TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nagy internetes óriások sok problémával küzdenek, például a szélsőséges tartalmak vagy a szabályozó hatóságok miatt. Vezetőik mintha abban látnák a kiutat, hogy több hatalmat adnak a felhasználók kezébe, azaz nekünk. Vajon ez komoly, vagy csak valamiféle figyelemelterelés?
A Mastodon logója. Lesz olyan ismert, mint a Twitter madara?

A Facebook és a Twitter (bizonyos esetekben a Google és mások) ellen sok panasz van. Hol az, hogy megtűrik a szélsőséges tartalmakat. Hol az, hogy túlságosan is cenzúráznak. Hol az, hogy eladják a felhasználók adatait a hirdetőknek, adatbányászoknak. Hol az, hogy óriási nyereséget elérve nagyra nőttek és túl nagy hatalomra tettek szert.

Sok vállalkozásnak már régóta célja, hogy letaszítsa őket a trónjukról, és olyan közösségi oldalt hozzon létre, ahol mindez nincsen így. Ahol a felhasználók szabályozhatják, milyen adatot kivel osztanak meg. Vagy ahol semmiféle központi cenzúra nem létezik. (Vagy ahol a reklámbevételekből az ügyfelek is részesednek, ahogy arról korábban írtunk.)

Ezen vállalkozások nagy reménysége sok esetben a blokklánc és a kriptodeviza, mert azok olcsón működtethetők, átláthatók, decentralizáltan (központi irányítás nélkül) működtethetők. Most azonban csavar látszik a történetben: újabban mintha a Facebook és a Twitter akarnák lenyúlni a feltörekvő versenytársak ötletét.

Váratlan csavar a történetben

A Twitter és a Facebook a hatalmat a felhasználók felé akarják átcsoportosítani – írja a The New York Times. A decentralizált internet, a blokklánc és a kriptodeviza azt ígérte, hogy letaszítja trónjáról a Twittert és a Facebookot. De most úgy tűnik, hogy éppen ezeknek jelenthet könnyebbséget a technológia.

A Facebook (FB) és a Twitter (TWTR) árfolyama (Tradingview.com)

A Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey múlt héten azt mondta, hogy a Bitcoin konstrukciója által inspirálva olyan technológiát, szoftvert tudnának kifejleszteni, amely kevesebb ellenőrzést enged a Twitternek a rendszerben. A hatalmat eltolná a felhasználók és a külsős, független programozók irányába.

Problémáik bőven vannak

A Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg is úgy nyilatkozott nemrég: reméli, a Bitcoin egyes elgondolásait fel tudják használni arra, hogy a központosított közösségimédia-rendszerekben a hatalmat visszaadják az emberek kezébe.

Eddig a decentralizáció névvel illetett próbálkozások a Twitter és a Facebook legyőzésére irányultak és távolról sem arra, hogy segítsenek nekik. Márpedig az említett “behemótoknak” bőven vannak problémái, például a toxikus tartalmaktól megtisztítani az oldalaikat, vagy ellenállni a szabályozó hatóságok nyomásának. Amelyek úgy gondolják, hogy a vezető technológiai társaságok túlságosan hatalmasra nőttek – írja a neves amerikai lap.

A szkeptikusok tábora

Tényleg több hatalmat adnának ezek a cégek a felhasználóknak? A cikk már a címében is kételkedik, majd később hosszasan idézi a szkeptikus hangokat. Például hogy csak pozitív sajtóvisszhangra hajtanak ezekkel a nyilatkozatokkal, vagy hogy le akarják rázni magukról a felelősséget meg a szabályozókat. Csak akkor szoktak ilyet tenni a vállalatok önként, amikor nagy nyomás alatt vannak, vagy el akarják terelni a figyelmet valamiről – mondta az egyik decentralizált internetes szolgáltatás vezetője.

Lehet, hogy az élére akarnak állni decentralizáló mozgalomnak anélkül, hogy valójában feladták a saját hatalmukat. A decentralizáció ugyanis fenyegetést jelenthet az üzleti modelljük számára – mondta például a Mastodon vezetője, amely egy Twitter-konkurens, kétmillió felhasználóval. Így az egyik legsikeresebb alternatív vállalkozás ezen a piacon.

A Twitter házon belülre engedi a konkurenciát?

A Twitternél valószínűleg csak nagyon az elején járnak a tervezgetésnek, a Facebook azonban már előrehaladt a kriptodevizák által inspirált Libra révén. Ettől a kriptodevizától eltekintve azonban a Facebook sem sokat tett a szolgáltatásainak decentralizálása érdekében – hangzik egy újabb kritika.

Jack Dorsey múlt heti Twitter-üzenete arra enged következtetni, hogy a külső fejlesztők számára lehetővé tennék a Twitterre alapozott alkalmazások fejlesztését. Így akár még azt is, hogy versenyezzenek a Twitterrel, például kínálhatnak hirdetésmentes felületet vagy kiválasztott olvasói csoportoknak speciális Twitter-válogatásokat. Összességében ez ugyan konkurenciát is teremt a Twitter számára, de a vezérigazgató szerint sokkal innovatívabbá teheti vállalatát és sokkal több felhasználót hozzájuk terelhet.

Az eddigi kísérletek kudarca

Számos startup kísérletezik azzal, hogy a blokklánc segítségével közösségimédia-alkalmazásokat hozzon létre. Ilyenek például a Minds.com vagy a Steemit.com (és az utóbbinak számos továbbfejlesztése, közössége, felhasználói felülete). Ezeknek azonban nem sikerült igazán tömeges elterjedtségre szert tenniük, és anyagilag sem lettek sikeresek.

Egyes decentralizált platformokon pedig előfordult, hogy durván szélsőséges politikai csoportok kezdtek el szervezkedni. Emiatt is gondolják más kritikusok, hogy az önszabályozó, decentralizált közösségi platformok sohasem fognak igazán jól működni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
Részvény / Deviza / Áru Kiugró OTP-célár jött ki, a Nio az új kedvenc
Eidenpenz József | 2020. november 26. 11:54
Miközben Amerikában pulykasütögetéssel vannak elfoglalva, emelkednek a német technológiai részvények. Az online cégek profitálhatnak abból, hogy szigorítanak a járványügyi előírásokon Németországban. A német fogyasztói bizalom viszont nagyon rossz lett. Alig emelték meg az elemzők a Teslára és a Nióra vonatkozó céláraikat, az élet máris túlszaladt rajtuk, az árfolyam lehagyta az ajánlásokat.
Részvény / Deviza / Áru Mit tett a járvány a Mollal? A hulladékból csinálna bombaüzletet a cég
Privátbankár.hu | 2020. november 26. 10:39
Az olajipar a leggyengébben teljesítő szektor 2020-ban a részvénypiacokon, ami a Mol árfolyamán is meglátszik, mostanra viszont a jobban teljesítők közé került a társaság. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint ez a petrolkémiának és a kiskereskedelemnek köszönhető. A jövőben jobban ráfekszenek a hulladékkezelésre.
Részvény / Deviza / Áru Musk parkolási gondja miatt jöhet a kompakt Tesla, óvakodj a bitcoin-klónoktól!
Eidenpenz József | 2020. november 25. 18:52
Nem találják az irányt ma a tőzsdék az amerikai szünnap előtt, a hagyományos szektorok részvényei inkább süllyednek, a technológiai papírok viszont emelkednek New Yorkban. Európában is vegyes képet mutatnak az indexek, a BUX is alig változott. Elon Musk az Európaiaknak szánt kompakt Teslát tervez, Buffett pedig valami nagy dobásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Friss
hírlevél