Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nagy internetes óriások sok problémával küzdenek, például a szélsőséges tartalmak vagy a szabályozó hatóságok miatt. Vezetőik mintha abban látnák a kiutat, hogy több hatalmat adnak a felhasználók kezébe, azaz nekünk. Vajon ez komoly, vagy csak valamiféle figyelemelterelés?
A Mastodon logója. Lesz olyan ismert, mint a Twitter madara?

A Facebook és a Twitter (bizonyos esetekben a Google és mások) ellen sok panasz van. Hol az, hogy megtűrik a szélsőséges tartalmakat. Hol az, hogy túlságosan is cenzúráznak. Hol az, hogy eladják a felhasználók adatait a hirdetőknek, adatbányászoknak. Hol az, hogy óriási nyereséget elérve nagyra nőttek és túl nagy hatalomra tettek szert.

Sok vállalkozásnak már régóta célja, hogy letaszítsa őket a trónjukról, és olyan közösségi oldalt hozzon létre, ahol mindez nincsen így. Ahol a felhasználók szabályozhatják, milyen adatot kivel osztanak meg. Vagy ahol semmiféle központi cenzúra nem létezik. (Vagy ahol a reklámbevételekből az ügyfelek is részesednek, ahogy arról korábban írtunk.)

Ezen vállalkozások nagy reménysége sok esetben a blokklánc és a kriptodeviza, mert azok olcsón működtethetők, átláthatók, decentralizáltan (központi irányítás nélkül) működtethetők. Most azonban csavar látszik a történetben: újabban mintha a Facebook és a Twitter akarnák lenyúlni a feltörekvő versenytársak ötletét.

Váratlan csavar a történetben

A Twitter és a Facebook a hatalmat a felhasználók felé akarják átcsoportosítani – írja a The New York Times. A decentralizált internet, a blokklánc és a kriptodeviza azt ígérte, hogy letaszítja trónjáról a Twittert és a Facebookot. De most úgy tűnik, hogy éppen ezeknek jelenthet könnyebbséget a technológia.

A Facebook (FB) és a Twitter (TWTR) árfolyama (Tradingview.com)

A Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey múlt héten azt mondta, hogy a Bitcoin konstrukciója által inspirálva olyan technológiát, szoftvert tudnának kifejleszteni, amely kevesebb ellenőrzést enged a Twitternek a rendszerben. A hatalmat eltolná a felhasználók és a külsős, független programozók irányába.

Problémáik bőven vannak

A Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg is úgy nyilatkozott nemrég: reméli, a Bitcoin egyes elgondolásait fel tudják használni arra, hogy a központosított közösségimédia-rendszerekben a hatalmat visszaadják az emberek kezébe.

Eddig a decentralizáció névvel illetett próbálkozások a Twitter és a Facebook legyőzésére irányultak és távolról sem arra, hogy segítsenek nekik. Márpedig az említett “behemótoknak” bőven vannak problémái, például a toxikus tartalmaktól megtisztítani az oldalaikat, vagy ellenállni a szabályozó hatóságok nyomásának. Amelyek úgy gondolják, hogy a vezető technológiai társaságok túlságosan hatalmasra nőttek – írja a neves amerikai lap.

A szkeptikusok tábora

Tényleg több hatalmat adnának ezek a cégek a felhasználóknak? A cikk már a címében is kételkedik, majd később hosszasan idézi a szkeptikus hangokat. Például hogy csak pozitív sajtóvisszhangra hajtanak ezekkel a nyilatkozatokkal, vagy hogy le akarják rázni magukról a felelősséget meg a szabályozókat. Csak akkor szoktak ilyet tenni a vállalatok önként, amikor nagy nyomás alatt vannak, vagy el akarják terelni a figyelmet valamiről – mondta az egyik decentralizált internetes szolgáltatás vezetője.

Lehet, hogy az élére akarnak állni decentralizáló mozgalomnak anélkül, hogy valójában feladták a saját hatalmukat. A decentralizáció ugyanis fenyegetést jelenthet az üzleti modelljük számára – mondta például a Mastodon vezetője, amely egy Twitter-konkurens, kétmillió felhasználóval. Így az egyik legsikeresebb alternatív vállalkozás ezen a piacon.

A Twitter házon belülre engedi a konkurenciát?

A Twitternél valószínűleg csak nagyon az elején járnak a tervezgetésnek, a Facebook azonban már előrehaladt a kriptodevizák által inspirált Libra révén. Ettől a kriptodevizától eltekintve azonban a Facebook sem sokat tett a szolgáltatásainak decentralizálása érdekében – hangzik egy újabb kritika.

Jack Dorsey múlt heti Twitter-üzenete arra enged következtetni, hogy a külső fejlesztők számára lehetővé tennék a Twitterre alapozott alkalmazások fejlesztését. Így akár még azt is, hogy versenyezzenek a Twitterrel, például kínálhatnak hirdetésmentes felületet vagy kiválasztott olvasói csoportoknak speciális Twitter-válogatásokat. Összességében ez ugyan konkurenciát is teremt a Twitter számára, de a vezérigazgató szerint sokkal innovatívabbá teheti vállalatát és sokkal több felhasználót hozzájuk terelhet.

Az eddigi kísérletek kudarca

Számos startup kísérletezik azzal, hogy a blokklánc segítségével közösségimédia-alkalmazásokat hozzon létre. Ilyenek például a Minds.com vagy a Steemit.com (és az utóbbinak számos továbbfejlesztése, közössége, felhasználói felülete). Ezeknek azonban nem sikerült igazán tömeges elterjedtségre szert tenniük, és anyagilag sem lettek sikeresek.

Egyes decentralizált platformokon pedig előfordult, hogy durván szélsőséges politikai csoportok kezdtek el szervezkedni. Emiatt is gondolják más kritikusok, hogy az önszabályozó, decentralizált közösségi platformok sohasem fognak igazán jól működni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A híres cég, ami a farmerek mellett a befektetőnek is jó termést hozhat
MFC Equity | 2021. február 27. 15:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében a John Deere-t járják körül, amely a mesterséges intelligencia felhasználásával a mezőgazdaság és az építőipar úttörője lehet.
Részvény / Deviza / Áru Szakadékba zuhant a MOL, az OTP, a Richter és a Telekom is
MTI | 2021. február 26. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 209,30 pontos, 0,48 százalékos csökkenéssel, 43 790,17 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 18,2 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. Európában is nagy mínuszok röpködtek.
Részvény / Deviza / Áru Lezárta a felvásárlást az AKKO Invest
MTI | 2021. február 26. 18:20
Sikeresen lezárta a Neo Property Services Zrt. felvásárlását az Akko Invest Nyrt., a 18,5 milliárd forint értékű akvizíciót az Akko saját és banki forrásból finanszírozta - közölte a vagyonkezeléssel foglalkozó vállalat pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Ötmilliárd forintos EBITDA a 4IG-nél
Privátbankár.hu | 2021. február 26. 17:54
Minden tekintetben kimagasló évet zárt a 4iG informatikai vállalat - derül ki a péntek este közzé tett gyorsjelentéséből.
Részvény / Deviza / Áru Már Bill Gates is adja az Apple-t, vegyes érzésekkel fogadták a Richter és a Telekom jelentését
Eidenpenz József | 2021. február 26. 12:03
A magas kötvényhozamok, kötvényeladási hullám nyomán tart a rossz hangulat a részvénypiacokon is, bár Európában mérsékelt az esés. A BUX stangál, a két gyorsjelentést nem fogadták túl jól, de az OTP megmentette eddig a napot. Bill Gates is sok Apple-részvényt adott el, pedig ő tudhat valamit a tech-szektorról. Sok gond van a Boeingekkel.
Részvény / Deviza / Áru Szembe ment a nemzetközi hangulattal a budapesti börze
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:51
Pluszban fejezte be a napot a Budapesti Értéktőzsde. 
Részvény / Deviza / Áru Újraindult a GameStop-rakéta, egy hónap után 360 felett az euró
Eidenpenz József | 2021. február 25. 12:12
A tőzsdék hangulata Európában nem rossz, de az USA-ban nem biztos, hogy plusszos lesz a nyitás. Budapest felülteljesítő ma, főleg az OTP húzza, de gyengül a forint. Újra felkapták a GameStop-részvényt, egy nap alatt 104 százalékkal ugrott, és elindult az első per is. Mindenki azt várja, hogy tovább esik a dollár, de lehet, hogy jól megtréfálja a piacot, mint 2011-2016-ban.
Részvény / Deviza / Áru Kedvező nemzetközi hangulat, emelkedés Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 18:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 238,34 pontos, 0,55 százalékos emelkedéssel, 43 183,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Powell felbeszélte a piacokat, újra pluszban jár a bitcoin
Eidenpenz József | 2021. február 24. 12:34
Ma sokat javult a tőzsdék hangulata, főleg a német index emelkedik, de a BUX ezt is túlszárnyalja. A Mol és az OTP húzza, miután az olajcég reggel közzétette több éves stratégiáját. Jerome Powell beszéde megnyugtatta a piacokat, és gyengítette a dollárt. Megállni látszik a kriptodevizák kétnapos zuhanása. Meglepetés-osztalékot fizet a Puma.
Részvény / Deviza / Áru Halmozta a profitot tavaly a Graphisoft Park
MTI | 2021. február 23. 18:59
A Graphisoft Park SE ingatlanbefektetési társaság 2020-ban 4,43 millió euró nettó nyereséget ért el, mintegy 230 ezer euróval magasabbat a tervezettnél, ugyanakkor a profit az előző évitől mintegy 510 ezer euróval marad el, elsősorban a megnövekedett hitelállományhoz kapcsolódó kamatköltségek miatt - közölte a társaság a BÉT honlapján kedden.
hírlevél