BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
2020. május 25. 11:53

Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.

Tart a Hong Konggal kapcsolatos feszültség, ezrek tüntetnek a városban a gyülekezési tilalom ellenére is. Az USA és Kína üzengetnek egymásnak, és aggódásukat fejezik ki egymás miatt. Dél-Amerikában és Mexikóban súlyosbodik a járványhelyzet, a többi területen azonban általában javul, így optimizmusra ad okot.

Így a tőzsdék hangulata is kedvező, a német DAX már 1,8, a francia CAC pedig 1,2 százalékos pluszban jár. Az amerikai határidős indexek is emelkednek, de ma az USA-ban a hősi halottak emléknapja (Memorial Day) miatt zárva maradnak majd a tőzsdék. Itthon a BUX index 0,6 százalékkal emelkedik, a Mol 0,9 százalékos drágulása húzza. Az OTP és a Richter 0,3, a Magyar Telekom 1,4 százalékkal emelkedett 11 óráig.

Braziloknak tilos

Itthon új költségvetést nyújtanak be holnap. A forint kissé gyengül, 350,5 az euró ára. (Reggel írtuk: hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?)

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az USA-ban felmerült, hogy 28 év után felújítanák az atomkísérleteket, valószínűleg Kínának és Oroszországnak szánt üzenetként. Az USA megtiltotta a beutazást a brazil állampolgárságú utasoknak. A lépés eléggé megkésettnek látszik, miután a dél-amerikai állam már a második a fertőzöttek számát tekintve a világranglistán az USA mögött. A fertőzöttek száma átlépte a 363 ezret. (USA: 1,64 millió.)

Jó hírek Németországból

A válság ellenére még előfordul, hogy új részvény jelenik meg a tőzsdén. Most Frankfurtban jól sikerült az Exasol adatbázis-szolgáltató partkettre lépése. A 14 eurós nyitóár 47 százalékkal, a legutóbbi árfolyam már 51 százalékkal volt a 9,50 eurós kibocsátási ár felett.

Javult a hangulat a német menedzserek körében – írta az N-Tv.de. Az Ifo német üzleti hangulatindex az áprilisi 74,2-ről májusban 79,5 pontra emelkedett. A mozgási korlátozások első lazításai némi reménysugárral töltötte el a cégvezetőket. Februárban egyébként még 96,1 volt az index értéke, 2018 végén pedig 101.

Csőd-cunami indul

Pénteken csődvédelmet kért a Herz autókölcsönző a turizmus összeomlása miatt. Ám a Zerohedge szerint valójában hatalmas “csőd-cunami” kezdődik az USA-ban. Az amerikai ingatlan-tulajdonosok például már ezerszámra küldik ki a csődértesítéseket a magánszemély bérlőiknek. Az áprilisi bérleti díjak 45 százalékát nem fizették ki a CoStar Group elemzése szerint. Ez az ingatlantulajdonosok hitelezőit is hamar bedöntheti. “A likviditási problémát felváltotta a fizetőképességi probléma” – írják.

A vállalati szektorban is még csak most kezdődik a tánc. A Zerohedge ábrája szerint nagyon szoros összefüggés volt a múltban a munkanélküliség és a vállalati csődök között. Azaz az állástalanok számának megugrását a csődök elszabadulása kísérte, vagy előzte meg, és részben okozta. A folyamat megkezdődött. De nem az olajcégek vezetik a listát, ahogy várták, hanem a kiskereskedelmi vállalkozások, amit a telekommunikáció és a szolgáltatási szektor követ.

Emelkedik, mert mindenki esést vár

A májusi csúcsokat követően általában esni szoktak a piacok – írja az Erste Befektetési Zrt. reggeli hírlevele. Nagy külföldi elemzőházak szerint a következő hetekben a Dow Jones ipari átlagnak meg kellene néznie a 22 ezer pontos lokális minimumot.

Ráadásul most még eléggé drágák is (az amerikai részvények), hiszen az elmúlt 15 évben nem látott magas előremutató P/E értékeltségen forognak, s akkor itt van a kínai feszültség meg a bizonytalan járvány helyzet, egy komoly gazdasági lassulással. Ráadásul elnökválasztás is lesz idén az USA-ban… Sok a lefelé mutató kockázat, és mindenki, vagy majdnem mindenki esést vár… pedig komoly pénz várhat a partvonalon befektetésre. Így tehát miközben a piaci szereplők jelentős része esést vár, a piac erről nem igazán vesz tudomást – írta az Erste Befektetési.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru A második hullám miatti félelem igazgatja a befektetőket
Csabai Károly | 2020. július 10. 09:45
A minden eddiginél magasabb, több mint 220 ezer új megbetegedést hozó tegnapi COVID-fertőzöttségi adat láttán minden esik. A részvények és az olaj árfolyama, de még a globális feszültségek idején menedéknek számító arany jegyzése is lejjebb ment. S a forint is gyengébben vágott neki a hét utolsó munkanapjának.
Részvény / Deviza / Áru Erősödött a forint, lejtőre került az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 18:38
Reggel még úgy tűnt, mérsékelt emelkedés jöhet a piacon, ám napközben annak ellenére megváltozott a hangulat, hogy az Egyesült Államokból jó hírek érkeztek.
Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Friss
hírlevél