Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A nagy internetes óriások sok problémával küzdenek, például a szélsőséges tartalmak vagy a szabályozó hatóságok miatt. Vezetőik mintha abban látnák a kiutat, hogy több hatalmat adnak a felhasználók kezébe, azaz nekünk. Vajon ez komoly, vagy csak valamiféle figyelemelterelés?
A Mastodon logója. Lesz olyan ismert, mint a Twitter madara?

A Facebook és a Twitter (bizonyos esetekben a Google és mások) ellen sok panasz van. Hol az, hogy megtűrik a szélsőséges tartalmakat. Hol az, hogy túlságosan is cenzúráznak. Hol az, hogy eladják a felhasználók adatait a hirdetőknek, adatbányászoknak. Hol az, hogy óriási nyereséget elérve nagyra nőttek és túl nagy hatalomra tettek szert.

Sok vállalkozásnak már régóta célja, hogy letaszítsa őket a trónjukról, és olyan közösségi oldalt hozzon létre, ahol mindez nincsen így. Ahol a felhasználók szabályozhatják, milyen adatot kivel osztanak meg. Vagy ahol semmiféle központi cenzúra nem létezik. (Vagy ahol a reklámbevételekből az ügyfelek is részesednek, ahogy arról korábban írtunk.)

Ezen vállalkozások nagy reménysége sok esetben a blokklánc és a kriptodeviza, mert azok olcsón működtethetők, átláthatók, decentralizáltan (központi irányítás nélkül) működtethetők. Most azonban csavar látszik a történetben: újabban mintha a Facebook és a Twitter akarnák lenyúlni a feltörekvő versenytársak ötletét.

Váratlan csavar a történetben

A Twitter és a Facebook a hatalmat a felhasználók felé akarják átcsoportosítani – írja a The New York Times. A decentralizált internet, a blokklánc és a kriptodeviza azt ígérte, hogy letaszítja trónjáról a Twittert és a Facebookot. De most úgy tűnik, hogy éppen ezeknek jelenthet könnyebbséget a technológia.

A Facebook (FB) és a Twitter (TWTR) árfolyama (Tradingview.com)

A Twitter vezérigazgatója, Jack Dorsey múlt héten azt mondta, hogy a Bitcoin konstrukciója által inspirálva olyan technológiát, szoftvert tudnának kifejleszteni, amely kevesebb ellenőrzést enged a Twitternek a rendszerben. A hatalmat eltolná a felhasználók és a külsős, független programozók irányába.

Problémáik bőven vannak

A Facebook vezérigazgatója, Mark Zuckerberg is úgy nyilatkozott nemrég: reméli, a Bitcoin egyes elgondolásait fel tudják használni arra, hogy a központosított közösségimédia-rendszerekben a hatalmat visszaadják az emberek kezébe.

Eddig a decentralizáció névvel illetett próbálkozások a Twitter és a Facebook legyőzésére irányultak és távolról sem arra, hogy segítsenek nekik. Márpedig az említett “behemótoknak” bőven vannak problémái, például a toxikus tartalmaktól megtisztítani az oldalaikat, vagy ellenállni a szabályozó hatóságok nyomásának. Amelyek úgy gondolják, hogy a vezető technológiai társaságok túlságosan hatalmasra nőttek – írja a neves amerikai lap.

A szkeptikusok tábora

Tényleg több hatalmat adnának ezek a cégek a felhasználóknak? A cikk már a címében is kételkedik, majd később hosszasan idézi a szkeptikus hangokat. Például hogy csak pozitív sajtóvisszhangra hajtanak ezekkel a nyilatkozatokkal, vagy hogy le akarják rázni magukról a felelősséget meg a szabályozókat. Csak akkor szoktak ilyet tenni a vállalatok önként, amikor nagy nyomás alatt vannak, vagy el akarják terelni a figyelmet valamiről – mondta az egyik decentralizált internetes szolgáltatás vezetője.

Lehet, hogy az élére akarnak állni decentralizáló mozgalomnak anélkül, hogy valójában feladták a saját hatalmukat. A decentralizáció ugyanis fenyegetést jelenthet az üzleti modelljük számára – mondta például a Mastodon vezetője, amely egy Twitter-konkurens, kétmillió felhasználóval. Így az egyik legsikeresebb alternatív vállalkozás ezen a piacon.

A Twitter házon belülre engedi a konkurenciát?

A Twitternél valószínűleg csak nagyon az elején járnak a tervezgetésnek, a Facebook azonban már előrehaladt a kriptodevizák által inspirált Libra révén. Ettől a kriptodevizától eltekintve azonban a Facebook sem sokat tett a szolgáltatásainak decentralizálása érdekében – hangzik egy újabb kritika.

Jack Dorsey múlt heti Twitter-üzenete arra enged következtetni, hogy a külső fejlesztők számára lehetővé tennék a Twitterre alapozott alkalmazások fejlesztését. Így akár még azt is, hogy versenyezzenek a Twitterrel, például kínálhatnak hirdetésmentes felületet vagy kiválasztott olvasói csoportoknak speciális Twitter-válogatásokat. Összességében ez ugyan konkurenciát is teremt a Twitter számára, de a vezérigazgató szerint sokkal innovatívabbá teheti vállalatát és sokkal több felhasználót hozzájuk terelhet.

Az eddigi kísérletek kudarca

Számos startup kísérletezik azzal, hogy a blokklánc segítségével közösségimédia-alkalmazásokat hozzon létre. Ilyenek például a Minds.com vagy a Steemit.com (és az utóbbinak számos továbbfejlesztése, közössége, felhasználói felülete). Ezeknek azonban nem sikerült igazán tömeges elterjedtségre szert tenniük, és anyagilag sem lettek sikeresek.

Egyes decentralizált platformokon pedig előfordult, hogy durván szélsőséges politikai csoportok kezdtek el szervezkedni. Emiatt is gondolják más kritikusok, hogy az önszabályozó, decentralizált közösségi platformok sohasem fognak igazán jól működni.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13875 13875 14275 -2,49% 0 0 6 855 629 395 Ft 2021-05-07 17:06:32
MOL 2198 2174 2232 +2,04% 0 0 4 472 524 862 Ft 2021-05-07 17:12:45
MTELEKOM 409 409 413 -0,37% 0 0 89 416 791 Ft 2021-05-07 17:05:29
RICHTER 8510 8510 8630 -0,76% 0 0 728 972 495 Ft 2021-05-07 17:05:02
OPUS 246 244 249 +0,20% 0 0 17 578 934 Ft 2021-05-07 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol-részvények drágultak a vezető négyesből
MTI | 2021. május 7. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 308,34 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 164,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A nyersanyagok vétele, illetve tartása most jó ötletnek tűnik
Csabai Károly | 2021. május 7. 16:30
Hetedszer nyerte el az OTP Föld Kincsei Alap az Év Legjobb Árupiaci Alapja címet a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón, ami megsüvegelendő teljesítmény annak ismeretében, hogy lapunk nyolc évvel ezelőtt indította útjára e díjat. Az újabb elismerés apropóján beszélgettünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot alakított a Mol a brókerek szerint, még tovább is nőhet az OTP profitja
Eidenpenz József | 2021. május 7. 12:47
A Mol gyorsjelentése lényegesen jobb számokat hozott, mint az elemzői előrejelzések átlaga, nem csoda, hogy a részvény szépen emelkedik. Az OTP eredményét is pozitívan értékelik, de a piaci reakció mégsem ezt tükrözi. Az Adidas nagy felpattanást mutat ma, a PayPal pedig sokat keresett a kriptodevizákon.
Részvény / Deviza / Áru A magas olajárak legyőzték a koronavírust: a vártnál is jobb eredményt ért el a Mol
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 07:06
Az elemzői várakozásokat meghaladó első negyedéves eredményt tett közzé a Mol péntek hajnalban.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a hazai tőzsde – hogy alakultak az árfolyamok?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 19:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 330,01 pontos, 0,75 százalékos emelkedéssel, 44 472,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mi lehet az oka, hogy a magyar tőzsde alulteljesít, a román pedig annyira felül?
Eidenpenz József | 2021. május 6. 15:49
Az Accorde Első Román Részvényalap és a mögöttes tőzsde szépen túlteljesítette a régió többi részvénypiacát. Miért lehet ez? Miért maradnak meg a cégek jobban az egyik tőzsdén, mint a másikon? Mitől mehet még tovább a szomszéd részvényindexe? Mi most az egymillió dolláros kérdés a román piacon? Interjú.
Részvény / Deviza / Áru Kiiktatnák az oltások oltalmát, sokat várnak az OTP reggeli jelentésétől
Eidenpenz József | 2021. május 6. 12:13
Európában kissé lefelé tartanak az indexek a tegnapi felemás amerikai zárás után. Több árupiaci termék viszont száguld, történelmi csúcsra ért a réz. Holnap reggel jelent az OTP és a Mol. Az USA után az EU is hajlandónak mutatkozik arra, hogy az oltóanyagok szabadalmi védettségét felfüggesztve megkönnyítse a gyártást a feltörekvő országokban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és az OTP is erősödni tudott
MTI | 2021. május 5. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 106,52 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel, 44 142,70 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült túlélni a piacoknak Yellent, jól keres a Pfizer az oltásokon
Eidenpenz József | 2021. május 5. 12:34
Az amerikai pénzügyminiszter elszólta magát, szerepet tévesztett, vagy jól megtervezett kísérletet hajtott végre? – kérdezik a piacokon, amelyeket jól felkavart tegnap Janet Yellen. Mára azonban megérkezett a visszarendeződés, az indexek szépen emelkednek, a BUX is. A Pfizer növelte prognózisát, a palládium elérte a 3000 dollárt, a dogecoin pedig az elképesztő 80 milliárd dolláros kapitalizációt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ment ma a Mol
MTI | 2021. május 4. 18:31
Pluszban fejezte be a napot a BUX.
hírlevél
depositphotos