BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. május 25. 18:51

Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.

Európában nagyon jó a hangulat a tőzsdéken, miközben az USA-ban és Londonban zárva vannak a piacok. Az optimizmus egyik oka, hogy a járványügyi statisztikák javulnak, a korlátozások feloldása folytatódik. Németországban például július 5-től megszűnhet a koronavírus-járvány miatt bevezetett összes mozgási korlátozás – írta a német sajtó Angela Merkel kancellár hivatalára hivatkozva. Spanyolország pedig július 1-től visszaengedné a turistákat is az országba.

A német DAX index 2,9, a francia társa 2,2 százalékkal emelkedett a zárásra. Az amerikai határidős indexek is 1,2-1,3 százalékos pluszban vannak. Itthon a BUX index fél százalékkal emelkedett, az OTP 0,2, a Richter 0,9, a Telekom 1,6 százalékkal ment fel. A Mol stagnált. A forint kissé gyengült, 351 körül járt az euró.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Javaslat készül az EU költségvetéséről

A jó hangulat egyik oka, hogy reggel egy vártnál jobb Ifo-menedzserindex érkezett. (Erről itt írtunk.) Igaz, hogy az IW német gazdaságkutató intézet viszont a német kormányénál (6,3 százalék) jóval nagyobb, kilenc százalékos recessziót vár erre az évre. De legalább jövőre nyolc százalék ebből szerintük növekedés formájában vissza is épülhet. Persze csak akkor, ha nem lesz szükség újabb korlátozásokra, nem lesz második hullám.

Spanyol tengerpart (Pixabay) Spanyol tengerpart (Pixabay)

A piacokon azt várják, hogy az Európai Bizottság szerdán új javaslatot tesz a költségvetésről. Azután az EU vezetői a következő hetekben csúcstalálkozót folytatnak majd erről és a kapcsolódó koronavírus-helyreállítási alapról – írta a Reuters diplomatákra hivatkozva. Az Európai Unió vezetői azóta szenvedtek videokonferenciákkal, hogy márciusban fokozatosan leállt a kontinens a koronavírus elterjedésének megfékezése érdekében.

Végre személyesen üléseznek

De úgy tűnik, hogy ez eddig nem működött igazán. A költségvetési ügyeket személyes találkozó nélkül nem sikerült megtárgyalni. “Még nem találkoztam senkivel, aki ezt videokonferencián lehetségesnek gondolná” – idéznek egy vezető diplomatát.

Nemrég Franciaország és Németország megállapodott egy 500 milliárd euró értékű segélyalapról, de Ausztria, Svédország, Dánia és Hollandia ellenzi a tervet – emlékeztetnek rá. Felszólítottak arra, hogy a segítség visszafizetendő kölcsönök formájában történjen, ne pedig ingyenes támogatások formájában.

Csökkentett létszámmal nyílik a tőzsde New Yorkban

A New York-i tőzsde, a NYSE megszokott kereskedőinek csak egynegyede tér vissza holnap a parkettre, amikor a járvány miatt elrendelt két hónapos bezárást követően újból megnyílik az intézmény. A visszatérő brókereknek maszkot kell viselniük, kerülniük kell a tömegközlekedést, és be kell tartaniuk a társadalmi távolságtartás szabályait. Újonnan felállított plexi akadályokkal is segítik őket a távolságtartásban.

Azt is alá kell írniuk, hogy ezt saját felelősségükre teszik, megakadályozva őket abban, hogy bepereljék a NYSE-t, ha a munka során megfertőződnének. Elmaradnak a megszokott ünnepélyes becsengetések és az IPO-k (elsődleges részvénykibocsátások) alkalmából tartott ünnepségek. A média sem közvetít a parkettről – írta a SeekingAlpha.

Újabb koronavírus-részvény árrobbanása

Pénteken tették közzé, hogy a Gilead nevű cég remdesivir gyógyszere a kutatások szerint csak bizonyos esetekben hatásos. Csak azok számára, akik oxigénterápián vannak, de lélegeztetőgépre nincs szükségük. Ma a német hatóságok zöld utat adtak az Abivax nevű biotechnológiai cégnek a koronavírus-gyógyszere további kísérleteihez. Az Abivax részvénye emiatt Párizsban 11 százalékkal 22,55 euróra ugrott.

A Volkswagennek viszont az időközben bekövetkezett használat értékével csökkentett kártérítést kell fizetnie. Illetve vissza kell vásárolnia a dízelbotrány által érintett autókat – döntött egy bíróság egy fogyasztó precedens értékű perében. A részvényeket ez túlságosan nem befolyásolta, az elsőbbségi papírok 0,8 százalékkal emelkedtek ma. Nemrég egy másik döntés értelmében egyébként a cég vezetőit elmarasztalták. De a büntetést a Volkswagen kilencmillió eurós fizetéssel váltotta meg, hogy az ügyet mielőbb lezárják.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Friss
hírlevél