<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Ma is jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, amit egy történelmi jelentőségűnek tartott ázsiai kereskedelmi megállapodás, valamint az oltásokkal kapcsolatos remények alapoztak meg. Mások szerint azonban csak jövő őszre lehet a helyzet normalizálódására számítani, ha az oltás igazán elterjedt. A BUX és a forint ma alulteljesítő.

Ma ismét emelkednek a tőzsdeindexek, Európában és Kínában egy százalék körüli, Japánban két százalékos a plusz. Az amerikai határidős indexek is fél-egy százalék közötti többletet mutatnak. Varsóban 1,6, Budapesten csak 0,1 százalék az emelkedés.

A Mol és az OTP 0,4 százalékos mínuszban van, a Richter 1,1, a Telekom 0,8 százalékos pluszban. A forint gyengül, 358,60 az euró, 1,3 forinttal van feljebb a péntek estinél, miközben a zloty és a cseh korona stabil. Kissé gyengül a dollár, erősödnek a nemesfémek és az olaj is.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Mikor léphet közbe az MNB?

Továbbra is a nemzetközi befektetői hangulat fogja főleg befolyásolni a forint áralakulását a K&H trendmonitor blog szerint.

Ami a járványhelyzet romlása és egy októberihez hasonló korrekció esetén még lépésre kényszerítheti az MNB-t. A forint túlzott gyengüléséhez hasonlóan a deviza túlzott erősödése esetén is lépne, hiszen az ország versenyképessége szempontjából fontos a forint fokozatos leértékelődése. Nyáron a 345-ös szinten kezdett lazításba az MNB, várhatóan ennél a szintnél most is közbelépne, így alulról is behatárolt a forint mozgástere. Addig a jegybank folytatni fogja kiváró hozzáállását, a forint árfolyamban pedig marad a sávozás 350 és 365 közötti szinteken írják.

Forint és pfennig (Pixabay.com)Forint és pfennig (Pixabay.com)

Szigorítások és enyhítések is jönnek

November másodika óta részleges korlátozások vannak érvényben  Németországban, de a fertőzések száma nem csökkent annyira, mint remélték. Ezért Angela Merkel kancellár és a tartományok vezetői kiértékelik a helyzetet és további korlátozásokat akarnak megvitatni a következő koronavírus- csúcstalálkozójukon. Az N-Tv.de szerint november 23-án vagy 25-én döntenek arról, hogy új intézkedésekre van-e szükség. Leginkább az oktatásban várhatók ilyenek.

Segít a magyaroknak az időjárás?

A hét végére Magyarországon várható szárazabb idő inkább az embereknek és kevésbé a vírusnak kedvez az Erste Befektetési Zrt. szerint, a vírus fertőzőképessége remélhetőleg csökkenni fog.

Miközben az osztrákok tovább szigorítanak az általános iskolák, plázák bezárásával, addig a cseheknél, ahol a bezárásokat már október közepén megtették, szerdán az általános iskolák újraindításával megkezdődik a nyitás. A bezárásoknak köszönhetően ugyanis meglepően gyorsan csökken az új megbetegedések száma. Ez pedig bizakodással tölthet el bennünket és a sógorokat is véli a brókercég.

Jelentett a Vodafone, a Unity, a Palantir

Ezen a héten kevés gyorsjelentés érkezik, az egyik fontosabb a Vodafone, amelynek jelentése jó lett, a cég biztató kilátásokról számolt be. A papír 3,8 százalékkal erősödik Londonban. Elon Musk Tesla-vezér most már biztosan koronavírusos, de bízik benne, hogy enyhe lefolyású lesz a fertőzés.

A Unity és a Palantir is 50 százalék fölötti árbevétel-növekedést jelentettek. Mindkét vállalat először tette közzé gyorsjelentését, miután szeptemberben tőzsdére ment. A videojáték-fejlesztők által használt Unity részvényei 13 százalékkal emelkedtek, amivel az IPO óta megkétszereződött az árfolyama. A kormányzat és nagyvállalatok számára adatelemzést végző Palantir-papír 8,2 százalékkal nőtt, így összesen 60 százalék pluszban van írta az Equilor Befektetési Zrt.

Szövetkezik a világ harmada, Kínával az élen

A mai adatok szerint Kína októberi gazdasági fellendülése erősödött, a fogyasztói kiadások is élénkültek és az ipari termelés is a vártnál gyorsabban nőtt. Ez is hozzájárulhatott az ázsiai indexek mai jó teljesítményéhez. Mások szerint az ipari termelés már nem volt olyan jó, megegyezett a szeptemberi növekedéssel. A kiskereskedelem növekedése pedig enyhén elmaradt a várttól.

Az igazán jó hír azonban az lehet Ázsia számos országa számára, hogy az ASEAN-tagállamok és partnereik vasárnap aláírták a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP) nevű ázsiai szabadkereskedelmi megállapodást egy virtuális csúcstalálkozó zárásaként. A szerződés a világ népességének közel harmadára, 2,2 milliárd emberre és a globális GDP csaknem 30 százalékára terjed ki. A vámok 92 százalékának leépítése képezi a megállapodás gerincét.

A közgazdaságtani tankönyvek szerint a vámok csökkentik, a vámmentesség növeli a felek gazdasági teljesítményét, az országok jólétét. (Ezért is tartják sokan károsnak Donald Trump kereskedelmi háborúját, még akkor is, ha elismerik, hogy a kínai protekcionizmus ellen egyébként fel kell lépni – a szerk.)

Még egy év, mire normális állapotok lesznek?

A Biontech oltóanyag-fejlesztő cég társalapítója, Ugur Sahin arra számít, hogy 2021 telére tér vissza a világba a normalitás. De ehhez feltétlenül szükséges jövő ősz előtt elérni a koronavírus elleni magas oltási arányt – mondta a BBC brit televíziónak. A Biontech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriás által kifejlesztett vakcina a világjárvány elleni küzdelem egyik nagy reménysége, a múlt hét elején ennek kedvező hatásfoka nagy ugrást hozott a tőzsdéken is.

Sahin szerint a vakcinát már ez év végén vagy 2021 elején szállíthatják, “ha minden jól megy. De zord télről beszélt, és rámutatott, hogy ezeknek az oltásoknak a jelenlegi hideg évszakra még nem lehet nagy hatásuk. A Biontech célja több mint 300 millió adag kiszállítása áprilisig, de igazából nyárra lehet vele a széles körű védettséget elérni. Aminek azután a következő télre lehet hatása mondta. Egyébként is sok még a nyitott kérdés, mint a két komponensű oltás második beadott komponensének működése, az idősek védettsége, a védettség várható időtartama.

Gyorsítósáv az USA-ban?

A BBC emlékeztet rá, hogy a múlt hétfői Pfizer-Biontech bejelentés után Sir John Bell, az Oxfordi Egyetem orvostudományi professzora még azt mondta, tavasszal normalizálódhat az élet. Sahin ennél pesszimistább. Ám a Pfizer-Biontech vakcina csak egyike a jelenleg a tesztelés utolsó szakaszában lévő 11-nek. (További cikkünk a témában.)

Péntek este az amerikai kormány vakcináért felelős akciócsoportja, az „Operation Warp Speed” bejelentette, hogy ha jóváhagyást kap a Pfizer terméke, akkor idén decemberben mintegy húszmillió amerikai számára válik elérhetővé a koronavírus elleni védőoltás. Januártól havi 25-30 millió dózist terveznek elérhetővé tenni, ami február-március körül tovább emelkedhet, ahogy egyre több oltóanyagot hagynak jóvá – írta az Erste Befektetési.

Válságálló az Alteo?

Kimagaslóan jó negyedévnek nevezi a harmadikat az Alteo-csoport közleménye, amikor a konszolidált árbevétel 30, az EBITDA 58 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A nettó eredmény pedig megháromszorozódott.

A főleg a bőnyi szélerőműpark tavalyi megvásárlásának, a szintén 2019-ben átadott naperőműveknek, továbbá a társaság hő- és villamosenergia szegmensében realizált rekordbevételnek köszönhető teljesítmény nem csupán kiemelkedőnek számít. Hanem ismételten megerősíti azt, hogy az új generációs energiaszolgáltató fő profittermelő tevékenységeinek dinamikáját a járványhelyzet sem képes megtorpantani. A beruházások és a sikeres kötvénykibocsátás is erősíti az Alteo válságálló képességét írják.

Ki hitte volna, csúsznak a Brexit-tárgyalások!

Már a Bloomberg is gúnyos hangnemben számol be az újabb halasztás lehetőségéről.

Micsoda meglepetés, a Brexit-tárgyalások a kereskedelmi megállapodásról tovább húzódhatnak. George Eustice, az Egyesült Királyság környezetvédelmi államtitkára szerint lehetséges ennél a hétnél tovább is „kitolni a hosszabbítást”. David Frost, a Brexit főtárgyalója azt mondta, hogy további tárgyalásokra indul vissza Brüsszelbe, és hogy az Egyesült Királyság nem változtatja meg álláspontját.

Közben Boris Johnson miniszterelnök újra karanténba vonult, miután egy fertőzött képviselővel találkozott. De jól van.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18900 18865 19095 -0,76% 18885 18900 514 803 680 Ft 2021-10-19 11:39:00
MOL 2720 2708 2740 0,00% 2720 2722 380 580 492 Ft 2021-10-19 11:27:02
MTELEKOM 425 424 425 0,00% 425 425 12 842 008 Ft 2021-10-19 11:32:52
RICHTER 8550 8490 8575 +0,29% 8515 8550 167 123 775 Ft 2021-10-19 11:39:22
OPUS 243 241 243 -0,21% 243 244 10 997 447 Ft 2021-10-19 11:18:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos