TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Ma már a tőzsdén is nevet vált a Plotinus, AKKO Investként szerepel tovább. Érdekes történet volt a Plotinusé, megemlékezünk róla. A 4iG-ben 10 százalék feletti részesedést szerzett az Opus. Emelkedik a Telekom és az OTP, több nap erősödés után is erős a forint.

A Plotinus volt az egyik legkedvesebb történet a vérbeli tőzsdések szívének: 2011 elején jelent meg a cég a tőzsdén, és hagyományos ipari, kereskedelmi vagy szolgáltatási tevékenység helyett a cég deklaráltan tőkepiaci befektetésekkel foglalkozott, hasonlóan egy befektetési alaphoz.

Plotinus

A piacon már hírnevet szerzett Zsiday Viktor volt a fő tulajdonos, és egyben az „alapkezelő”, azaz a befektetési politika meghatározója. A cég kezdettől fogva jól teljesített, de az 1600 forinton induló papír két évvel később váltott igazán meredek emelkedésbe: a 2000 forintos ár átlépését követően három év alatt közel 6000 forintig szaladt fel.

Ekkor a cég stratégiát váltott, és nyitott az immár szárnyaló ingatlanpiac és általában a reálgazdasági befektetések felé, egy idő után azonban Zsiday Viktor úgy döntött, hogy ezeket egy másik cég viszi tovább, a befektetők szép hozamot érhettek el az évek során, a céget kivezeti a tőzsdéről, a részvényesek pedig megkapják pénzüket. Ez úgy vált lehetővé, hogy a cég készpénzzé tette minden befektetését, a pénzből sajátrészvényeket vásárolt, így mindenki kiszállhatott. Aki pedig Zsiday Viktor szakértelmében bízott, megvehette a Citadella alapot, a szakember ugyanis ott végzi tovább befektetési tevékenységét.

A történet ezzel logikusan le is zárult volna, ha időközben nem jelenik meg Mészáros Lőrinc a tőzsdén, és nem kezd olcsó cégeket drágán felvásárolni, majd később vagyonnal feltölteni. Innentől kezdve a kis, akár üres tőzsdei cégek felértékelődtek, hisz a befektetők azon spekuláltak, melyik cég kerülhet sorra.

A Plotinusban nem volt különösebb mozgás, amíg Zsiday Viktor volt a fő tulajdonos, de amikor tavaly megvált részesedésétől, hirtelen elszállt a papír árfolyama. Mint kiderült, a fő tulajdonos Ádámosi György lett, aki régi szereplő a tőzsdén, az Alterában (jelenleg AutoWallis) és az Appeninnben is komoly részesedése volt. A Plotinust AKKO Investre nevezték át, ma már a részvények is ezen a néven forognak, így a Plotinus korszaka véget ért.

Egy másik papírban is bejelentés érkezett: a 4ig-ben lezajlott ügyletek során az Opus részesedése 10 százalék fölé került a társaságban, nem kizárt, hogy ezzel függ össze a február 28-án lezajlott nagy emelkedés 2100 forintról, az ár azóta is stabil 2600 és 2700 forint között.

4iG

A nagyobb részvények közül a Telekom emelkedik 0,75 százalékkal 472 forintig, azt OTP fél százalékkal javul 11 970 forintig, a Richter viszont kissé csökken 5320 forintig.

Ma is jó napja van a forintnak, a tegnapi legerősebb értéke körül kerekednek vele, 315,40-en az euróhoz képest. Egyre közeledik az árfolyam a bűvös 315-ös szinthez, utána optimális esetben jöhet annak áttörése.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
hírlevél