BUX
36 575.05
+1.36%
+490.00
OTP
10 580.00
+3.32%
+340.00
MOL
2 016.00
+0.10%
+2.00
RICHTER
6 930.00
+0.36%
+25.00
MTELEKOM
396.00
+0.25%
+1.00
 
2019. június 4. 18:34

Az olajár a májusi hatalmas esés után júniusban sem tud talpra állni, az elemzők szerint a mostani bizonytalan helyzeten, inkább annak van nagyobb valószínűsége, hogy mérséklődni fognak az árak.

Iráni olajfinomító, a háttérben tankerekkel. Fotó: EPA/Abedin Taherkenareh

Ötödik napja csökken az olaj ára, a tengerentúlon mérvadónak számító WTI könnyűolaj kedden tovább gyengült. A mostani helyzetben azonban az elemzők inkább a potenciális kockázatokat emelik ki, és ezeket tartják veszélyesebbnek. Így rövid távon könnyen lehet, hogy továbbra is nyomás alatt maradhat az olaj ára is. Így az emelkedést váró befektetők rövid távon leginkább annak örülhetnek, hogy - az áresés miatt – olcsóbban tankolhatnak.

Az árfolyamok csökkenése mögött a legfontosabb indokként az elemzők egyébként a kereskedelmi háború elhúzódását és eszkalálódását említik. Donald Trump ugyanis komoly konfliktusba került Kínával, amit ráadásul sem Washington, sem Peking nem akarja egyelőre rendezni. Ez, illetve az utóbbi hetekben bevezetett vámok pedig könnyen lehet, hogy a globális kereskedelmet is vissza fogja vetni. A közgazdasági hüvelykujj-szabályok szerint ez azzal járhat, hogy a vártnál gyengébb lesz a gazdasági növekedés. Ebben az esetben pedig szinte biztosan csökkenni fog az olaj iránti kereslet, amivel pedig „bezárul a kör”.


Nem véletlen, hogy a napokban a Világbank rontotta a kőolaj idei és jövő évi átlagárára vonatkozó előrejelzését. A nemzetközi pénzügyi szervezet is azzal magyarázta a prognózisának módosítását, mert szerintük a globális gazdaság növekedés lassulása és az amerikai olajtermelés felfutása miatt csökkenő kereslet és növekvő kínálat lesz a piacon.

A Világbank előrejelzés szerint a kőolaj hordónkénti átlagára idén 66 dollár, jövőre 65 dollár lesz a tavalyi 68 dollár után. Az októberi becsléséhez képest az idei árra vonatkozó várakozását 8 dollárral, a jövő évit 4 dollárral csökkentette a washingtoni székhelyű szervezet.  

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára kedden 61,50 dollár körül mozgott. Az európai piacokon irányadó fajta májusban 11 százalékkal esett. Ugyanakkor ez sokkal kedvezőbb, mint az Amerikában figyelt WTI, amely 16 százalékkal lett olcsóbb az utolsó tavaszi hónapban, és júniusban is folytatta a lejtmenetet. A WTI számára egyébként nem a május volt az elmúlt egy év leggyengébb hónapja, tavaly novemberben ugyanis még ennél is nagyobb, 22 százalékos esést szenvedett el.

A Marketwatchnak nyilatkozva egy elemző úgy vélekedett, hogy a mostani szinten talán stabilizálódni fog az árfolyam, de ha a gazdasági kilátások rosszabbak lesznek, akkor könnyen lehet, hogy ismét fokozódik az eladói nyomás. Nem segített egyébként az elmúlt napokban az a hír sem, hogy az eredetileg június 25-26-ára tervezett következő OPEC-ülést Oroszország kérésére július elejére halasztották. Ugyanakkor az olajpiac legnagyobb szereplőjének számító szaúdi energiaügyi miniszter immár túl alacsonynak tartja a mostani árakat. Khalid al-Falih azt mondta, elvárja, hogy az OPEC segítse az árak stabilizálását. Ha tehát egy esetleges kibocsátás csökkentésben meg tudnának állapodni, az könnyen lehet, hogy újra felfele lendíti majd az olaj tőzsdei árfolyamát.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
hírlevél