<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elmúlt napok vad ugrálása után a részvénypiacon és a forint piacán is végre szolidabbak a mozgások, enyhe optimizmussal párosulva. Az egyik orosz nagyvállalat ugyan fizetett, de az orosz állam rubelt készül utalni dollár helyett. Sok nemzetközi bankcsoport fog Oroszországban dollármilliárdokat elbukni.

Esésre emelkedés, emelkedésre esés, ez a forgatókönyv a leggyakoribb mostanában a részvénypiacon. Ma az emelkedésnél tartunk, a német irányadó index 1,5, a francia 0,6, a brit 1,2 százalékkal emelkedik. Az amerikai határidős mutatók is fél százalékos pluszban állnak.

Az emelkedésre kevés magyarázat van, egyesek szerint a harcok csitulni látszanak, mások viszont éppen orosz vegyifegyver-támadástól tartanak. Tegnap az orosz-ukrán tárgyalások kudarca és a szigorúságot kommunikáló EKB gondoskodott a rossz hangulatról. Biden elnök pedig elveszi Oroszország eddigi kiemelt kereskedelmi státuszát.

Itthon a BUX index az európai forgatókönyvet követve 1,2 százalékkal megy fel, miközben a lengyel WIG 20 mutató 2,5 százalékkal emelkedik. Az OTP 1,8, a Mol 1,7 százalékos javulását a Richter 0,6 százalékos esése húzza vissza.

Árfolyamok és grafikonok

Csillapodott a forintárfolyam tánca

Tegnap a rossz hírek – és talán a várakozásoktól picit elmaradó MNB-kamatemelés – hatására 377 környékéről 382-383-ra ment fel az euró ára, ma sincs jelentős pozitív fejlemény. Hacsak az nem, hogy nem gyengül tovább, az euró 382 körül jár, igaz, reggel és tegnap késő este volt 380 is. A lengyel zloty is hasonlóképpen szinten maradt.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com

A négynapos hosszú hétvége nyilván nagyon kockázatossá teszi a magyar eszközökben pozíciók felvételét. Amint az utóbbi időben láttuk, egy nap alatt is komoly elmozdulások történnek, hát még három munkanap alatt.

A Mol és a benzinárstop

Közös sajtótájékoztatott tartott tegnap este a kormány és a Mol a benzinárstopról és az ellátás biztonságáról. A nagyobb járművek csak a nagy nyomású kutakon tankolhatnak,  piaci áron. További 20 forinttal csökken a jövedéki adó. A Mol pedig igyekezett megnyugtatni a nyilvánosságot arról, hogy van elegendő üzemanyag.

Az olaj ma három százalékkal emelkedik, 113 dollár a Brent, de messze van most a napokban beállított, 139,1 dolláros csúcstól.

Richter-osztalék és együttműködés

Április 12-re összehívta közgyűlését a Richter Gedeon, az igazgatóság a törzsrészvényekre a névérték 225 százalékára rúgó, azaz 225 forintnyi osztalék kifizetését javasolja. (A saját részvények miatt ez kissé több lehet.) Tavaly júniusban a társaság 225,3244 forintot fizetett.

A BÉT előző épülete. Fotó: BÉT
A BÉT előző épülete. Fotó: BÉT

Emellett az AbbVie, a Richter hosszú távú partnere és a Richter együttműködést jelentettek be. A vállalatok olyan új “dopamin receptor modulátorokat” fognak kutatni, fejleszteni és értékesíteni, amelyek neuropszichiátriai betegségek kezelésére lehetnek alkalmasak.

Ugyanazon a napon lesz az ANY Biztonsági Nyomda közgyűlése is.

Fizetett a Rosznyefty, de rubelezik az orosz állam

Pontosan fizetett az orosz Rosznyefty vállalat, időben és dollárban teljesítette kétmilliárd dollár értékű kötvénylejáratát – írja az Erste Befektetési Zrt. Az orosz pénzügyminiszter a jövő héten esedékes, dollárban jegyzett állampapír kifizetéséről azonban úgy nyilatkozott, hogy rubelben fognak törleszteni, kivéve, ha hozzáférést kapnak a jegybank befagyasztott devizatartalékához.

A rubelben történő fizetés akár csődeseménynek is tekinthető, ami például a CDS ügyletek aktiválódát eredményezheti.

Az oroszok 121 milliárd dollárral lógnak

Oroszország 121 milliárd dollárral tartozik a nyugati bankoknak a Nemzetközi Fizetések Bankja szerint.

Nem fogják visszakapni – írja a CNN.

A Goldman Sachs az első nagy nyugati bank, amely Ukrajna inváziója után kiszállt Oroszországból, valószínűleg továbbiak követik, több tízmilliárd dolláros veszteségeket szenvedve el. Az európai bankok összesített követelése meghaladja a 84 milliárd dollárt, Franciaország, Olaszország és Ausztria a legveszélyeztetettebbek, az amerikai bankok pedig 14,7 milliárd dollárral tartoztak.

  • A Goldman Sachs 2021 decemberében 650 millió dolláros hitelkockázattal rendelkezett Oroszországgal szemben.
  • A francia Societe Generale év végén csaknem 21 milliárd dollárnyi kitettséget tartott ott.
  • A BNP Paribas hárommilliárd eurót.
  • Az 1989 óta Oroszországban működő olasz UniCredit orosz érdekeltsége nagyjából 7,4 milliárd euró.

Az EKB héjább lett

Ma jó GDP-adat érkezett Nagy-Britanniából. A tegnapi amerikai inflációs adat (7,9 százalék) megfelelt a várakozásoknak, de mintegy 40 éves csúcsot jelent.

Az EKB tegnap sem változtatott a kamaton, ám a várakozásoknál korábban kivezetné az eszközvásárlási programját. Ez “héja” (hawkish) álláspontot jelez, amire a részvénypiacok eséssel reagáltak. A szervezet emellett csökkentette a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését és növelte az inflációs prognózisát.

Magyarország sebezhető

Az Amundi Asset Management kiadta legfrissebb világgazdasági prognózisát, amelyben a globális növekedési várakozásukat fél százalékkal csökkentették, az inflációs előrejelzést viszont fél százalékkal növelték. Ezzel a világ – különösen Európa – közelebb került egy stagflációs állapothoz.

A növekedési kilátások meghatározó eleme az energia- és szankciófüggőség, előbbiben Magyarország a leginkább sebezhető államok közé tartozik írják.

Hasonló stagflációs prognózist közölt a Coface hitelbiztosító is, szerinte az európai gazdaságok 1,5 százalékpontos inflációnövekedéssel számolhatnak. Eközben a GDP-bővülés egy százalékponttal alacsonyabb lehet.

Becsengettek a Deltának

Ünnepélyes kereskedésindító csengetés jelezte ma a Budapesti Értéktőzsdén a Delta Technologies informatikai cég 125 millió darab új részvényének bevezetését a Standard kategóriába. A papír 46 forintról 46,8-ra emelkedett eddig.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11250 11250 11500 -1,32% 0 0 4 201 550 495 Ft 2023-01-27 17:06:13
MOL 2788 2744 2802 +1,46% 0 0 1 760 277 546 Ft 2023-01-27 17:10:32
MTELEKOM 370 370 378 -2,12% 0 0 136 566 730 Ft 2023-01-27 17:05:15
RICHTER 8240 8205 8380 -0,60% 0 0 944 532 380 Ft 2023-01-27 17:05:16
OPUS 132 132 134 -1,49% 0 0 10 700 339 Ft 2023-01-27 17:08:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Most akkor örüljünk? 390 alatt zárta a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 19:14
Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet viszont erősödéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX - örülhetnek a Mol és az OTP részvényesei
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 17:40
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,23 százalékos emelkedéssel, 46 817 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hét-nyolc hónapos csúcson áll a forint, óriási fordulat a Hindenburgnál
Eidenpenz József | 2023. január 26. 11:48
Az európai tőzsdék megint optimisták, és a hazai BUX azon belül is jól áll, szépen húz az OTP és a Mol. Az euró/forint és a dollár/forint is tavaly nyár eleje óta nem látott szinten áll. A Tesla jó jelentése nyomán nagyot emelkedhet, de még a bitcoin árára is kedvezően hatott. Újabb állam vezetné be a bitcoint fizetőeszközként – az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Rossz irányba fordult a gáz ára
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 10:36
Megtört az eddigi trend.
Részvény / Deviza / Áru Egyre jobb formában a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 07:20
A szerda esti jegyzésekhez képest erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Három kriptodeviza-szektor, amelyek meglepően jól teljesítettek 2023-ban
Eidenpenz József | 2023. január 26. 05:47
A bitcoin és az ether idei emelkedését egyes kriptodevizák alaposan túlszárnyalták az idén, olyan szektorokban, amelyekben komoly gyakorlati szerepe lehet a jövőben a blokkláncnak. Ezt néhány új bejelentés és fejlesztés is támogatta. Az egy-másfél évvel korábbi csúcsok azonban még szinte mindenütt messze vannak.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG