TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Ma is jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, amit egy történelmi jelentőségűnek tartott ázsiai kereskedelmi megállapodás, valamint az oltásokkal kapcsolatos remények alapoztak meg. Mások szerint azonban csak jövő őszre lehet a helyzet normalizálódására számítani, ha az oltás igazán elterjedt. A BUX és a forint ma alulteljesítő.

Ma ismét emelkednek a tőzsdeindexek, Európában és Kínában egy százalék körüli, Japánban két százalékos a plusz. Az amerikai határidős indexek is fél-egy százalék közötti többletet mutatnak. Varsóban 1,6, Budapesten csak 0,1 százalék az emelkedés.

A Mol és az OTP 0,4 százalékos mínuszban van, a Richter 1,1, a Telekom 0,8 százalékos pluszban. A forint gyengül, 358,60 az euró, 1,3 forinttal van feljebb a péntek estinél, miközben a zloty és a cseh korona stabil. Kissé gyengül a dollár, erősödnek a nemesfémek és az olaj is.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Mikor léphet közbe az MNB?

Továbbra is a nemzetközi befektetői hangulat fogja főleg befolyásolni a forint áralakulását a K&H trendmonitor blog szerint.

Ami a járványhelyzet romlása és egy októberihez hasonló korrekció esetén még lépésre kényszerítheti az MNB-t. A forint túlzott gyengüléséhez hasonlóan a deviza túlzott erősödése esetén is lépne, hiszen az ország versenyképessége szempontjából fontos a forint fokozatos leértékelődése. Nyáron a 345-ös szinten kezdett lazításba az MNB, várhatóan ennél a szintnél most is közbelépne, így alulról is behatárolt a forint mozgástere. Addig a jegybank folytatni fogja kiváró hozzáállását, a forint árfolyamban pedig marad a sávozás 350 és 365 közötti szinteken írják.

Forint és pfennig (Pixabay.com) Forint és pfennig (Pixabay.com)

Szigorítások és enyhítések is jönnek

November másodika óta részleges korlátozások vannak érvényben  Németországban, de a fertőzések száma nem csökkent annyira, mint remélték. Ezért Angela Merkel kancellár és a tartományok vezetői kiértékelik a helyzetet és további korlátozásokat akarnak megvitatni a következő koronavírus- csúcstalálkozójukon. Az N-Tv.de szerint november 23-án vagy 25-én döntenek arról, hogy új intézkedésekre van-e szükség. Leginkább az oktatásban várhatók ilyenek.

Segít a magyaroknak az időjárás?

A hét végére Magyarországon várható szárazabb idő inkább az embereknek és kevésbé a vírusnak kedvez az Erste Befektetési Zrt. szerint, a vírus fertőzőképessége remélhetőleg csökkenni fog.

Miközben az osztrákok tovább szigorítanak az általános iskolák, plázák bezárásával, addig a cseheknél, ahol a bezárásokat már október közepén megtették, szerdán az általános iskolák újraindításával megkezdődik a nyitás. A bezárásoknak köszönhetően ugyanis meglepően gyorsan csökken az új megbetegedések száma. Ez pedig bizakodással tölthet el bennünket és a sógorokat is véli a brókercég.

Jelentett a Vodafone, a Unity, a Palantir

Ezen a héten kevés gyorsjelentés érkezik, az egyik fontosabb a Vodafone, amelynek jelentése jó lett, a cég biztató kilátásokról számolt be. A papír 3,8 százalékkal erősödik Londonban. Elon Musk Tesla-vezér most már biztosan koronavírusos, de bízik benne, hogy enyhe lefolyású lesz a fertőzés.

A Unity és a Palantir is 50 százalék fölötti árbevétel-növekedést jelentettek. Mindkét vállalat először tette közzé gyorsjelentését, miután szeptemberben tőzsdére ment. A videojáték-fejlesztők által használt Unity részvényei 13 százalékkal emelkedtek, amivel az IPO óta megkétszereződött az árfolyama. A kormányzat és nagyvállalatok számára adatelemzést végző Palantir-papír 8,2 százalékkal nőtt, így összesen 60 százalék pluszban van írta az Equilor Befektetési Zrt.

Szövetkezik a világ harmada, Kínával az élen

A mai adatok szerint Kína októberi gazdasági fellendülése erősödött, a fogyasztói kiadások is élénkültek és az ipari termelés is a vártnál gyorsabban nőtt. Ez is hozzájárulhatott az ázsiai indexek mai jó teljesítményéhez. Mások szerint az ipari termelés már nem volt olyan jó, megegyezett a szeptemberi növekedéssel. A kiskereskedelem növekedése pedig enyhén elmaradt a várttól.

Az igazán jó hír azonban az lehet Ázsia számos országa számára, hogy az ASEAN-tagállamok és partnereik vasárnap aláírták a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (RCEP) nevű ázsiai szabadkereskedelmi megállapodást egy virtuális csúcstalálkozó zárásaként. A szerződés a világ népességének közel harmadára, 2,2 milliárd emberre és a globális GDP csaknem 30 százalékára terjed ki. A vámok 92 százalékának leépítése képezi a megállapodás gerincét.

A közgazdaságtani tankönyvek szerint a vámok csökkentik, a vámmentesség növeli a felek gazdasági teljesítményét, az országok jólétét. (Ezért is tartják sokan károsnak Donald Trump kereskedelmi háborúját, még akkor is, ha elismerik, hogy a kínai protekcionizmus ellen egyébként fel kell lépni – a szerk.)

Még egy év, mire normális állapotok lesznek?

A Biontech oltóanyag-fejlesztő cég társalapítója, Ugur Sahin arra számít, hogy 2021 telére tér vissza a világba a normalitás. De ehhez feltétlenül szükséges jövő ősz előtt elérni a koronavírus elleni magas oltási arányt – mondta a BBC brit televíziónak. A Biontech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriás által kifejlesztett vakcina a világjárvány elleni küzdelem egyik nagy reménysége, a múlt hét elején ennek kedvező hatásfoka nagy ugrást hozott a tőzsdéken is.

Sahin szerint a vakcinát már ez év végén vagy 2021 elején szállíthatják, “ha minden jól megy. De zord télről beszélt, és rámutatott, hogy ezeknek az oltásoknak a jelenlegi hideg évszakra még nem lehet nagy hatásuk. A Biontech célja több mint 300 millió adag kiszállítása áprilisig, de igazából nyárra lehet vele a széles körű védettséget elérni. Aminek azután a következő télre lehet hatása mondta. Egyébként is sok még a nyitott kérdés, mint a két komponensű oltás második beadott komponensének működése, az idősek védettsége, a védettség várható időtartama.

Gyorsítósáv az USA-ban?

A BBC emlékeztet rá, hogy a múlt hétfői Pfizer-Biontech bejelentés után Sir John Bell, az Oxfordi Egyetem orvostudományi professzora még azt mondta, tavasszal normalizálódhat az élet. Sahin ennél pesszimistább. Ám a Pfizer-Biontech vakcina csak egyike a jelenleg a tesztelés utolsó szakaszában lévő 11-nek. (További cikkünk a témában.)

Péntek este az amerikai kormány vakcináért felelős akciócsoportja, az „Operation Warp Speed” bejelentette, hogy ha jóváhagyást kap a Pfizer terméke, akkor idén decemberben mintegy húszmillió amerikai számára válik elérhetővé a koronavírus elleni védőoltás. Januártól havi 25-30 millió dózist terveznek elérhetővé tenni, ami február-március körül tovább emelkedhet, ahogy egyre több oltóanyagot hagynak jóvá – írta az Erste Befektetési.

Válságálló az Alteo?

Kimagaslóan jó negyedévnek nevezi a harmadikat az Alteo-csoport közleménye, amikor a konszolidált árbevétel 30, az EBITDA 58 százalékkal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. A nettó eredmény pedig megháromszorozódott.

A főleg a bőnyi szélerőműpark tavalyi megvásárlásának, a szintén 2019-ben átadott naperőműveknek, továbbá a társaság hő- és villamosenergia szegmensében realizált rekordbevételnek köszönhető teljesítmény nem csupán kiemelkedőnek számít. Hanem ismételten megerősíti azt, hogy az új generációs energiaszolgáltató fő profittermelő tevékenységeinek dinamikáját a járványhelyzet sem képes megtorpantani. A beruházások és a sikeres kötvénykibocsátás is erősíti az Alteo válságálló képességét írják.

Ki hitte volna, csúsznak a Brexit-tárgyalások!

Már a Bloomberg is gúnyos hangnemben számol be az újabb halasztás lehetőségéről.

Micsoda meglepetés, a Brexit-tárgyalások a kereskedelmi megállapodásról tovább húzódhatnak. George Eustice, az Egyesült Királyság környezetvédelmi államtitkára szerint lehetséges ennél a hétnél tovább is „kitolni a hosszabbítást”. David Frost, a Brexit főtárgyalója azt mondta, hogy további tárgyalásokra indul vissza Brüsszelbe, és hogy az Egyesült Királyság nem változtatja meg álláspontját.

Közben Boris Johnson miniszterelnök újra karanténba vonult, miután egy fertőzött képviselővel találkozott. De jól van.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Friss
hírlevél