedésbe: a 2000 forintos ár átlépését követően három év alatt közel 6000 forintig szaladt fel.

Ekkor a cég stratégiát váltott, és nyitott az immár szárnyaló ingatlanpiac és általában a reálgazdasági befektetések felé, egy idő után azonban Zsiday Viktor úgy döntött, hogy ezeket egy másik cég viszi tovább, a befektetők szép hozamot érhettek el az évek során, a céget kivezeti a tőzsdéről, a részvényesek pedig megkapják pénzüket. Ez úgy vált lehetővé, hogy a cég készpénzzé tette minden befektetését, a pénzből sajátrészvényeket vásárolt, így mindenki kiszállhatott. Aki pedig Zsiday Viktor szakértelmében bízott, megvehette a Citadella alapot, a szakember ugyanis ott végzi tovább befektetési tevékenységét.

A történet ezzel logikusan le is zárult volna, ha időközben nem jelenik meg Mészáros Lőrinc a tőzsdén, és nem kezd olcsó cégeket drágán felvásárolni, majd később vagyonnal feltölteni. Innentől kezdve a kis, akár üres tőzsdei cégek felértékelődtek, hisz a befektetők azon spekuláltak, melyik cég kerülhet sorra.

A Plotinusban nem volt különösebb mozgás, amíg Zsiday Viktor volt a fő tulajdonos, de amikor tavaly megvált részesedésétől, hirtelen elszállt a papír árfolyama. Mint kiderült, a fő tulajdonos Ádámosi György lett, aki régi szereplő a tőzsdén, az Alterában (jelenleg AutoWallis) és az Appeninnben is komoly részesedése volt. A Plotinust AKKO Investre nevezték át, ma már a részvények is ezen a néven forognak, így a Plotinus korszaka véget ért.

Egy másik papírban is bejelentés érkezett: a 4ig-ben lezajlott ügyletek során az Opus részesedése 10 százalék fölé került a társaságban, nem kizárt, hogy ezzel függ össze a február 28-án lezajlott nagy emelkedés 2100 forintról, az ár azóta is stabil 2600 és 2700 forint között.

4iG

A nagyobb részvények közül a Telekom emelkedik 0,75 százalékkal 472 forintig, azt OTP fél százalékkal javul 11 970 forintig, a Richter viszont kissé csökken 5320 forintig.

Ma is jó napja van a forintnak, a tegnapi legerősebb értéke körül kerekednek vele, 315,40-en az euróhoz képest. Egyre közeledik az árfolyam a bűvös 315-ös szinthez, utána optimális esetben jöhet annak áttörése.

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
hírlevél