<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jelenleg nagyjából egyensúlyban vannak a pozitív és negatív hatások a magyar részvénypiacon, kúszhatnak még feljebb az árfolyamok, de nagyobb megugrást már nem várnak a KBC Equitas elemzői. A részvények egy része már elérte a korábbi célárakat, a részvényelemzők is túl optimisták. Ennek ellenére nem zárható ki, hogy a BUX elérje a 40 ezer pontot.
Medve jön a Molra, vagy bika? (INA-benzinkút medveszoborral)

Lesz-e 40 ezer pont a BUX index az idén? A válasz alapvetően az, hogy nem, de nem ennyire egyszerű a kérdés, azt sem lehet határozottan kijelenteni, hogy nem mehet fel odáig – mondta Sándor Dávid vezető elemző a KBC Equitas webináriumán. Két év alatt nagyjából duplázódott a BUX index, 16 ezer pont körüli szintről 32-33 ezer pont közé emelkedett.

Egy külföldi befektetőnek vajon mi a véleménye a BUX ekkora emelkedéséről? Egy dollárban gondolkozó befektető vagy egy euróban befektető invesztor szemszögéből hogyan néz ki ez? Külföldről nézve nem annyira komoly az emelkedés, a 2006-os, 2007-es történelmi csúcsok dollárban vagy euróban még messze vannak.

Mi a hajtóerő?

Mivel mozog együtt a BUX index, mi hajtja vajon? – merült fel a következő kérdés. Az index az utóbbi egy évben eléggé együtt mozgott a Brent olaj árfolyamával, az MSCI feltörekvő piaci indexével és a magyar csődkockázati mutatóval (CDS, pontosabban annak inverze) is. Nagyjából a magyar GDP-várakozások alakulását és a államkötvény-árfolyamokat is követte.

Így az a kérdés, mi várható az említett, a BUX indexet eddig segítő mutatókkal kapcsolatban az idén? A GDP növekedése ebben az évben javulhat 2016-hoz képest, a lakossági fogyasztásnak és az EU-s forrásoknak köszönhetően. Ami az olajárat illeti, a Molon kívül a Richternek és az OTP-nek is van orosz kitettsége, Oroszország az olajtól függ, így az olajhoz igazodó BUX többszörösen sem véletlen. A Brent típusú olaj mostanában 55 dollár körül van, az elemzők lassú emelkedést várnak tőle az idén. Ez is támogathatja még a BUX index emelkedését.

Van bőven kockázat is

Ami a feltörekvő piacokat illeti, régiónk még mindig nagyon alulsúlyozott a többihez képest. Elképzelhető, hogy még jön ide plusz tőke, a nagyon lemaradó piacokra előbb-utóbb a befektetők rátalálnak. Ha pedig a régiós indexalapokba tőke áramlik, annak egy részét kötelezően nálunk kell majd ezen alapok kezelőinek fektetniük.

A nemzetközi kötvénypiacon viszont hozamemelkedés figyelhető meg, ha tartós marad, ez alól a magyar piac sem tudja majd kivonni. Ez inkább a további BUX-emelkedés ellen ható tényező. A CDS-felárunk a Brexit-szavazás idején is emelkedett, ha újabb piaci turbulenciák lesznek (francia, német választások, Trump-meglepetések stb.), az Magyarország kockázati megítélését is negatívan befolyásolhatja. Ez is inkább akadályozhatja a további emelkedést.

Felülértékeltek a részvények

Olcsó-e még a magyar részvénypiac? Az elemző szerint inkább felülértékeltnek mondható a lengyel és cseh tőzsdéhez képest, többféle mutatószám alapján is. Ennek ellenére a magyar részvényekre ajánlásokat megfogalmazó elemzők meglehetősen optimisták és vételre javasolják a magyar részvényeket. Kevés a pesszimista, ami nem feltétlenül jó jel. Utoljára 2010-2011-ben volt hasonlóan magas a pozitív elemzői vélemények aránya, ami után esés következett.

Egyelőre három pozitív és három negatív tényező van, amelyek kiegyensúlyozzák egymást. Ám az idén kiemelkedő emelkedésre Sándor Dávid már nem számít.

A Telekom osztaléka

A KBC Equitas tavaly háromszor is vételre ajánlotta a Magyar Telekom részvényeit 444-446 forintos árakon, ezek jó beszállási pontoknak bizonyultak – mondta el Cinkotai Norbert elemző. Ami a jövőt illeti, az idén pozitív adóváltozások jönnek, pozitív a lakossági fogyasztás növekedése is. A béremelkedés ellenére azonban lehet, hogy sokan inkább fognak internetes szolgáltatásokat használni, minthogy a telefonszámlájukat növelnék.

Ami a Telekom legfontosabb mutatóját, az osztalékkilátásokat illeti, idén 25, jövőre 35, az azután következő években 40 és 45 forintot várnak tőle. Így az osztalékhozam ötről 7,5-8,0 százalékra emelkedhet, ami régiós szinten nagyon jó. Így a 2019-ben esedékes osztalék teheti majd igazán vonzóvá a Magyar Telekomot.

Nem volt mostanában osztalékrali

Osztalékrali” – az osztalékfizetés előtti egy hónapban tapasztalható áremelkedés – viszont 2012 óta nem volt a részvénynél. Ha az állampapír-hozam három százalék körül marad, a pozitív a Telekomra nézve, ha viszont elindul felfelé, az kockázatot jelent. A Digi megjelenése, aminek részleteit még nem ismerjük, szintén jelentős negatív hatással járhat a cég eredményességére, árversenyt generálhat. Rosszabb esetben a Telekom fair értéke 50 forinttal is eshet – mondták el.

Az Equitas ennek ellenére enyhe felértékelődési potenciált lát a részvénynél, fair értékbecslése 530 forint. (Szerdán 515 forinton zárt a részvény.)

Ennyit érhet a Richter

Ami a Richtert illeti, sikersztori, a KBC Equitas tavalyi kereskedési ötletei 12, illetve 25 százalékos nyereséget hoztak. Ez a társaság is profitálhat ugyan az adóváltozásból és a bérek növekedéséből, de utóbbitól csak kis mértékben a magyar piac alacsony súlya miatt. A rubel értékének változása viszont akár több milliárd forintos pluszt is jelenthet. A dollárt is érdemes figyelni, egyre több dolláros bevétele van a cégnek.

A Richter becsült fair értéke 6500 forint, amiből 4400 forintot tesz ki az alapműködés, a többi az új gyógyszerek várható értéke – hangzott el. Ha azok sikere nagyobb lesz, ez a különbség növekedhet is. A Telekomhoz hasonlóan itt is „enyhe vételt, erős tartást” javasolnak.

Drága, de mehet feljebb az OTP

Ami az OTP-t illeti, Sándor Dávid szerint a részvény elérte vagy megközelítette a fair értékre vonatkozó becsléseket, de ettől még előfordulhat, hogy túllendül az árfolyam, lehet a papír akár tízezer forint is. A papír 2007-ben volt utoljára ezen a szinten. A második legjobban teljesítő európai bankrészvény volt a Raiffeisen után az utóbbi egy évben, 2015 vagy 2014 elejéhez képest pedig az első.

Az eredmény növekedése tekintetében is az élmezőnyben volt, de valamivel kevésbé. A részvény reálisan árazottnak mondható – mondta az elemző. A nagyja már beárazódott a bank teljesítményének, de azért még szépen lassan kúszhat felfelé egy darabig.

Az INA ára a nagy kérdés

A Mol részvényeiben már nagyobb potenciált látnak az Equitasnál, az INA-részesedés visszavásárlása lehet a katalizátor. Az INA finomítói ugyanis nem túl hatékonyak, és a jó finomítói környezet ellenére is csak alig tudtak profitot csinálni. A Mol nem akart beruházni a horvát kormány piszkálása miatt, és így patthelyzet alakult ki. Emiatt a Mol pénze egy olyan befektetésben áll, amely nem tud kellő megtérülést elérni. Így az INA eladása értékteremtő lehet.

De milyen áron? Ha egy egymilliárd dollár körüli árat ki lehetne alkudni, az elemző szerint az már megfelelő lenne, és 23-24 ezer forintos részvényárat tenne indokolttá. Ha pedig 2,5 milliárd dolláros árat sikerülne kialkudni, az már 28 ezer forintos árfolyamot alapozna meg. Az INÁ-val együtt a Mol Sándor Dávid szerint csak mintegy 20 ezer forintot ér részvényenként.

Plafonja van a Molnak

Ami a kockázatokat illeti, a Mol nagy tulajdonosa, a CEZ vélhetően meg akar válni papírjaitól, és 7,5 százalékos csomagja mögött átcserélhető kötvények vannak. Joggal tart tőle a piac, hogy ha a Mol emelkedik, a kötvényesek átváltják kötvényeiket és nyomás alá helyezik az árfolyamot. Ez plafont képez az árfolyam előtt a jelenlegi ár közelében.

Nagy vevői nem lennénk a magyar piacnak, de egyes papírokban lehet még fantázia – foglalták össze. Lesz-e tehát 40 ezer pont az idén a BUX index? Jó kérdés. Legyen – mondta Sándor.

Kis papírok

A kisebb részvények közül az Állami Nyomdára, a Graphisoft Parkra és a Masterplastra voltak a brókercégnél az utóbbi időben optimisták. A Nyomda elérte a fair értéket, a GS Parknál és a Masterplastnál még lehet tíz százalék körüli felértékelődési potenciál a becsült fair értékhez képest.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17810 17710 18055 -0,95% 17805 17810 3 252 762 940 Ft 2022-01-20 14:45:18
MOL 2652 2650 2678 -0,30% 2652 2660 584 489 196 Ft 2022-01-20 14:41:14
MTELEKOM 423 420 427 -0,70% 422 423 67 547 673 Ft 2022-01-20 14:33:32
RICHTER 8415 8380 8640 -2,15% 8410 8415 1 520 317 665 Ft 2022-01-20 14:45:38
OPUS 220 219 223 0,00% 220 221 9 321 922 Ft 2022-01-20 14:24:46
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
Részvény / Deviza / Áru Tovább menetel a forint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 07:11
357 alatt az euró, 313 alatt a dollár, 342 alatt a svájci frank árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Esett az OTP, magával rántotta a BUX-ot is
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 18:13
Profitrealizálás áll a bankpapír mai teljesítménye mögött. 
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló