6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A részvénypiacok nyugodtak, a forint alig változik, de nemsokára fontos inflációs adatok érkeznek, amik sok mindent megváltoztathatnak. Keveset fogyasztanak a magyarok, de ez erősítheti a forintot a külkereskedelmi mérlegen keresztül. Az Apple új szemüvege lehet, hogy szép, de nagyon nem olcsó, 1,2 millió forint körül lesz az ára. Szorongatják a Binance-t.

Tegnap nagy átlagban szerény mínuszban zártak az amerikai részvényindexek, ma pedig ugyanez a helyzet Európában, 1-2 ezrelékes süllyedést látunk a főbb mutatóknál. A német gyáripari megrendelések alacsony szintje nyomasztja kissé a hangulatot, míg tegnap az USA-ból jöttek rossz hírek.

Az ISM szolgáltatási PMI májusban 50,3-ra esett az áprilisi 51,9-ről, ami 2020 májusa óta a legalacsonyabb érték, és elmarad az 52,4-es előrejelzéstől is. A befektetők jelenleg 70 százalék esélyt adnak annak, hogy a Fed tartani fogja a kamatot júniusban. De a ma, kedden megjelenő amerikai fogyasztói árindex lehet a legfontosabb dolog, ami az esélyeket eldönti. Ha az infláció magas lesz, az újabb kamatemelés irányába tolódhat a mérleg.

Itthon a BUX index 0,3 százalékkal emelkedik, az OTP és a Richter ugyanis 0,6-0,6 százalékkal  javít. A Mol eközben 0,4 százalékkal süllyed, a Telekom stagnál, az Opus egy százalékkal drágább. Alig változik ma a forint, az euróért 369,1-et adnak belőle.

Árfolyamok és grafikonok

Jó hírt kaphat a forint a héten?

Ma tették közzé az áprilisi kiskereskedelmi forgalmi adatot itthon, ami újabb negatív meglepetést hozott. A várt 10,6 százalékkal szemben áprilisban 12,6 százalékkal csökkent a fogyasztás (a márciusi 13,2 százalékos visszaesést követően) – írta az Erste Befektetési Zrt.

Ám pozitív hozadéka is lehet ennek a lanyha keresletnek, mégpedig a kereskedelmi mérleg oldalán. Hiszen a fogyasztáshoz kapcsolódó import így alacsony, ami valószínűleg pozitív irányba tolta a külkereskedelmet.

A csütörtökön napvilágot látó külkereskedelmi mérleg így lehet a márciusi 833 millió eurós többletet követően. Ez pedig fontos a forint megítélésnek szempontjából véli a brókercég.

Újra esik az olaj és szakad a földgáz

Ma a hollandiai földgáz árfolyama 5,5 százalékkal esik, aminek fontos előzménye, hogy tegnap hatalmas, húsz százalék körüli pluszban is volt. Ebben szerepe lehetett az olaj drágulásának, de talán egy orosz hadgyakorlatnak is Európa északi vizein – nem nagyon messze a norvég földgázlelőhelyektől.

A hollandiai TTF földgáz árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A hollandiai TTF földgáz árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Ma két százalék körüli mínuszban van az olaj, ezzel vissza is adta a tegnapi emelkedést. Végül nem igazán ugrott nagyot az olaj arra a hírre hétfőn, hogy Szaúd-Arábia csökkenti a kitermelését. Ma pedig már két százalék körüli csökkenést látunk. A kereslettel kapcsolatos aggályok, a recessziós félelmek úgy látszik, többet nyomnak a latban, ezen kívül a többi OPEC+ tag többet termelhet ki.

Méregdrága lesz az Apple készüléke

Az Apple tegnap este bemutatta a rég várt VR (virtuális valóság) készülékét. A Vision Pro hét év fejlesztés után 2024 első felében kerülhet az üzletekbe. Ez az első teljesen új termékkategória a cég okosórájának 2015-ös bemutatása óta – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Forradalmasíthatja a játék-és filmélményt, és megváltoztathatja a felhasználók interakcióját a világgal ígérik.

A szemüveget 3499 dollárra árazták, ami mintegy 1,2 millió forint. Remélik, hogy sokan készek lesznek kifizetni a magas árat a jövőbe mutató technológiáért, és 900 ezer Vision Pro-t terveznek eladni az első évben.

Szoftvercég az egekben

A piaci szereplők viszont szkeptikusak a termék várható sikerével kapcsolatban, így az Apple árfolyama a bejelentést megelőző történelmi csúcsról visszaesett az egy héttel ezelőtti szint környékére.

Az Apple öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az Apple öt éve. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az Unity Software fejlesztőcég 3D játékai és alkalmazásai teljes hozzáférést kapnak a készülék VisionOS funkcióihoz. Ennek hatására az Unity Software árfolyama 17,16 százalékos emelkedéssel zárt.

Bajban a Binance kriptotőzsde?

A bitcoin ma négy százalékos mínuszban van 25 700 dolláron, az ether pedig három százalékkal 1616 dollárra esett. Ez már szerény javulás, miután tegnap este hirtelen 4-5 százalékot zuhantak a főbb kriptovaluták árfolyamai, amikor kiderült, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) pert indít a Binance tőzsde és annak vezérigazgatója, Changpeng Zhao (“CZ”) ellen.

A szervezet szerint megsértették az értékpapírokra vonatkozó szabályokat, amikor a BNB érméket és a BUSD dollárhoz kötött kriptovalutát értékesítették az amerikai ügyfeleknek. A BNB így átlagon felül, nyolc százalékkal esik, de sok más olyan alternatív kriptó is (“altcoin”), amelyre rá lehet fogni, hogy részvények.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A Binance a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, az amerikaiak pedig tőkeerejüknél fogva fontos befektetői a kriptovaluta-piacnak. Így az eset, illetve általában a hatóságok fellépése a kriptós szektorral szemben az USA-ban igen nagy fontosságú ezen a piacon.

Mikor jönnek végre az önvezető autók?

A belső égésű motorral felszerelt járművek már nem szívesen látott vendégek a sűrűn beépült városokban. A jövő az alternatív közlekedési eszközöké és a kibocsátásmentes erőforrásoké. A Fidelity International szerint az éghajlatkímélő meghajtások versenyét az elektromos autók fogják megnyerni, és idővel teljesen kiszorítják majd a levegőszennyező társaikat.

Az önvezető járművek piaca viszont lassabban fejlődik, és az iparág előtt továbbra is jelentős akadályok állnak, tisztázásra váró etikai, biztonsági és jogi kérdésekkel. A technológia sem teljesen kiforrott még, bővülésének záloga, hogy mennyire képesek elfogadni a vevők, akiknek a biztonsággal kapcsolatos fenntartásait még nem sikerült eloszlatni.

Halasztott az Apple

Az Apple a közelmúltban egy évvel távolabbra, 2026-ra tolta el az önvezető elektromos autója piaci megjelenését, ami jól jelzi, hogy milyen lassú ütemben fejlődik ez a piac. Ráadásul megerősítette, hogy a kocsi nem lesz tökéletesen „önjáró”. Ettől függetlenül a vezető nélküli járművek a jövőben fontos szerepet fognak betölteni az autógyártásban. A Statistas szerint a piac mérete 2030-ra megközelítheti a 14 milliárd dollárt.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12995 12770 13095 +1,17% 0 0 11 515 982 140 HUF 2023-09-25 17:09:37
MOL 2774 2746 2810 -0,43% 0 0 1 542 431 176 HUF 2023-09-25 17:06:24
MTELEKOM 523 515 533 -1,88% 0 0 736 582 458 HUF 2023-09-25 17:09:45
RICHTER 9075 9025 9290 -1,36% 0 0 1 193 497 810 HUF 2023-09-25 17:08:09
OPUS 353 338 354 +3,07% 0 0 333 370 720 HUF 2023-09-25 17:08:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Már megint mit csinált a forint?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:12
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Rossz hangulatot hozott a hétfő Budapesten, csak az OTP adott reményt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 17:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 19,17 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 55 356,93 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Hónapok óta várt fordulat jön a benzinkutakon szerdától
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 10:23
Nyár közepe óta nem történt ilyen.
Részvény / Deviza / Áru Csúnya irányba megy a forint, jön a szaúdi Tesla?
Eidenpenz József | 2023. szeptember 25. 09:33
Egyelőre nem túl jó a kép az európai tőzsdéken, lefelé indultak a nyitás után, a BUX még éppen artja magát. Az OTP szépen javít, a Mol a kezdeti pluszból jelentős esésbe váltott. Az amerikai határidős mutatók pluszból mínuszba mentek át, a forint gyengül, 390 felett áll az euró. A nap tőzsdei hírei (frissítve). 
Részvény / Deviza / Áru Nézze csak, már megint mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 18:48
Nem sok okot adott az örömre a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Nyugtalanul ért véget a hét Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Nem kell ideskednie, ha tegnap este nem vett eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 07:23
Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Őrült hullámvasútra került a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 19:33
A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG